Στην ευρωπαϊκή αγορά η εταιρεία θα επιτρέπει λήψεις και εκτός του App Store.
Η Apple γυρίζει σελίδα καθώς περιέγραψε τα σχέδιά της να επιτρέψει στους προγραμματιστές λογισμικού να διανέμουν τις εφαρμογές τους σε χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός του δικού της App Store.
Η κίνηση ανταποκρίνεται στο νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος απαιτεί από εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (82 δισεκατομμύρια δολάρια) να έχουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές συμβατές με αυτές των ανταγωνιστών και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.
Από τον Μάρτιο, οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών σε iPhone και να εξαιρεθούν από τη χρήση του συστήματος πληρωμών εντός εφαρμογής της Apple, το οποίο χρεώνει προμήθειες έως και 30%.
Εταιρείες όπως η Epic και η Spotify Technology υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι προμήθειες και οι περιορισμοί της Apple εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις τους
Ωστόσο, οι προγραμματιστές θα πρέπει ακόμα να υποβάλουν εφαρμογές στην Apple για έλεγχο για κινδύνους κυβερνοασφάλειας και προφανείς απάτες, και η Apple θα χρεώνει ένα «βασικό τέλος τεχνολογίας» στους μεγάλους προγραμματιστές εφαρμογών ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούν καμία από τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Apple κυκλοφόρησε εργαλεία την Πέμπτη ώστε οι προγραμματιστές να αρχίσουν να κάνουν αλλαγές στις επιχειρηματικές τους ρυθμίσεις και οι καταναλωτές θα δουν τις αλλαγές με μια ενημέρωση στο λειτουργικό σύστημα iOS τον Μάρτιο.
Η διαμάχη με τις εταιρείες λογισμικού
Εταιρείες όπως η Epic και η Spotify Technology, υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι προμήθειες και οι περιορισμοί της Apple εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις τους. Όμως τα τελευταία χρόνια, η κάποτε μονολιθική προσέγγιση της Apple στο App Store έχει γίνει ένα συνονθύλευμα κανόνων, καθώς η εταιρεία τεχνολογίας ανταποκρίνεται στις νομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.
Για παράδειγμα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Apple είπε ότι θα αλλάξει τους κανόνες σχετικά με τη σύνδεση εφαρμογών σε ιστότοπους τρίτων για πληρωμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμμορφωθεί με μια απόφαση σε μια αγωγή που άσκησε η Epic. Η Apple είπε επίσης ότι θα χρεώσει προμήθεια 27% στα έσοδα από αυτές τις συνδέσεις, η οποία, όταν συνδυάζεται με μια τυπική χρέωση επεξεργασίας πληρωμής 3%, σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα έχουν χαμηλότερα οικονομικά οφέλη.
Στην ΕΕ, αντίθετα, οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν επεξεργαστή πληρωμών τρίτου μέρους μέσα σε μια εφαρμογή App Store χωρίς χρέωση. Η Apple θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες iPhone της ΕΕ να επιλέξουν ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μια εφαρμογή ανέπαφων πληρωμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές χωρίς να χρησιμοποιούν το σύστημα Apple Pay.
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι προγραμματιστές επιλέξουν να μην χρησιμοποιούν το App Store ή το σύστημα πληρωμών της Apple, θα πρέπει να πληρώσουν ένα «βασικό τέλος τεχνολογίας» 50 λεπτών του ευρώ ανά λογαριασμό χρήστη ανά έτος.
Η Apple είπε ότι μόνο μεγάλοι προγραμματιστές θα πληρώσουν το τέλος, αν και δεν διευκρίνισε πόσοι χρήστες θα ενεργοποιήσουν το τέλος. Η εταιρεία είπε ότι οι πρώτοι 1 εκατομμύριο λογαριασμοί χρηστών θα εξαιρεθούν και ότι δεν θα χρεώσει το τέλος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σχολεία ή κυβερνήσεις.