Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 21:45

Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εξέλιξη, οι επιπτώσεις και οι δυνατότητες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει για πολύ περισσότερο από ό,τι η τεχνολογία.

Λίγο καιρό πριν, η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε μόνο στην επιστημονική φαντασία. Ρομπότ που μιλούσαν και περπατούσαν σαν άνθρωποι (αν και στερούνται συναισθημάτων) ή υπερ-ισχυροί υπολογιστές που μπορεί να λειτουργούσαν ή και όχι ως προς το συμφέρον μας.

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε μεγάλο βαθμό μια πραγματικότητα και ένα όλο και πιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Αλλά πώς φτάσαμε εδώ; Πού πάμε; Και τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης το 2024;

Το Forbes και ο Bernard Marr απαντούν σε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις ενώ εξετάζουν πώς η κατανόησή μας για την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να το καταλάβουμε καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει περισσότερους τομείς της ζωής μας και επηρεάζει την κοινωνία με νέους τρόπους.

Πώς φτάσαμε ως εδώ?

Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει για πολύ περισσότερο από ό,τι η τεχνολογία. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι διατύπωσαν θεωρίες για τις «μηχανές σκέψης» και είδαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως έναν περίπλοκο μηχανισμό που ίσως μια μέρα θα μπορούσαμε να αναδημιουργήσουμε ή να προσομοιώσουμε.

Ωστόσο, η ιδέα περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον ακαδημαϊκό χώρο και την ψυχαγωγία έως ότου εμφανίστηκαν υπολογιστές αρκετά ισχυροί για να επιλύουν προβλήματα και στατιστική ανάλυση στα μέσα του 20ού αιώνα.

Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, η πρόοδος συνεχίστηκε στον τομέα της μηχανικής μάθησης, καθώς έγινε φανερό ότι η διδασκαλία των μηχανών να βρίσκουν τις δικές τους λύσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα ήταν πιο αποτελεσματική από το να τους δίνουν σαφείς οδηγίες όταν έπρεπε να τις κάνουν να εκτελούν σύνθετες εργασίες. Η έρευνα συχνά επικεντρώθηκε στο μοντέλο του τεχνητού νευρωνικού δικτύου, το οποίο προσπάθησε να μιμηθεί ορισμένους από τους μηχανισμούς μάθησης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι διατύπωσαν θεωρίες για τις «μηχανές σκέψης» και είδαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως έναν περίπλοκο μηχανισμό που ίσως μια μέρα θα μπορούσαμε να αναδημιουργήσουμε ή να προσομοιώσουμε.

Μεγάλα άλματα προς τα εμπρός έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010 με την ανάπτυξη της βαθιάς μάθησης και των βαθιών νευρωνικών δικτύων. Επειδή οι υπολογιστές γίνονταν ολοένα και πιο ισχυροί, έγινε εφικτή η κατασκευή πολύ μεγαλύτερων νευρωνικών δικτύων, επιτρέποντας στους υπολογιστές να εκτελούν πιο σύνθετη λογική και λήψη αποφάσεων. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση τεχνολογιών όπως η όραση υπολογιστή και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Η δεκαετία του 2010 ήταν η εποχή των μεγάλων δεδομένων , όταν —χάρη σε όλους και σε όλα που συνδέονταν στο διαδίκτυο και συνδέονταν— ο όγκος των δεδομένων στον κόσμο εκτινάχθηκε. Σε αυτό το σημείο, έγινε φανερό ότι περισσότερα δεδομένα και περισσότερη επεξεργαστική ισχύς οδηγούν σε νευρωνικά δίκτυα και αλγόριθμους που γίνονται όλο και καλύτεροι στο να κάνουν τη δουλειά τους.

Και ίσως η τελευταία κομβική στιγμή (μέχρι στιγμής) ήταν η εμφάνιση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί τόσο κοινωνικό όσο και τεχνολογικό, με εργαλεία όπως το ChatGPT και το Dall-E που δίνουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να εργαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη και να το χρησιμοποιήσει στην καθημερινή ζωή.

Η τεχνητή νοημοσύνη το 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη το 2024 βρίσκεται σε παρόμοιο στάδιο της εξέλιξής της καθώς το Διαδίκτυο ήταν ακριβώς όταν άρχιζε να γίνεται mainstream — ας πούμε στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι τώρα και καταλαβαίνουμε ότι στο μέλλον θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα.

Αυτό που έχουμε σήμερα είναι ξεκάθαρα το αποκορύφωμα των τεχνολογικών αλμάτων που καλύψαμε στην προηγούμενη ενότητα. Αλλά χάρη σε αυτά τα άλματα, φτάσαμε στο σημείο όπου αρχίζουμε να βλέπουμε βαθιές και εκτεταμένες κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές.

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο προσιτή και φιλική προς τον χρήστη. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό—καθιστά επίσης σχεδόν κάθε άλλη πτυχή της τεχνολογίας πιο προσιτή, καταρρίπτοντας τα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Οι διαισθητικές διεπαφές φυσικής γλώσσας και η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων σημαίνουν ότι σχεδόν όλοι θα είναι πιο εύκολο να πείσουν τα μηχανήματα να κάνουν αυτό που θέλουν. Η έλλειψη τεχνικής τεχνογνωσίας δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο για όσους έχουν ιδέες για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

Σήμερα, αυτό συχνά περιγράφεται ως «εκδημοκρατισμός» της δύναμης της τεχνολογίας – μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης το 2024.

Τι μας περιμένει;

Οι άμεσες προκλήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να είναι ηθικές, ρυθμιστικές, πολιτιστικές και κοινωνικές. Αλλά αναπόφευκτα θα υπάρξουν περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις στη γραμμή – και αυτές πιθανότατα θα ανατρέψουν τα πάντα για άλλη μια φορά!

Επιστρέφοντας στην αναλογία του Διαδικτύου, αναμένεται η τεχνητή νοημοσύνη σε 10 ή 20 χρόνια θα είναι τόσο αγνώριστη για εμάς σήμερα όσο το πρώιμο Διαδίκτυο του dial-up modem και του Netscape Navigator για ένα παιδί που γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000 και μεγάλωσε με smartphone και TikTok.

Θα γίνει πιο έξυπνο, πιο γρήγορο και πιο ενσωματωμένο στη ζωή μας με σχεδόν κάθε τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε. Εν μέρει, αυτό θα οφείλεται στο ότι οι υπολογιστές θα συνεχίσουν να γίνονται ταχύτεροι και πιο ισχυροί (λαμβάνοντας υπόψη τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως ο κβαντικός υπολογισμός ).

Αλλά θα είναι επίσης επειδή η επίλυση των σημερινών προβλημάτων γύρω από την κοινωνική αποδοχή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή μας με ασφάλεια και ηθική.

Για πολλούς από αυτούς που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη αιχμής σήμερα, ο στόχος είναι να μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη γενικής (ή «ισχυρής») τεχνητής νοημοσύνης — ικανή να μάθει να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία, όπως μπορεί ένας άνθρωπος.

Το 2024, ωστόσο, γίνεται σαφές ότι για να φτάσουμε εκεί με υπεύθυνο τρόπο, πρέπει πρώτα να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και σε αντίθεση με τα προβλήματα της προηγούμενης δεκαετίας, αυτά δεν είναι πιθανό να λυθούν απλώς με τη χρήση περισσότερης επεξεργαστικής ισχύος και δεδομένων σε αυτά.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 20:49

Σχετικά Άρθρα

  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς
    Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς

    Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud

    Ο Τζάρεντ Κουίνσι Ντέιβις και η startup εταιρεία υπολογιστών ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη Foundry πωλούν συμπεράσματα. Δεν φτιάχνουν μικροτσίπ ούτε φτιάχνουν μεγάλα μοντέλα γλώσσας. Το Foundry έχει μια μοναδική μέθοδο για να κάνει το cloud computing πιο αποτελεσματικό. Αντί να πουλήσει την τεχνολογία της σε παρόχους cloud, η ομάδα του Foundry αποφάσισε να γίνει η ίδια τέτοια εταιρεία και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να λειτουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό cloud.

