Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 15:28

SpaceX: Πρώτη εκτόξευση δορυφόρων Starlink που συνδέονται με κινητά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία δορυφορικής σύνδεσης θα είναι διαθέσιμη σε πελάτες της αμερικανικής T-Mobile.

Η αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους της υπηρεσίας Starlink που θα επικοινωνούν απευθείας με συμβατά smartphone.

Η ανακοίνωση ήρθε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile, η οποία θα προσφέρει την υπηρεσία της SpaceX σε συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Φέτος αναμένονται στην αγορά πολλά μοντέλα Android με δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης

Οι σημερινές υπηρεσίας δορυφορικής τηλεφωνίας απαιτούν ειδικές συσκευές μεγάλου κόστους και συχνά βασίζονται σε γεωστατικούς δορυφόρους που κινούνται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.

Το πλεονέκτημα των δορυφόρων του Starlink είναι κινούνται σε ύψος μόνο μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Εκτός από τη συμφωνία της με την T-Mobile, αναφέρει το Reuters, η SpaceX βρίσκεται σε επαφές και με άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η ιαπωνική KDDI, η αυστραλιανή Optus, η νεοζηλανδική One NZ και η καναδική Rogers.

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία θα επιτρέπει μόνο την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου, αργότερα όμως θα επεκταθεί με κλήσεις φωνής και σύνδεση δεδομένων.

Το ίδιο ισχύει για την υπηρεσία που προσφέρει η Apple στους χρήστες iPhone 13 και 14, η οποία βασίζεται στο δίκτυο δορυφόρων της Globalstar.

Φέτος αναμένονται στην αγορά πολλά μοντέλα Android με δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης, χάρη στα νέα τσιπ που λάνσαρε η Qualcomm.

Μέχρι σήμερα η SpaceX έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 4.000 δορυφόρους Starlink και εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 11:29

Σχετικά Άρθρα

  • Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship
    Space X: Το νέο εντυπωσιακό βίντεο με τη στιγμή που οι... δαγκάνες έπιασαν τον πύραυλο του Starship

    Ο Super Heavy επέστρεψε 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα η γιγαντιαία «δαγκάνα» με το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla»

    Ένα νέο εντυπωσιακό βίντεο από το σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε κατά την τελευταία δοκιμαστική πτήση του Starship, έδωσε στη δημοσιότητα η Space X.
    Τα πλάνα έχουν καταγραφεί από κάμερες στον προωθητικό πύραυλο Super Heavy αποτυπώνοντας καρέ-καρέ πώς τον έπιασαν οι... δαγκάνες προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
    Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάστηκε η πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου Starship από την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ. πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος το μεσημέρι της Κυριακής από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.
    Δείτε όλο το βίντεο της πτήσης, όπως μεταδόθηκε live, εδώ:
    Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 ήταν η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο Super Heavy.

    Μετά την εκτόξευση, το Starship πραγματοποίησε, χωρίς απρόοπτα, πτήση μίας ώρας σε ύψος τροχιάς και στη συνέχεια επανήλθε στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.
    Η πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του προωθητικού Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην εξέδρα 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, όπου το συνέλαβε στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».
    «Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.
    Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούσαν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορούσε επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.
    «Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», συμπλήρωνε η SpaceX.
    Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Το πρώτο στάδιο του Super Heavy έχει 33 κινητήρες Raptor και το διαστημόπλοιο Starship άλλους έξι κινητήρες.
    Κατά την προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Flight 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και με ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της φλεγόμενης επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Ο Super Heavy πραγματοποίησε ομαλή προσθαλάσσωση στον Κόλπο του Μεξικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έλον Μασκ: Οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια και εμποδίζουν τους επιστήμονες
    Έλον Μασκ: Οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια και εμποδίζουν τους επιστήμονες

    Σήμερα υπάρχουν 6.402 δορυφόροι από το Starlink του Έλον Μασκ σε τροχιά, σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

    Τα ραδιοκύματα από το αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων του επιχειρηματία, Έλον Μασκ, εμποδίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να κοιτάξουν στο σύμπαν, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

    Η νέα γενιά δορυφόρων Starlink, οι οποίοι παρέχουν γρήγορο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι, σύμφωνα με το BBC News, οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και μπορεί να εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON). Η SpaceX, στην οποία ανήκει το Starlink, δεν απάντησε σε αίτημα του BBC News για σχολιασμό.

    Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων περιοχών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Πάντως, το 2022, οι δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου τέσσερις φορές ταχύτερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό»

    Εντούτοις, οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό έχει κόστος. «Κάθε φορά που εκτοξεύονται περισσότεροι από αυτούς με τέτοιου είδους επίπεδα εκπομπών, βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ, διευθύντρια του ASTRON. Επίσης, η ίδια είπε: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πράγματα όπως οι πίδακες, οι οποίοι εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Εξετάζουμε μερικούς από τους αρχαιότερους γαλαξίες, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς και εξωπλανήτες». Μάλιστα, η Τζέσικα Ντέμπσεϊ υπογράμμισε τις περιοχές που επηρεάζει η ακτινοβολία των δορυφόρων. Οι παρεμβολές από τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς, ή V2, διαπιστώθηκε από το ASTRON ότι είναι 32 φορές ισχυρότερες από την πρώτη γενιά. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, υπερβαίνει τους κανονισμούς που έχει θέσει ο οργανισμός του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ.

    Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν σήμερα 6.402 δορυφόροι του Starlink σε τροχιά σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι - με επίπεδους πίνακες 3 μέτρων και μια ηλιακή συστοιχία 8 μέτρων για την παροχή ενέργειας. Ο κύριος ανταγωνιστής της SpaceX, η OneWeb, έχει λιγότερους από 1.000 δορυφόρους. Πρόκειται, όμως, για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 3.000 δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Μέχρι το 2030, ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000. Η μελέτη έγινε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR στην Ολλανδία σε μία μόνο ημέρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μακρινών γαλαξιών και πλανητών, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

    Αυτή η ακτινοβολία «ταξιδεύει» σαν κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να πιάσουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια εικόνα των πραγμάτων που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ωστόσο, αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους. Οι επιστήμονες βρήκαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σχεδόν όλους τους δορυφόρους V2 Starlink που παρατήρησαν. Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν.

    «Χρειάζεται άμεση δράση»

    Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Μέισι, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αν έχεις κάτι τόσο φωτεινό που θέτει σε κίνδυνο ένα μεγάλο ραδιοπαρατηρητήριο τόσο πολύ, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα». Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της αστρονομικής έρευνας, δήλωσε πως «είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει κάποια επιστήμη την οποία μπορείτε απλώς να απορρίψετε». Επίσης, οι επιστήμονες ανησυχούν για τη φωτορύπανση από τους δορυφόρους και φοβούνται ότι παρεμβαίνει και στα οπτικά τηλεσκόπια. Οι αστρονόμοι λένε ότι μίλησαν στη SpaceX για την ακτινοβολία από την πρώτη γενιά δορυφόρων και ότι η εταιρεία άκουσε τις ανησυχίες τους. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το ASTRON, οι νέοι δορυφόροι της Starlink τύπου V2 φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυροί.

    Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση του διαστήματος και του τρόπου λειτουργίας των δορυφόρων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η επιστημονική εργασία. Ακόμα, είπαν ότι ως ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφόρων, η SpaceX θα μπορούσε να θέσει ένα πρότυπο για τον περιορισμό της ρύπανσης. Η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι απλές ενέργειες όπως η θωράκιση της μπαταρίας του δορυφόρου θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μειώσουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Κάποιες παρεμβολές προέρχονται από ελαττωματικά ηλεκτρονικά συστήματα, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο. «Χωρίς άμεση δράση, όμως, πολύ σύντομα οι μόνοι αστερισμοί που θα βλέπουμε θα είναι ανθρώπινης κατασκευής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

    Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα της σχετικής επιστημονικής μελέτης, τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύθηκαν στο Astronomy and Astrophysics.



    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXANDER BECHER
  • Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X
    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος είναι γεγονός - Εντυπωσιακό βίντεο της Space X

    Ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος της ιστορίας είναι γεγονός καθώς ο κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν έξω από το διαστημικό σκάφος τους.

    Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση. Ο Άιζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. Στάθηκε σε μια μεταλλική δομή που είχε προσαρμοστεί στην κάψουλα γι' αυτό το λόγο.

    «Είναι υπέροχα»

    «Είναι υπέροχα», δήλωσε ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων, δηλαδή ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Η Σάρα Γκίλις ακολούθησε στη συνέχεια και έκανε επίσης κινήσεις για να δοκιμάσει τις ολοκαίνουριες στολές της SpaceX, τις πρώτες που προορίζονται για διαστημικούς περιπάτους. Η δοκιμή των στολών αυτών ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής.

    Στη συνέχεια επέστρεψε με τη σειρά της μέσα στο σκάφος.

    Έγραψε ιστορία η Space X

    Δύο άλλοι επιβάτες, ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η άλλη εργαζόμενη της SpaceX, η Άννα Μένον, παρέμειναν μέσα στην κάψουλα Dragon, όμως εκτέθηκαν επίσης στο διαστημικό κενό, και εφοδιάζονταν με οξυγόνο από σωλήνες στις στολές τους.

    Η αποστολή Polaris Dawn, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την SpaceX και τον Τζάρεντ Άιζακμαν, σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες και όχι από πολίτες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»
    ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX, για τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο»

    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι - Επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν

    Ένας δισεκατομμυριούχος, ένας πιλότος και δύο υπάλληλοι της SpaceX αναχώρησαν σήμερα από τη Φλόριντα για μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή που θα σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, με τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο» στην ιστορία.
    Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταφέροντας σε τροχιά την κάψουλα Dragon, όπου θα φιλοξενηθούν οι επιβάτες αυτής της αποστολής, της αποκαλούμενης Polaris Dawn («Αυγή του Πολικού Αστέρα»).

    «Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX και το πλήρωμα του προγράμματος Polaris» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής της εταιρείας.

    Ο επικεφαλής αυτής της πενθήμερης αποστολής είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τη SpaceX και χρηματοδοτεί ένα μέρος του ταξιδιού. Το ακριβές ποσό που κατέβαλε δεν αποκαλύφθηκε.

    Ένας από τους κυριότερους στόχους είναι να δοκιμαστούν οι ολοκαίνουριες στολές της εταιρείας, που είναι λευκές και φουτουριστικές, με μια σύντομη έξοδο από την κάψουλα για έναν διαστημικό περίπατο.
    Το σκάφος θα φτάσει σε ύψος τα 1.400 χιλιόμετρα, στην πιο μακρινή επανδρωμένη αποστολή που έχει γίνει ποτέ, μετά τις αποστολές «Απόλλων». Οι δύο υπάλληλοι της SpaceX, η Σάρα Γκίλις και η Άννα Μένον, θα γίνουν έτσι οι πρώτες γυναίκες που έχουν ταξιδέψει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη.
    Ο τέταρτος επιβάτης είναι ο πιλότος Σκοτ Ποτίτ, πρώην μέλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και στενός συνεργάτης του Άιζακμαν.
    Ο διαστημικός περίπατος, ο πρώτος από μη επαγγελματίες αστροναύτες, θα γίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα μεταδοθεί ζωντανά στη Γη. Οι δύο επιβάτες θα παραμείνουν μέσα στο σκάφος ενώ οι άλλοι δύο θα βγαίνουν εναλλάξ, επί περίπου 15 λεπτά ο καθένας. Θα παραμείνουν δεμένοι με το σκάφος και θα κάνουν διάφορες κινήσεις για να ελέγξουν τις νέες στολές, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με κάμερες.

    «Θα δίνουμε κάπως την εντύπωση ότι χορεύουμε», εξήγησε ο Άιζακμαν. «Φαντάζομαι ότι κάποια μέρα πολλοί άνθρωποι ή και ολόκληρες οικογένειες, θα πηδούν στην επιφάνεια της σελήνης φορώντας στολές της SpaceX. Είναι τεράστια τιμή που έχουμε τη δυνατότητα να τις δοκιμάσουμε σε αυτήν την πτήση», πρόσθεσε.
    Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα γίνουν επίσης περίπου 30 πειράματα, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της αλλαγής της οφθαλμικής πίεσης με φακούς επαφής.

    Οι τέσσερις επιβάτες εκπαιδεύτηκαν εντατικά επί δύο χρόνια, συμπληρώνοντας 2.000 ώρες σε έναν προσομοιωτή πτήσης, κάνοντας καταδύσεις και πτώσεις με αλεξίπτωτο. Ο Άιζακμαν, που είναι ιδιοκτήτης της χρηματοοικονομικής εταιρείας Shift4, είχε ταξιδέψει στο διάστημα και το 2021, με μια άλλη αποστολή της SpaceX.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ
    Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ

    Η Geely διαχειρίζεται πλέον 30 δορυφόρους που προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη.

    Η Geely, κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Volvo εκτόξευσε την Παρασκευή την τρίτη παρτίδα δορυφόρων για μια υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου την οποία περιγράφει ως κινεζικό αντίστοιχο του Starlink της SpaceX.

    Δέκα δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (LEO) εκτοξεύτηκαν από το διαστημικό κέντρο του Ταϊγουάν στην επαρχία Ζάνζι, ανακοίνωσε η Geespace, εταιρεία του ομίλου Geely.

    «Με αυτή την τελευταία εκτόξευση, ο αστερισμός περιλαμβάνει πλέον 30 δορυφόρους που καλύπτουν το 90% του πλανήτη με 24ωρες υπηρεσίες επικοινωνιών» πρόσθεσε.

    «Είναι η πρώτη φορά που μια εμπορική κινεζική αεροδιαστημική εταιρεία προσφέρει επικοινωνίες LEO σε παγκόσμια κλίμακα».

    Η Geespace ιδρύθηκε το 2018 ειδικά για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου, η οποία μεταξύ άλλων θα προσφέρει ευρυζωνική πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές χωρίς επαρκή κάλυψη από επίγεια δίκτυα..

    Οι πρώτοι δορυφόροι της τέθηκαν σε τροχιά το 2022, ενώ το 2025 η εταιρεία σκοπεύει να εξυπηρετεί 200 εκατ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο με 72 δορυφόρους.

    Στην επόμενη φάση θα προστεθούν 264 δορυφόροι για κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και στην τρίτη φάση θα εκτοξευτούν ακόμα 5.676 δορυφόροι για ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Συγκριτικά, η SpaceX του Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα γύρω στους 5.500 δορυφόρους LEO, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί στις δεκάδες χιλιάδες.

    Ανάλογες υπηρεσίες ετοιμάζουν η εταιρεία OneWeb και η Amazon με το Project Kuiper καθώς και μεταξύ άλλων.

    Η Geespace πάντως δεν είναι η μόνη κινεζική εταιρεία που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink. Τον περασμένο μήνα, η κρατική Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) εκτόξευσε τους πρώτους 18 δορυφόρους του αστερισμού Qianfan.

    Η εκτόξευση ήταν επεισοδιακή, καθώς το ανώτερο τμήμα του πυραύλου με το οποίο εκτοξεύτηκαν οι δορυφόροι εξερράγη λίγο αργότερα και δημιούργησε ένα σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • SpaceX: Σπάνια αστοχία πυραύλου καταδίκασε δορυφόρους του Starlink
    SpaceX: Σπάνια αστοχία πυραύλου καταδίκασε δορυφόρους του Starlink

    Οι δορυφόροι απελευθερώθηκαν σε χαμηλό ύψος και πιθανότατα θα πέσουν στην ατμόσφαιρα.

    Είκοσι δορυφόροι για την υπηρεσία Διαδικτύου Starlink της SpaceX απέτυχαν να τεθούν σε κατάλληλη τροχιά λόγω σπάνιας βλάβης στον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας, έναν από τους πιο επιτυχημένους πυραύλους στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

    Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την διαστημική βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια. Το πρώτο, κατώτερο στάδιο του Falcon 9 λειτούργησε κανονικά και αποδεσμεύτηκε από το δεύτερο στάδιο για να προσθαλασσωθεί λίγο αργότερα σε πλωτή πλατφόρμα στον Ειρηνικό.

    Το πρόβλημα εμφανίστηκε στο δεύτερο στάδιο, το οποίο απέτυχε να ενεργοποιήσει τον κινητήρα του για δεύτερη φορά όπως ήταν προγραμματισμένο.

    Η απόπειρα πυροδότησης «οδήγησε σε RUD του κινητήρα για λόγους που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι» έγραψε στο X ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ.

    «RUD», ή Rapid Unscheduled Disassembly (Ταχεία Μη Προγραμματισμένη Αποσυναρμολόγηση), είναι ένας χιουμοριστικός όρος της διαστημικής βιομηχανίας που συνήθως σημαίνει έκρηξη ή διάλυση.

    Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου βρισκόταν σε χαμηλότερο από το προκαθορισμένο ύψος όταν απελευθέρωσε τους 20 δορυφόρους του Starlink. «Ως αποτέλεσμα, οι δορυφόροι αναπτύχθηκαν σε χαμηλότερη από την επιθυμητή τροχιά» έγραψε ο Μασκ λίγο αργότερα.

    Όπως είπε, η SpaceX επρόκειτο να στείλει εντολή στους δορυφόρους να ενεργοποιήσουν τους προωστήρες τους για να ανέβουν σε μεγαλύτερο ύψος και να αποφύγουν την τριβή με την ατμόσφαιρα, παραδέχτηκε όμως ότι η λύση αυτή ήταν πιθανό να μην δουλέψει.

    «Οι προωστήρες των δορυφόρων πρέπει να ανεβάσουν την τροχιά ταχύτερα από ό,τι τους τραβά κάτω η ατμοσφαιρική τριβή» εξήγησε.

    Η αστοχία της Πέμπτης έρχεται να διακόψει ένα εντυπωσιακό ιστορικό εκτοξεύσεων για τον Falcon 9, ο οποίος βοήθησε τη SpaceX να αναδειχθεί σε κυρίαρχο της αγοράς διαστημικών εκτοξεύσεων. Η εταιρεία του Μασκ, την οποία προτιμούν πολλές κυβερνήσεις και εταιρείε για την εκτόξευση των δορυφόρων τους, εκτιμάται ότι αξίζει σήμερα 200 δισ. δολάρια.

    Η εκτόξευση της Πέμπτης ήταν η 354η αποστολή του πυραύλου και η πρώτη αστοχία από το 2016, όταν ένας Falcon 9 εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του Ισραήλ.

    Οι περισσότερες από τις 69 αποστολές που έχει πραγματοποιήσει φέτος ο Falcon 9 αφορούσαν εκτοξεύσεις για το Starlink, το οποίο αποτελείται σήμερα από περισσότερους από 6.000 δορυφόρους που προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    Από τους 20 δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη, οι 13 μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών.

    Πηγή: In.gr
  • NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030
    NASA: Η SpaceX επιλέχθηκε για να οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο τέλος του το 2030

    Η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ ανέλαβε να αναπτύξει το διαστημικό όχημα που θα οδηγήσει τον ISS εκτός τροχιάς για να καεί στην ατμόσφαιρα

    Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την ανάπτυξη ενός οχήματος που θα οδηγήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο τέλος του, όταν έρθει η ώρα.
    Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε το 2023 από αμερικανικές αεροδιαστημικές εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για ένα «διαστημικό εκτροχιαστή» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλή δρομολόγηση τμημάτων του ISS εκτός τροχιάς.
    Χθες Τετάρτη, η υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι η SpaceX επιλέχθηκε να αναπτύξει και να παραδώσει το συγκεκριμένο όχημα.

    Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 843 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος εκτόξευσης, παρά μόνο την ανάπτυξη του οχήματος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του διαστημικού σταθμού «με ελεγχόμενο τρόπο μετά το τέλος της επιχειρησιακής ζωής του το 2030».
    Η ηγεσία της NASA εξήρε την κληρονομιά του διαστημικού σταθμού, προσθέτοντας ότι το τέλος του θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τους σχεδιαζόμενους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.

    Προς το τέλος της ζωής του ISS, η NASA σκοπεύει να αφήσει την τροχιά του να φθίνει φυσιολογικά για κάποιο χρονικό διάστημα και, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου πληρώματος, θα δώσει εντολή στο όχημα της SpaceX να εκτελέσει τον τελικό ελιγμό εξόδου από την τροχιά. Τα κομμάτια του Σταθμού που θα επιζήσουν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, πρόκειται να πέσουν στην πιο απομακρυσμένη τοποθεσία του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Σημείο Νέμο (Point Nemo).

    Αρκετοί σημαντικοί εταίροι του ISS έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία του μέχρι το 2030, ενώ Ρώσοι διαστημικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους μέχρι το 2028.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Starlink: Οι δορυφόροι του Μασκ απειλούν το στρώμα του όζοντος
    Starlink: Οι δορυφόροι του Μασκ απειλούν το στρώμα του όζοντος

    Οι δορυφόροι που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και καταστρέφονται φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα απελευθερώνουν μεταλλικά σωματίδια που καταστρέφουν το όζον.

    Οι παλιοί δορυφόροι που καταστρέφονται πέφτοντας στην ατμόσφαιρα απελευθερώνουν μεταλλικά σωματίδια που απειλούν να καθυστερήσουν την επούλωση της τρύπας του όζοντος, προειδοποιεί νέα μελέτη, την ώρα που η SpaceX του Έλον Μασκ και άλλες εταιρείες εκτοξεύουν δορυφόρους κατά χιλιάδες.

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters εξετάζει τα νανοσωματίδια οξειδίου του αλουμινίου, ή αλουμίνας, τα οποία απελευθερώνονται κατά την επανείσοδο δορυφόρων στην ατμόσφαιρα και καταστρέφουν το στρατοσφαιρικό όζον.

    Ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με αλουμίνιο λόγω της επανεισόδου δορυφόρων αυξήθηκε κατά 8 φορές το διάστημα 2016-2022, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

    Από τους περίπου 10.000 ενεργούς δορυφόρους που κινούνται σήμερα γύρω από τη Γη, οι 6.000 ανήκουν στο Starlinκ, την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει εδώ και λίγα χρόνια η SpaceΧ.

    Kαθώς η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Η SpaceX έχει εξασφαλίσει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για ακόμα 12.000 δορυφόρους, με την προοπτική να φτάσει τους 42.000, ενώ η Amazon και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν τους δικούς τους αστερισμούς, αποτελούμενους από 3 έως 13 χιλιάδες σκάφη.

    Οι διαδικτυακοί δορυφόροι κινούνται σε σχετικά μικρό ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων προκειμένου να προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι δορυφόροι δέχονται την αντίσταση μορίων αέρα και σταδιακά επιβραδύνονται και αρχίζουν να πέφτουν προς τη Γη, με τη διάρκεια ζωής τους να περιορίζεται γύρω στα 5 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι ο στόλος πρέπει διαρκώς να ανανεώνεται.

    Αναδυόμενη απειλή

    Η αλουμίνα που απελευθερώνεται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα δεν βλάπτει άμεσα το όζον, λειτουργεί όμως ως καταλύτης χημικών αντιδράσεων που καταστρέφουν αυτό το πολύτιμο μόριο, το οποίο προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

    Χάρη στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, οι εκπομπές χλωροφθορανθράκων που καταστρέφουν το όζον μειώθηκαν δραστικά και η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική προβλέπεται να έχει επουλωθεί πλήρως σε περίπου πέντε δεκαετίες.

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μαζική εκτόξευση δορυφόρων μπορεί να παρατείνει το πρόβλημα για πολλές δεκαετίες.

    «Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα» δήλωσε ο Τζόζεφ Ουάνγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Είμαστε μια από τις πρώτες ομάδες που εξετάζουμε τις πιθανές επιπτώσεις».

    Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθεί άμεσα η μεταλλική ρύπανση από την καταστροφή δορυφόρων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα της σύστασης και των χημικών δεσμών στα υλικά ενός τυπικού δορυφόρου των 250 κιλών, ο οποίος αποτελείται κατά 15 έως 40 τοις εκατό από αλουμίνιο. Τα μοντέλα προσομοίωσαν τις χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα για να δώσουν μια εκτίμηση της ρύπανσης.

    Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ένας τυπικός δορυφόρος απελευθερώνει περίπου 30 κιλά νανοσωματιδίων αλουμίνας.

    Μόνο το 2022, εκτιμά η μελέτη, οι επανείσοδοι δορυφόρων αύξησαν τα επίπεδα αλουμινίου στην ατμόσφαιρα κατά 29,5% πάνω από τα φυσικά επίπεδα.

    Τα σωματίδια αυτά απελευθερώνονται κυρίως στη μεσόσφαιρα, σε ύψος 50-85 χιλιομέτρων, παραμένουν όμως αιωρούμενα για δεκαετίες και κάποια στιγμή κατεβαίνουν στη στρατόσφαιρα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ατμοσφαιρικού όζοντος.

    Και όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενοι αστερισμοί διαδικτυακών δορυφόρων, η ατμόσφαιρα θα εμπλουτίζεται με 360 τόνους αλουμίνας τον χρόνο, ποσότητα που θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες όζοντος.

    Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία το 10% των σταγονιδίων θειικού οξέος στη στρατόσφαιρα, τα οποία σταθεροποιούν το στρώμα του όζοντος, περιέχουν αλουμίνιο και άλλα μέταλλα από διαστημικά σκάφη, ένα νέο είδος ρύπανσης που δυνητικά απειλεί όχι μόνο το στρώμα του όζοντος αλλά και το παγκόσμιο κλίμα.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο