Τεχνολογία

Bard AI: Η λάθος απάντηση του chatbot που κόστισε 100 δισ. στη Google

Bard AI: Η λάθος απάντηση του chatbot που κόστισε 100 δισ. στη Google

Αυτό είναι το λάθος του Bard AI, του νέου chatbot της Google που κυκλοφόρησε ως απάντηση του ChatGPT.

Η Google ψάχνει μανιωδώς να βρει τρόπους προκειμένου να καθησυχάσει τους χρήστες της ότι ακόμα προηγείται των ανταγωνιστών της, στον αγώνα δρόμου για την πιο προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του BBC.

Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι ήδη από το Νοέμβριο η εταιρία OPEN AI είχε κυκλοφορήσει το ChatGPT, ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να παίρνει απαντήσεις, οι οποίες προέρχονται από τη μεγάλη βάση δεδομένων που διαθέτει το πρόγραμμα. Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον συγκεκριμένο αλγόριθμο είναι πως οι απαντήσεις που δίνει μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί από έναν άνθρωπο και όχι από κάποια μηχανή.

Μάλιστα, οι New York Times το χαρακτήρισαν «το καλύτερο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό». Δίνει απαντήσεις με συνοχή σε πληθώρα θεμάτων, ενώ μπορεί ακόμα να γράφει ποιήματα ή και τραγούδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, φοιτητές έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό, ζητώντας του να τους γράψει μια εργασία για το πανεπιστήμιο και κατάφεραν να περάσουν με καλό βαθμό

Το ChatGPT γρήγορα έγινε τόσο δημοφιλές που η ιστοσελίδα του πέφτει καθημερινά, από το μεγάλο όγκο των χρηστών που προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν.

Προσπαθώντας να δώσει, λοιπόν, μια γρήγορη απάντηση, η Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού της αντίστοιχου προγράμματος, το οποίο και ονόμασε Bard AI και έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό στις 7 Φεβρουαρίου του 2023.

Η λάθος απάντηση που έδωσε το chatbot της Google

Αν και οι επενδυτές σε γενικές γραμμές είναι θετικοί στην αξιοποίηση της προηγμένης τεχνολογίας τόσο από την Google όσο και από άλλες αντίστοιχες εταιρίες, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν το φόβο τους πως οι κινήσεις του τεχνολογικού κολοσού ήταν σπασμωδικές και θα οδηγούσαν σε προβλήματα.

Οι ανησυχίες αυτές επαληθεύτηκαν μέσα από μια διαφήμιση που πραγματοποίησε η Google την περασμένη Δευτέρα, για την προώθηση του Bard AI στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στην εν λόγω διαφήμιση, οι χρήστες είδαν πως το chatbot απάντησε μια αρκετά σημαντική ερώτηση με λάθος τρόπο. Το αποτέλεσμα; Την ίδια κιόλας μέρα η τιμή των μετοχών της μητρικής εταιρίας της Google, Alphabet, σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το 7%, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία του τεχνολογικού γίγαντα μειώθηκε κατά 100 δισ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από το Bard AI να μιλήσει για τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου «James Webb Space», σαν να απευθύνεται σε ένα 9χρονο παιδί.

Το chatbot απάντησε ότι το τηλεσκόπιο ήταν το πρώτο που κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ωστόσο γρήγορα οι αστρονόμοι του Twitter έσπευσαν να επισημάνουν το λάθος. Στην πραγματικότητα αυτό το επίτευγμα το πέτυχε ένα ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο το 2004 (European Very Large Telescope).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι και το ChatGPT έχει δώσει ορισμένες φορές λανθασμένες απαντήσεις στους χρήστες, με την εταιρία να παραδέχεται πως οι πληροφορίες που δίνει είναι ορισμένες φορές λανθασμένες, παραπλανητικές ή ανακριβείς, ενώ η τελευταία ανανέωση της βάσης δεδομένων του έγινε το 2021.

Αλλά και για ερωτήματα τα οποία δεν απαιτούν γνώσεις περί της επικαιρότητας, τα λάθη του ChatGPT παραμένουν. Η υπογράφουσα, για παράδειγμα, πρόσφατα έθεσε στο chatbox μια ερώτηση σχετικά με τον/την δολοφόνο που αποκαλύφθηκε στο τέλος του αγαπημένου της βιβλίου «Ο φόνος του Ρότζερ Άκροϊντ», της γνωστής συγγραφέως Άγκαθα Κρίστι. Η απάντηση που δόθηκε αναφερόταν σε άλλο μυθιστόρημα της Κρίστι, ωστόσο δε θα καταγραφεί προς αποφυγή τυχόν spoiler σε όποιον δεν το έχει διαβάσει.

Όπως και να ‘χει, οι χρήστες φαίνεται να μην είναι εξίσου διατεθειμένοι να συγχωρήσουν μια τόσο μεγάλη εταιρία για αντίστοιχα λάθη. Και αυτός είναι μονάχα ο τελευταίος πονοκέφαλος της Google, η μητρική εταιρία της οποίας έκανε μεγάλες περικοπές, απολύοντας το 6% του συνολικού της ανθρώπινου δυναμικού (12.000 εργαζομένους, δηλαδή).

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup