Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 16:32

Στο CERN σχεδιάζουν νέο υπερ-επιταχυντή για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του Σύμπαντος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ερευνητές του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο στην Ελβετία υπέβαλαν προτάσεις για έναν νέο, πολύ μεγαλύτερο, υπερ-επιταχυντή, με στόχο να ανακαλύψει νέα σωματίδια που θα φέρουν επανάσταση στη φυσική και θα οδηγήσει τους ερευνητές στο να αποκαλύψουν την λειτουργία του Σύμπαντος.

Τα φιλόδοξα σχέδια των επιστημόνων

Εάν εγκριθεί η δημιουργία του επιταχυντή, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το σημερινό γιγαντιαίο μηχάνημα που βρίσκεται στο CERN.

Όμως η τιμή, ύψους 17 δισ., έχει εγείρει κάποιες αμφιβολίες για το έργο, και υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για μια «απερίσκεπτη» δαπάνη.

Σύμφωνα με το BBC, τα χρήματα αυτά -που είναι μόνο το αρχικό κόστος κατασκευής- θα προέλθουν από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Το μεγαλύτερο επίτευγμα σημερινού επιταχυντή αδρονίων (LHC) ήταν η ανίχνευση ενός νέου σωματιδίου που ονομάζεται μποζόνιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012. Από τότε, η φιλοδοξία να εντοπιστούν τα δύο ιερά δισκοπότηρα της φυσικής - η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια - αποδείχθηκε άπιαστη και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές.

Το νέο μηχάνημα ονομάζεται Future Circular Collider (FCC). Ο γενικός διευθυντής του Cern, καθηγητής Φαμπιόλα Τζιανότι, δήλωσε στο BBC News ότι, αν εγκριθεί, θα είναι ένα «όμορφο μηχάνημα».

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός στην απάντηση ερωτημάτων της θεμελιώδους φυσικής σχετικά με τις γνώσεις μας για το Σύμπαν. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό όργανο», είπε.

Λειτουργία σε 2 στάδια

Η πρόταση είναι να κατασκευαστεί ο FCC σε δύο στάδια. Το πρώτο θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 2040 και θα συγκρούει ηλεκτρόνια μεταξύ τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αυξημένη ενέργεια θα παράγει μεγάλο αριθμό σωματιδίων Higgs, τα οποία οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετήσουν λεπτομερώς.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στη δεκαετία του 2070 και θα χρειαστούν ισχυρότεροι μαγνήτες, τόσο προηγμένοι που δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί. Αντί για ηλεκτρόνια, θα χρησιμοποιηθούν βαρύτερα πρωτόνια για την αναζήτηση ολοκαίνουργιων σωματιδίων.

Το FCC θα είναι σχεδόν τριπλάσιο σε περίμετρο από τον LHC, θα έχει μήκος 91 χιλιομέτρων και διπλάσιο βάθος.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από 12019 από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 13:12

Σχετικά Άρθρα

  • Η ανακάλυψη ενός νεαρού γαλαξία σαν τον δικό μας ανατρέπει τις θεωρίες για την εξέλιξη του σύμπαντος
    Η ανακάλυψη ενός νεαρού γαλαξία σαν τον δικό μας ανατρέπει τις θεωρίες για την εξέλιξη του σύμπαντος

    Ερευνητές ανακάλυψαν έναν μακρινό δισκοειδή γαλαξία που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας, και θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες.

    Ο γαλαξίας, ο οποίος ονομάστηκε REBELS-25, είναι πολύ πιο οργανωμένος από ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία του, σύμφωνα με την έρευνα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία.

    Ο REBELS-25 είναι πολύ νεότερος από τον δικό μας γαλαξία, αλλά παρουσιάζει ομοιότητες στη δομή και την περιστροφή του, αντί να εμφανίζεται χαοτικός όπως άλλοι πρώιμοι γαλαξίες, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

    «Σύμφωνα με την κατανόησή μας για τον σχηματισμό των γαλαξιών, αναμένουμε οι περισσότεροι πρώιμοι γαλαξίες να είναι μικροί και να μοιάζουν ακατάστατοι», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jacqueline Hodge, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

    Οι πρώιμοι γαλαξίες τείνουν να ενώνονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν πιο ομαλά σχήματα απίστευτα αργά – ο δικός μας γαλαξίας χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτύξει τακτοποιημένες δομές, είπαν οι ερευνητές.

    Μόλις 700 εκατομμυρίων ετών

    Το φως που φτάνει στη Γη από τον REBELS-25 εκπέμφθηκε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του σύμπαντος (που εκτιμάται ότι έγινε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια), ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα για να εμφανίζεται τόσο τακτοποιημένος.

    «Βλέποντας έναν γαλαξία με τέτοιες ομοιότητες με τον δικό μας, αμφισβητούμε την κατανόησή μας για το πόσο γρήγορα οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν εξελίσσονται στους τακτοποιημένους γαλαξίες του σημερινού σύμπαντος», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lucie Rowland.

    Η περιστροφή και η δομή του γαλαξία παρατηρήθηκαν με το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη βόρεια Χιλή. Η ομάδα βρήκε επίσης δεδομένα που υπαινίσσονται ακόμη πιο ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά, όπως σπειροειδείς βραχίονες, και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν αν όντως υπάρχουν.

    «Η εύρεση περαιτέρω ενδείξεων για πιο εξελιγμένες δομές θα ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη, καθώς θα ήταν ο πιο μακρινός γαλαξίας με τέτοιες δομές που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε η Rowland.

    «Μεγάλη έκπληξη»

    Ο Dave Clements, ερευνητής αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη έκπληξη» η εύρεση ενός γαλαξία όπως ο REBELS-25.

    «Το σύμπαν τότε πιστεύεται ότι ήταν πολύ πιο χαοτικό, με τις αλληλεπιδράσεις και τις συγχωνεύσεις γαλαξιών να διαταράσσουν τη σχετικά εύθραυστη δομή ενός δίσκου. Και όμως, με αυτό μοιάζει ο REBELS-25», δήλωσε στο CNNi.

    «Είναι απλώς ένας πολύ ασυνήθιστος γαλαξίας, που έζησε μια απροσδόκητα ήσυχη ζωή μέχρι τη στιγμή που τον βλέπουμε, ή μήπως αυτές οι παρατηρήσεις μας λένε ότι τα πρώτα στάδια του σχηματισμού των γαλαξιών δεν λειτουργούν όπως νομίζουμε; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την απάντηση».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, παρά τα πολλά χιόνια του χειμώνα
    Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, παρά τα πολλά χιόνια του χειμώνα

    Έλιωσαν το 2024 περισσότερο από το μέσο όρο λόγω του ζεστού καλοκαιρού

    Οι ελβετικοί παγετώνες έλιωσαν το 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο, καθώς το πολύ ζεστό καλοκαίρι έλιωσε το χιόνι που είχε πέσει άφθονο το χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό δίκτυο GLAMOS που παρακολουθεί τους παγετώνες.
    Νωρίτερα φέτος, οι ειδικοί είχαν χαιρετίσει τις πυκνές χιονοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης στις Άλπεις με την ελπίδα ότι θα αναχαίτιζαν τη μείωση των πάγων που καταγράφεται επί σειράν ετών ή ακόμα και ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
    Όμως με τις μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο να είναι πάνω από το μηδέν ακόμα και σε ύψος 3.571 μέτρων στο σταθμό Γιούνγκφραου πάνω από τον παγετώνα Άλετς, οι επιστήμονες κατέγραψαν εκείνο το μήνα ρεκόρ απώλειας πάγου σε όλη τη χώρα.
    Συνολικά το GLAMOS ανακοίνωσε πως οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2,5% του όγκου τους, πάνω από το μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
    Σύμφωνα με τα δεδομένα του GLAMOS από 20 ελβετικούς παγετώνες, τα οποία προβάλλει στο σύνολο των 1.400 παγετώνων της αλπικής αυτής χώρας, ο συνολικός όγκος τους αναμένεται να είναι στα τέλη του 2024 46,4 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 30 κυβικά χιλιόμετρα λιγότερα απ' ό,τι 2000.

    «Είναι για εμένα ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά την τέλεια χρονιά που είχαμε πράγματι για τους παγετώνες, με πλούσιο σε χιόνια χειμώνα και μάλλον δροσερή και βροχερή άνοιξη, αυτό εξακολούθησε να μην είναι αρκετό», δήλωσε ο Ματίας Χους, διευθυντής του GLAMOS.

    «Αν συνεχιστεί η τάση που είδαμε φέτος, θα είναι καταστροφή για τους παγετώνες της Ελβετίας», πρόσθεσε.

    Ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν τις απώλειες φέτος ήταν η σκόνη από τη Σαχάρα, αναφέρεται στην έκθεση. Η σκόνη δίνει στην επιφάνεια του χιονιού μια καφέ ή ροζ απόχρωση, που την εμποδίζει να αντανακλά το φως του ηλίου.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τον Χους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια ταξιδιών του για συγκέντρωση δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, εικονίζονται ρυάκια λάσπης μέσα από στρώματα πάγου τόσο λεπτά ώστε εξέχουν βράχοι και φαίνονται χαλίκια.

    «Αποκτάς μια σχέση με τον τόπο, με τον πάγο και πονάει λίγο να βλέπεις πως οι βράχοι καταλαμβάνουν τώρα το χώρο», είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ρόιτερς, ενώ μετρούσε τον πάγο στον Παγετώνα Περς στην ανατολική Ελβετία.

    Περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες των Άλπεων βρίσκονται στην Ελβετία, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περίπου δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ελβετία: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από την κατάρρευση σκαλωσιάς
    Ελβετία: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από την κατάρρευση σκαλωσιάς

    Βρισκόταν σε υπό κατασκευή κτίριο 19 ορόφων - Τουλάχιστον δύο οι αγνοούμενοι, σε σοβαρή κατάσταση τέσσερις από τους τραυματίες

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε η σκαλωσιά σε ένα υπό κατασκευή κτίριο 19 ορόφων στο Πριγί, στα περίχωρα της Λωζάνης, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία.

    Η σκαλωσιά, που έφτανε σε ύψος τα 60 μέτρα, κατέρρευσε στη μία πρόσοψη του κτιρίου λίγο μετά τις 9.30 (τοπική ώρα) «σαν χάρτινος πύργος», όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Ως αποτέλεσμα, έπεσαν από μεγάλο ύψος οι οικοδόμοι που είχαν ανέβει σε αυτήν.
    Η αστυνομία ανέφερε ότι τρεις εργάτες σκοτώθηκαν. Από τους τραυματίες, οι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση και ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε γειτονικό νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά τραύματα.
    «Αγνοούνται ακόμη ένας ή δύο άνθρωποι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ζαν-Κριστόφ Σοτερέλ.
    Πυροσβέστες αναζητούσαν τους αγνοούμενους στα συντρίμμια της σκαλωσιάς, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν το υπόλοιπο τμήμα της, που δεν έπεσε.

    Ο Σοτερέλ είπε ότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί προς το παρόν και ότι η εισαγγελία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης RTS, η κατάρρευση προκλήθηκε από την πτώση ενός αναβατόριου που χρησιμοποιούσαν οι οικοδόμοι για να ανεβαίνουν οι ίδιοι, αλλά και για να ανεβάζουν διάφορα υλικά, μέχρι τον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Πέφτοντας, παρέσυρε μαζί του τη σκαλωσιά.

    «Είδα το αναβατόριο να ανεβαίνει και μετά, ξαφνικά, άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο. Όλα κατέρρευσαν», είπε ο συνταξιούχος Φερνάν Μονό, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

    Οι εργάτες δήλωσαν στο AFP ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασφαλείας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, άφησαν να εννοηθεί ότι το αναβατόριο κατέρρευσε επειδή ήταν υπερφορτωμένο. «Κράτησε τουλάχιστον επτά δευτερόλεπτα. Νόμιζα ότι ήταν βόμβα», είπε ένας περαστικός στην RTS.
    Πηγή: Protothema.
  • Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα
    Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα

    Ως τώρα ο απολογισμός της κακοκαιρίας είναι 4 νεκροί και 6 αγνοούμενοι

    Η τύχη τεσσάρων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται στη νοτιοανατολική Ελβετία μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το σαββατοκύριακο την περιφέρεια αυτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο απολογισμός σε 4 νεκρούς και 6 αγνοούμενους στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.
    Σύμφωνα με την αστυνομία του καντονιού του Τιτσίνο -όπου η κοιλάδα του Μάτζια επλήγη σοβαρά το Σάββατο από καταρρακτώδεις βροχές-, οι τέσσερις νέοι αγνοούμενοι είναι δύο γυναίκες και δύο άνδρες.
    Οι έρευνες συνεχίζονται, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ.
    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο στο καντόνι αυτό της νοτιοανατολικής Ελβετίας.

