Τεχνολογία

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου – Έχει ανάλυση τουλάχιστον 3.000 megapixels (video)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου – Έχει ανάλυση τουλάχιστον 3.000 megapixels (video)

«Οι εικόνες της ψηφιακής κάμερας αυτής θα μπορούσαν να καλύψουν ένα τμήμα του ουρανού επτά φορές μεγαλύτερο από την πανσέληνο», λένε οι επιστήμονες.

Η ψηφιακή κάμερα LSST (Legacy Survey of Space and Time) έχει πλέον ολοκληρωθεί. Σύντομα θα ταξιδέψει στο αστεροσκοπείο Vera C. Rubin, όπου θα προσφέρει μια νέα οπτική στο νότιο τμήμα του ουρανού και θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε καλύτερα σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science, η κάμερα LSST είναι ένα τεχνικό θαύμα. Έχει ανάλυση 3.200 megapixels και ζυγίζει 3.000 κιλά. Οι εικόνες που παράγει η κάμερα είναι τόσο μεγάλες που για να προβληθούν σωστά, θα χρειάζονταν 378 τηλεοράσεις υπερ-υψηλής ευκρίνειας 4Κ σε ένα πλέγμα.

«Με την ολοκλήρωση της μοναδικής κάμερας LSST στο SLAC και την επικείμενη ενσωμάτωσή της με τα υπόλοιπα συστήματα του Αστεροσκοπείου Rubin στη Χιλή, σύντομα θα αρχίσουμε να παράγουμε τη μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών και τον πιο κατατοπιστικό χάρτη του νυχτερινού ουρανού που έχει δημιουργηθεί ποτέ», ανέφερε ο διευθυντής κατασκευής του Αστεροσκοπείου Rubin και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Željko Ivezić, σε σχετική δήλωσή του.

«Διακρίνει μπάλα του γκολφ από απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων»

Η φωτογραφική μηχανή διαθέτει δύο φακούς. Ο πρώτος έχει διάμετρο 1,5 μέτρου, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο φακό που έχει κατασκευαστεί ποτέ για τέτοιο σκοπό. Ο δεύτερος έχει πλάτος 90 εκατοστά, το οποίο επομένως και οι δύο είναι ειδικά σχεδιασμένοι και ο δεύτερος χρησιμοποιείται για να σφραγίσει το εστιακό επίπεδο του φακού.

Το εστιακό επίπεδο είναι η «καρδιά» της φωτογραφικής μηχανής που χτυπάει δυνατά. Αποτελείται από 201 αισθητήρες CCD – παρόμοιους με αυτούς που βρίσκετε σε μια συνηθισμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή – αλλά αυτοί είναι κατά παραγγελία. Κάθε εικονοστοιχείο έχει πλάτος 10 μικρόμετρα και το εστιακό επίπεδο είναι όντως τόσο επίπεδο ώστε η επιφάνειά του δεν διαφέρει περισσότερο από το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Rubin και επικεφαλής του Προγράμματος Κάμερας, Aaron Roodman, τόνισε: «Οι εικόνες της κάμερας αυτής είναι τόσο λεπτομερείς που θα μπορούσαν να διακρίνουν μια μπάλα του γκολφ από απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων, ενώ καλύπτουν ένα τμήμα του ουρανού επτά φορές μεγαλύτερο από την πανσέληνο. Αυτές οι εικόνες, με δισεκατομμύρια αστέρια και γαλαξίες, θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του Σύμπαντος».

Το Αστεροσκοπείο Rubin θα μελετήσει πώς οι γαλαξίες και τα σμήνη γαλαξιών έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, παρέχοντας πληροφορίες για την εξέλιξη των γαλαξιών και την κατανομή της σκοτεινής ύλης. Ακόμα, θα μετρά υπερκαινοφανείς, παρέχοντας πληροφορίες για τη διαστολή του σύμπαντος και την αιτία της: Τη σκοτεινή ενέργεια. Επίσης, θα βοηθήσει στη μελέτη του ηλιακού συστήματος, εντοπίζοντας αστεροειδείς που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Η κάμερα LSST αναμένεται να μπει σε λειτουργία στο παρατηρητήριο από τον Ιανουάριο του 2025.

Πηγή: iEidiseis.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα