Τεχνολογία

Πούτιν: Ξεκινά το 2027 η συναρμολόγηση ρωσικού διαστημικού σταθμού

Πούτιν: Ξεκινά το 2027 η συναρμολόγηση ρωσικού διαστημικού σταθμού

Η Ρωσία σχεδιάζει να εκτοξεύσει το πρώτο τμήμα του δικού της τροχιακού συγκροτήματος πριν παροπλιστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να πλησιάζει το τέλος της ζωής στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η Ρωσία σχεδιάζει το δικό της τροχιακό συγκρότημα προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στο κλαμπ των ισχυρών του Διαστήματος.

Το πρώτο τμήμα του ρωσικού διαστημικού σταθμού θα τεθεί σε τροχιά το 2027, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης θα συνεχιστεί παρά την πρόσφατη συντριβή του Luna 25, της πρώτης ρωσικής αποστολής στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι σήμερα ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το τροχιακό συγκρότημα, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Ευρώπη, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, βρίσκεται σε τροχιά εδώ και 25 χρόνια και παρουσιάζει σημεία φθοράς.

Στην ανακάλυψη ανησυχητικών ρωγμών ήρθαν πρόσφατα να προστεθούν αλλεπάλληλε διαρροές ψυκτικού υγρού, οι οποίες πάντως δεν απείλησαν το πολυεθνικό πλήρωμα.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό στις αρχές Οκτωβρίου, διαρροή εμφανίστηκε σε σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας σε μια από τις ρωσικές υπομονάδες του ISS, έπειτα από ανάλογες διαρροές σε μια ρωσική κάψουλα Soyuz και ένα ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού Progress.

Σε συνάντησή του με αξιωματούχους της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Energia, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να παρατείνει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του ISS ήταν προσωρινό μέτρο.

«Καθώς οι πόροι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εξαντλούνται, πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία όχι μόνο το πρώτο τμήμα αλλά ολόκληρο τον [ρωσικό] σταθμό» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters.

«Το 2027 το πρώτο τμήμα πρέπει να τεθεί σε τροχιά» είπε.

Τόνισε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να μην μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες το ρωσικό πρόγραμμα ανθρώπινων αποστολών.

Ο νέος σταθμός, δήλωσε ο Πούτιν, πρέπει «να έχει το δυναμικό να αναλάβει τις αποστολές του μέλλοντος» -μια πιθανή αναφορά στα σχέδια εδραίωσης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.

Τον δικό της διαστημικό σταθμό διαθέτει ήδη εξάλλου η Κίνα.

Δηλώσεις έκανε επίσης ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos: «O ISS έχει αρχίσει να γερνά και θα φτάσει στο τέλος της ζωής του γύρω στο 2030» είπε σύμφωνα με ρωσικά μέσα.

«Εάν δεν αρχίσουμε εργασίες μεγάλης κλίμακας για τη δημιουργία ενός ρωσικού τροχιακού σταθμού το 2024 είναι αρκετά πιθανό ότι θα χάσουμε τη δυνατότητα [εκτόξευσης ανθρώπων] λόγω του χρονικού κενού. Εννοώ ότι ο ISS δεν θα είναι πια εκεί και ο ρωσικός σταθμός δεν θα είναι έτοιμος» δήλωσε.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι ενημερώθηκε πλήρως για το τεχνικό λάθος που οδήγησε στην απώλεια της αποστολής Luna 25, η οποία συνετρίβη τον Αύγουστο στη Σελήνη αντί να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες πάγου νερού.

«Το σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν σχέδια τερματισμού του» ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος. «Τα λάθη είναι λάθη. Κρίμα για όλους μας» είπε.

Η επόμενη αποστολή στη Σελήνη, πρόσθεσε ο Μπορίσοφ, ίσως επισπευστεί ώστε να εκτοξευτεί το 2026 αντί το 2027 όπως προβλέπεται σήμερα.

Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup