Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 15:28

Σελήνη: Συνήλθε από το κώμα η ιαπωνική αποστολή SLIM

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με την αλλαγή των συνθηκών φωτισμού οι ηλιακοί συλλέκτες εκτέθηκαν στη λιακάδα για να γεμίσουν τις μπαταρίες.

Το ρομποτικό σκάφος SLIM με το οποίο η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που πατά στη Σελήνη επανήλθε σε κανονική λειτουργία εννέα μέρες αφότου τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.

H JAXA ενεργοποίησε τα συστήματα που είχαν απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε με το πλάι και οι ηλιακοί συλλέκτες παρέμεναν στη σκιά.

Όπως φαίνεται όμως τα πάνελ εκτέθηκαν στη λιακάδα χάρη στην αλλαγή της γωνίας με την οποία πέφτει πλέον το φως του Ήλιου, ανέφερε η υπηρεσία.

Ακόμα όμως κι αν η επαφή με το SLIM χανόταν για πάντα, η αποστολή θα θεωρούταν επιτυχής: η σεληνάκατος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα οπτικό σύστημα πλοήγησης χάρη στο οποίο προσεδαφίστηκε σε απόσταση μόλις 55 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο.

Σε προηγούμενες αποστολές, η απόκλιση έφτανε τα αρκετά χιλιόμετρα.

Ορυκτοί πόροι

Μέχρι την προσσελήνωση της Ιαπωνίας, οι μόνες άλλες χώρες που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και, πιο πρόσφατα, η Ινδία.

Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.

Μέσα τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, οι οποίες εκτός από νερό για τις μελλοντικές αποικίες μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση και να δώσει οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Το SLIM βρίσκεται στην εξωτερική πλαγιά του κρατήρα Shioli, ο οποίος βρίσκεται λίγο νότια του ισημερινού της Σελήνης και έχει διάμετρο κάτω από 300 μέτρα.

Τη Δευτέρα το SLIM συνεχίζει το επιστημονικό σκέλος της αποστολής εξετάζοντας τα πετρώματα ολιβίνη με την πολυφασματική του κάμερα.

Η σεληνάκατος απελευθέρωσε επίσης δύο μικρά ρομπότ που την φωτογράφησαν από απόσταση.

Παραμένει ωστόσο ασαφές για πόσο χρόνο θα λειτουργήσει το σκάφος. Σύμφωνα με τη JAΧΑ, το SLIM δεν έχει σχεδιαστεί να αντέξει το σκοτάδι και τις χαμηλές θερμοκρασίες της σεληνιακής νύχτας, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες.

Η επόμενη νύχτα αρχίζει την Πέμπτη.

Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JAXA HANDOUT
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 12:06

Σχετικά Άρθρα

  • Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε
    Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε

    Δείτε βίντεο - Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε

    Προσωπικά ζήτησε συγγνώμη ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιαπωνία στον 88χρονο Iwao Hakamada, ο οποίος πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή ως θανατοποινίτης για έγκλημα που αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν διέπραξε.
    Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, αστυνομία και εισαγγελία παραποίησαν και «φύτεψαν» στοιχεία εναντίον του πρώην πυγμάχου τον οποίο υποχρεώσαν να ομολογήσει με χρήση βίας.
    «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια» είπε ο ανώτατος αξιωματικός στον 88χρονο κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του Hakamada.
    «Λυπούμαστε τρομερά»

    Ο κ. Hakamada, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που βρέθηκε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είπε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία... Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

    Η 91χρονη αδελφή του Hakamada, Hideko Hakamada, η οποία ήταν στο πλευρό του αδελφού της στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.

    Όπως είπε στους δημοσιογράφους, δεν είχε νόημα να κάνουν παράπονα μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο εν λόγω αξιωματικός «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του».

    Ο Hakamada καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του σε εταιρεία παραγωγής πάστας φασολιών, της σύζυγού του και δύο εκ των παιδιών τους.

    Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη
    Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

    Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

    Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

    Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

    «SuperLimbs»

    Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    «Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

    Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

    «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

    Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

    Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

    Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

    Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

    Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

    Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

    Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

    Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

    «Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

    Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

    Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

    Πηγή: In.gr

  • Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά
    Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά

    Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι σε απομακρυσμένα νησιά ανοικτά του Τόκιο, έπειτα από σεισμική δόνηση που εκτιμήθηκε ότι ήταν 5,6 βαθμών από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Αφορά τα ζημιά Ιζού και Ογκασαβάρα, που ενδέχεται να χτυπηθούν από τσουνάμι ύψους ως και ενός μέτρου, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις ακτές.

    «Βγείτε από τη θάλασσα κι απομακρυνθείτε εσπευσμένα από παράκτιες περιοχές», τόνισε η υπηρεσία.

    Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν πάντως στην ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK πως δεν κατάλαβαν τον σεισμό.
    Πάνω από το σημείο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα.

    Στο αρχιπέλαγος των περίπου 125 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται κάπου 1.500 σεισμικές δονήσεις κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους ασθενείς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Χίλιες φορές ισχυρότερο υπερυπολογιστή από τους σημερινούς κατασκευάζει η Ιαπωνία
    Χίλιες φορές ισχυρότερο υπερυπολογιστή από τους σημερινούς κατασκευάζει η Ιαπωνία

    Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «κλάσης Ζήτα» (zeta-class) το επόμενο έτος. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι 1.000 φορές ταχύτερος από τους ισχυρότερους σημερινούς υπερυπολογιστές.

    Ο νέος υπερυπολογιστής, η κατασκευή του οποίου μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 680 εκατομμύρια ευρώ, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με τον ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός εώς το 2030.

    Τα σχέδια για το μηχάνημα – που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας – αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.

    Ασύλληπτες ταχύτητες

    FLOPS (Floating-point Operations per Second) είναι οι πράξεις κινητής υποδιαστολής (δηλαδή οι υπολογισμοί) ανά δευτερόλεπτο και χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα.

    Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να πραγματοποιεί ένα εξάκις εκατομμύριο (ο αριθμός 1 και 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί ισχυρότεροι υπερυπολογιστές έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα των exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν λίγο πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1 και 18 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

    Η απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου πανίσχυρου μηχανήματος ελήφθη «προκειμένου να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο ιαπωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Nikkei, σύμφωνα με το LiveScience.

    Προορίζεται για διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (ταχύτητας 0,44 exaFLOPS), ο οποίος ήταν ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο μέχρι το 2022, όταν εκθρονίστηκε από τον αμερικανικό Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS). Σήμερα ο Fugaku θεωρείται ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

    Οι προκλήσεις της κατασκευής

    Το νέο μηχάνημα, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται Fugaku Next, θα κατασκευαστεί από τις ιαπωνικές εταιρείες RIKEN και Fujitsu, οι οποίες συμμετείχαν και στην κατασκευή του Fugaku. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί κατά την κατασκευή του νέου υπερυπολογιστή είναι η ενεργειακή τροφοδοσία του. Το 2023, οι ειδικοί σε θέματα υπολογιστών προέβλεψαν ότι ένα μηχάνημα κλάσης Ζήτα που θα κατασκευαζόταν με τις τρέχουσες τεχνολογίες υπερυπολογιστών, θα απαιτούσε ενέργεια ισοδύναμη με την παραγωγή 21 πυρηνικών εργοστασίων.

    Το ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει διαθέσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια γιεν (26,2 εκατομμύρια ευρώ) για το πρώτο έτος του έργου, αλλά θα μπορούσε να διαθέσει έως και 110 δισεκατομμύρια γιεν (686,2 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030.

    Εφόσον η κατασκευή πάει σύμφωνα με τα σχέδια και κανείς άλλος δεν κατασκευάσει πρώτα ένα μηχάνημα κλάσης Ζήτα (κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο), τότε ο Fugaku Next θα είναι πιθανότατα ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στη Γη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)
    Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται ακόμη εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στην κεντρική Ιαπωνία το περασμένο 48ωρο, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.
    Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK και άλλα μέσα έκαναν λόγο για έξι νεκρούς· αξιωματούχος υπηρεσίας πρώτων βοηθειών μίλησε για «έναν νεκρό και πέντε ανθρώπους με καρδιοαναπνευστική ανακοπή» μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στον νομό Ισικάουα, που είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές κι είχε βυθιστεί στο πένθος όταν την έπληξε ισχυρός σεισμός την Πρωτοχρονιά.
    Η ορολογία που χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος είναι συνηθισμένη στην Ιαπωνία όταν πρόκειται για ανθρώπους ο θάνατος των οποίων μένει απλώς να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

    Δυο εργάτες της οδοποιίας που αγνοούνταν βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας κατολίσθησης· δεκάδες συνάδελφοί τους μετά βίας σώθηκαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε υπόγεια σήραγγα, μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.
    Στην Ουατζίμα, παραθαλάσσια πόλη στον νομό Ισικάουα, σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές ανέσυραν το πτώμα άνδρα από ποτάμι.

    Στη Σούζου, πόλη στην ίδια περιοχή, άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του, που καταπλακώθηκε από κατολίσθηση.
    Το σαββατοκύριακο, δεκάδες ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας ξανά ζημιές σε ζώνες που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον σεισμό 7,5 βαθμών της 1ης Ιανουαρίου, που άφησε πίσω τουλάχιστον 374 νεκρούς.

    Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές εύρους άνευ προηγουμένου»: οι κατακρημνίσεις ξεπέρασαν τα 540 χιλιοστά το σαββατοκύριακο στην Ουατζίμα. Η βροχόπτωση ήταν από τις ισχυρότερες αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα εκεί, το 1976.

    Οι τοπικές αρχές στον νομό Ισικάουα, που βρέχεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κάλεσαν κάπου 110.000 κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία είχε θέσει την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση —και σε κάποια η ύδρευση—, πάντα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Οι εντυπωσιακές πλημμύρες έπληξαν πολλές κατοικίες, όπως και οκτώ κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σεισμοπαθών στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου, όπου διέμεναν πολλοί από όσους έχασαν τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς.

    Ο στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής στην επαρχιακή περιοχή, κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

    Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές.

    Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIJI PRESS
  • Ιαπωνία: Μαχαίρωσαν τον CEO της Yamaha - Η κόρη του πίσω από την επίθεση
    Ιαπωνία: Μαχαίρωσαν τον CEO της Yamaha - Η κόρη του πίσω από την επίθεση

    Ο Γιοσιχίρο Χιντάκα, πρόεδρος της διάσημης ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών Yamaha Motor, φέρεται να δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από την κόρη του στο σπίτι τους.

    Όπως αναφέρει το Japan Times, το περιστατικό έγινε στο σπίτι του μεγιστάνα στην πόλη Ιγουάτα του νομού Σιζουόκα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον ίδιο να τραυματίζεται ελαφρά από την επίθεση.

    Συνελήφθη η κόρη του - Ισχυρίστηκε πως ο πατέρας της την χτύπησε

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο συνέλαβαν την 33χρονη κόρη του, Χάνα, η οποία είναι άνεργη, ως ύποπτη για απόπειρα δολοφονίας.

    Δεν έχει γνωστοποιήσει αν η κόρη του έχει παραδεχτεί τις κατηγορίες. Η Χάνα φέρεται να προσπάθησε να σκοτώσει τον 61χρονο πατέρα της, κόβοντάς τον στο αριστερό χέρι με ένα κουζινομάχαιρο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Αρχές έσπευσαν στο σημείο μετά από κλήση που έκανε η Χάνα, λέγοντας στο τηλέφωνο πως την ξυλοκόπησε ο πατέρας της.

    Η Yamaha Motor δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την υπόθεση, καθώς πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON
  • Ιαπωνία: Ο αριθμός των ηλικιωμένων σπάει ρεκόρ
    Ιαπωνία: Ο αριθμός των ηλικιωμένων σπάει ρεκόρ

    Κάπου 36,25 εκατομμύρια πολίτες της Ιαπωνίας είναι 65 ετών και άνω το 2024, αντιπροσωπεύουν το 29,3% του πληθυσμού, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

    Με αυτό το ποσοστό, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας 200 χωρών και περιοχών ως προς τη γήρανση του πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Μαρτινίκα (25,3%), το Πουέρτο Ρίκο (24,7%) και την Ιταλία (24,6%), σημείωσε το υπουργείο χθες.

    Το 2023, ο πληθυσμός του αρχιπελάγους μειώθηκε κατά 595.000 ανθρώπους σε σύγκριση με το 2022, υποχωρώντας πλέον στα 124 εκατ. κατοίκους.

    Η δημογραφική κρίση έχει σημαντικές συνέπειες: η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων συνεπάγεται πως μεγεθύνονται τα ιατρικά και κοινωνικά κόστη και συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό το οποίο τα καλύπτει.

    Άλλο ρεκόρ: 9,14 εκατ. ηλικιωμένοι εργάζονταν το 2023, ή αλλιώς το 13,5% του συνόλου. Αντιπροσώπευαν τον έναν στους επτά εργαζόμενους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON

  • LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη
    LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

    Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

    Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

    Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

    Μια διαστημική… έκπληξη

    Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

    Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

    Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

    Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

    «Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

    «Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

    «Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

    Είναι καταπληκτικό

    Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

    «Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο