Τεχνολογία

Απόκοσμες εικόνες: Τμήμα του Ηλίου αποκόπτεται από τον πύρινο γίγαντα - Σε αμηχανία οι επιστήμονες

Απόκοσμες εικόνες: Τμήμα του Ηλίου αποκόπτεται από τον πύρινο γίγαντα - Σε αμηχανία οι επιστήμονες

Η NASA κατέγραψε τη στιγμή που ένα κομμάτι του βόρειου πόλου του Ήλιου αποκολλάται, σε ένα γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και έχει προκαλέσει αμηχανία στους επιστήμονες.

Ένα βίντεο δείχνει ένα γιγάντιο νήμα πλάσματος, ή ηλεκτροφόρου αερίου, να εκτοξεύεται από τον Ήλιο, να διαχωρίζεται και στη συνέχεια να κυκλοφορεί σε μια «τεράστια πολική δίνη».

Ενώ οι αστρονόμοι είναι μπερδεμένοι, εικάζουν ότι η προεξοχή έχει να κάνει με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μία φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Twitter από την διαστημική μετεωρολόγο Tamitha Skov, η οποία ανέφερε ότι τραβήχτηκε από το «Solar Dynamics Observatory» της NASA.

Talk about Polar Vortex! Material from a northern prominence just broke away from the main filament & is now circulating in a massive polar vortex around the north pole of our Star. Implications for understanding the Sun's atmospheric dynamics above 55° here cannot be overstated! pic.twitter.com/1SKhunaXvP

— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) February 2, 2023

«Μιλάμε για πολική δίνη! Υλικό από μια βόρεια προεξοχή του Ήλιου μόλις αποκόπηκε από το κύριο νήμα και τώρα κυκλοφορεί σε μια τεράστια πολική δίνη γύρω από τον βόρειο πόλο του άστρου μας», μοιράστηκε η Skov στο tweet .

Η NASA περιγράφει τα ηλιακά νήματα ως νέφη φορτισμένων σωματιδίων που αιωρούνται πάνω από τον ήλιο, προσδεδεμένα σε αυτόν από μαγνητικές δυνάμεις.

Αυτά εμφανίζονται ως επιμήκεις, ανομοιόμορφες κλωστές που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του ήλιου.

Η προεξοχή που αναφέρει η Skov, εμφανίζεται ακριβώς στο γεωγραφικό πλάτος των 55 μοιρών γύρω από τις πολικές στεφάνες του ήλιου κάθε 11 χρόνια.

Ο φυσικός Scott McIntosh, αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Boulder του Κολοράντο, δήλωσε στο Space.com: «Μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο, σχηματίζεται στο γεωγραφικό πλάτος των 55 μοιρών και αρχίζει να βαδίζει προς τους ηλιακούς πόλους».

Είναι πολύ περίεργο. Υπάρχει ένα μεγάλο «γιατί» γύρω από αυτό. Γιατί κινείται προς τον πόλο μόνο μία φορά και μετά εξαφανίζεται και μετά επανέρχεται, ως δια μαγείας, τρία ή τέσσερα χρόνια αργότερα στην ίδια ακριβώς περιοχή;

Ενώ οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει και στο παρελθόν νημάτια που απομακρύνονται από τον Ήλιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα από αυτά κυκλοφορεί στην περιοχή με στροβιλισμό.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup