Νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψαν ζεύγη πλανητοειδών στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Το νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πιο λαμπερά νεφελώματα που υπάρχουν στο σύμπαν. Βρίσκεται σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του James Webb για να τραβήξουν φωτογραφίες του νεφελώματος. Εστιάζοντας στο αστερικό σμήνος, που είναι γνωστό ως Trapezium, εντόπισαν καφέ νάνους που λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις. Βρήκαν, ακόμα, κάτι που δεν είχαν ξαναδεί: ζεύγη πλανητοειδών αντικειμένων με μάζες μεταξύ 0,6 και 13 φορές τη μάζα του Δία.
Οι αστρονόμοι βάφτισαν τα αντικείμενα αυτά JuMBOS. Εντόπισαν συνολικά 40 ζεύγη πλανητοειδών αντικειμένων και δύο που αποτελούνται από τρία πλανητοειδή αντικείμενα όλα σε ευρείες τροχιές το ένα γύρω από το άλλο.
🆕 Images of the #OrionNebula from Webb have been included in @ESA ’s #ESASky application.
These two mosaics are among the largest Webb mosaics observed to date.
The full images on ESASky measure 21,000 x 14,351 pixels, and 10,446 x 7,109 pixels respectively. 🧵👇 pic.twitter.com/uXMLIwKlaX— ESA Webb Telescope (@ESA_Webb) October 2, 2023
Απέχουν μεταξύ τους συνήθως 200 αστρονομικές μονάδες ή 200 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου και χρειάζονται 20.000-80.000 χρόνια για να ολοκληρώσουν μια τροχιά το ένα γύρω από το άλλο.
«Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε θεωρίες και μοντέλα σχηματισμού άστρων και πλανητών εδώ και δεκαετίες, αλλά κανένα από αυτά δεν είχε προβλέψει ποτέ ότι θα βρίσκαμε ζεύγη με εξαιρετικά χαμηλή μάζα να αιωρούνται μόνα τους στο διάστημα - και βλέπουμε πολλά από αυτά» δήλωσε ο Pearson.
«Το κύριο πράγμα που μαθαίνουμε από αυτό είναι ότι υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στην κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια ή οι πλανήτες», δήλωσε ο Samuel Pearson, ερευνητής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ολλανδίας.
Πηγή: Εthnos.gr