    Μόλις οι εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν και να πουλήσουν ένα προϊόν για τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εκπαιδεύσει τα μοντέλα τους και γνωρίζουν ότι έχουν απόδοση, αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και αξία κάθε φορά που παράγουν αποτελέσματα. Οι πάροχοι υπηρεσιών Inference-as-a-service, όπως η Foundry, στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αυτών των αποτελεσμάτων.

    Η Foundry προσφέρει επίσης εκπαίδευση και λεπτομέρεια, όπως κάνουν πολλοί πάροχοι cloud, αλλά αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι οποιοσδήποτε με τεχνολογία ενίσχυσης υπολογιστών AI προσπαθεί να δημιουργήσει έσοδα πουλώντας συμπεράσματα — ή πιο συγκεκριμένα, token, τη βασική μονάδα δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει ο Business Insider.

    H Cerebras πουλάει επίσης συμπεράσματα. Η βασική τεχνογνωσία της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός τσιπ για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά πρόσφατα άρχισε να πουλά τα τελευταία ως υπηρεσία. Το ίδιο και η Groq, μια εταιρεία τσιπ που ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Google, οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίς ότι το συμπέρασμα επρόκειτο να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πληροφορικής. Η SambaNova Systems, μια άλλη πλατφόρμα υλικού, πουλά επίσης την εξαγωγή συμπερασμάτων ως υπηρεσία.

    Εταιρείες όπως η Lambda, η CoreWeave, η Together AI και η Crusoe, όλες στενοί συνεργάτες της Nvidia, διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων κατάλληλα για φόρτους εργασίας AI και προσφέρουν υπηρεσίες συμπερασμάτων. Και μετά υπάρχουν οι υπερκλιμακωτές όπως το AWS και το Microsoft Azure.

    Με τόσες πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνονται οι υποψίες ότι το κόστος της εξαγωγής συμπερασμάτων πρόκειται να πέσει κατακόρυφα.

    «Μία αιτία που το συμπέρασμα είναι λίγο εμπορευματοποιήσιμο είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν κάπως για tokens στο τέλος της ημέρας, ανέφερε στο Business Insider ο Ντέιβις. Η τρέχουσα αγορά συμπερασμάτων μοιάζει με την την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθάρισε ο Ντέιβις. Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες πηγές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση αν κάνετε πραγματικά αγορές, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να γυρίσουν τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις για όσους θέλουν. Για ορισμένους πελάτες, η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας. Η ταχύτητα έχει επίσης διακρίσεις, όπως ο χρόνος για το πρώτο token και τα tokens ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχει συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας και υπάρχουν διάφορα είδη φόρτου εργασίας συμπερασμάτων που προσφέρονται για διαφορετικές ρυθμίσεις υπολογιστών.

    Η ενεργειακή απόδοση του υποκείμενου υλικού και της δικτύωσης είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας του κόστους. Και το κόστος στον υπολογισμό συμπερασμάτων είναι ακόμη πιο σημαντικό από ό,τι στην εκπαίδευση, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ο συνιδρυτής της Groq, Τζόναθαν Ρος. Η εκπαίδευση είναι ένα γενικό κόστος, ενώ το συμπέρασμα είναι ένα λειτουργικό κόστος.

    Κάντε σμίκρυνση από όλες τις περιπλοκές και το συμπέρασμα γίνεται το εμπόρευμα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. «Ορισμένες εταιρείες θέλουν απλώς παραγωγή και δεν τους νοιάζει η υποδομή», είπε στο Business Insider ο Μιτές Αγκραβάλ, επικεφαλής του cloud για τη Lambda.

    Τεχνητή νοημοσύνη και εμπορευματοποίηση

    Η Lambda βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας προσφοράς συμπερασμάτων ως υπηρεσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο Αγκραβάλ είπε ότι η εταιρεία το κάνει προσεκτικά, εστιάζοντας στην παροχή ολιστικών υπολογιστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο διακριτικών.

    Τα περιθώρια κέρδους συμπερασμάτων μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, είπε ο Αγκραβάλ. Με τη γενική υπολογιστική — όπου ο πελάτης νοικιάζει σταθερή χωρητικότητα — τα περιθώρια είναι ευκολότερο να διαχειριστούν. Όταν χρεώνετε τη χρήση ή την είσοδο και την έξοδο ενός μοντέλου, η απόδοση είναι λιγότερο προβλέψιμη.

    Η οργάνωση πολλών χρηστών σε έναν πεπερασμένο αριθμό διακομιστών απαιτεί… φινέτσα. Το αν το κόστος λειτουργίας του υλικού καλύπτεται πράγματι με περιθώρια κέρδους εξαρτάται από το πόσο καλά γίνεται αυτή η οργάνωση, εξήγησε ο Αγκραβάλ.

    Γιατί λοιπόν τα neocloud να προσφέρουν την πιο επικίνδυνη υπηρεσία;

    Ο Agrawal είπε ότι πρόκειται για την είσοδο πιθανών πελατών. Οι πελάτες του συμπερασμάτων ως υπηρεσίας μπορούν να μετατραπούν σε πιο παραδοσιακούς πελάτες υπολογιστών και καθώς μεγαλώνει η λίστα των ανταγωνιστών, οι σχέσεις και η ιστορία αποκτούν σημασία.

    Τα οικονομικά μοντέλα της Lambda υποθέτουν ότι οι περικοπές τιμών θα έρθουν σύντομα καθώς περισσότεροι παίκτες εισέρχονται στο χώρο των συμπερασμάτων και τα τσιπ γίνονται πιο αποτελεσματικά.

    Κούρσα προς τα κάτω;

    Το πόσο γρήγορα αυξάνεται η ζήτηση για συμπεράσματα είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έχει πει πολλές φορές ότι τα νέα μοντέλα, όπως το o1 της OpenAI, απαιτούν περισσότερους υπολογισμούς για να δημιουργήσουν τον ίδιο αριθμό απαντήσεων, επειδή εκτελούν πολλαπλά μοντέλα για να ελέγξουν τη δική τους δουλειά ή «λόγο». Η ακρίβεια, αποδεικνύεται, απαιτεί περισσότερους υπολογισμούς.

    Τα φορτία συμπερασμάτων πρόκειται να αυξηθούν, αλλά οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναμένουν πτώση της τιμής από την εισροή νέων παικτών. Ωστόσο, ο Ντέιβις δεν ανησυχεί.

    Υπενθύμισε το παράδοξο του Jevon – μια οικονομική αρχή στην οποία η πτώση της τιμής ή η αύξηση της απόδοσης οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση – όπως όταν διαπλατύνετε έναν αυτοκινητόδρομο και η κυκλοφορία γίνεται χειρότερη.

    «Αν κάνω κάτι 10 φορές φθηνότερο, οι άνθρωποι δεν θα ξοδέψουν 10 φορές λιγότερα, ούτε καν θα κρατήσουν τον προϋπολογισμό τους το ίδιο. Θα ξοδέψουν περισσότερα», είπε ο Ντέιβις. «Αυτό είναι λογικό γιατί αυτό που κάνετε όταν κάνετε κάτι 10 φορές φθηνότερο, βελτιώνετε την απόδοση της επένδυσης».

    Με άλλα λόγια, «αποδεικνύεται ότι όταν κάνετε τα συμπεράσματα φθηνότερα, οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν πολύ περισσότερα συμπεράσματα», είπε ο Ντέιβις.

    Η πορεία που θα ακολουθήσει θα μπορούσε να είναι «ανώμαλη» ωστόσο και δεν είναι πιθανό όλοι οι παίκτες να επιβιώσουν από τις στιγμές αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

    «Όπως έλεγε το παλιό μου αφεντικό στην Intel, Άντι Γκρόουβ, “αφήστε το χάος να βασιλέψει και μετά να βασιλέψτε στο χάος», δήλωσε ο Σιράμ Βισβαναθάν, ιδρυτικός συνεργάτης της Celesta Capital και επενδυτής στη SambaNova Systems.

    Συμφωνεί ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά για τους παρόχους συμπερασμάτων, αλλά πιστεύει ότι οι νικητές θα κριθούν βάσει αξίας. «Η βασική καινοτομία δεν μπορεί να βρίσκεται στην αγορά, αλλά στην απόδοση και τη δύναμη της υποκείμενης αρχιτεκτονικής», είπε ο Βισβαναθάν.

    Πολλές από τις εταιρείες που πωλούν tokens για να μπουν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξούν να αποκτήσουν περισσότερα. Οι σχεδιαστές τσιπ τελικά θέλουν να πουλήσουν τσιπ σε υπερκλιμακωτές αντί να συνάγουν συμπεράσματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η απόλυτη έκδοση της τεχνολογίας του Foundry είναι επίσης μεγαλύτερη.

    «Αν κάνουμε τη δουλειά μας, σωστά, ξέρετε, θα είμαστε βασικό μέρος του τρόπου λειτουργίας κάθε GPU», είπε ο Ντέιβις. Όλοι οι δρόμοι, φαίνεται, περνούν από τα συμπεράσματα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας
    Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας

    Σε εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων θέλουν να εξελίξουν το Generative AI οι μεγάλοι «κολοσσοί» της τεχνολογίας, λανσάροντας μία σειρά από νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και επιπλέον, οι καινούριες λύσεις επηρεάζουν μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους.

    Το GenAI, το οποίο αποτελεί την πιο προηγμένη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο τομέας όπου γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, της εφαρμογής που έκανε διάσημο το GenAI, έκλεισε πρόσφατα έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισ. δολαρίων. Με βάση το συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της OpenAI ανέρχεται στα 157 δισ. δολάρια!

    Όμως, οι επενδύσεις στο GenAI θα πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν και αποτελέσματα και εκεί ρίχνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας το βάρος τους. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι η Microsoft που έχει λανσάρει το Copilot, έναν «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό, ο οποίος είναι διαθέσιμος έναντι μηνιαίας συνδρομής για τους εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ακόμα κύμα νέων εργαλείων – το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες – με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας. Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Copilot σαν να είναι «συνάδελφος», τη δημιουργία διαδραστικών σελίδων από συνομιλίες, την ενεργοποίηση δυναμικής αφήγησης στο Power Point, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα βαθύτερων αναλύσεων δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στο Excel. Επιπλέον, η Microsoft λάνσαρε το Copilot Voice προκειμένου να μπορούν οι χρήστες του να έχουν μία φωνητική επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους.

    Σύμφωνα με τη Microsoft, το Copilot βοηθάει ήδη από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι απαντήσεις είναι δύο φορές ταχύτερες κατά μέσο όρο, ενώ η ποιότητα των απαντήσεων έχει βελτιωθεί κατά 75%. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των πελατών Copilot κινείται σε επίπεδα άνω του 60% ανά τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν Copilot καθημερινά στη δουλειά διπλασιάστηκε.

    «Έξυπνοι» agents

    Η Microsoft δεν είναι η μόνη που επενδύει στον τομέα της παραγωγικότητας. Η Salesforce, εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, παρουσίασε πρόσφατα το Agentforce, μία πρωτοποριακή λύση ΑΙ επιτρέπει την ανάπτυξη αυτόνομων εκπροσώπων (agents) τεχνητής νοημοσύνης. Το Agentforce αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Salesforce, το τρίτο κύμα του ΑΙ, ήτοι ευφυείς, αυτόνομους εκπρόσωπους που μπορούν να ολοκληρώνουν σύνθετες εργασίες, να σκέφτονται και να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή αυτοματοποίησης και μετασχηματίζοντας τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών και εταιρειών.

    Σε αντίθεση με τα chatbots και copilots που απαιτούν ανθρώπινη καθοδήγηση, οι agents του Agentforce μαθαίνουν από τα δεδομένα, προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία και αναλαμβάνουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προβλέπουν ανάγκες και να εφαρμόζουν προληπτικές ενέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Τουρισμός και ΑΙ

    Πέραν αυτών, όμως, σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε εφαρμογές GenAI να χρησιμοποιούνται για καθημερινές εργασίες που επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός. Για παράδειγμα, η εφαρμογή διερμηνείας που έχουν smartphones όπως οι «ναυαρχίδες» της Samsung και της Xiaomi μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον τουρισμό επιτρέποντας σε επισκέπτες να επικοινωνούν πιο εύκολα και κατανοητά με τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διαμονής.

    Γενικότερα, ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα είναι από τους κλάδους που θα δούμε να επωφελείται σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς το GenAI θα αλλάξει πολλά όσον αφορά στην επικοινωνία τουριστών και ντόπιων αλλά και αναφορικά με τις συμβουλές για τους τόπους διακοπών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ντέμης Χασάμπης: Το παιδί θαύμα στο σκάκι που κατέκτησε AI και Google και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
    Ντέμης Χασάμπης: Το παιδί θαύμα στο σκάκι που κατέκτησε AI και Google και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ

    Έχει χριστεί Ιππότης του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρείται ιδιοφυΐα της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ο πατέρας του Ελληνοκύπριος, η μητέρα του από τη Σιγκαπούρη, μεγάλωσε στο Λονδίνο

    Ο Ντέμης Χασάμπης, κυπριακής καταγωγής επιστήμονας και ιδρυτής της DeepMind, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2024 για την πρωτοποριακή συμβολή του στην πρόβλεψη των δομών πρωτεϊνών μέσω του μοντέλου AlphaFold2.
    Ο Έλον Μασκ παραδέχεται ότι «ο υπερήρωας της Τεχνητής Νοημοσύνης», όπως τον έχει αποκαλέσει χαρακτηριστικά ο «Guardian», είναι ο μόνος εν ζωή επιστήμονας που θαυμάζει ως τον πλέον ειδικό σε ζητήματα Artificial Intelligence (AI) και όλων των σχετικών εξελίξεων σε διαφορετικούς τομείς της επιστήμης.
    Η αναγνώριση αυτή επισφραγίζει μια μακρά πορεία επιτευγμάτων στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και προμηνύει μια βιογραφία που αναδεικνύει τη σύνθετη προσωπικότητα ενός επιστήμονα που συνδυάζει επιστημονική ευφυΐα και επιχειρηματική διορατικότητα. Η επιτυχία του, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή μιας ακόμη πιο συναρπαστικής επιστημονικής διαδρομής.

    xasampis-1
    Το εξώφυλλο του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη. Στο κέντρο απεικονίζεται ο Ντέμης Χασάμπης

    O πιο πολύτιμος άνθρωπος της Google

    Στα 47 του χρόνια, είναι βαθύπλουτος, περιζήτητος σαν ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ του ψηφιακού κόσμου, ενώ η καταξίωσή του πλέον αποτυπώνεται και στον τίτλο του σερ.

    Ο Χασάμπης, άλλωστε, ένας Ελληνοκύπριος με κινεζοσιγκαπουριανά γονίδια, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο, υπήρξε ο συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, την οποία και διευθύνει, παρόλο που αυτή έχει ενσωματωθεί στον όμιλο της Google από το 2014, όταν και εξαγοράστηκε σχεδόν αντί 650 εκατ. δολαρίων. Τουλάχιστον τα 100 από αυτά κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος όμως παρέμεινε ως αμειβόμενο στέλεχος στη DeepMind.
    Από παιδί θαύμα στο σκάκι, ιδιοφυΐα της τεχνολογίας

    Δεν είχε καν κλείσει τα 4 ο Ντέμης, όταν είδε στο σπίτι τους στο Βόρειο Λονδίνο, την κλασική περιοχή με τα χαμηλά σπίτια, τον πατέρα του, έναν Ελληνοκύπριο ερασιτέχνη τραγουδιστή και ιδιοκτήτη καταστήματος παιχνιδιών, να παίζει σκάκι με τον θείο του. Αφού του έδειξαν τις βασικές κινήσεις, το μικρό αγόρι αφοσιώθηκε τόσο πολύ στο παιχνίδι, που μέσα σε δύο βδομάδες κατάφερε να τους βγάλει νοκ άουτ.
    Εναν χρόνο αργότερα θα ζητούσε να παίξει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λονδίνου για παιδιά κάτω των 8 ετών και θα τα κατάφερνε: ήταν μάλιστα τόσο μικρός, που αναγκάζονταν να βάλουν δύο καρέκλες, τη μία πάνω στην άλλη, και έναν τηλεφωνικό κατάλογο από πάνω, για να μπορεί να παίξει. Αλλά τίποτα δεν τον πτοούσε από το να κατακτήσει όλα τα σκακιστικά πρωταθλήματα σε εποχές που η Αγγλία δέσποζε στην παγκόσμια κατάταξη και να τελειοποιήσει τις κινήσεις του. Δεν είχε καν προλάβει να μπει στην εφηβεία όταν ήδη τον χαρακτήριζαν «master chess».

    Στα 14 του θεωρούνταν ήδη ο δεύτερoς καλύτερα αμειβόμενος παίκτης σκακιού σε όλο τον κόσμο και έβγαζε τόσα χρήματα από τους διαγωνισμούς, που είχε αγοράσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ZX Spectrum, σε εποχές που οι υπολογιστές ήταν μάλλον άγνωστη χώρα. «Το φοβερό με τους υπολογιστές εκείνων των ημερών ήταν ότι μπορούσες να τους προγραμματίσεις», θα δήλωνε αργότερα σε συνέντευξή του στο «Wire», για να προσθέσει: «Κατάλαβα ενστικτωδώς ότι αυτή ήταν μια μαγική συσκευή με την οποία μπορούσες να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου».
    Από εκεί λοιπόν ξεκίνησαν όλα κι έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να μεταφερθεί από τον μαγικό κόσμο του σκακιού στην terra incognita της τεχνολογίας και από το μεγάλο του όνειρο να γίνει ο επόμενος Γκάρι Κασπάροφ σε αυτόν του ερευνητή. Το ντροπαλό παιδί με το κάπως ατσούμπαλο σώμα, το τεράστιο χαμόγελο και τα μεγάλα γυαλιά μετατρεπόταν στο απόλυτο παιδί-θαύμα για το οποίο θα συζητούσε όλος ο περίγυρος. Η οικογένειά του αδυνατούσε να εξηγήσει την παράδοξη και πρώιμη αυτή ευφυΐα του και όλοι δεν κατανοούσαν πώς μπορούσε από την εφηβική κιόλας ηλικία να δει ως προφήτης το μέλλον της τεχνολογίας, τις προοπτικές, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδά της.

    Η υποτροφία και τα πρώτα games

    Όπως περιγράφει ο συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ στο βιβλίο του «Maniac», ο Χασάμπης από μικρός ξεχώριζε για την εκπληκτική του νοημοσύνη και τη διαρκή αναζήτηση απαντήσεων σε σύνθετα ερωτήματα. «Ενώ τα αδέλφια του κοιμόντουσαν, εκείνος έκανε σκέψεις για τη σκέψη», γράφει χαρακτηριστικά ο Λαμπατούτ, δίνοντας μία γεύση του πώς το νεαρό αγόρι από το Φίντσλεϊ Σέντραλ του Λονδίνου κατέληξε να κατακτήσει τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Ήδη από τα 15 του χρόνια, ο Χασάμπης είχε δείξει τις προδιαγραφές του. Κέρδισε έναν διαγωνισμό τεχνολογίας και προσελήφθη στο διάσημο βρετανικό στούντιο δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών, Bullfrog Productions, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη του διάσημου παιχνιδιού Theme Park. Με τα έσοδα από την επιτυχία του παιχνιδιού, όχι μόνο χρηματοδότησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου είχε γίνει δεκτός από τα 16 του χρόνια, αλλά στήριξε και την οικογένειά του.

    Παράλληλα, προχώρησε στην ίδρυση της δικής του εταιρείας παιχνιδιών, Elixir Studios, μέσα από την οποία κατάφερε να εξελίξει το πρώτο παιχνίδι που προσομοίωνε την κοινωνική και πολιτική δυναμική ενός έθνους, με ένα εκατομμύριο εικονικούς πράκτορες να προσπαθούν να ανατρέψουν έναν δικτάτορα.

    Όμως ο Χασάμπης δεν περιορίστηκε στο χώρο του gaming. Οι ακαδημαϊκές του ανησυχίες τον οδήγησαν σε έναν πιο βαθύ ερευνητικό προσανατολισμό. Στο διδακτορικό του στο University College London (UCL), ασχολήθηκε με τα ημιτελή χειρόγραφα του Τζον φον Νόιμαν, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ μνήμης και φαντασίας, ένα έργο που του χάρισε διεθνή αναγνώριση και το βραβείο του περιοδικού Science. Αυτή η έρευνα τον έφερε σε επαφή με τα μεγάλα ερωτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναζητώντας απαντήσεις σε ένα πεδίο που ήταν ακόμα ανεξερεύνητο και ανεπαρκώς κατανοητό.

    Η DeepMind

    Το 2010, μαζί με δύο φίλους του από το πανεπιστήμιο, τον Σέιν Λεγκ και τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, ίδρυσε την εταιρεία DeepMind, με στόχο τη δημιουργία του πιο ισχυρού συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορούσε να "σκέφτεται" αυτόνομα. Σε μια εποχή όπου ελάχιστοι κατανοούσαν τι σήμαινε «Τεχνητή Νοημοσύνη» ή «νεοφυής επιχείρηση», η DeepMind δεν είχε άμεσα εμπορικά σχέδια ή προϊόντα προς πώληση, παρά μόνο την έρευνα σε άγνωστα επιστημονικά πεδία. Ο Χασάμπης και οι συνεργάτες του επέλεξαν έναν έξυπνο τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή: να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα κατακτούσε το πιο δύσκολο στρατηγικό παιχνίδι του κόσμου, το Γκο, το οποίο απαιτούσε στρατηγική, προνοητικότητα και δημιουργικότητα.

    Το 2016, η DeepMind παρουσίασε το AlphaGo, το πρώτο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που νίκησε επαγγελματία παίκτη του Γκο, τον πρωταθλητή Ευρώπης Φαν Χούι. Το επίτευγμα ήταν μοναδικό, καθώς το AlphaGo μπορούσε να αφομοιώσει τις κινήσεις από 30 εκατομμύρια επαγγελματίες παίκτες και να προσαρμόζεται σε νέες στρατηγικές. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν το πρόγραμμα κατάφερε να νικήσει τον επί 18 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Λι Σεντόλ, σε μια μάχη που κράτησε τρεισήμισι ώρες και άφησε άναυδη την παγκόσμια κοινότητα.

    Μετά την επιτυχία αυτή, η DeepMind τράβηξε την προσοχή της Google, η οποία αγόρασε την εταιρεία έναντι ενός τεράστιου χρηματικού ποσού. Ο Χασάμπης, ωστόσο, δεν ενδιαφερόταν μόνο για τα οικονομικά κέρδη. Επέμεινε να δημιουργηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξετάζοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, ιδίως σε τομείς που μέχρι τότε ανήκαν αποκλειστικά στον άνθρωπο.

    Αυτή η ηθική στάση τον έκανε πρόσωπο-κλειδί στις συζητήσεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακόμα και ο Έλον Μασκ, γνωστός για τις επιφυλάξεις του σχετικά με την τεχνολογία αυτή, αναγνώρισε την αξία του Χασάμπη και παραπέμπει σε εκείνον όταν μιλάει για τους κινδύνους της AI. Μέσα σε μια δεκαετία, ο Ντέμης Χασάμπης κατάφερε όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογική επανάσταση, αλλά και να αναδειχθεί σε φωνή υπευθυνότητας, υπενθυμίζοντας ότι οι καινοτομίες στην τεχνολογία πρέπει πάντα να συνυπολογίζουν το ανθρώπινο στοιχείο και την ηθική διάσταση.

    Η πορεία του από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών στην κορυφή της τεχνολογικής πρωτοπορίας δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα ευφυΐας, αλλά και μιας ξεκάθαρης κατεύθυνσης: να δημιουργήσει μια Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο καλύτερα από τον άνθρωπο, χωρίς όμως να παραβιάζει τα όρια της ανθρώπινης ηθικής και ευθύνης.

    Η κόντρα με το ChatGPT

    Η επόμενη πρόκληση για τον Ντέμη Χασάμπη είναι ίσως και η πιο κρίσιμη στην έως τώρα σταδιοδρομία του. Η Google περιμένει από αυτόν να δημιουργήσει ένα chatbot (μια απαντητική μηχανή), η οποία να είναι κατά πολύ ανώτερη από το ήδη διάσημο ChatGPT. Η Google δεν έχει περιθώρια για άλλες αποτυχίες και, σίγουρα, δεν μπορεί να χωνέψει ότι στερήθηκε τη δόξα της πρωτοπόρου στον τομέα των chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης από μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία OpenAI, η οποία πρόλαβε να διαθέσει ευρέως στο κοινό το ChatGPT στο τέλος του Νοεμβρίου 2022 και κατόπιν εξαγοράστηκε από τη Microsoft. Μετά την ψυχρολουσία και το σοκ του αιφνιδιασμού, ακολούθησαν εκ μέρους της Google ανεπιτυχείς απόπειρες να παρουσιάσει το δικό της chatbot νέας γενιάς, πρώτα με το προβληματικό Bard και κατόπιν με το Gemini, το οποίο διαθέτει μεν εκπληκτικές δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, το λανσάρισμά του όμως επισκιάστηκε από τις οργίλες διαμαρτυρίες του κοινού, εξαιτίας της τάσης του να συνθέτει αμφιλεγόμενες εικόνες όπως μαύρους στρατιώτες ναζί, να δίνει παράλογες και ασυνάρτητες απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών κ.ά.

    Οι αστοχίες του Gemini -το οποίο πήρε το όνομά του από την υποκείμενη τεχνική πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει ο Χασάμπης και η ομάδα του- προκάλεσαν ακόμη και πτώση της μετοχής της Alphabet στο χρηματιστήριο. Η αποστολή του Χασάμπη πλέον συνίσταται στο να αποκαταστήσει την τρωθείσα υπόληψη της Google, επινοώντας τον εξολοθρευτή του ChatGPT.

    Ως διοικητής του μεγαλύτερου «στρατού» ερευνητών Τεχνητής Νοημοσύνης που υπήρξε ποτέ, έχοντας πλήρη αυτονομία και ελευθερία κινήσεων, αλλά και μια απέραντη δεξαμενή υλικής υποστήριξης από την Google, ο Ντέμης Χασάμπης ξέρει, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, ότι απλώς δεν μπορεί να αποτύχει. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του ίσως να είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ευρείας χρήσης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Demis Hassabis
  • Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα
    Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα

    Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί πρωτίστως τις θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση

    Ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση είναι το πώς η είσοδος ολοένα και πιο εξελιγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει το εργασιακό τοπίο και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Nokia Bell στις ΗΠΑ, μίας εταιρείας βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, παρέχει νέα στοιχεία για τους τύπους επαγγελμάτων που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

    Η μελέτη εισάγει ένα νέο μέτρο που ονομάζεται βαθμολογία «Επιπτώσεων Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο μετράει πόσο στενά ευθυγραμμίζονται τα καθήκοντα ενός επαγγέλματος με τις πρόσφατες καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης.

    Στην κορυφή της λίστας, με τα επαγγέλματα που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι τεχνολόγοι καρδιολογίας, οι ηχολήπτες και οι τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής. Άλλα επαγγέλματα που βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ακτινολόγοι, οι νευρολόγοι.

    Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί πρωτίστως τις θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση. Αντίθετα, η μελέτη προτείνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται στενότερα με συγκεκριμένες δεξιότητες εντός των επαγγελμάτων.

    Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των εργασιών που εκτελούνται από τεχνολόγους καρδιολογίας και το 48% αυτών που εκτελούνται από τεχνολόγους μαγνητικής τομογραφίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης αρχείων υγείας και την ανάλυση ιατρικών σαρώσεων, ήταν αρκετά σχετικά με αυτά τα επαγγέλματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια υψηλή βαθμολογία σε «Επιπτώσεις Τεχνητής Νοημοσύνης» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν.

    Σε πολλές περιπτώσεις, η AI είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες αντί να αντικαταστήσει πλήρως τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει ορισμένες πτυχές της δουλειάς ενός νευρολόγου, όπως η ανάλυση του εγκεφαλογραφήματος, είναι απίθανο να αναπαράγει τις σύνθετες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και αλληλεπίδρασης με τον ασθενή που είναι κρίσιμες για αυτό το επάγγελμα.

    Ακολουθεί η λίστα με επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη:

    • Τεχνολόγοι καρδιολογίας
    • Ηχολήπτες
    • Τεχνολόγοι Πυρηνικής Ιατρικής
    • Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
    • Τεχνολόγοι Μαγνητικής Τομογραφίας
    • Ηλεκτρομηχανολόγοι
    • Ορθοδοντικοί
    • Διανομείς και Διανομείς Ηλεκτρικής Ενέργειας
    • Νευρολόγοι
    • Χειριστές βιομηχανικών φορτηγών και τρακτέρ
    • Εργαζόμενοι σε τηλεπικοινωνίες Δημόσιας Ασφάλειας
    • Προγραμματιστές υπολογιστών
    • Υπάλληλοι σεκιούριτι
    • Τεχνολόγοι Τηλεπισκόπησης
    • Μηχανολόγοι
    • Ακτινολόγοι
    • Επιστήμονες που μελετούν την Ατμόσφαιρα και το Διάστημα
    • Χειριστές κλωστοϋφαντουργικών μηχανημάτων

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη νοημοσύνη των εκπαιδευτών της
    Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη νοημοσύνη των εκπαιδευτών της

    Οι εταιρείες ΑΙ κάποτε προσλάμβαναν υπαλλήλους χωρίς πτυχίο για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα προσλαμβάνουν ανθρώπους με διδακτορικό και δίνουν έως και 200 δολάρια την ώρα.

    Τα πρώτα χρόνια, η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT απαιτούσε στρατιές χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δίδασκαν στο σύστημα πώς να ξεχωρίζει την εικόνα μιας γάτας ή ενός καρότου.

    Όμως η συνεχής αναβάθμιση των μοντέλων στην κούρσα των εταιρειών για επικράτηση στη νέα αγορά απαιτεί πλέον ένα όλο και μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτών με όλο και πιο εξειδικευμένες γνώσεις –από ιστορικούς μέχρι επιστήμονες, κάποιοι με διδακτορικά πτυχία.

    «Πριν από ένα χρόνο μπορούσαμε να προσλαμβάνουμε προπτυχιακούς για τη γενική εκπαίδευση και βελτίωση της ΑΙ» λέει στο Reuters ο Άιβαν Τσανγκ, συνιδρυτής της εταιρείας Cohere, ανταγωνιστή της OpenAI που ειδικεύεται σε εργαλεία ΑΙ για επιχειρήσεις.

    H Labelbox λέει ότι πληρώνει έως και 200 δολάρια την ώρα για θέματα υψηλών απαιτήσεων.

    «Τώρα έχουμε πτυχιούχους γιατρούς που διδάσκουν τα μοντέλα πώς να συμπεριφέρονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ή ακόμα και οικονομικούς αναλυτές και λογιστές».

    Εργολάβοι εκπαίδευσης

    Για την εκπαίδευση των μοντέλων της, η Cohere, η οποία έχει αποτίμηση άνω των 5 δισ. συνεργάζεται με τη νεοσύστατη Invisible Tech, η οποία απασχολεί εξ αποστάσεως χιλιάδες υπαλλήλους και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες AI, από την ΑΙ21 μέχρι την Microsoft.

    Η εκπαίδευση αυτή μειώνει τις λανθασμένες απαντήσεις που ενίοτε δίνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως παραισθήσεις.

    «Έχουμε 5.000 υπαλλήλους σε πάνω από 100 χώρες που έχουν PhD ή μάστερ ή είναι ειδικοί γνώστες» λέει ο ιδρυτής της Invivible Φράνσις Πεντράζα.

    Η Invisible πληρώνει ως και 40 δολάρια την ώρα ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο υπάλληλος και οι απαιτήσεις της δουλειάς.

    Το πρόβλημα των παραισθήσεων δημιουργεί ένα κρίσιμο ζήτημα αξιοπιστίας για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

    Κάποιες εταιρείες όπως η Outlier πληρώνουν έως και 50 δολάρια την ώρα, ενώ μια άλλη εταιρεία με την ονομασία Labelbox λέει ότι δίνει έως και 200 δολάρια την ώρα για θέματα υψηλών απαιτήσεων όπως η κβαντομηχανική, ενώ για απλούστερα θέματα οι μισθοί ξεκινούν στα 15 δολάρια την ώρα.

    Όταν ιδρύθηκε το 2005 η Invisible ήταν μια εταιρεία αυτοματισμού ροής εργασίας που συνεργαζόταν με την εταιρεία διανομής φαγητού DoorCash για την ψηφιοποίηση του μενού της. Τα πράγματα άλλαξαν όταν μια σχετικά άγνωστη εταιρεία ονόματι OpenAI επικοινώνησε με την Invisible την άνοιξη του 2022, λίγο πριν το ντεμπούτο του ChatGPT.

    «Η OpenAI ήρθε σε εμάς με ένα πρόβλημα, καθώς όταν υπέβαλες μια ερώτηση σε μια αρχική βερσιόν του ChatGPT απαντούσε με παραισθήσεις. Δεν μπορούσες να εμπιστευτείς την απάντηση» λέει ο Πεντράζα.

    «Χρειάζονταν έναν εταίρο προηγμένης εκπαίδευσης ΑΙ για να προσφέρει ενισχυτική μάθηση με ανθρώπινη αλληλεπίδραση».

    Το πρόβλημα των παραισθήσεων αφορά όλα τα μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία δίνουν απαντήσεις, παράγουν κείμενα και συνθέτουν εικόνες και βίντεο με βάση τις γραπτές ή προφορικές οδηγίες του χρήστη.

    Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί ένα κρίσιμο ζήτημα αξιοπιστίας για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και την εμπορική αξιοποίησή της.

    H Invisible καμαρώνει ότι συνεργάζεται και με άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Microsoft και η AI21.

    «Είναι εταιρείες που αντιμετώπισαν προκλήσεις στην εκπαίδευση. Το νούμερο ένα κόστος ήταν η υπολογιστική ισχύς και το νούμερο δύο η ποιοτική εκπαίδευση» λέει ο Πεντράζα.

    Πώς λειτουργεί

    Η OpenAI έχει μια ολόκληρη ομάδα ερευνητών, την «Ανθρώπινη Ομάδα Δεδομένων» που συνεργάζεται με τους εκπαιδευτές για τη συλλογή εξειδικευμένων πληροφοριών.

    Οι ερευνητές επινοούν διάφορα πειράματα, για παράδειγμα για τη μείωση των παραισθήσεων ή τη βελτίωση του ύφους, και συνεργάζονται με την Invisible και άλλους εργολάβους, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

    Αν πάσα στιγμή τρέχουν δεκάδες πειράματα ταυτόχρονα, είπε.

    Η ζήτηση για εκπαιδευτές συνεχίζει να μεγαλώνει.

    Ανάλογα με το τι ζητούν οι εταιρείες ΑΙ –από βελτίωση των μοντέλων στην ιστορία της Σουηδίας μέχρι πιο προηγμένα μαθηματικά μοντέλα- η Invisible προσλαμβάνει τους πτυχιούχους που απαιτούνται.

    Πάνω από 1.000 συμβασιούχοι της Invisible δουλεύουν σήμερα για την OpenAI, είπε ο Πεντράζα.

    Ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Invisible είναι η επίσης αμερικανική Scale AI, μια start-up που παρέχει βάσεις δεδομένων για εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ και πέρυσι είχε αποτίμηση 14 δισ. δολαρίων.

    Καθώς όμως οι εταιρείες ΑΙ επεκτείνονται σε όλο και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες σε όλο και περισσότερες γλώσσες, η ζήτηση για εκπαιδευτές συνεχίζει να μεγαλώνει.

    Όπως είπε ο Τσανγκ, ο συνιδρυτής της Cohere, «το γραμματοκιβώτιό μου κατακλύζεται από νέες εταιρείες που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί. Βλέπω να δημιουργείται ένας νέος χώρος όπου οι εταιρείες προσλαμβάνουν ανθρώπους απλά και μόνο για να παράγουν δεδομένα για εργαστήρια ΑΙ όπως το δικό μας».

    Πηγή: In.gr
  • Microsoft Copilot: Νέα εργαλεία AI για τις εφαρμογές του Office
    Microsoft Copilot: Νέα εργαλεία AI για τις εφαρμογές του Office

    Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Microsoft Copilot σαν να είναι «συνάδελφος»

    Η Microsoft ανακοίνωσε ένα ακόμα κύμα νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που προστίθενται στη σουίτα εφαρμογών παραγωγικότητας 365 – το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες – με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας.

    Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Copilot σαν να είναι «συνάδελφος», τη δημιουργία διαδραστικών σελίδων από συνομιλίες, την ενεργοποίηση δυναμικής αφήγησης στο Power Point, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα βαθύτερων αναλύσεων δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στο Excel.

    Microsoft Copilot για Excel

    Για όσους εργάζονται με δεδομένα και θέλουν να αποκομίσουν πραγματική αξία από αυτά, η απάντηση είναι το Microsoft Excel, το περιβάλλον για όλα τα επιχειρηματικά δεδομένα. Πλέον με την είσοδο του Copilot στο Excel, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να εργάζονται με δεδομένα που δεν έχουν καν μορφοποιηθεί ως πίνακας, όπως και η λειτουργία με κείμενο εκτός από αριθμητικά δεδομένα.

    Παράλληλα για πρώτη φορά η Microsoft συνδυάζει τη δύναμη της Python – μίας από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού για την επεξεργασία δεδομένων- με το Copilot στο Excel. Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζονται με την ισχύ της γλώσσας προγραμματισμού για να προσφέρουν βαθύτερες αναλύσεις δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση σε Python ή Excel.

    Ουσιαστικά, οποιοσδήποτε μπορεί να συνεργαστεί με το Copilot για να πραγματοποιήσει προηγμένες αναλύσεις όπως πρόβλεψη, ανάλυση κινδύνου, μηχανική μάθηση και οπτικοποίηση σύνθετων δεδομένων, χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα και χωρίς να απαιτείται η γνώση προγραμματισμού. Είναι σαν να προσθέτετε έναν εξειδικευμένο αναλυτή δεδομένων στην ομάδα σας.

    Copilot για PowerPoint

    Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να φτάσει από μία ιδέα σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση με ένα μόνο prompt. Τώρα με το Narrative Builder – ένα εργαλείο δημιουργίας αφήγησης – στο Microsoft Power Point, οι χρήστες μπορούν να αξιοποιούν το Copilot σαν συνεργάτη, δουλεύοντας μαζί του για τη δημιουργία ενός εξαιρετικά ικανοποιητικού πρώτου προσχέδιου μέσα σε λίγα λεπτά διατηρώντας φυσικά τον συνολικό έλεγχο της δημιουργικής διαδικασίας.

    Το Copilot ξεκινάει με την προτροπή κάθε χρήστη, και δημιουργεί ένα μενού με θέματα προς επεξεργασία και βελτίωση ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο προσχέδιο. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να προσθέσει αρχεία από τα οποία το Copilot μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο, ενώ παράλληλα με τον Brand Manager, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την εταιρική ταυτότητα και να διασφαλίσει ένα συνεπές αποτέλεσμα σε ότι αφορά το branding, με εγκεκριμένα υλικά και εικόνες που επικοινωνούν σωστά το ύφος της εταιρείας.

    Το Copilot στο Word μπορεί να ανατρέξει γρήγορα σε κάθε πληροφορία που προέρχεται από το διαδίκτυο όπως και σε δεδομένα από αρχεία Word, PowerPoint και PDF

    Τι αλλάζει για το Teams

    Στις Teams συναντήσεις σήμερα, υπάρχουν δύο σημαντικές συνομιλίες: αυτή που εκφωνείται και αυτή που λαμβάνει χώρο παράλληλα στο Chat. Το Copilot στο Teams μπορεί πλέον να ενώσει τις δύο αυτές συνομιλίες και να συνοψίσει όσα ακούγονται – τα ‘πρακτικά’ της συνάντησης – και όσα γράφονται στο Chat, προσφέροντας μία πλήρη εικόνα του τι συζητήθηκε. Οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν το Copilot αν υπήρχαν ερωτήσεις που έχασαν σε μία συνάντηση ή να ζητήσουν μια σύνοψη συναντήσεων στις οποίες δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν και αυτό μέσα σε δευτερόλεπτα, καθώς σαρώνοντας τι ειπώθηκε και τι πληκτρολογήθηκε μπορεί να δώσει πληροφορίες για αναπάντητες ερωτήσεις ή για τα κύρια θέματα της συνάντησης.

    Τι συμβαίνει με το Outlook

    Όλοι πλέον καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ένα υπέρογκο αριθμό email. Τώρα με το Prioritize My Inbox (ιεράρχηση εισερχομένων), το Copilot στο Outlook βοηθάει τους χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση στα πιο σημαντικά μηνύματα με βάση το περιεχόμενο και το ιστορικό τους όπως και το ιστορικό του χρήστη. Για παράδειγμα το νέο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε π.χ. μηνύματα στα οποία ο χρήστης έχει ανταποκριθεί στο παρελθόν, ενώ προσδιορίζει τον ρόλο και το περιβάλλον του, όπως επίσης και το σε ποιους αναφέρεται ή με ποιους συνεργάζεται.

    Copilot για Word

    Οι χρήστες του Microsoft Word συχνά χρειάζονται να εισάγουν περιεχόμενο από άλλα αρχεία και εφαρμογές. Η αναζήτηση και η ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών συνήθως είναι χρονοβόρα και μπορεί να διακόψει τη διαδικασία γραψίματος. Το Copilot στο Word μπορεί να ανατρέξει γρήγορα σε κάθε πληροφορία που προέρχεται από το διαδίκτυο όπως και σε δεδομένα από αρχεία Word, PowerPoint και PDF, κρυπτογραφημένα έγγραφα αλλά και σε email και Teams συναντήσεις.

    Επιπλέον, μπορεί να ενσωματώσει τις πληροφορίες αυτές απευθείας στη ροή εργασίας, ώστε οι χρήστες να μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα ένα καλό προσχέδιο. Στο πλαίσιο της συνεχόμενης βελτίωσης του Copilot ως βοηθού σε κάθε εργασία, υπάρχει πλέον η δυνατότητα prompt για δυναμικό προβάδισμα στη δημιουργική διαδικασία όπως και η δυνατότητα παράλληλης συνεργασίας με το Copilot online, όσο οι χρήστες εστιάζουν σε συγκεκριμένες ενότητες του αρχείου που επεξεργάζονται.

    Το Copilot σε αριθμούς

    • Το Copilot βοηθάει ήδη από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Συγκεντρώνοντας σχόλια από τους πρώτους 1000 πελάτες που χρησιμοποιούν Copilot, με στόχο τη διερεύνηση του αντίκτυπου του εργαλείου, καθώς και των σημείων προς βελτίωση, προχώρησε ήδη σε πάνω από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες. Οι απαντήσεις του Copilot είναι δύο φορές ταχύτερες κατά μέσο όρο, ενώ η ποιότητα των απαντήσεων έχει βελτιωθεί κατά 75%. Αθροιστικά η Microsoft έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο και καλύτερο κανάλι ανατροφοδότησης (feedback) σε σχέση με το AI, σε μια συνεχόμενη προσπάθεια βελτίωσης με βάση τη συμβολή των χρηστών.
    • Τους τελευταίους 18 μήνες, η συνεργασία με το Copilot έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για τους ανθρώπους παγκοσμίως, βοηθώντας τους να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους γρηγορότερα, να πραγματοποιήσουν πιο στοχευμένες συναντήσεις, να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά και να εξορθολογήσουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.
    • Πάνω από 60% η αύξηση πελατών Copilot ανά τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν Copilot καθημερινά στη δουλειά διπλασιάστηκε.
    • Η επίδραση του Copilot γίνεται ακόμα πιο εμφανής μέσα από το δίκτυο συνεργατών μας που κάνει χρήση του βοηθού. Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Vodafone έχει επενδύσει στο Copilot για 68.000 εργαζόμενους. Η Amgen το χρησιμοποιεί ήδη για την επιτάχυνση της έρευνας σε σπάνιες νόσους. Η Teladoc αναφέρει πως το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών εξοικονομεί ήδη 5 ώρες την εβδομάδα με προβάδισμα σε προσχέδια απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις καταναλωτών. Η Finastra φτάνει από την ιδέα στην παραγωγή περιεχομένου 75% πιο γρήγορα ενώ αντίστοιχα στη Honeywell εξοικονομούν ήδη 1 ½ ώρα κατά μέσο όρο την εβδομάδα από τη χρήση Copilot σε συγκεκριμένες εργασίες.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RITCHIE B. TONGO

  • Meta: Διασημότητες θα είναι οι φωνές πίσω από τα νέα chatbots AI
    Meta: Διασημότητες θα είναι οι φωνές πίσω από τα νέα chatbots AI

    Γιατί η Meta χρησιμοποιεί ξανά τη συνταγή τεχνητής νοημοσύνης διασημοτήτων;

    Εκατομμύρια δολάρια «ρίχνει στα πόδια» αστέρων του Χόλιγουντ η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα να ηχογραφήσει και να χρησιμοποιήσει τη φωνή τους για έργα τεχνητής νοημοσύνης, είχε επισημάνει το Bloomberg, πριν μερικές εβδομάδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Meta πρόκειται να εισαγάγει chatbots AI που εκφράζονται από διασημότητες όπως βραβευμένη με Όσκαρ Dame τζούντι Ντεντς, την κωμικό και ράπερ Awkwafina και τον επίσης κωμικό Κίγκαν-Μάικλ Κι.

    Περίπου αυτή την περίοδο πέρυσι, η Meta παρουσίασε έναν διαφορετικό γύρο βοηθών τεχνητής νοημοσύνης διασημοτήτων ως μέρος του Messenger. Αυτά τα chatbots είχαν τα πρόσωπα διασημοτήτων όπως η Κένταλ Τζένερ, ο Mr. Beast, ο Τομ Μπρέιντι, ο Snoop Dogg και άλλοι. Περιέργως, αυτά τα chatbots χρησιμοποίησαν την όψη των διασημοτήτων, αλλά όχι τα πραγματικά τους ονόματα. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας “Billie”, απεικονίζεται με το πρόσωπο της Κένταλ Τζένερ.

    Για τους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης με πρόσωπα διασημοτήτων, ο τεχνολογικός κολοσσός φέρεται να πλήρωσε έως και 5 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια, για έξι ώρες εργασίας σε στούντιο. Η συμφωνία δεν φάνηκε να λειτούργησε πολύ καλά για την Μέτα. Τα chatbots διακόπηκαν τον Αύγουστο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους.

    Οπότε το ερώτημα είναι γιατί η Meta χρησιμοποιεί ξανά τη συνταγή τεχνητής νοημοσύνης διασημοτήτων, αν και προφανώς κάηκε από αυτή την προσπάθεια;

    Οι διασημότητες μπορεί να βοηθήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να είναι λιγότερο απειλητική

    Ίσως τα περσινά chatbots να μην ήταν αποτυχημένα σε ορισμένες μετρήσεις. Σίγουρα, οι άνθρωποι δεν έδειχναν να ενδιαφέρονται να μιλάνε με τον ψεύτικο Τομ Μπρέιντι, αλλά ίσως σκοπός ήταν να προσελκύσουν αρκετούς ανθρώπους να δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν ένα chatbot AI έστω μία φορά, και αυτό λειτούργησε.

    Ίσως η Meta να έχει απλώς μια πραγματικά περίεργη σχέση με την έννοια της διασημότητας: Δεν είναι μια μάρκα όπως όταν κάποιο αναψυκτικό χρησιμοποιεί διασημότητες σε διαφημίσεις Super Bowl ή ένας οίκος μόδας όπου μια ηθοποιός είναι το πρόσωπο ενός αρώματος. Το Instagram έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στην έννοια της φήμης και της διασημότητας την τελευταία δεκαετία που είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Meta και τους διάσημους ανθρώπους να υπάρχουν ο ένας χωρίς τον άλλον.

    Όταν κυκλοφόρησε το Threads της Meta το καλοκαίρι του 2023, εμφανίστηκε μια πραγματική ένταση: Κορυφαίες διασημότητες, το είδος που δεν είχε χρησιμοποιήσει το Twitter εδώ και χρόνια – συνέρρεαν ξαφνικά στη νέα πλατφόρμα, φέρνοντας μαζί τους μεγάλους αριθμούς ακολούθων. Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις διασημότητες σώπασαν μετά από μια ή δύο μέρες, ίσως συνειδητοποιώντας ότι ένα μέσο βασισμένο σε κείμενο δεν ήταν στην πραγματικότητα κάτι που ασπάζονταν. Λίγους μήνες αργότερα, η Meta κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα για να δώσει μπόνους σε μετρητά σε αστέρια reality σε αντάλλαγμα για αναρτήσεις στο Threads.

    Όταν η Τέιλορ Σουίφτ κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ, δημοσίευσε στο Threads, όπου ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ποστάρισε πανηγυρικά για να την καλωσορίσει. Υπήρχε ακόμη και ένα προσαρμοσμένο εφέ πυροτεχνημάτων για χρήστες που πληκτρολογούσαν το όνομα του άλμπουμ της. Αλλά αφού η Meta πανηγύρισε τον ερχομό της Σουίφτ, εκείνη δεν δημοσίευσε ποτέ ξανά στο Threads.

    Και πρόσφατα, όταν η Σουίφτ ανακοίνωσε την υποστήριξη της για την Κάμαλα Χάρις, το έκανε μόνο στο Instagram.

    Υπήρξαν και άλλες αποτυχίες στον κόσμο των διασημοτήτων-στην Meta. Το 2019, η Κιμ Καρντάσιαν και Τζένιφερ Λόπεζ, δύο διασημότητες των οποίων οι προωθήσεις συνήθως δεν είναι φθηνές, πρωταγωνίστησαν σε τρία τηλεοπτικά σποτ για την προώθηση το Portal του Facebook. To Portal διακόπηκε στα τέλη του 2022.

    Πώς μπορούν οι διασημότητες να βοηθήσουν την Meta

    Έτσι, είναι λίγο περίεργο η Meta να βασίζεται σε φωνές διασημοτήτων για τα προϊόντα AI της. Τα προϊόντα της Meta είναι τα πάνε πολύ, επειδή οι άνθρωποι αγαπούν να τα χρησιμοποιούν. Οι διασημότητες τα χρησιμοποιούν ακόμη και χωρίς να πληρώνονται!

    Αλλά η επανένωση του καστ της τηλεοπτικής σειράς «Μοντέρνα Οικογένεια» για μια διαφήμιση στο WhatsApp υποδηλώνει ότι η Meta μπορεί να χρησιμοποιεί διασημότητες για να φτάσει σε κανονικά άτομα που συνήθως δεν χρησιμοποιούν AI ή WhatsApp. Και με αυτές τις τελευταίες φωνές βοηθών τεχνητής νοημοσύνης, η Meta δεν χρησιμοποιεί τους πιο δημοφιλείς Gen Z influencers, αλλά τελικά χρησιμοποιεί την Τζούντι Ντεντς.

    Η Meta δεν προσέλαβε «τυχαία» έναν ήχο που μοιάζει με μια γνωστή διασημότητα για να είναι η φωνή για έναν συνεργάτη τεχνητής νοημοσύνης όπως, κάποιοι άλλοι ανταγωνιστές τεχνητής νοημοσύνης.

    Ίσως είναι απλώς ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι λίγο τρομακτική και απρόσωπη, και τα στελέχη της Meta πιστεύουν ότι το να βάλουν το πρόσωπο, ή την φωνή, κάποιας διασημότητας θα το κάνουν να φαίνεται πιο προσιτό. Παραδόξως, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να υποδύεται διασημότητες είναι ένα από τα πράγματα ίσως που πολλοί άνθρωποι πραγματικά φοβούνται σχετικά με την συγκεκριμένη τεχνολογία.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο