Τεχνολογία

«Free the nipple»: Τί αλλάζει στο καθεστώς λογοκρισίας των γυναικείων θηλών στα social media της Meta;

«Free the nipple»: Τί αλλάζει στο καθεστώς λογοκρισίας των γυναικείων θηλών στα social media της Meta;

Πάνω από δεκαετία έχε περάσει από την έναρξη της καμπάνιας «Free the Nipple», ενάντια στην αυστηρή πολιτική των πλατφορμών της Meta που αφορά στην έκθεση των γυναικείων θηλών σε Instagram και Facebook. Το ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο του ομίλου αποφάσισε ότι, όντως, οι αυστηροί κανόνες όσον αφορά τις γυμνές γυναικείες θηλές εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης στα social media.

Το συμβούλιο, του οποίου δουλειά είναι να συμβουλεύει τον όμιλο για τις πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου του και αποτελείται από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες σε θέματα δικαιωμάτων και δικηγόρους, συνέστησε στην εταιρεία, σύμφωνα με το Euronews.com, να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι, οι αυστηρές απαγορεύσεις εμποδίζουν τη συμμετοχή στις πλατφόρμες του, ειδικά για γυναίκες, ιντερσεξ, μη δυαδικά και τρανς άτομα.

Τα μέλη του συμβουλίου περιέγραψαν την πολιτική γυμνού ενηλίκων της Meta ως «μεροληπτική» και συνέστησε αλλαγές, ώστε «να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η γνωμοδότηση ακολούθησε την ανατροπή, με την διαμεσολάβηση του συμβουλίου της απόφασης για αφαίρεση δύο αναρτήσεων στο Instagram όπου φαινόταν το γυμνό στήθος ατόμων μη δυαδικών και τρανς.

Το «Free the Nipple»

Από την αυστηρή πολιτική για την έκθεση των γυναικείων θηλών της Meta, μέχρι στιγμής δεν έχουν γλιτώσει ούτε θηλάζουσες μητέρες. Το 2012 κυκλοφόρησε μία ταινία που κάλυπτε το θέμα προκαλώντας σάλο και δημιουργώντας ένα κίνημα διαμαρτυριών με απαίτηση την ελεύθερη επιλογή των γυναικών χρηστριών να «ανεβάσουν» το γυμνό στήθος τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον το επιθυμούν.

Έκτοτε η Meta εισήγαγε εξαιρέσεις που σχετίζονται με τον θηλασμό, τις στιγμές της γέννας και μετά τον τοκετό, καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία (για παράδειγμα, μετά τη μαστεκτομή, ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού ή χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου) ή και πράξεις διαμαρτυρίας. Συχνά, ωστόσο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν δεχθεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι λογοκρίνουν τις γυναικείες θηλές, αλλά όχι τη ρητορική μίσους.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική της Meta, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκείχε δηλώσει το 2018 ότι, «είναι πιο εύκολο να χτίσεις ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μιας θηλής παρά για τον εντοπισμό ρητορικής μίσους». Η επικεφαλής της διαχείρισης παγκόσμιας πολιτικής του Facebook, Monika Bickert, είχε εξηγήσει κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη ότι, στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί για την εμφάνιση των γυναικείων θηλών, έχουν να κάνουν με τη συναίνεση καθώς και την αδυναμία των πλατφορμών να προσδιορίσουν το περιεχόμενο που δεν είναι συναινετικό.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, το Facebook κυκλοφόρησε τις πρώτες εσωτερικές οδηγίες προς τους συντονιστές περιεχομένου. Σε αυτές περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος που, στόχος των προτύπων γυμνού της πλατφόρμας είναι η ασφάλεια των χρηστών της αλλά και η αποφυγή πιθανής εκμετάλλευσής τους.

Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη το εποπτικό συμβούλιο

Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση του εποπτικού συμβουλίου, η υπάρχουσα πολιτική είναι βασισμένη σε μία δυαδική άποψη του φύλου καθώς και στη διάκριση του ανθρώπινου σώματος σε ανδρικό και γυναικείο.

«Αυτού του είδους η προσέγγιση καθιστά σαφές ότι ισχύουν οι κανόνες για τα ιντερσεξ, τα μη δυαδικά και τα τρανς άτομα. Απαιτείται οι αναθεωρητές να κάνουν γρήγορες και υποκειμενικές εκτιμήσεις όσον αφορά το φύλο και το γένος. Αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό όταν εποπτεύεις περιεχόμενο σε μεγάλη κλίμακα», σημειώνεται στη σύσταση του συμβουλίου, της Τρίτης (17/01).

Επίσης, επισημαίνεται ότι, οι κανόνες που έχει επιβάλλει η Meta για το γυμνό ενηλίκων «θέτουν δυσανάλογους περιορισμούς σε ορισμένους τύπους περιεχομένου και έκφρασης». Τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και λιγότερο περιοριστικά ταυτόχρονα, εφόσον υπήρξαν ειδήσεις προειδοποίησης για το περιεχόμενο καθώς και σχετικό όριο ηλικίας, το οποίο θα επέτρεπε να έχουν πρόσβαση μόνο χρήστες άνω των 18 ετών.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup