Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 15:23

Email: Γιατί δεν πρέπει να τα αφήνετε αδιάβαστα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έχετε 2.269 αδιάβαστα email στα εισερχόμενά σας; Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Υπάρχει τίποτα χειρότερο από το… «Διαβάστηκε»; Κι όμως, ερευνητές από την Αυστραλία υποστηρίζουν ότι το να αφήνετε όλα τα email σας αδιάβαστα μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερα νεύρα και σύγχυση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Information Research, σε δείγμα 300 ατόμων, όσοι δεν κοιτούσαν ποτέ τα εισερχόμενά τους έχαναν σημαντικές πληροφορίες ή ακόμη και χρήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ξεχνούσε να ακυρώσει μια ανεπιθύμητη συνδρομή ή να μην ενημερωνόταν για κάποια εκπτωτική ευκαιρία.

Ειδικότερα, στην έρευνα βρέθηκε ότι το 2/3 των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσε το email τους για να διαχειριστεί προσωπικά αρχεία, όπως λογαριασμούς, αποδείξεις, συνδρομές και άλλα. Περίπου οι μισοί εξ’ αυτών είχαν ταξινομήσει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φακέλους, ενώ οι άλλοι μισοί άφηναν τα πάντα στα εισερχόμενα.

Ενώ οι περισσότεροι ταξινόμησαν τα email στο χώρο εργασίας τους σε φακέλους, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να ταξινομήσουν τα προσωπικά τους email με τον ίδιο τρόπο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι μόνο το 52% που άφησαν όλα τα email τους στα εισερχόμενα ήταν ικανοποιημένοι με τη διαχείριση των αρχείων τους, σε σύγκριση με το 71% των ερωτηθέντων που ταξινόμησαν τα email τους σε φακέλους.

Το 83% που αποθήκευαν τα αρχεία τους από τα μηνύματα που λάμβαναν στο cloud (Google Drive, iCloud, Dropbox και παρόμοια), δήλωνε ικανοποιημένο από τη διαχείριση.

Τι μπορεί να κρύβεται μέσα στο σωρό των email;

Τι μπορεί να πάει στραβά με όσους αφήνουν όλα τα email τους αδιάβαστα;

  1. Οι χρήστες μπορούν να χάσουν την παρακολούθηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, καθώς θα έχει χαθεί σε χιλιάδες μηνύματα.
  2. Το να βασίζεσαι στην αναζήτηση για να βρεις ξανά email σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις. Άραγε σε πόσους δεν έχει συμβεί να αναζητούν ένα μήνυμα βάζοντας λέξεις κλειδιά και να μην το εντοπίζουν ίσως και ποτέ;
  3. Πολλοί λογαριασμοί και αντίγραφα κίνησης δεν αποστέλλονται ως συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά ως υπερσύνδεσμοι. Εάν αλλάξετε την τράπεζά σας ή άλλον πάροχο υπηρεσιών, αυτές οι υπερσύνδεσμοι ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμοι αργότερα.

Επιστημονικά tips για να κάνετε ψηφιακό decluttering

  • Ταξινομήστε τα email σας σε φακέλους κατηγορίας ή αποθηκεύστε εγγραφές σε φακέλους στο cloud ή σε έναν υπολογιστή.
  • Κατεβάστε έγγραφα που δεν επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δεν σας αποστέλλονται – όπως λογαριασμούς κοινής ωφελείας και όλα τα εκκαθαριστικά σας.
  • Βάλτε σημαντικές ανανεώσεις στο ημερολόγιό σας ως υπενθυμίσεις.
  • Διαγράψτε ανεπιθύμητη αλληλογραφία και καταργήστε την εγγραφή σας, ώστε τα εισερχόμενά σας να μετατραπούν σε λίστα υποχρεώσεων και όχι «αποθήκη» άχρηστων μηνυμάτων.

Πηγή: Vita.gr - Ιn.gr - Φωτογραφία: Freepik.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την κλήση Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαρροή των emails
    ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την κλήση Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαρροή των emails

    Την κλήση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της, σε σχέση με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων (emails) εκλογέων εξωτερικού, καθώς και για τα μέτρα που οφείλει να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά, επίσης, να διαβιβασθούν στην Επιτροπή το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και η Ετήσια Έκθεση Γνώμης κι ο Ετήσιος Προγραμματισμός Εργασιών της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ.

    Αναλυτικά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία:

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2024

    ΠΡΟΣ

    τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

    Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής

    ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΣΕΙ ΑΡΘΡΟΥ 43Α ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝΤΟΥ ΥΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ»

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

    Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθεί η αρμόδια Υπουργός των Εσωτερικών σε ακρόαση σε σχέση με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού και σε σχέση με τα μέτρα που οφείλει να λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

    Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «… η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους».

    Επειδή εν προκειμένω, η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας προ ενός μηνός έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που τηρούνται στο ΥΠΕΣ,

    Επειδή, η ως άνω ανησυχία επιτείνεται περαιτέρω από διάρρηξη του γραφείου του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών των ΥΠΕΣ την Παρασκευή 26 Απριλίου,

    Επειδή, συνεπεία της ως άνω διαρροής προσωπικών δεδομένων, έχουν ήδη ασκηθεί αγωγές πολιτών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επιδίκαση αποζημιώσεων, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης και όσον αφορά σε τυχόν ποινικό της σκέλος,

    Επειδή, παρά τις επανειλημμένες σχετικές αιτήσεις εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης Επίκαιρων Ερωτήσεων, η κα Υπουργός Εσωτερικών δεν έχει δώσει απαντήσεις και τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις σχετικά με:

    Α) Ποιο ήταν το ακριβές χρονικό σημείο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων,

    Β) Εάν ο Υπεύθυνος Προστασίας δεδομένων (DPO) ενημέρωσε σχετικά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, εντός 72 ωρών όπως προβλέπεται,

    Γ) Γιατί επελέγη να διενεργήσει την έρευνα η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών, αντί της προβλεπόμενης από τον Υπαλληλικό Κώδικα διαδικασίας, ήτοι, της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης,

    Δ) Εάν η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου» του ΥΠΕΣ, της οποίας οι αρμοδιότητές καθορίζονται από τον Ν. 4795/2021 και συγκεκριμένα τα άρθρα 10, 13 και 14, είναι ή όχι ελεγχόμενη για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, εάν, συναφώς, όφειλε να έχει επισημάνει έγκαιρα οποιαδήποτε κενά του συστήματος, στην Ετήσια Έκθεση Γνώμης, εάν προέβη έγκαιρα σε τροποποίηση του Ετήσιου Προγραμματισμού Εργασιών, με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, εάν η κα Υπουργός των Εσωτερικών παρέλαβε τη σχετική Έκθεση της προϊσταμένης της ΜΕΕ, και, σε αρνητική περίπτωση, δεδομένου ότι η παράλειψη κατάθεσης της Έκθεσης θα συνιστούσε παράβαση του νόμου, γιατί δεν την απαίτησε,

    Ε) Εάν έχουν παραλάβει οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου τα παραδοτέα της σύμβασης:

    «Απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας», από την ανάδοχο Εταιρία, όπως προβλεπόταν μέχρι την 9η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου, εκτός των άλλων, του «Υποσυστήματος Αιτήσεων Επιστολικής Ψήφου» και,

    ΣΤ} Ποια έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΣ για τη θωράκιση και ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και για την αποτροπή της παράνομης διαχείρισής τους, ώστε να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του συστήματος της επιστολικής ψήφου αλλά και εν γένει η εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών,

    Αιτούμεθα όπως:

    Α) Διαβιβασθούν στην Επιτροπή το Πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου,

    η Ετήσια Έκθεση Γνώμης και ο Ετήσιος Προγραμματισμός Εργασιών της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ

    Β) Κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών κυρία Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων επί των ανωτέρω, επί σκοπώ αξιολόγησης και επεξεργασίας προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας, κατά λόγο αρμοδιότητας της Επιτροπής.

    Τα μέλη– βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

    Τζάκρη Θεοδώρα

    Πολάκης Παύλος

    Χρηστίδου Ραλλία

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τα λάθη που κάνουμε όταν στέλνουμε επαγγελματικό email – Η «κανόνες» για τη σωστή τεχνική
    Τα λάθη που κάνουμε όταν στέλνουμε επαγγελματικό email – Η «κανόνες» για τη σωστή τεχνική

    Πώς θα υπάρχει αμεσότητα στην ανάγνωση από τον παραλήπτη;

    Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε emails στη δουλειά μας καθώς είναι η πιο γρήγορη και εύκολη τεχνητική επικοινωνίας με αμεσότητα και περιεκτικότητα. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι προκειμένου να κάνετε το email σας εύκολο στην ανάγνωση, γλιτώνοντας παρερμηνείες, χαμένο χρόνο και μεταφέροντας άμεσα στον αναγνώστη τη βασική πληροφορία.

    Μερικές από τις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να μεταβιβάσετε την πληροφορία με επαγγελματισμό είναι:

    1. Μπείτε στο κύριο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες

    Για κείμενα τα οποία εμπεριέχουν προσωπική γνώμη, λογοτεχνικότητα, λυρισμό και περιγραφικότητα, η σύνθετη γραφή και το αίσθημα της περιέργειας χρήζουν θετικότητας, καθώς τείνουν να ταιριάζουν στο ύφος των εν λόγω κειμένων. Ωστόσο σε επίπεδο άμεσης, επαγγελματικής επικοινωνίας, τείνουν να επηρεάσουν αρνητικά, καθώς δεν προσδίδουν την αμεσότητα και σαφήνεια που είναι απαραίτητη. Τα επαγγελματικά mails χρειάζονται λακωνικότητα, περιεκτικότητα στη μετάδοση της πληροφορίας και σίγουρα να γίνεται «to the point» επικοινωνία, ανάμεσα στον συντάκτη και τον παραλήπτη.

    2. Κρατήστε για αργότερα όλες τις δευτερεύουσες πληροφορίες

    Σίγουρα οι δευτερεύουσες πληροφορίες δεν χρήζουν προτεραιότητας στο κύριο θέμα του επαγγελματικού mail, για αυτό πρέπει να ορίζεται εξαρχής ο βασικός λόγος για τον οποίο αποστέλλεται. Αρχικά το θέμα του mail θα πρέπει να προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο του, είτε αυτό είναι σχετικό με κάποιο meeting, ένα ενδοεταιρικό ζήτημα ή συζήτηση ενός θέματος που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

    Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, οι δευτερεύουσες πληροφορίες θα πρέπει να περιοριστούν σε δευτερεύουσες προτάσεις και να αξιοποιηθούν οι κύριες πληροφορίες σε κύριες προτάσεις, έτσι ώστε να εκπροσωπείτε η κύρια επικοινωνία που επιθυμεί ο αποστολέας. Ακόμη ο κατάλληλος τίτλος μπορεί να βοηθήσει αρκετά, στο να προϊδεάσει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο του.

    Τα λάθη που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον επαγγελματισμό σας

    1. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να συνειδητοποιείτε ότι έχετε γράψει κάτι λάθος. Τα ορθογραφικά, τα γραμματικά και τα συντακτικά λάθη βρίσκονται στην κορυφή των πραγμάτων που καταστρέφουν το επαγγελματικό σας προφίλ. Για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά λάθη, ελέγξτε ξανά την ορθογραφία του ονόματος του παραλήπτη σας και προτού το στείλετε, διαβάστε μια φορά το email δυνατά, ώστε να πιάσετε στον αέρα τυχόν λάθη.

    1. Το ανεπίσημο δήθεν φιλικό στυλ

    Το να χρησιμοποιείτε emojis σε email εργασίας θεωρείται αντιεπαγγελματικό. Το ίδιο και οι ημιτελείς προτάσεις και λέξεις. Αντίθετα, ως επαγγελματίες θα πρέπει να υιοθετήσετε τον ανάλογο τόνο, χρησιμοποιώντας πλήρεις προτάσεις και αποφεύγοντας τα emojis και την αργκό.

    1. Τα υπερβολικά μακροσκελή email

    Ποιος θα ήθελε να ανοίξει ένα email και να καταλήξει να διαβάζει μια ολόκληρη πραγματεία; Τα καλύτερα email είναι αυτά που περνούν κατευθείαν στο ψητό, στην ουσία. Για τον λόγο αυτό, καλύτερα να μην στέλνετε τεράστια κείμενα και μάλιστα χωρίς διαχωρισμό μεταξύ των παραγράφων.

    Πηγή: In.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των email των αποδήμων; Θα διερευνηθούν οι ευθύνες της Κεραμέως;
    ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των email των αποδήμων; Θα διερευνηθούν οι ευθύνες της Κεραμέως;

    Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων, ζητώντας την πλήρη διερεύνησή της και ρωτώντας ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες αυτών των στοιχείων και αν θα διερευνηθούν και οι ευθύνες της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως.

    Θα διερευνηθούν οι ευθύνες της Νίκης Κεραμέως;

    Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται «εκτεθειμένη και υπόλογη», «για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας». Σημειώνει ότι «σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί απόδημους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών "δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη"».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου». Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση «για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη». «Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κ. Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;», αναφέρει.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Yahoo: Το πρόβλημα χρηστών με το email τους και η πολύ απλή λύση!
    Yahoo: Το πρόβλημα χρηστών με το email τους και η πολύ απλή λύση!

    Δείτε πώς να το λύσετε

    Προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί χρήστες της Yahoo το τελευταίο διάστημα, καθώς χάνουν την πρόσβαση στο email τους. Αν και η εταιρεία είναι ενήμερη, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί προς το παρόν.

    «Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφαρμογή Yahoo Mail. Διερευνούμε και θα ενημερώσουμε όπως απαιτείται», αναφέρει η Yahoo με ανάρτησή της στο X.

    Το πρόβλημα και η λύση!

    Οι χρήστες αναφέρουν πως ουσιαστικά η εφαρμογή έκλεινε μόνη της, ενώ στους υπολογιστές εμφανίζεται το μήνυμα πως το email τους έχει απενεργοποιηθεί λόγω αδράνειας.

    Μία λύση, που προς το παρόν αποδίδει, φαίνεται να είναι η απεγκατάσταση της εφαρμογής από το κινητό και μετά ξανά εγκατάσταση.

    Με την εκ νέου εγκατάσταση γίνεται κανονικά είσοδος και από υπολογιστή και δεν υπάρχει πρόβλημα με αδράνεια λογαριασμού.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Jaimie Harmsen on Unsplash

  • Αυτές είναι οι απάτες που σαρώνουν με SMS και mail - Πώς θα καταλάβετε ότι είναι fake τα μηνύματα
    Αυτές είναι οι απάτες που σαρώνουν με SMS και mail - Πώς θα καταλάβετε ότι είναι fake τα μηνύματα

    Τελικά οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, με δήθεν μηνύματα από την Εφορία και τα ΕΛΤΑ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το iefimerida, δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

    Διαπιστώνοντας ότι τα αντανακλαστικά των καταναλωτών έχουν ατονήσει αλλά και ότι οι μέθοδοι των κυκλωμάτων τελειοποιούνται σε ανησυχητικό βαθμό, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με τη Mastercard ξεκίνησαν νέα εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης, ενώ και η ΑΑΔΕ, εν όψει των νέων φορολογικών δηλώσεων, συμβουλεύει τους φορολογούμενους πώς να αποφύγουν τις παγίδες.

    «Ψάρεμα» με δόλωμα επιστροφή φόρου

    Με το όρο «phishing» ορίζεται η απόπειρα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικοί λογαριασμοί ή κωδικοί πρόσβασης πολιτών με παραπλανητικά e-mails ή μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο από υποτιθέμενες έμπιστες οντότητες, όπως η Εφορία. Τα πλαστά αυτά μηνύματα συνήθως περιέχουν κάποιο link προς έναν παραπλανητικό ιστότοπο.

    Το δόλωμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάποια επιστροφή φόρου, που πρέπει να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου, ενώ έχουν καταγραφεί και απόπειρες εκφοβισμού με δήθεν δεσμεύσεις λογαριασμών από την Εφορία λόγω χρεών.

    Πώς θα εντοπίσετε τις... μαϊμούδες;

    - Αποστολέας: Τα συγκεκριμένα μηνύματα φαίνεται να αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ, αλλά ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ή παραφρασμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζει με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης, συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.
    - Γλώσσα: Χαρακτηριστικά της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων με εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η προτροπή να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία. Εδώ απαιτείται, πάντως, ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις εξαπάτησης όπου τέτοιου είδους γραμματικά ή συντακτικά λάθη δεν εντοπίζονται εύκολα.

    Αυτό που επισημαίνει η ΑΑΔΕ είναι ότι δεν πρόκειται να σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως επίσης δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Άρα το να πατήσετε το link που λάβατε με ένα τέτοιο μήνυμα, ανοίγει την Κερκόπορτα στους κυβερνοεγκληματίες.

    Μπαράζ «μαϊμού» μηνυμάτων

    Αντίστοιχα μέτρα αυτοπροστασίας συστήνουν και οι τράπεζες, σε μια συγκυρία κατά την οποία παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των μαζικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, δήθεν προειδοποιητικών.

    Το κόλπο είναι γνωστό, ωστόσο κάθε φορά τελειοποιείται έτσι ώστε η απάτη να μην ξεχωρίζει εύκολα με την πρώτη ματιά. Στα μηνύματα αυτά ο πελάτης ενημερώνεται ότι παρατηρείται ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό του ή ότι έχει μπλοκαριστεί η κάρτα του για λόγους ασφαλείας. Το μόνο που έχει να κάνει ο πελάτης είναι να πατήσει το σχετικό link έτσι ώστε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

    Φυσικά, πρόκειται για μηνύματα phishing που αποσκοπούν στο να σας ξεγελάσουν ώστε να καταχωρίσετε σε απατηλή ιστοσελίδα, πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζάς σας, τους κωδικούς σας πρόσβασης στο e-banking ή τα στοιχεία της κάρτας σας, αλλά και τους Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε εκείνη τη στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.

    Νέο διεθνές κύκλωμα

    Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, τράπεζες και κρατικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε διεθνή μάστιγα. Τελευταία περίπτωση το διεθνές κύκλωμα που εξάρθρωσαν το FBI και η Europol, σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Νιγηρία, η Ρουμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στις 7 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν δύο ύποπτοι στη Μάλτα και στη Νιγηρία στο πλαίσιο της επιχείρησης. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για την πώληση του κακόβουλου λογισμικού και την υποστήριξη εγκληματιών του κυβερνοχώρου, που χρησιμοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό Warzone RAT, ένα εξελιγμένο Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT), που πωλούνταν μέσω διαδικτυακών τομέων.

    Το κακόβουλο λογισμικό RAT επέτρεπε στους εγκληματίες να περιηγούνται στα συστήματα αρχείων των θυμάτων, να λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης, να καταγράφουν τις πληκτρολογήσεις, να κλέβουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης των θυμάτων και να παρακολουθούν τα θύματα μέσω των διαδικτυακών τους καμερών, όλα αυτά χωρίς τη γνώση ή την άδεια των θυμάτων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ποια είναι η καλύτερη μέρα και ώρα για να στέλνουμε τα επαγγελματικά μας email; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση
    Ποια είναι η καλύτερη μέρα και ώρα για να στέλνουμε τα επαγγελματικά μας email; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

    Μπορεί να μη θεωρείται κατάλληλη ημέρα, με δεδομένο ότι είναι ημέρα αργίας, η Κυριακή -και συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ 15:00 και 18:00 - είναι ιδανική για να στέλνουμε τα επαγγελματικά μας emails, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, το 94% των μηνυμάτων που στέλνονται τότε, ανοίγονται και διαβάζονται.

    Στην ίδια έρευνα, βέβαια, αναφέρεται ότι, όποιος το πράττει, «μπορεί να μείνει με λιγότερους φίλους στο γραφείο» καθώς πολλοί δυσανασχετούν που λαμβάνουν μηνύματα για τη δουλειά, την ημέρα της ξεκούρασης. Η μελέτη των Axios HQ διαπιστώνει ότι, για τους εργαζόμενους, είναι πιθανότερο να διαβάσουν και να ασχοληθούν με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έχει αποσταλεί μεταξύ 15:00 και 18:00 την Κυριακή- στο εντυπωσιακό ποσοστό του σχεδόν 94%.

    Σχεδόν 8,7 εκατομμύρια εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέλυσαν οι ερευνητές, τη χρονική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, και από μικρές εταιρείες (με λιγότερους από 50 υπαλλήλους) έως μεγάλες πολυεθνικές. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί πίσω από την έρευνα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι «τεχνολογικής εισβολής» – της διαδικασίας, δηλαδή, ολοένα και μεγαλύτερης «εισβολής» της δουλειάς στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Με βάση τα στοιχεία που εξέτασε η Axios, η δεύτερη πιο αποτελεσματική ώρα για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτιμάται ότι είναι, πάλι την Κυριακή, το διάστημα από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.. Τότε, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανοίγονται σε ποσοστό 86%.

    Η χειρότερη μέρα και ώρα

    Η έρευνα κατέδειξε ακόμη, ότι, εν μέσω της εργάσιμης εβδομάδας, το βράδυ της Παρασκευής είναι η χειρότερη ώρα για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ από τις 3 π.μ. έως τις 6 π.μ. της Τρίτης και της Πέμπτης, το ποσοστό ανοίγματος είναι εντυπωσιακό, αφού φτάνει στο 75%.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βρετανία: Ο στρατός έστειλε emails σε διευθύνσεις στο Μαλί αντί για το Πεντάγωνο λόγω... τυπογραφικού λάθους
    Βρετανία: Ο στρατός έστειλε emails σε διευθύνσεις στο Μαλί αντί για το Πεντάγωνο λόγω... τυπογραφικού λάθους

    «Δεν περιείχαν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια ή τεχνικά δεδομένα» αναφέρει το Λονδίνο

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα καθώς emails που περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στάλθηκαν λόγω ενός τυπογραφικού λάθους αντί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, σε αρχές του Μαλί, χώρα που είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

    Ένας «μικρός αριθμός» emails που προορίζονταν για το αμερικανικό Πεντάγωνο στάλθηκαν σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο Μαλί λόγω της παράλειψης του γράμματος «i» από μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Βρετανοί αξιωματούχοι έστειλαν τα μηνύματα σε μια διεύθυνση mail με κατάληξη το domain «.ml» της δυτικής αφρικανικής χώρας και όχι το «.mil» του αμερικανικού στρατού.

    Το ίδιο λάθος αποκαλύφθηκε ότι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια emails με περιεχόμενο στρατιωτικές πληροφορίες να καταλήγουν σε διευθύνσεις στο Μαλί.

    Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Ξεκινήσαμε έρευνα αφού ένας μικρός αριθμός email προωθήθηκε κατά λάθος σε εσφαλμένο domain ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν περιείχαν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια ή τεχνικά δεδομένα. Όλες οι ευαίσθητες πληροφορίες κοινοποιούνται σε συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο αποστολής σε λάθος διευθύνσεις».

    Το Μαλί είναι μεταξύ των έξι αφρικανικών χωρών που τους δόθηκαν υποσχέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για δωρεάν αποστολές σιτηρών, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

    Παράλληλα, η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner είναι παρούσα στο Μαλί και κατηγορείται για διάπραξη «εκτελέσεων και βασανιστηρίων».

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτογραφία: creativear on Freepik

  • «Είμαστε Τούρκοι εθνικιστές, έχουμε βάλει νάρκες στα νοσοκομεία σας, θα καταστρέψουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία» - Αυτό είναι το νέο email φάρσα
    «Είμαστε Τούρκοι εθνικιστές, έχουμε βάλει νάρκες στα νοσοκομεία σας, θα καταστρέψουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία» - Αυτό είναι το νέο email φάρσα

    Μέλος ομάδας Τούρκων εθνικιστών υποστηρίζει πως είναι ο αποστολέας του email - φάρσα που εστάλη το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε έξι νοσοκομεία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα αγγλικά και έγραφε:

    «Είμαστε Τούρκοι εθνικιστές

    Σας μιλάει ο Πολ Αβιλοβογλου

    Έχουμε βάλει νάρκες σε όλα τα νοσοκομεία σας στην Αθήνα

    Θα καταστρέψουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αθήνα

    Και θα επιβάλλουμε το νόμο της Σαρία

    Απαιτούμε την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία και την απελευθέρωση του φίλου μας Βάντ Σαβέλιεφ».

    Σημειώνεται πως έγινε έλεγχος και δεν διαπιστώθηκε κάτι ύποπτο.

    Αυτό ήταν το δεύτερο email που εστάλη αυτές τις μέρες για ύπαρξη βόμβας. Ένας 42χρονος Ρώσος που είχε στείλει το προηγούμενο απειλητικό μήνυμα συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

    Συγκεκριμένα κατηγορείται για: Σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας υπηρεσίας κατ’ εξακολούθηση, διασπορά ψευδών ειδήσεων κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα παρακώλυσης συγκοινωνιών, απειλή τέλεσης τρομοκρατική πράξης.

    Δεν είναι ξεκάθαρο εάν εστάλη πάλι από το ίδιο πρόσωπο.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο