Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 15:22

Οι έφηβες με λογαριασμούς στο Instagram, πιο ευάλωτες στην κακοποίηση ανηλίκων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα των New York Times.

Mε ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, τους γονείς influencers που βάζουν και τα ανήλικα παιδιά τους στο παιχνίδι, καταπιάνονται οι New York Times σε νέο ρεπορτάζ με ανησυχητικά συμπεράσματα. Όπως σχολιάζει το αμερικανικό δημοσιογραφικό μέσο, ό,τι ξεκινάει ως η προσπάθεια ενός γονιού να θέσει τις βάσεις για μια επικερδή καριέρα για τα παιδιά του -ή να ανταποδώσει το δώρο που του κάνει μια εταιρεία μόδας- έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι που εμπλέκονται σε αυτό, κυρίως κορίτσια, να είναι ακόμα περισσότεροι ευάλωτοι στους stalkers: πολλοί ενήλικοι άντρες παραδέχτηκαν ανοιχτά στους New York Times ότι ελκύονται σεξουαλικά από τις φωτογραφίες παιδιών που βλέπουν στα social media.

Χιλιάδες λογαριασμοί δείχνουν με ποιον τρόπο τα social media αλλάζουν την παιδική ηλικία των παιδιών, συχνά με την συναίνεση, έως και την προώθηση από τους γονείς τους. Κάποιοι γονείς πωλούν παιδικές φωτογραφίες, ενώ άλλοι ντύνουν τα κορίτσια τους με ρούχα που, έστω εν αγνοία τους, διεγείρουν ερωτικά τους ακόλουθούς τους στο Instagram.

Χιλιάδες λογαριασμοί δείχνουν με ποιον τρόπο τα social media αλλάζουν την παιδική ηλικία των παιδιών, συχνά με την συναίνεση, έως και την προώθηση από τους γονείς τους. Κάποιοι γονείς πωλούν παιδικές φωτογραφίες, ενώ άλλοι ντύνουν τα κορίτσια τους με ρούχα που, έστω εν αγνοία τους, διεγείρουν ερωτικά τους ακόλουθούς τους στο Instagram.

Η διαδικτυακή επίδραση με εκείνους τους άντρες ανοίγει τον δρόμο στην κακοποίηση. Κάποιοι, όπως γράφουν οι New York Times, εκφοβίζουν ή και εκβιάζουν τα κορίτσια και τους γονείς τους προσπαθώντας να αποσπάσουν πιο προκλητικές φωτογραφίες. Η εφημερίδα κατέγραψε συνομιλίες στο Telegram, όπου στην ανταλλαγή μηνυμάτων κάποιοι άντρες φαντασιώνονται ανοιχτά ότι κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά που ακολουθούν στο Instagram, εκθειάζοντας την πλατφόρμα που τούς προσφέρει τόσο απλόχερα τις φωτογραφίες τους.

Σύμφωνα με μια στατιστική από το Meta, μισό εκατομμύριο λογαριασμοί ανηλίκων στο Instagram έχουν «ακατάλληλες» αλληλεπιδράσεις σε καθημερινή βάση. Εκπρόσωπος του Meta σχολιάζει σχετικά ότι οι γονείς, που φέρουν την τελική ευθύνη για αυτούς τους λογαριασμούς και το περιεχόμενό τους, μπορούν να τους διαγράψουν ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: marieclaire.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 12:14

Σχετικά Άρθρα

  • Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»
    Τα νέα μέτρα του Instagram ενάντια στο «sextortion»

    Η δημοφιλής πλατφόρμα Instagram επιβάλει νέα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους νεαρούς χρήστες από περιστατικά εκβίασης μέσω αποκαλυπτικών φωτογραφιών.

    Το Instagram της Meta εισάγει νέα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τους νεαρούς χρήστες από το να πέσουν θύματα sextortion.

    Τι είναι το sextortion

    Το sextortion (ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης) είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που στοχεύει κυρίως νεαρά αγόρια και έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση 300% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Αυτή η ανησυχητική τάση περιλαμβάνει απατεώνες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ως ελκυστικά κορίτσια, εξωθούν τα αγόρια να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στη συνέχει απειλούν να τις δημοσιεύσουν.

    Το Instagram, μια δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των νέων, αναλαμβάνει τώρα να καταπολεμήσει αυτό το ζήτημα.

    Τον Ιούλιο, η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, ανέλαβε σημαντική δράση αφαιρώντας περίπου 70.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με ένα νιγηριανό κύκλωμα εξαναγκασμού.

    Βασιζόμενο σε αυτό, το Instagram εισήγαγε νέες δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις απόπειρες sextortion.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Προειδοποιητικά μηνύματα: Όταν οι νεαροί χρήστες λαμβάνουν αιτήματα σύνδεσης από ύποπτους λογαριασμούς, θα ειδοποιούνται εάν ο λογαριασμός προέρχεται από άλλη χώρα ή δεν έχει κοινούς ακολούθους.
    • Εύκολη αναφορά και αποκλεισμός: Τα πλήκτρα ενός πατήματος επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν γρήγορα ύποπτους λογαριασμούς, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας.
    • Θόλωση ευκρινών περιεχομένων: Οι φωτογραφίες που περιέχουν γυμνό και αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων σε χρήστες κάτω των 18 ετών θα θολώνουν αυτόματα.
    • Περιορισμένες λίστες ακολούθων: Ο περιορισμός του ποιος μπορεί να δει τους follower ενός χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή των απατεώνων από τον εντοπισμό και την επικοινωνία με πιθανά θύματα.

    Οι αλλαγές αυτές, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), αποτελούν σημαντικό βήμα προς για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνη, η προληπτική προσέγγιση του Instagram το καθιστά ασφαλέστερο χώρο για τους νεαρούς χρήστες.

    Πηγή: In.gr
  • Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση
    Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση

    «Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον.

    Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές.

    Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή». Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.

    Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παραμύθια και ιστορίες κινουμένων σχεδίων που με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο μεταφέρουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, τους γονείς και τους μεγαλύτερους.

    Η Νίκη, ο Βίκτωρας και η Βερονίκη

    Στις ιστορίες κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν η Νίκη, που λέει 'όχι' στο άτομο που εμπιστεύεται αλλά της ζητάει να αγγίξει την περιοχή όπου βρίσκεται το εσώρουχό της, ο Βίκτωρας που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι και απευθύνεται στη δασκάλα για να πάρει βοήθεια και η Βερονίκη, μαθήτρια που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν άγνωστο και απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να πάρει βοήθεια.

    «Τα παιδιά βρίσκουν πια τη δύναμη να μιλήσουν γιατί ενημερώνονται και ξέρουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ξέρουν ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό άγγιγμα» είπε η κ. Ράπτη. Ανέφερε μάλιστα ότι στα τμήματα ανηλίκων τα παιδιά που φτάνουν στο στάδιο της παρενόχλησης καταθέτουν ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε 'το κακό άγγιγμα'. Στο ερώτημα του αστυνομικού 'ποιο είναι το κακό άγγιγμα' απαντούν ότι είναι στην περιοχή που βρίσκεται στο εσώρουχό τους και σημειώνουν ότι το γνωρίζουν αυτό από την Νίκη, τον Βίκτωρα και την Βερονίκη.

    Η προσπάθεια πιάνει τόπο

    «Πιάνει τόπο η προσπάθεια» σημείωσε η ίδια και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται υπογράμμισε την ανάγκη να καταθέτει το παιδί μια φορά για να μην επαναθυματοποιείται.

    Δ. Βαρτζόπουλος: Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι ο πραγματικός επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και πρόσθεσε ότι αυτές φέρνουν σε επαφή τον πολίτη με το κράτος. Για τη συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή πιλοτική δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κινητές μονάδες θα προσπαθήσουν να τυποποιήσουν την επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, με το γονεακό κίνημα, τους συλλόγους, την ενορία και την τοπική κοινωνία ώστε τα περιστατικά να ανιχνεύονται γρήγορα και να παραπέμπονται εκεί όπου μπορεί να υπάρχει μια πιο ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

    Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επισήμανε ότι μια δημόσια διοίκηση που παλεύει να βρει τον κατάλληλο βηματισμό θα πρέπει να αντικαθιστά πολλές πρωτοβουλίες με την κοινωνία των πολιτών. Ανέφερε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης τρεις δομές λειτουργούν με εθελοντές και γνωστοποίησε ότι τον Γενάρη θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δομή για την νεανική παραβατικότητα και τη βία. Παράλληλα είπε ότι μια δομή για τη νεολαία ήδη χτίζεται και δύο κοινωνικά ιατρεία θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με διάφορες εθελοντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

    Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς επισήμανε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Για την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κοινωνικό τομέα μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου ενώ ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι με τον νέο νόμο για την ψυχική υγεία ξεκινά μια διαφορετική εποχή αφού μεταφέρεται το κέντρο βάρους από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι στον δήμο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μια σειρά από δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και οι περισσότερες αυτές υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, την Πυξίδα, για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της και μετά το 2027 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις των Κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Instagram: Δημιουργούνται τα προφίλ για εφήβους - Ποιοι περιορισμοί επιβάλλονται
    Instagram: Δημιουργούνται τα προφίλ για εφήβους - Ποιοι περιορισμοί επιβάλλονται

    Η Meta περιγράφει τις αλλαγές στο Instagram ως μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους» και λέει ότι «θα υποστηρίξουν καλύτερα τους γονείς».

    Το Instagram, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (17/9), αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί για τους εφήβους, υποσχόμενο περισσότερη «ενσωματωμένη προστασία» για τους νέους και πρόσθετους ελέγχους και διαβεβαιώσεις για τους γονείς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, τα «προφίλ εφήβων», για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών, σημαίνει ότι πολλές ρυθμίσεις απορρήτου να είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αντί να τις επιλέγει το παιδί. Οι αναρτήσεις των εφήβων θα είναι επίσης ιδιωτικές - καθιστώντας τις μη ορατές σε άτομα που δεν τους ακολουθούν και θα πρέπει να εγκρίνουν όλους τους νέους followers. Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μόνο δίνοντας σε έναν γονέα ή κηδεμόνα την εποπτεία του λογαριασμού, ή όταν το παιδί γίνει 16 ετών.

    Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πιέσεις παγκοσμίως να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες, με τις ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά για να προστατευθούν οι νέοι από το επιβλαβές περιεχόμενο. Επισημαίνεται ότι τα προφίλ εφήβων εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία και θα έρθουν στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους. Η Meta περιγράφει τις αλλαγές ως μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς» και λέει ότι «θα υποστηρίξουν καλύτερα τους γονείς και θα τους δώσουν τη σιγουριά ότι οι έφηβοι τους είναι ασφαλείς με τη σωστή προστασία».

    Πώς θα λειτουργούν τα προφίλ εφήβων στο Instagram

    Οι εφηβικοί λογαριασμοί θα αλλάξουν ως επί το πλείστον τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Instagram για τους χρήστες μεταξύ 13 και 15 ετών, με μια σειρά ρυθμίσεων ενεργοποιημένων από προεπιλογή. Αυτές περιλαμβάνουν αυστηρούς ελέγχους στο ευαίσθητο περιεχόμενο και σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, τα προφίλ για εφήβους θα είναι ιδιωτικά και όχι δημόσια.

    Ακόμα, οι γονείς που επιλέγουν να επιβλέπουν το λογαριασμό του παιδιού τους, θα μπορούν να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα και τα θέματα για τα οποία έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται - αν και δεν θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Το Instagram λέει ότι θα αρχίσει να μετακινεί εκατομμύρια υπάρχοντες έφηβους χρήστες της πλατφόρμας στη νέα λειτουργία εντός 60 ημερών από την ενημέρωσή τους για τις αλλαγές.

    Το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στο ότι οι χρήστες θα είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους - αν και το Instagram διαθέτει ήδη εργαλεία που προσπαθούν να επαληθεύσουν την ηλικία ενός χρήστη εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν λέει την αλήθεια. Από τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να προσπαθεί να εντοπίζει προληπτικά εφήβους που χρησιμοποιούν λογαριασμούς ενηλίκων, ώστε να τους επαναφέρει σε έναν εφηβικό λογαριασμό.


    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Instagram: Τι αλλάζει στα stories του – Πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα
    Instagram: Τι αλλάζει στα stories του – Πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

    Η ριζική αλλαγή που έρχεται στα stories του Instagram - Δείτε τα βασικά σημεία της αναβάθμισης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    Σε μια πρωτοποριακή αναβάθμιση στα stories στο Instagram προχωράει η Meta, μετατρέποντας πλέον τα σχόλια σε δημοσία, ενώ μέχρι στιγμής τα σχόλια ήταν ιδιωτικό μήνυμα προς τον χρήστη της ανάρτησης.

    Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερη συζήτηση και αλληλεπίδραση γύρω από το περιεχόμενο των Stories

    Η αναβάθμιση αυτή στοχεύει στην αύξηση της αλληλεπίδρασης και της εμπλοκής των χρηστών μέσα από τη μορφή των stories και γίνεται σταδιακά, καθώς δοκιμάζονται οι αντιδράσεις του κοινού. Η αλλαγή δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

    Τα βασικά σημεία της αναβάθμισης στο Instagram

    • Δημόσια σχόλια: Οι χρήστες μπορούν πλέον να αφήνουν σχόλια στα Stories, τα οποία είναι ορατά σε οποιονδήποτε βλέπει το περιεχόμενο.
    • Μη παρεμβατική εμφάνιση: Τα σχόλια εμφανίζονται στο κάτω μέρος του καρέ του Story, πάνω από τα χειριστήρια λειτουργιών και τις λεπτομέρειες των θεατών.
    • Δυνατότητα αυξημένης αλληλεπίδρασης: Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερη συζήτηση και αλληλεπίδραση γύρω από το περιεχόμενο των Stories.
    • Προβολή σχολίων: Τα ορατά σχόλια μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμές για συζήτηση ή να αναδείξουν δημοφιλείς αντιδράσεις στο Story.
    • Σταδιακή εφαρμογή: Ορισμένοι χρήστες λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αυτήν τη νέα λειτουργία, υποδηλώνοντας μια φάση σταδιακής εφαρμογής.

    Πηγή: In.gr

  • Τουρκία: Μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram - Επικαλείται λογοκρισία σε αναρτήσεις για τον Χανίγια
    Τουρκία: Μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram - Επικαλείται λογοκρισία σε αναρτήσεις για τον Χανίγια

    Ο Αλτούν επέκρινε την απόφαση του Instagram - όπως τη χαρακτήρισε - να μπλοκάρει τις συλλυπητήριες αναρτήσεις για τη δολοφονία του Χανίγια

    Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή τεχνολογίας και πληροφορικής της χώρας (BTK), χωρίς να αναφέρει τον λόγο ή τη διάρκεια της απαγόρευσης, η οποία αφορά επίσης και την εφαρμογή της πλατφόρμας για κινητά.
    Η κίνηση αυτή ακολουθεί τα σχόλια που έκανε την Τετάρτη ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, επικρίνοντας την πλατφόρμα για «την απόφασή της», όπως την χαρακτήρισε, να μπλοκάρει τις συλλυπητήριες αναρτήσεις για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
    «Πρόκειται για λογοκρισία, καθαρά και απλά», δήλωσε ο Αλτούν στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Instagram δεν επικαλέστηκε καμία παραβίαση πολιτικής για την ενέργειά του.

    Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη μητρική εταιρεία του Instagram, Meta Platforms, ούτε για την απαγόρευση, αλλά ούτε και για τα σχόλια του Αλτούν.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Instagram: Είναι απιστία ένα «like»; Γιατί η γενιά Z υιοθετεί την ψηφιακή κατασκοπεία
    Instagram: Είναι απιστία ένα «like»; Γιατί η γενιά Z υιοθετεί την ψηφιακή κατασκοπεία

    Με τη διαδικτυακή παρουσία στα social media να δημιουργεί περισσότερες οδούς για να προδώσουμε τον σύντροφό μας, αλλά και πιο εκτεταμένες μορφές ελέγχου από μεριάς του, αναρωτιόμαστε τελικά τι μετράει ως απιστία στις μέρες μας;

    Πλέον ό,τι κάνουμε στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη. Ίχνη που μπορούν πολύ εύκολα να εντοπιστούν και να δείξουν άμεσα πόσα ξοδέψαμε τελικά για την αγορά ενός δώρου ή την έκπληξη που θέλαμε να κάνουμε, ή σε ποιους κάναμε like ή κοιτάζαμε εξονυχιστικά τις φωτογραφίες τους. Τα δυο τελευταία, για εκείνους που βρίσκονται σε σχέση, φαίνονται να μην είναι και τόσο αθώα, καθώς ένα μπορεί να παραμείνει απλά μια εκδήλωση θαυμασμού ή να πυροδοτήσει ένα όχι και τόσο αθώο φλερτ με κάποιον άλλον, οδηγώντας στην απιστία. «Μικρο-απάτη» (Micro-Cheating), αυτός είναι λοιπόν ο όρος για αυτές τις μικρές πράξεις προδοσίας, που εντοπίζονται μέσα στην ατελείωτη ροή περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Instagram.
    Δυστυχώς το μέγεθος των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων που έχουμε απλόχερα στις εφαρμογές αυτές, καθιστά δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιες από αυτές τις διαδράσεις είναι κατάλληλες και ποιες ξεπερνούν τα όρια. Για αυτό πολλοί άνθρωποι και κυρίως εκείνοι που ανήκουν στην γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Gen Zeders -, παρακολουθούν επισταμένως τους λογαριασμούς των συντρόφων τους, για να εξακριβώσουν αν υπάρχει όντως λόγος ανησυχίας. Αυτό φυσικά εγείρει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που ξεπηδάει από το ερώτημα: πόση τελικά από τη διαδικτυακή ζωή του συντρόφου μας δικαιούμαστε να γνωρίζουμε και πόση ιδιωτικότητα είναι σκόπιμο να εγκαταλείψουμε μέσα σε μια σχέση;
    Ορισμός του Micro-Cheating
    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναμφίβολα αλλάξει το τοπίο των ρομαντικών σχέσεων. Παρέχουν νέους τρόπους σύνδεσης, αλλά εισάγουν και πιθανές παγίδες. Η δυνατότητα σύγκρισης της σχέσης του καθενός με τις φαινομενικά τέλειες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και δυσαρέσκεια. Επιπλέον, ο δημόσιος χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας.
    Για τη γενιά Z, τους ψηφιακούς ιθαγενείς που μεγάλωσαν παράλληλα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις αποτελούν φυσική προέκταση της πραγματικής ζωής. Με αυτή την ενσωμάτωση έρχεται μια αυξημένη αίσθηση ευαισθητοποίησης -και μερικές φορές καχυποψίας- όσον αφορά τις διαδικτυακές δραστηριότητες των συντρόφων. Το ψηφιακό ντετέκτιβ, η πράξη της διερεύνησης της διαδικτυακής συμπεριφοράς κάποιου, έχει λοιπόν πλέον γίνει κοινή πρακτική. Η επάρκεια αυτής της γενιάς στην τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να εντοπίσουν ποιους ακολουθούν οι σύντροφοί τους, ποιων οι αναρτήσεις τους αρέσουν, ακόμα και ποιους επισημαίνουν στα σχόλιά τους, καταλαβαίνοντας τελικά αν υπάρχει το λεγόμενο «Micro-Cheating».

    Η μικρο-απάτη αυτή ουσιαστικά αναφέρεται σε ενέργειες που υπολείπονται της σωματικής απιστίας, αλλά εξακολουθούν να προδίδουν την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας με πιο ήπιους τρόπους. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν την αποστολή μηνυμάτων σε έναν πρώην, το φλερτ με κάποιον στο διαδίκτυο ή ακόμη και το να κάνουμε λαικ στην ανάρτηση κάποιου στο Instagram. Ενώ λοιπόν ένα αθώο διπλό χτύπημα μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο σε κάποιους, άλλοι το θεωρούν ως ένδειξη βαθύτερης συναισθηματικής δέσμευσης ή έλξης.
    Για παράδειγμα, το να κάνετε συστηματικά like σε αναρτήσεις ενός συγκεκριμένου ατόμου μπορεί να εκληφθεί ως ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Για ορισμένους, αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει ένα επίπεδο συναισθηματικής επένδυσης που μπορεί να είναι ακατάλληλο εντός των ορίων μιας δεσμευμένης σχέσης.
    Επαναπροσδιορισμός της απιστίας στην ψηφιακή εποχή

    Είναι λοιπόν ένα λαικ στο Instagram σαν μια μικρο-απιστία; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές προοπτικές και τη συγκεκριμένη δυναμική της κάθε σχέσης. Αυτό που μετράει ως εξαπάτηση στις μέρες μας δεν περιορίζεται πλέον σε φυσικές πράξεις, αλλά επεκτείνεται στο ψηφιακό πεδίο, όπου ενέργειες που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες μπορεί να έχουν σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις.

    Καθώς η γενιά Z συνεχίζει να αγκαλιάζει την ψηφιακή έρευνα, είναι σαφές ότι οι κανόνες των σχέσεων εξελίσσονται. Για όσους περιηγούνται στις σχέσεις στην ψηφιακή εποχή, είναι λοιπόν σημαντικό να θυμούνται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θετικούς, όσο και για αρνητικούς σκοπούς. Το να έχει κανείς επίγνωση του πώς οι διαδικτυακές του ενέργειες μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τον σύντροφό του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αρμονίας. Επιπλέον, η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσφέρει μια υγιή προοπτική και να μειώσει τις πιθανότητες
    Δεδομένης λοιπόν της υποκειμενικής φύσης του τι συνιστά μικρο-απάτη, η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των εταίρων είναι ζωτικής σημασίας. Η συζήτηση και ο καθορισμός ορίων όσον αφορά τη διαδικτυακή συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος μπορεί να νιώθει άνετα με το να κάνει ο άλλος λαικ σε αναρτήσεις φίλων και γνωστών, ενώ ένας άλλος μπορεί να θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά απαράδεκτη.

    Ο ρόλος της εμπιστοσύνης

    Η εμπιστοσύνη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Ενώ η ψηφιακή έρευνα μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τις διαδικτυακές δραστηριότητες ενός συντρόφου, μπορεί επίσης να ενισχύσει την παράνοια και τη δυσπιστία. Η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε μια τοξική δυναμική όπου ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι ελέγχεται συνεχώς. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ενημέρωσης και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του άλλου.

    Σε αυτό το νέο τοπίο, η διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ο καθορισμός σαφών ορίων είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς τελικά, το κλειδί για μια υγιή σχέση στην ψηφιακή εποχή έγκειται στην κατανόηση και τον σεβασμό των προοπτικών του άλλου, τόσο online όσο και offline.
    Πηγή: Ρrotothema.gr
  • Λάρισα: Κακοποίηση 5 ανήλικων παιδιών από την θεία τους και την φίλη της
    Λάρισα: Κακοποίηση 5 ανήλικων παιδιών από την θεία τους και την φίλη της

    Υπόθεση κακοποίησης πέντε ανήλικων παιδιών από την θεία τους και την φίλη της αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες σε περιοχή της Λάρισας.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤnews, τα πέντε παιδιά ηλικίας από 9 έως 16 ετών, κακοποιούνταν συστηματικά από τη θεία τους η οποία έχει αναλάβει την επιμέλεια τους καθώς οι γονείς τους βρίσκονται στη φυλακή.

    Τα ανήλικα αδέρφια μετά την καταγγελία για κακοποίηση τους έχουν βρει καταφύγιο από την περασμένη Τετάρτη στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας καθώς δεν υπάρχει δομή για να τα φιλοξενήσει.

    Εκείνο το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα παιδιά αυτά είναι πως σύμφωνα με τα όσα μου έλεγαν άνθρωποι του νοσοκομείου, είναι χαρούμενα που βρίσκονται εκεί, ενώ τώρα το λόγο έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί δομή για να φιλοξενηθούν τα παιδιά αυτά.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η επιμέλεια των παιδιών, είχε δοθεί στην συλληφθείσα γυναίκα καθώς οι γονείς των ανηλίκων είναι προφυλακισμένοι.

    Η θεία μαζί με την φίλη της φέρονται όλο το τελευταίο διάστημα να κακοποιούσαν τα παιδιά, να τους φέρονται άσχημα με αποκορύφωμα τα παιδιά να αναγκάζονται να μένουν τα βράδια ακόμη και μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

    Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Προβλήματα σε Facebook, Messenger και Instagram
    Προβλήματα σε Facebook, Messenger και Instagram

    Προβλήματα παρουσιάζονται το πρωί του Σαββάτου στο Facebook, στο Instagram, καθώς και το Messenger.

    Συγκεκριμένα, όσοι χρήστες επιχειρούσαν για αρκετή ώρα να συνδεθούν μέσω υπολογιστή σε Facebook και Instagram έβλεπαν το μήνυμα «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο».

    Ωστόσο, περίπου στις 10:30 τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο