Τεχνολογία

Το James Webb εντόπισε νέφος σκόνης γύρω από ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού

Το James Webb εντόπισε νέφος σκόνης γύρω από ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτουν δύο δακτυλίους από συντρίμμια γύρω από το Fomalhaut.

Αστρονόμοι εντόπισαν μια ζώνη αστεροειδών και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης γύρω από ένα από τα κοντινότερα και φωτεινότερα άστρα του νυχτερινού ουρανού.

Γνωστό ως Fomalhaut, το αστέρι απέχει 25 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Piscis Austrinus.

Σύμφωνα με τον Guardian αν και είναι καλύτερα ορατό από το νότιο ημισφαίριο, μπορεί να παρατηρηθεί από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, ιδίως το φθινόπωρο. Η φωτεινότητα και η θέση του σημαίνουν ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την πλοήγηση.

Προηγούμενες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα όργανα έδειξαν ότι ο ηλικίας 440 εκατ. ετών Fomalhaut περιβάλλεται από σκόνη και συντρίμμια, αλλά οι εικόνες έδωσαν μόνο μια μερική εικόνα του κοσμικού υλικού που περιβάλλει το νεαρό άστρο.

Τώρα, εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψαν το περιβάλλον του άστρου με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Πέρα από μια εκτεταμένη εσωτερική ζώνη αστεροειδών που στροβιλίζεται γύρω από το άστρο, υπάρχει ένας δεύτερος στενότερος δακτύλιος βράχων και μπάζων.

Webb has a new achievement under its (asteroid) belt!

This image is our first infrared look at an asteroid belt outside our solar system. Webb reveals there are actually 3 belts, including 2 never-before-seen inner belts, around the star of Fomalhaut: https://t.co/pDQKAh4hDA pic.twitter.com/GWed3Bbu4m

— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) May 8, 2023

«Αυτό που βλέπουμε είναι η σκόνη που παράγεται σε συγκρούσεις μεταξύ πλανητικών ορίων, τα οποία από μόνα τους είναι τα ξεχασμένα από καιρό απομεινάρια του σχηματισμού του ίδιου του πλανητικού συστήματος», δήλωσε ο András Gáspár, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

What carved these belts? Most likely, the gravitational forces of planets we can’t see just yet. In our solar system, the asteroid belt between Mars and Jupiter is shaped by the gravity of Jupiter, while the Kuiper belt is shaped by that of Neptune.

— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) May 8, 2023

Ακόμα πιο μακριά από το Fomalhaut βρίσκεται ένας εξωτερικός δακτύλιος από συντρίμμια που μοιάζει με τη ζώνη Kuiper του ηλιακού συστήματος, όπου βρίσκονται ο Πλούτωνας και οι άλλοι πλανήτες νάνοι, η Eris, η Haumea και ο Makemake. Σε αυτόν τον εξωτερικό δακτύλιο οι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό που ονομάζουν μεγάλο σύννεφο σκόνης, το οποίο υποψιάζονται ότι δημιουργήθηκε όταν δύο διαστημικοί βράχοι πλάτους άνω των 400 μιλίων συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα νέα χαρακτηριστικά σε εικόνες που ελήφθησαν από το όργανο μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Οι τρεις ζώνες και τα κενά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι αόρατοι πλανήτες περιφέρονται γύρω από το Fomalhaut και διαμορφώνουν το αστρικό σύστημα μέσω των βαρυτικών τους πεδίων. «Πλανήτες τόσο χαμηλής μάζας όσο ο Ποσειδώνας αρκούν για να χαράξουν τις εσωτερικές ζώνες», γράφουν οι συγγραφείς στο Nature Astronomy.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup