Η έκρηξη ενός άστρου είναι ένα δραματικό γεγονός, αλλά τα απομεινάρια που αφήνει πίσω του το άστρο μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματικά. Μια νέα εικόνα στο μέσο υπέρυθρο από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA παρέχει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα. Δείχνει το υπόλειμμα έκρηξης σούπερνόβα αστέρα Cassiopeia A (Cas A), που δημιουργήθηκε από μια αστρική έκρηξη πριν από 340 χρόνια από την οπτική γωνία της Γης.
Το Cas A είναι το νεότερο γνωστό απομεινάρι από ένα εκρηκτικό, τεράστιο αστέρι στον γαλαξία μας, γεγονός που το καθιστά μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το πώς συμβαίνουν τέτοιου είδους σουπερνόβα.
«Το Cas A αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία μας να εξετάσουμε το πεδίο συντριμμιών ενός εκραγμένου άστρου και να κάνουμε ένα είδος αστρικής αυτοψίας για να κατανοήσουμε τι είδους άστρο υπήρχε εκεί προηγουμένως και πώς αυτό το άστρο εξερράγη», δήλωσε ο Danny Milisavljevic του Πανεπιστημίου Purdue στο West Lafayette της Ιντιάνα, κύριος ερευνητής του προγράμματος Webb που κατέγραψε αυτές τις παρατηρήσεις.
Stars: always making a dramatic exit! 🌟
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 7, 2023
Webb’s powerful infrared eye has captured never-before-seen detail of Cassiopeia A (Cas A). 11,000 light-years away, it is the remnant of a massive star that exploded about 340 years ago: https://t.co/LLQsFQJwVQ pic.twitter.com/xqlGFzhYoy
«Σε σύγκριση με προηγούμενες υπέρυθρες εικόνες, βλέπουμε απίστευτες λεπτομέρειες στις οποίες δεν είχαμε πρόσβαση στο παρελθόν», πρόσθεσε η Tea Temim του Πανεπιστημίου Princeton στο Princeton του New Jersey, συν-ερευνητής του προγράμματος.
Η Cassiopeia Α είναι ένα πρωτότυπο υπόλειμμα σουπερνόβα που έχει μελετηθεί ευρέως από διάφορα επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια, συμπεριλαμβανομένου του παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra της NASA. Οι παρατηρήσεις πολλαπλών μηκών κύματος μπορούν να συνδυαστούν για να παρέχουν στους επιστήμονες μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του υπολείμματος.