    Ήδη αγνοούνταν η τύχη ενός ανθρώπου.

    Στο γειτονικό καντόνι του Βαλέ, νοτιοδυτικά, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην κωμόπολη Σάας-Γκρουντ, ένας 67χρονος γερμανός υπήκοος που παγιδεύτηκε από τα νερά και πνίγηκε σε υπόγειο ξενοδοχείου της πόλης.

    Η τύχη ενός άλλου ανθρώπου εξακολουθεί να αγνοείται σ' αυτό το καντόνι, σύμφωνα με τις αρχές.

    Καθώς ο ποταμός Μάτζια παρέσυρε μια γέφυρα κοντά στο Τσέβιο, δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στο άνω τμήμα της κοιλάδας παρά μόνο με αεροπλάνα και ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να αποκαταστήσει γρήγορα την οδική πρόσβαση.

    Χθες, Δευτέρα, η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σ' ένα μέρος της κοιλάδας, καθώς και η παροχή πόσιμου νερού.

    Στο καντόνι του Βαλέ, οι βροχές και μια υπερχείλιση του Ροδανού προκάλεσαν πολύ σημαντικές υλικές ζημιές.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEAN-CHRISTOPHE BOTT
  • Διάστημα: Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από την διαστημική αποστολή Euclid
    Διάστημα: Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από την διαστημική αποστολή Euclid

    Πέντε εντυπωσιακές νέες όψεις του σύμπαντος, τις οποίες «αιχμαλώτισε» η διαστημική αποστολή Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημοσιεύονται σήμερα, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την εκτόξευση της αποστολής.

    Οι νέες εικόνες συνοδεύουν τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα της αποστολής που επίσης δημοσιοποιούνται σήμερα και δέκα προσεχείς επιστημονικές εργασίες.

    Η επιστήμονας του προγράμματος Euclid, Βαλέρια Πετορίνο, κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο». «Οι εικόνες και τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά διαφορετικά όσον αφορά στα αντικείμενα και τις αποστάσεις που παρατηρούνται. Περιλαμβάνουν μια ποικιλία επιστημονικών εφαρμογών και παρόλα αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις 24 ώρες παρατηρήσεων. Δίνουν απλώς μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει ο Euclid. Ανυπομονούμε για άλλα έξι χρόνια δεδομένων που έρχονται», σημειώνει.

    Οι πρώτες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου στόχευσαν 17 αστρονομικά αντικείμενα, από κοντινά νέφη αερίου και σκόνης έως μακρινά σμήνη γαλαξιών και αποκάλυψαν πάνω από έντεκα εκατομμύρια αντικείμενα στο ορατό φως και επιπλέον πέντε εκατομμύρια στο υπέρυθρο φως.

    Το τηλεσκόπιο στοχεύει να αποκαλύψει τα μυστικά του σκοτεινού σύμπαντος. Θα χαρτογραφήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες σε περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού, θα εξερευνήσει πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε το σύμπαν και θα μελετήσει τα πιο μυστηριώδη συστατικά του: την σκοτεινή ενέργεια και την σκοτεινή ύλη. Σύμφωνα με την ESA, οι εικόνες που λαμβάνονται από αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο ευκρινείς από εκείνες που μπορούμε να πάρουμε από επίγεια τηλεσκόπια.

    Η πρώτη εικόνα που δημοσιεύεται αφορά στο σμήνος γαλαξιών Abell 2390 και αποκαλύπτει περισσότερους από 50.000 γαλαξίες. Η δεύτερη παρουσιάζει το Messier 78, ένα φυτώριο αστεριών που περιβάλλεται από διαστρική σκόνη, στο οποίο το τηλεσκόπιο εντόπισε κρυφές περιοχές σχηματισμού άστρων για πρώτη φορά χαρτογραφώντας τα πολύπλοκα νήματα αερίου και σκόνης με λεπτομέρεια και αποκαλύπτοντας νεοσχηματισμένα αστέρια και πλανήτες.

    Στην τρίτη εικόνα το τηλεσκόπιο παρουσιάζει τον NGC 6744, ένα αρχέτυπο του είδους του γαλαξία που σχηματίζει τα περισσότερα αστέρια. Το μεγάλο οπτικό πεδίο του Ευκλείδη καλύπτει ολόκληρο τον γαλαξία αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες σε μικρές χωρικές κλίμακες.

    Η τέταρτη εικόνα απεικονίζει το σμήνος γαλαξιών Abell 2764, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες γαλαξίες μέσα σε ένα τεράστιο κομμάτι σκοτεινής ύλης. Επίσης, στο προσκήνιο φαίνεται ένα πολύ φωτεινό αστέρι που βρίσκεται στον δικό μας γαλαξία (V*BP-Phoenicis).

    Τέλος, παρουσιάζεται η ομάδα γαλαξιών Dorado Group και το τηλεσκόπιο καταγράφει γαλαξίες που εξελίσσονται και συγχωνεύονται.

    Σημειώνεται ότι η αποστολή Euclid λειτουργεί από την ESA σε συνεργασία με τη NASA. Η κοινοπραξία Euclid αποτελείται από περισσότερους από 2.000 επιστήμονες από 300 ινστιτούτα σε 15 χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας και είναι υπεύθυνη για την παροχή των επιστημονικών οργάνων και την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Dorado Group/ Credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi; CC BY-SA 3.0 IGO or ESA Standard Licence

  • Eurovision 2024: Το Nemo είναι το πρώτο non binary ατόμο που νικά τον διαγωνισμό - Θρίαμβος 36 χρόνια μετά τη Celine Dion
    Eurovision 2024: Το Nemo είναι το πρώτο non binary ατόμο που νικά τον διαγωνισμό - Θρίαμβος 36 χρόνια μετά τη Celine Dion

    To Nemo, με το τραγούδι «The Code», χάρισε την πρωτιά στην Ελβετία στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024

    Με το μότο «United by Music» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (11/5) ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φιλοξενήθηκε φέτος στη σκηνή του Malmo Arena στη Σουηδία, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 και τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. To Nemo, με το τραγούδι «The Code», χάρισε την πρωτιά στην Ελβετία στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024.

    Το Nemo συγκέντρωσε 591 πόντους με το τραγούδι «The Code», και εξασφάλισε το βραβείο για τη χώρα του. Η Κροατία ήρθε δεύτερη καθώς απέσπασε 547 πόντους, ακολούθησε η Ουκρανία που πήρε 453 πόντους, ενώ τελευταία βγήκε η Νορβηγία με 16 συνολικά πόντους από κριτικές επιτροπές και κοινό. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής δόθηκε στην Ελβετία και το Nemo, ενώ η Κύπρος, την οποία εκπροσώπησε η Silvia Kapsis με το τραγούδι «Liar», έλαβε τη 15η θέση. Η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κατέκτησε την 11η θεση με 126 βαθμούς.

    Το Nemo, που ήταν ένα από τα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό με το τραγούδι του, The Code, έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία ισορροπώντας πάνω σε ένα γιγαντιαίο, περιστρεφόμενο δίσκο - ενώ παράλληλα έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες αγγίζοντας κάποιες από τις πιο ψηλές νότες (το ρεφρέν είναι εμπνευσμένο από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ, που συνήθως τραγουδιέται από σοπράνο).

    «Κάποιος με ρώτησε αν έχω μαγνήτες στα παπούτσια μου», είπαν. «Και είπα, γαμώτο, αυτό θα ήταν μια καταπληκτική ιδέα - γιατί τότε δεν θα χρειαζόταν να ανησυχώ για την ισορροπία όλη την ώρα. «Είναι πάντα λίγο τρομακτικό, αλλά αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό για μένα», είχε δηλώσει ο ίδιος για την εμφάνιση του, σύμφωνα με το BBC.

    O πρώτος non binary καλλιτέχνης που βρέθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού

    Το Nemo είναι ένας non binary 24χρονος τραγουδιστής και ράπερ που γεννήθηκε στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας. Αν και το Nemo παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί, έγινε διάσημο εν μία νυκτί το 2016, όταν μια από τις εμφανίσεις του έγινε viral, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο EPs και είχε επτά τραγούδια στο επίσημο ελβετικό Singles Chart. Και δεν είναι άγνωστο σε τηλεοπτικό διαγωνισμό, καθώς τερμάτισε πέμπτο στη δεύτερη σεζόν του The Masked Singer Switzerland.

    Στη μουσική του, το Nemo ασχολείται με προσωπικά θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο. Το Nemo είναι ο πρώτος non-binary νικητής στην ιστορία της Eurovision. Στην πραγματικότητα, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Eurovision φιλοξένησε ανοιχτά μη δυαδικούς ερμηνευτές, καθώς η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Bambie Thug, είναι επίσης non binary.

    Σε συνέντευξή του στο Eurovoix, το Nemo εξήγησε τι σημαίνει γι' αυτό η συμμετοχή του ως μη δυαδικός καλλιτέχνης. Είπε: «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να αφήσω τους ανθρώπους που είναι μη δυαδικοί, τρανς, οτιδήποτε, να γνωρίζουν ότι είναι τέλειοι όπως είναι. Και αισθάνομαι ότι [η συμμετοχή στη Eurovision] πραγματικά στέλνει αυτό ως σημάδι. Για μένα, το να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να ερμηνεύσω το τραγούδι μου, να μιλήσω για το ότι είμαι non-binary, να μιλήσω για την εμπειρία του να βρω τον αληθινό μου εαυτό και να εκδηλωθώ... αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο που έχω και θέλω να το χρησιμοποιήσω».

    Το μήνυμα αποδοχής και ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερο για το Nemo από την πραγματική νίκη στον διαγωνισμό

    Τον Νοέμβριο του 2023, το Nemo ανακοίνωε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι είναι μη δυαδικός, και αυτό είναι και το θέμα του τραγουδιού «The Code»: «Η αλήθεια μου είναι να αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιώ ότι είμαι μη δυαδικός», δήλωσε ο Nemo στο Eurovisionworld. «Το να είμαι μη δυαδικός είναι ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας μου. Απλά αυτή η αίσθηση ότι μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να είμαι ο εαυτός μου όπου κι αν πάω είναι το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας μου.

    Σε μια κοινωνία όπου οι μειονότητες έχουν σαφώς ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν, το να ανέβει στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου και να μοιραστεί ένα μήνυμα αποδοχής και ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερο για τον Nemo από την πραγματική νίκη στον διαγωνισμό: «Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο μέρος», επιβεβαιώνει το Νέμο. «Το γεγονός ότι μπορώ να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να παρουσιάσω τον εαυτό μου με τον τρόπο που είμαι είναι κάτι περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ. Ελπίζω οι άνθρωποι να βλέπουν ότι είμαι τέλειος όπως είμαι, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει το αντίθετο (ή σε εσάς)».

    Νίκη για την Ελβετία 36 χρόνια μετά τη Σελίν Ντιόν

    Η νίκη του Nemo έφερε την Ελβετία στην πρώτη θέση για τρίτη φορά στα χρονικά του θεσμού, καθώς η τελευταία φορά που είχε κερδίσει η χώρα ήταν το 1988 με τη Σελίν Ντιόν (Celine Dion).

    Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision του 1988 έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο συναρπαστικές ψηφοφορίες στην ιστορία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή της Ελβετίας Ne Partez Pas Sans Moi που ερμήνευσε η Celine Dion νίκησε τον Scott Fitzgerald του Ηνωμένου Βασιλείου, με μόλις έναν πόντο διαφορά.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA - JESSICA GOW

  • Αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος 3D χάρτης του σύμπαντος, με 14,1 εκατ. γαλαξίες
    Αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος 3D χάρτης του σύμπαντος, με 14,1 εκατ. γαλαξίες

    Ο μεγαλύτερος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια γαλαξίες, αποκαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι δήλωσαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ενέργειας.

    Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Spectroscopic Instrument, DESI) στην Αριζόνα των ΗΠΑ και περιέχει τρεις φορές περισσότερους γαλαξίες από προηγούμενες προσπάθειες, ενώ σε πολλούς μετρήθηκε για πρώτη φορά η απόστασή τους.

    Το παρακάτω βίντεο του DESI προσφέρει μια «πτήση» ανάμεσα στους 14,1 εκατομμύρια γαλαξίες που χαρτογραφήθηκαν:

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με τη χρήση αυτού του χάρτη μπόρεσαν να μετρήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο παρελθόν.

    Η σκοτεινή ενέργεια και η διαστολή του σύμπαντος

    Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται, πρόσθεσαν. Ωστόσο, τα ευρήματα αναδεικνύουν επίσης το ενδεχόμενο η σκοτεινή ενέργεια – μια μυστηριώδης, απωθητική δύναμη που κινεί τη διαδικασία – δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως είχε προταθεί προηγουμένως.

    Ο Δρ. Seshadri Nadathur, συν-συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοσμολογίας και Βαρύτητας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι κάποιες ενδείξεις ότι η σκοτεινή ενέργεια στην πραγματικότητα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι αρκετά συναρπαστικό».

    Ο καθηγητής Carlos Frenk, από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αν η σκοτεινή ενέργεια ήταν όντως σταθερή στο χρόνο, το μέλλον του σύμπαντος θα ήταν απλό: θα διαστέλλεται συνεχώς, για πάντα. Αλλά ο νέος χάρτης θέτει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον ισχυρισμό.

    «Τώρα όλα αυτά πάνε περίπατο και ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατανόηση της βασικής φυσικής, την κατανόηση της ίδιας της Μεγάλης Έκρηξης και την κατανόηση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης για το σύμπαν», είπε.

    Πώς δημιουργήθηκε ο χάρτης

    Η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά προ-δημοσιεύσεων – που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη περάσει από ομότιμη αναθεώρηση –αποκαλύπτει πώς η ομάδα δημιούργησε πρώτα τον τρισδιάστατο χάρτη και στη συνέχεια μέτρησε μοτίβα στην κατανομή των γαλαξιών που σχετίζονται με ηχητικά κύματα που συνέβησαν στο πρώιμο σύμπαν, γνωστά ως ακουστικές ταλαντώσεις βαρυονίων.

    Καθώς το μέγεθος αυτών των μοτίβων είναι γνωστό ότι είναι σταθερό, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει τις αποστάσεις των διαφόρων γαλαξιών στο χάρτη, επιτρέποντάς τους να υπολογίσουν πόσο γρήγορα το σύμπαν μεγάλωσε τα τελευταία 11 δισεκατομμύρια χρόνια, με ακρίβεια καλύτερη από 0,5% για όλες τις χρονικές περιόδους και καλύτερη από 1% μεταξύ 8 δισεκατομμυρίων και 11 δισεκατομμυρίων ετών πριν. Η μέτρηση εξηγείται στο βίντεο που ακολουθεί:

    Ο Frenk δήλωσε ότι η ακρίβεια των μετρήσεων ήταν αξιοσημείωτη δεδομένου ότι οι γαλαξίες μπορεί να βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και να έχουν ηλικία δισεκατομμυρίων ετών. «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μπορούμε να μετρήσουμε οτιδήποτε με ακρίβεια 1%, η οποία είναι η ακρίβεια που επιτυγχάνεται στο εργαστήριο της φυσικής για μετρήσεις υψηλής ακρίβειας», είπε.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ελβετία: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από χιονοστιβάδα κοντά στο Τσερμάτ (video)
    Ελβετία: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από χιονοστιβάδα κοντά στο Τσερμάτ (video)

    Φέτος τον χειμώνα 14 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας χιονοστιβάδων στην Ελβετία

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκαν σήμερα από χιονοστιβάδα κοντά στο Τσερμάτ, ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Ελβετίας το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι και των χειμερινών σπορ.
    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του καντονιού του Βαλέ, η χιονοστιβάδα σημειώθηκε το απόγευμα σε περιοχή εκτός πίστας, στο Ρίφελμπεργκ. Είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστεί άλλος ένας, ανακοίνωσε.
    Έντονες χιονοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι είχαν υποχρεώσει τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πρόκλησης χιονοστιβάδων σε περιοχές των ελβετικών Άλπεων.

    Φέτος τον χειμώνα, 14 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας χιονοστιβάδων στην Ελβετία, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου ερευνών για το χιόνι και τις χιονοστιβάδες (SLF) που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο