Τεχνολογία

Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε όταν φορτίζετε το κινητό σας

Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε όταν φορτίζετε το κινητό σας

Είναι δεδομένο πως τα κινητά τηλέφωνα θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, επομένως η σωστή φόρτισή τους έχει 11… μυστικά.

Όλοι θέλουν smartphones με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και γρήγορους χρόνους επαναφόρτισης, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα στην καθημερινότητα. Πολλοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, λοιπόν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, σχεδιάζοντας πιο αποδοτικές συσκευές.

Εντούτοις, σύμφωνα με το «Make Use Of», μπορείτε να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου σας, τηρώντας 11 μυστικά ή – μάλλον – 11 καλές πρακτικές κατά τη φόρτιση της «έξυπνης» συσκευής σας.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φορτιστή που δεν είναι γνήσιος

Χρησιμοποιείτε πάντα έναν φορτιστή που συνιστάται και παρέχεται από τον κατασκευαστή του κινητού τηλεφώνου σας. Αυτή η πρακτική είναι ακόμα πιο σημαντική αν το smartphone σας υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση. Οι γνήσιοι φορτιστές καλής ποιότητας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη και καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επιπλέον, καθώς η συσκευή και ο φορτιστής έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί από κοινού, είναι πολύ πιθανό να λειτουργούν τα βέλτιστα. Με άλλα λόγια, ποτέ μην χρησιμοποιείτε φορτιστή τρίτου κατασκευαστή ή φθηνές εναλλακτικές λύσεις που δεν συνιστώνται ή που δεν συμβαδίζουν με τις αρχικές προδιαγραφές.

Αποφύγετε τη γρήγορη φόρτιση εκτός αν το κινητό τηλέφωνό σας την υποστηρίζει

Η γρήγορη φόρτιση θερμαίνει την μπαταρία περισσότερο από έναν κανονικό φορτιστή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της ζωής της, καθώς οι μπαταρίες συχνά διαβρώνονται λόγω της οξείδωσης από τη θερμότητα. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα, επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τον γρήγορο φορτιστή μόνο αν είναι απαραίτητο και, κυρίως, αν υποστηρίζεται από το κινητό τηλέφωνό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιταχύνετε τη φόρτιση ενεργοποιώντας τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας και τη λειτουργία πτήσης και αφήνοντας το smartphone σας σε αδράνεια κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Αποφύγετε την αποφόρτιση της μπαταρίας

Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου σας δεν αδειάζει εντελώς. Η αποστράγγιση της μπαταρίας έχει ως αποτέλεσμα τη χημική ανισορροπία στο εσωτερικό της μπαταρίας, η οποία είναι δύσκολο να αντιστραφεί. Αυτή η ανισορροπία μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας και έτσι θα πρέπει να φορτίζετε συχνά το smartphone σας.

Αποφύγετε την υπερφόρτιση

Μην φορτίζετε το κινητό τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε. Η υπερβολική φόρτιση παράγει θερμότητα στο εσωτερικό της μπαταρίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη χημική σύνθεσή της και – σε ορισμένες περιπτώσεις – να προκαλέσει εκροή και διόγκωσή της, γεγονός που επηρεάζει τη διάρκεια της ζωής της. Η θερμότητα που παράγεται, δεν είναι κακή μόνο για τη μπαταρία, αλλά και γενικότερα για τα ηλεκτρονικά στοιχεία της συσκευής σας.

Κλείστε τις μη απαραίτητες εφαρμογές

Είναι πιθανό να έχετε πολλές εφαρμογές ανοιχτές και κάθε εφαρμογή «ξοδεύει» από την επεξεργασία και τη μνήμη του smartphone σας. Αυτό δημιουργεί ένα φορτίο στο κινητό τηλέφωνό σάς εις βάρος του ρεύματος που απορροφάται από την μπαταρία. Επομένως, είναι προτιμότερο να κλείνετε τις εφαρμογές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Προσπαθήστε να αποφύγετε πλήρεις κύκλους φόρτισης ή αποφόρτισης

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα smartphones, παρέχουν βέλτιστες επιδόσεις και μπορούν να διατηρήσουν τη μέγιστη χωρητικότητα για κατά μέσο όρο 400-500 κύκλους φόρτισης ή αποφόρτισης. Κάθε κύκλος φόρτισης ή αποφόρτισης επιφέρει τη φθορά της μπαταρίας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα smartphone για περισσότερο από δύο χρόνια, θα παρατηρήσετε ότι σταδιακά η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται. Ως εκ τούτου, για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του smartphone σας, αποφύγετε τους κύκλους πλήρους φόρτισης ή αποφόρτισης. Μάλιστα, η μερική αποφόρτιση είναι καλύτερη για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας. Όσον αφορά στη φόρτιση, συνιστάται να διατηρήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας τουλάχιστον γύρω στο 80%-85%.

Μην παίζετε παιχνίδια κατά τη φόρτιση

Αποφύγετε να παίζετε παιχνίδια, αλλά και να χρησιμοποιείτε «βαριές» (ενεργοβόρες) εφαρμογές ενώ το smartphone σας φορτίζει. Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές απαιτούν επεξεργαστική ισχύ, καταναλώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ως εκ τούτου θερμαίνουν το κινητό τηλέφωνό σας. Αυτή η θερμότητα, επομένως, προσθέτει περισσότερη θερμοκρασία στην ήδη ζεστή διαδικασία της φόρτισης, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην μπαταρία και στα ηλεκτρονικά στοιχεία του smartphone σας.

Μην αφήνετε το smartphone σας να υπερθερμανθεί ή να βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες

Δεν πρέπει να αφήνετε το κινητό τηλέφωνό σας να θερμαίνεται κάτω από το φως του ήλιου ή να βρίσκεται, για παράδειγμα, κοντά σε θερμάστρα, καθώς αδειάζει πιο γρήγορα όταν είναι ζεστό. Έτσι, λοιπόν, επηρεάζονται τόσο η μπαταρία και όσο και τα ηλεκτρονικά στοιχεία της συσκευής σας με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζονται από την υπερφόρτιση ή από τη μη συμβατή γρήγορη φόρτιση. Παρομοίως, μην έχετε το smartphone σας σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να παγώσει η μπαταρία.

Ενεργοποιήστε τη σκοτεινή λειτουργία και μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας

Η ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης του smartphone σας μπορεί να καταναλώνει αρκετή ενέργεια ανάλογα με το επίπεδο φωτεινότητας. Έτσι, ρυθμίστε τη φωτεινότητα της συσκευής σας στο βέλτιστο επίπεδο που απαιτείται για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία της οθόνης για να μειώσετε την κατανάλωση μπαταρίας.

Φορτίστε μόνο μέχρι το 85% για να βελτιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Κατά τη φόρτιση του smartphone σας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η μπαταρία του φορτίζει γρήγορα από το 20% έως το 50%, αλλά χρειάζεται συγκριτικά πολύ περισσότερο χρόνο όταν φορτίζει από το 70% έως το 100%. Ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητα της φόρτισης μειώνεται και η φθορά της μπαταρίας μεγιστοποιείται όταν το κινητό τηλέφωνό σας πλησιάζει τη λεγόμενη «πλήρη φόρτιση», δηλαδή στο 100%. Με άλλα λόγια, συνιστάται η φόρτιση της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου σας μέχρι το 85% για να μειωθεί η φθορά της μπαταρίας. Eπισημαίνεται, μάλιστα, ότι η Samsung εισήγαγε τη λειτουργία «προστασία μπαταρίας» στα smartphones της, η οποία περιορίζει τη μέγιστη φόρτιση στο 85% για να ελαχιστοποιείται η φθορά της μπαταρίας. Βέβαια, καθώς η ικανότητα των περισσότερων μπαταριών ιόντων λιθίου να διατηρούν τη μέγιστη φόρτιση μειώνεται ύστερα από 500 κύκλους φόρτισης, επομένως η δυνατότητα αυτή μπορεί να μειώσει τη διαδικασία «γήρανσης» και να αυξήσει τη λειτουργική διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου σας.

Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες τοποθεσίας και ασύρματου δικτύου

Οι εφαρμογές στα smartphones χρησιμοποιούν την τοποθεσία της συσκευής για τις υπηρεσίες τους. Εντούτοις, οι εν λόγω εφαρμογές και υπηρεσίες ενδέχεται να μην απαιτούνται όλη την ημέρα, ιδίως όταν κοιμάστε. Ομοίως, οι ασύρματες λειτουργίες, όπως το Wi-Fi, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και το Bluetooth, ενδέχεται να μην απαιτούνται 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι, ο περιορισμός αυτών των λειτουργιών ή η απενεργοποίησή τους όταν δεν απαιτούνται, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και – κατά συνέπεια – στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις