Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 15:23

Σπουδαία ανακάλυψη: Κατασκεύασαν λέιζερ που αλλάζει την κατεύθυνση των κεραυνών!

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σημαντικό βήμα στην αντικεραυνική προστασία πέτυχαν ερευνητές στην Ελβετία, που κατασκεύασαν λέιζερ το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτρέπει τους κεραυνούς.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίδειξη κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στην κορυφή ενός βουνού στην Ελβετία.

Το επίτευγμα, το οποίο περιελάμβανε εκτόξευση ισχυρών παλμών λέιζερ σε σύννεφα καταιγίδας για αρκετούς μήνες, ανοίγει το δρόμο για συστήματα αντικεραυνικής προστασίας που βασίζονται σε λέιζερ για αεροδρόμια, εξέδρες εκτόξευσης και ψηλά κτίρια.

«Τα μεταλλικά αλεξικέραυνα χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού για προστασία από κεραυνούς, αλλά η περιοχή που μπορούν να προστατεύσουν περιορίζεται σε λίγα μέτρα ή δεκάδες μέτρα. Ελπίζουμε να επεκταθεί η προστασία κατά αρκετές εκατοντάδες μέτρα εάν έχουμε αρκετή ενέργεια στο λέιζερ», δήλωσε ο Aurelien Houard, φυσικός στην Ecole Polytechnique στο Palaiseau της Γαλλίας, σύμφωνα με τον The Guardian.

Ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκκένωση που συνήθως παράγει σπινθήρες σε ακτίνα τριών ή τεσσάρων χιλιομέτρων. Το φορτίο που μεταφέρεται από τον κεραυνό είναι τόσο έντονο που φτάνει τους 30.000 βαθμούς Κελσίου, περίπου πέντε φορές θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο κεραυνοί χτυπούν τη Γη κάθε χρόνο, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, δέκα φορές περισσότερους τραυματισμούς και ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα παραδοσιακά αλεξικέραυνα χρονολογούνται από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο οποίος συνήθιζε να παρακολουθεί καταιγίδες, πριν από το διάσημο πείραμά του με χαρταετό το 1752. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες αναζητούν άλλους τρόπους για να προστατεύσουν κτίρια και αντικείμενα από τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν μετά από έναν κεραυνό.

Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει το σύστημα λέιζερ είναι ότι λόγω της ισχύς του αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια των πιλότων, γι’ αυτό και η εναέρια κυκλοφορία έκλεισε πάνω από την περιοχή κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.

Παράλληλα, το κόστος του λέιζερ είναι αρκετά υψηλότερο συγκριτικά με αυτό ενός συμβατικού αλεξικέραυνου« ωστόσο τα λέιζερ μπορούν να είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος τρόπος για τον έλεγχο των ηλεκτρικών εκκενώσεων και αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο έδαφος από κεραυνούς», σημείωσε ο Aurelien Houard.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 12:20

Σχετικά Άρθρα

  • Εύβοια: Κεραυνοί «κοκκίνισαν» τον ουρανό - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο
    Εύβοια: Κεραυνοί «κοκκίνισαν» τον ουρανό - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

    Η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ επηρέασε και περιοχές της Εύβοιας

    Έντονη κεραυνική δραστηριότητα σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας το βράδυ της Τρίτης, καθώς σάρωνε τις περιοχές η κακοκαιρία Αtena, ανάμεσά τους και την Αττική.
    Έντονες βροχοπτώσεις και κατά τόπους χαλάζι ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της.
    Μάλιστα το 112 ήχησε πολλές φορές την Τρίτη σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Μεγαλόπολη ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
    «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ως και το μεσημέρι στις 10/9. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

    Παρόμοια κατάσταση βίωσε και η Εύβοια με τις αστραπές να μην σταματούν να ραπίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Ενδεικτικό της κατάστασης ο παρακάτω χάρτης που παρουσιάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα που είχε συσσωρευτεί νότια του νησιού.

    Δείτε το βίντεο
    @lamiareport.gr Ένα μοναδικό φαινόμενο με πάνω από 10.000 κεραυνούς μέσα σε λίγη ώρα δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό πυρήνα δίνοντας τρομερή ηλεκτρική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή ανοιχτά της νότιας Εύβοιας!!! #lr #lamia #Lamiareport #thunder #evoia #centralgreece ##tiktokgreece #greektiktok ♬ πρωτότυπος ήχος - LamiaReport.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κακοκαιρία Atena: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοι, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμοι και σήμερα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
    Κακοκαιρία Atena: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοι, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμοι και σήμερα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

    Προβλήματα σε Καβάλα και Χίο από το πέρασμα της Atena - Χθες έπεσαν πάνω από 19.000 κεραυνοί - Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

    Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοι, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμοι είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα, με την κακοκαιρία Atena να συνεχίζει την επέλασή της μέχρι και τις απογευματινές ώρες.
    Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Αιγαίο θα συνεχίσει να επηρεάζει τη βόρεια και ανατολική νησιωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    Α. Μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Θάσο, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιο και Λήμνο).

    Β. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες και κατά περιόδους θα είναι έντονες.

    Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.

    Χθες η κεραυνική δραστηριότητα είναι τόσο έντονη στη χώρα που μέχρι τις έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ (10/9) οι κεραυνοί ήταν 19.532, σύμφωνα με το meteo.gr.

    harti
    Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Δευτέρα 9/9 από τη Δυτική Ελλάδα ενώ χθες, Τρίτη στο «μάτι» βρέθηκε η Αττική, με τους ουρανούς να «ανοίγουν». H ξαφνική νεροποντή που έφερε η κακοκαιρία «Atena» στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, πλημμύρισε δρόμους και ξεχείλισε φρεάτια, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά προβλήματα. Στο Γαλάτσι μάλιστα, επιβάτες λεωφορείου κινδύνευσαν, όταν το όχημα «κόλλησε» στους πλημμυρισμένους δρόμους. Το λεωφορείο εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιό του, όταν όμως ήρθε η ώρα να σταματήσει στη στάση, ήταν αδύνατο για τους επιβάτες να αποβιβαστούν.

    Παράλληλα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε Καβάλα και Χίο με την πυροσβεστική να επεμβαίνει μέχρι τα ξημερώματα σήμερα, Τετάρτη:
    • - Στην Αττική σε 16 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, 3 αφαιρέσεις αντικειμένων, 12 κοπές δέντρων, 66 αντλήσεις υδάτων
    • - Στην Καβάλα 12 κλήσεις για άντληση υδάτων εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 6 περιπτώσεις
    • - Στο νησί της Χίου 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν ενέργειες σε 25 περιπτώσεις
    Δείτε βίντεο με την κεραυνική δραστηριότητα στην Αττική το βράδυ της Τρίτης (10/9):
    Βίντεο με τους επιβάτες του λεωφορείου:
    Σφοδρή βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές όπως Αμπελόκηποι, Κεραμεικός, Κυψέλη και Παγκράτι:
    Meteo: Δείτε χάρτες

    Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου μεταξύ 12:00-15:00 και 18:00-21:00 της Τρίτης 10/09, 00:00-03:00 και 03:00-06:00 της Τετάρτης 11/09.

    hartis
    Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

    Σε πολλές περιοχές έχουν σταλεί μηνύματα 112 που καλούν τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναβάλλεται το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Λήμνου, το οποίο θα χτυπούσε σήμερα.
    Συγκεκριμένα, δεν θα ανοίξουν για τον αγιασμό εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται, τα σχολεία στις ακόλουθες περιοχές:

    -Ανατολική Μακεδονία Θράκη
    -Σαμοθράκη
    -Θάσο
    -Λήμνο, και
    -Άγιο Ευστράτιο

    Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα αργότερα ενώ στη Λήμνο, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο, ο αγιασμός θα γίνει την Πέμπτη με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

    Ο καιρός σήμερα

    Αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες σε τμήματα της Θράκης και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 28-29, στη Θεσσαλία από 11 έως 29, στην Ήπειρο από 10 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 29-30 βαθμούς, στα Επτάνησα από 19 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-29 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά δυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.
    Στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.
    Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτκά. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα. Από το βράδυ γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Στις Κύκλάδες, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια καταιγίδες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην Κρήτη, νεφώσεις με πιθανούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυριως στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.
    Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: ’στατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά.
    Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
    Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 12-09-2024
    Στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες κατά τόπους νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-09-2024
    Στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ.Το απόγευμα στα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Θα φτάσει στα δυτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-09-2024
    Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-09-2024
    Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες. Πιθανόνητα τοπικών βροχών υπάρχει στο Ιόνιο, τη βόρεια ηπειρωτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο.
    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
  • Ηλεία: Κάθε κακοκαιρία... πίνακας ζωγραφικής (photos)
    Ηλεία: Κάθε κακοκαιρία... πίνακας ζωγραφικής (photos)

    Σχετικά ανώδυνα περνούν οι κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών από την Ηλεία, αλλά από την άλλη δεν προσφέρουν και πολύ νερό που χρειάζεται πάρα πολύ ο τόπος και η γη.

    Εκείνο που προσφέρουν όμως είναι ... "πίνακες ζωγραφικής" στον ουρανό... Η φύση προσφέρει όμορφες εικόνες και το χθεσινό σύντομο πέρασμα της κακοκαιρίας από δυτικά, έδωσε όμορφες εικόνες στους φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες με τους κεραυνούς που έπεσαν κατά δεκάδες στα ανοιχτά του Αγίου Ανδρέα και της Σκαφιδιάς.

    Δείτε τι κατέγραψε και σε αυτή την κακοκαιρία ο φακός του ilialive.gr...

    Keraunoi 3 9 2

    Keraunoi 3 9 3

    Keraunoi 3 9 4

    Keraunoi 3 9 5

    Keraunoi 3 9 6

    Keraunoi 3 9 7

    Keraunoi 3 9 8

    Keraunoi 3 9 9

    Keraunoi 3 9 10

  • Αιτωλοακαρνανία: Πυρκαγιά από κεραυνό προκάλεσε μεγάλη καταστροφή - παρανάλωμα στάβλος και αποθήκη, νεκρά δεκάδες ζώα 
    Αιτωλοακαρνανία: Πυρκαγιά από κεραυνό προκάλεσε μεγάλη καταστροφή - παρανάλωμα στάβλος και αποθήκη, νεκρά δεκάδες ζώα 

    Πολύωρη μάχη με τις φλόγες έδωσαν την περασμένη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Εμπεσό του Ορεινού Βάλτου.

    Έσπευσαν για κατάσβεση πυρκαγιάς σε στάβλο-αποθήκη η οποία προκλήθηκε περι τις 8 το απόγευμα από κεραυνό σε σημείο κοντά στον παλαιό οικισμό.

    Η φωτιά που κατασβήστηκε τα ξημερώματα έκαψε δεκάδες ζώα, κατέστρεψε στάβλο και αποθήκη με τριφύλλι και εργαλεία.

    Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη για τον κτηνοτρόφο ενώ σήμερα στο σημείο αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αλλά και ενέργειες για την ταφή των ζωων.

    Πηγή: AgrinioNews.gr

  • Ηλεία: Το εντυπωσιακό πέρασμα της κακοκαιρίας με τους εκατοντάδες κεραυνούς (photos)
    Ηλεία: Το εντυπωσιακό πέρασμα της κακοκαιρίας με τους εκατοντάδες κεραυνούς (photos)

    Η κακοκαιρία που έπληξε την Ηλεία το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο μπορεί να μην προκάλεσε καταστροφές και το νερό που έπεσε να ήταν ευεργετικό, όμως προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα με τους κεραυνούς στον ουρανό.

    Με εξαίρεση τις πυρκαγιές που προκάλεσαν οι κεραυνοί και έβαλαν σε μπελάδες την Πυροσβεστική, οι εικόνες με τους κεραυνούς ήταν... πίνακες ζωγραφικής...

    Στο ilialive.gr βάλαμε τα δυνατά μας και καταγράψαμε μερικές από τις εικόνες αυτές στον ουρανό, με τη χρήση drone ώστε να επιτύχουμε ακόμα πιο εντυπωασιακά αποτελέσματα...

    Δείτε τις φωτογραφίες:

    Keraunoi 2

    Keraunoi 3

    Keraunoi 4

    Keraunoi 5

    Keraunoi 6

    Keraunoi 7

    Keraunoi 8

    Keraunoi 9

    Keraunoi 10

    Keraunoi 11

    Keraunoi 12

  • Κρέστενα: Δύο πυρκαγιές από κεραυνό σε Σαμικό - Μακρίσια - Μια ακόμα στη Μυρτιά Πύργου
    Κρέστενα: Δύο πυρκαγιές από κεραυνό σε Σαμικό - Μακρίσια - Μια ακόμα στη Μυρτιά Πύργου

    Οι κεραυνοί από την καλοκαιρινή κακοκαιρία που επηρεάζει και την περιοχή της Ηλείας προκάλεσαν και πάλι πυρκαγιές σε διάφορα σημεία.

    Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση στην περιοχή του Σαμικού κοντά στην κατηφόρα του Πεπέ, όπου κεραυνός έβαλε φωτιά σε δασικό τμήμα και λόγω της πυκνής βλάστησης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν αυξημένες για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο αργότερα στα Μακρίσια στις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία, όπου εκεί δεν πρόλαβε να λάβει διαστάσεις.

    Τέλος μια τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Μυρτιάς όπου και εκεί οι πυροβέστες έδρασαν άμεσα.

  • Κακοκαιρία: 24 φωτιές από κεραυνούς – Βίντεο ντοκουμέντο
    Κακοκαιρία: 24 φωτιές από κεραυνούς – Βίντεο ντοκουμέντο

    Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 72 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

    Δεκάδες φωτιές από κεραυνούς εκδηλώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν πολλές περιοχές.

    Ειδικότερα από τις 72 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα η 24 προκλήθηκαν από κεραυνούς.

    Πολλές ήταν οι εστίες που εκδηλώθηκαν και στην Αττική κατά τη διάρκεια της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

    Στο Μαρκόπουλο

    Μια από αυτές ήταν στο όρος Μερέντα στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

    Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κατέγραψαν τη στιγμή που εκδηλώνεται η φωτιά σε δύσβατο σημείο στο βουνό λίγα δευτερόλεπτα μετά τον κεραυνό.

    Μάλιστα παρά την έντονη βροχόπτωση η δύο εστίες που εκδηλώθηκαν συνέχιζαν να καίνε για αρκετή ώρα.

    Φωτιά από κεραυνό εκδηλώθηκε και στον λόφο Σχιστού στο Κερατσίνι η οποία αρχικά φάνηκε να λαμβάνει διαστάσεις και χρειάστηκε να επιχειρήσουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μαζί με τις επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από λίγη ώρα.

    72 πυρκαγιές

    Όπως αναφέρθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε 72 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές.

    Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 50 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 22.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 24 πυρκαγιές προκλήθηκαν λόγω κεραυνών.

    Σε διάφορες περιοχές

    Εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν ή και επιχειρούν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές όπως σε Πελοπόννησο, Σκύρο και σε πολλές εστίες σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μίστρο Ευβοίας.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 12.20 , πιθανόν λόγω κεραυνού, και δεν απειλούσε κάποιον οικισμό. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 4ηςΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

    Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

    Πηγή: In.gr

  • Ηλεία: Η κακοκαιρία προκάλεσε πυρκαγιές λόγω κεραυνών
    Ηλεία: Η κακοκαιρία προκάλεσε πυρκαγιές λόγω κεραυνών

    Σε αρκετές περιπτώσεις κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου με τις δυνάμεις των κλιμακίων της, το απόγευμα της Πέμπτης.

    Αιτία οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς σε δασικές εκτάσεις σε Πύργο, Ολυμπία και Κρέστενα, από το πέρασμα της κακοκαιρίας.

    Ευτυχώς η βροχή που έπεφτε την ίδια ώρα στις περιοχές αυτές, δεν άφησε περιθώρια επέκτασης των πυρκαγιών που περιορίστηκαν σε μικρές εστίες ελάχιστων τετραγωνικών...

    Φωτογραφία: freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο