Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 22:59

Η Κίνα θα φέρει τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Κίνα σκοπεύει να στείλει τους αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Ένα ρομποτικό σκάφος για ένα ταξίδι μετ΄επιστροφής στην αθέατη πλευρά της Σελήνης εκτοξεύει τις επόμενες ημέρες η Κίνα. Πρώτη για την πρώτη από τις τρεις τεχνικά απαιτητικές αποστολές που θα ανοίξουν τον δρόμο για προσεδάφιση με κινεζικό πλήρωμα και μια βάση στον σεληνιακό νότιο πόλο.

Από την πρώτη αποστολή Chang’e το 2007, που πήρε το όνομά της από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, η Κίνα έχει κάνει άλματα στην εξερεύνηση της Σελήνης, στενεύοντας το τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Το 2020, η Κίνα έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια ένα σκάφος χωρίς πλήρωμα στη Γη από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αναμένεται να εκτοξεύσει το Chang’e-6 χρησιμοποιώντας το εφεδρικό σκάφος από την αποστολή του 2020 και να συλλέξει χώμα και πέτρες από την πλευρά του φεγγαριού που δεν είναι ορατό από τη Γη.

Οι στόχοι

Χωρίς άμεση οπτική επαφή με τη Γη, το Chang’e-6 θα βασίζεται σε έναν νέο δορυφόρο αναμετάδοσης που περιφέρεται γύρω από το φεγγάρι.

Ο ίδιος δορυφόρος αναμετάδοσης θα υποστηρίξει τις αποστολές Chang’e-7 και 8 χωρίς πληρώματα το 2026 και το 2028, αντίστοιχα, όταν η Κίνα αρχίσει να εξερευνά τον νότιο πόλο για νερό και να χτίσει ένα στοιχειώδες φυλάκιο με τη Ρωσία.

Η Κίνα σκοπεύει να στείλει αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Τα σχέδια του Πεκίνου έχουν ανησυχήσει τη NASA, της οποίας ο διαχειριστής, ο Μπιλ Νέλσον, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα διεκδικήσει τυχόν υδάτινους πόρους ως δικούς της. Το Πεκίνο λέει ότι παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με όλα τα έθνη για την οικοδόμηση ενός «κοινού» μέλλοντος.

Στο Chang’e-6, η Κίνα θα μεταφέρει φορτία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Πακιστάν και στο Chang’e-7, φορτία από τη Ρωσία, την Ελβετία και την Ταϊλάνδη.

Η NASA απαγορεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ από οποιαδήποτε συνεργασία, άμεση ή έμμεση, με την Κίνα.

Στο πλαίσιο του ξεχωριστού προγράμματος Artemis υπό την ηγεσία της NASA, Αμερικανοί αστροναύτες θα προσεδαφιστούν κοντά στο νότιο πόλο το 2026, οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι από το 1972.

«Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί (για την εξερεύνηση της Σελήνης)», δήλωσε στο Reuters ο Clive Neal, καθηγητής πλανητικής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame. «Απλώς η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Οι φιλοδοξίες του νότιου πόλου

Το Chang’e 6 θα προσπαθήσει να προσσεληνωθεί στη βορειοανατολική πλευρά της τεράστιας λεκάνης του Νότιου Πόλου-Aitkin, του παλαιότερου γνωστού κρατήρα πρόσκρουσης στο Ηλιακό Σύστημα.

Η νοτιότερη προσεδάφισγ πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο από το IM-1, μια κοινή αποστολή μεταξύ της NASA και της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines με έδρα το Τέξας.

Μετά την προσσελήνωση στο Malapert A, μια τοποθεσία κοντά στον νότιο πόλο που πιστεύεται ότι ήταν σχετικά επίπεδη, το διαστημικό σκάφος έγειρε απότομα προς τη μία πλευρά εν μέσω μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων, αντανακλώντας τη φύση υψηλού κινδύνου των σεληνιακών προσγειώσεων.

Ο νότιος πόλος έχει περιγραφεί από τους επιστήμονες ως η «χρυσή ζώνη» για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Ο πολικός πάγος θα μπορούσε να διατηρήσει μακροπρόθεσμες ερευνητικές βάσεις χωρίς να βασίζεται σε ακριβούς πόρους που μεταφέρονται από τη Γη.

Το Chandrayaan-1 της Ινδίας που εκτοξεύτηκε το 2008 επιβεβαίωσε την ύπαρξη πάγου μέσα σε πολικούς κρατήρες.

Η επιστροφή δείγματος του Chang’e-6 θα μπορούσε επίσης να ρίξει περισσότερο φως στην πρώιμη εξέλιξη της Σελήνης και του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος.

Πηγή: OT.gr - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 19:52

Σχετικά Άρθρα

  • Μίνι σελήνη: Δύο φεγγάρια από την Κυριακή στον ουρανό – Προσωρινός επισκέπτης σε τροχιά γύρω από τη γη
    Μίνι σελήνη: Δύο φεγγάρια από την Κυριακή στον ουρανό – Προσωρινός επισκέπτης σε τροχιά γύρω από τη γη

    Η βαρυτική έλξη της γης θα αιχμαλωτίσει έναν μικρό αστεροειδή που από την Κυριακή θα μετατραπεί προσωρινά σε «μίνι σελήνη».

    Ετοιμαστείτε για μια κοσμική έκπληξη αυτό το φθινόπωρο: H γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες. O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή θα μας χαρίσει ένα δεύτερο φεγγάρι, μια μίνι σελήνη.

    Ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της γης και να γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι». Αυτός ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει από τις 29 Σεπτεμβρίου και για μερικούς μήνες προτού ξεφύγει και πάλι από τη γήινη βαρύτητα.

    Ο διαστημικός επισκέπτης θα παραμείνει σε τροχιά για περίπου δύο μήνες

    Δυστυχώς, το δεύτερο φεγγάρι θα είναι πολύ μικρό για να το δείτε, εκτός αν έχετε επαγγελματικό τηλεσκόπιο.

    2024 PT5

    Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου. Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν την τροχιά του σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society. Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της γης.

    Περιστασιακά, ορισμένοι από αυτούς τους αστεροειδείς πλησιάζουν σχετικά κοντά, φτάνοντας μέχρι και 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, εάν ένας τέτοιος αστεροειδής κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα (περίπου 3.540 χιλιομέτρων την ώρα), το βαρυτικό πεδίο της γης μπορεί να ασκήσει ισχυρή επιρροή, αρκετή για να τον παγιδεύσει προσωρινά.

    Αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί – ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτός ο μικρός αστεροειδής θα περάσει περίπου δύο μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη.

    «Πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο»

    Η Δρ Τζένιφερ Μίλαρντ, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι ο αστεροειδής θα εισέλθει σε τροχιά στις 29 Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να φύγει στις 25 Νοεμβρίου.

    «Τα επαγγελματικά τηλεσκόπια, θα είναι σε θέση να το εντοπίσουν. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε πολλές υπέροχες εικόνες στο διαδίκτυο με αυτή τη μικρή κουκίδα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από τα αστέρια», δήλωσε η Δρ Μίλαρντ.

    Μίνι φεγγάρια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν και πιστεύεται ότι πολλά άλλα είναι πιθανό να έχουν περάσει απαρατήρητα.

    Ορισμένα μάλιστα επιστρέφουν για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, ο αστεροειδής 2022 NX1 έγινε μίνι σελήνη το 1981 και ξανά το 2022.

    Πηγή: In.gr
  • Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες
    Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες

    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 92 στο τουριστικό νησί Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νησιωτική αυτή επαρχία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περισσότερες από 800.000 κατοικίες. Στο Χαϊνάν κατοικούν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος που έχει εκδηλωθεί φέτος στη λεκάνη του Ειρηνικού και στις 04:00 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδας κατευθυνόταν προς τη βόρεια ακτή του Βιετνάμ και τον κόλπο του Τονκίν με κεραυνούς, βροχές και σφοδρούς ανέμους.
    Ο Γιάγκι σχηματίσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου πάνω από τη θάλασσα ανατολικά του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων. Ως τροπική καταιγίδα έπληξε το Λουζόν, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 13.

    Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε δραματικά αργότερα μέσα στην εβδομάδα και έγινε ο ισχυρότερος στον κόσμο τροπικός τυφώνας του 2024, μετά τον κατηγορίας 5 κυκλώνα Μπέριλ στον Ατλαντικό.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA / GUO CHENG
  • Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία
    Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της

    Η Κίνα δεν θα στέλνει πλέον παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τερματίζοντας έναν κανόνα που ίσχυε πάνω από τρεις δεκαετίες, που είχε προκύψει από την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, την οποία επέβαλε για χρόνια το Πεκίνο.
    Περισσότερα από 160.000 Κινεζάκια έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε όλο τον κόσμο από το 1992, όταν η Κίνα επέτρεψε για πρώτη φορά τις υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα στο εξωτερικό.
    Περίπου 82.000 από αυτά τα παιδιά, κυρίως κορίτσια, έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οργάνωση China's Children International (CCI).
    Χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσάρμοσε την πολιτική της για διασυνοριακές υιοθεσίες ώστε να είναι «σύμφωνη» με τις διεθνείς τάσεις.

    «Εκτός από την υιοθεσία ενός παιδιού ή θετού τέκνου εξ αίματος συγγενών της ίδιας γενιάς εντός τριών γενεών αλλοδαπών που έρχονται στην Κίνα για να υιοθετήσουν, η Κίνα δεν θα στέλνει παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία», είπε ο Μάο.

    «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις και οικογένειες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για την καλή τους πρόθεση και την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξαν», πρόσθεσε.

    Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τις οικογένειες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών από την Κίνα.

    Γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα

    Η αλλαγή του κανόνα έρχεται καθώς Κινέζοι πολιτικοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μετά τη μείωση του πληθυσμού επί δύο συναπτά χρόνια.

    Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως και προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις νεαρές γυναίκες να κάνουν παιδιά.

    Πολλές, ωστόσο, αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών, τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας και τις μελλοντικές προοπτικές τους, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται.

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της. Όταν οι οικογένειες περιορίζονταν στο να αποκτήσουν ένα παιδί, πολλές επέλεξαν να κρατήσουν αγόρια, τα οποία παραδοσιακά προορίζονται να γίνουν οι κύριοι φροντιστές των οικογενειών τους, και δώσουν τα κορίτσια για υιοθεσία.

    Η κίνηση της Κίνας να σταματήσει τις διεθνείς υιοθεσίες έρχεται αφότου η Ολλανδία τον Μάιο απαγόρευσε στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες. Στη Δανία, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από το εξωτερικό, αφού η μοναδική υπηρεσία υιοθεσίας ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WU HAO
  • Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι
    Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι

    Η χώρα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία

    Οι αρχές της νήσου Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, έχουν ήδη απομακρύνει προληπτικά πάνω από 419.000 κατοίκους καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
    Η Κίνα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία.

    Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην στεριά σήμερα το απόγευμα, στα παράλια της Χαϊνάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της επαρχίας.
    Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων αναβάθμισε χθες, Πέμπτη, στην τρίτη πιο υψηλή βαθμίδα τον μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην επαρχία της Χαϊνάν και στη γειτονική της Γκουανγκντόνγκ.

    «Ο Γιάγκι θα είναι μάλλον ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη νότια ακτή της Κίνας από το 2014, πράγμα το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο της πρόληψης πλημμυρών», μετέδωσε το Xinhua έπειτα από συνεδρίαση αξιωματούχων για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
    Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, ο Γιάγκι αντιστοιχεί σε «τυφώνα 4ης κατηγορίας», σύμφωνα με δεδομένα της NASA για την ξηρά.

    Ο Γιάγκι πέρασε στη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων από το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη λειτουργία του σήμερα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και περιορίστηκε η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες. Σήμερα συνεχίζονταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην πόλη.

    Το νότιο τμήμα της Κίνας πλήττεται συχνά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τυφώνες που σχηματίζονται στη θάλασσα ανατολικά των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.
    Οι τυφώνες της περιοχής σχηματίζονται ολοένα και πιο κοντά στις ακτές απ’ό,τι στο παρελθόν, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

    Μετά τη νότια Κίνα, ο Γιάγκι προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ, όπου αύριο, Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στις περιφέρειες του βορείου τμήματος της χώρας, γύρω από τον πολύ γνωστό κόλπο του Χαλόνγκ, που έχει καταχωρισθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν σήμερα από τις εστίες τους ώστε να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Τάι Μπινχ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
    «Θα πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα (που έχει πλήξει το βόρειο Βιετνάμ) τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε χθες ο Φαμ Ντουκ Λουάν, επικεφαλής της αρχής διαχείρισης φραγμάτων.

    Πάνω από 457.000 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών και διάσωσης του υπουργείου Άμυνας.

    Οι αρχές ζήτησαν επίσης από περίπου 50.000 αλιευτικά σκάφη να πάνε σε ασφαλές μέρος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές
    Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές

    Σχολικό λεωφορείο από ακόμη άγνωστη αιτία έπεσε πάνω σε πεζούς σε πόλη της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η δημόσια τηλεόραση CCTV.

    Η τραγωδία εκτυλίχθηκε πλάι στην πύλη σχολείου στην πόλη Ταϊάν, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μεταδίδει από πλευράς του πως το δυστύχημα έγινε περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), όταν το όχημα έπεσε πάνω σε μαθητές και άλλους πεζούς σε πεζοδρόμιο πλάι στην πύλη σχολείου μέσης εκπαίδευσης

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης
    Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε πόλη της Κίνας και πολλοί άλλοι ασθένησαν καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου για όγδοη ημέρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
    Τις επόμενες τρεις ημέρες, οι περισσότερες περιοχές νοτίως του ποταμού Γιαντζί, που εκβάλλει στη θάλασσα στη Σανγκάη, αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες 37-39 βαθμών Κελσίου, με τον υδράργυρο σε τμήματα της Ανχούι, της Τζιανγκσού και της Τζετζιάνγκ να ξεπερνά τους 40C, σύμφωνα με μετεωρολόγους.
    Αφού βίωσε τον θερμότερο Ιούλιο στη σύγχρονη ιστορία της, η Κίνα επλήγη από ακραία ζέστη, ιδιαίτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Στις 3 Αυγούστου, η Χανγκτζόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, κατέγραψε ρεκόρ ζέστης 41,9 βαθμών Κελσίου.
    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Σεντζέν, μια πόλη 18 εκατ. κατοίκων στην Γκουανγκντόνγκ, δήλωσαν ότι ανταποκρίθηκαν σε 88 κλήσεις που αφορούσαν περιπτώσεις θερμοπληξίας από τη 1 έως τις 6 Αυγούστου.
    Δυο άνδρες, ο ένας περίπου 50 ετών και ο άλλος γύρω στα 60, κατέληξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες.

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιστασιακά ανακοινώνουν τέτοια στοιχεία επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

    Το 2022, η Κίνα επλήγη από τα χειρότερα κύματα καύσωνα από το 1961, με πολλά τμήματα της χώρας να βιώνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για 79 ημέρες από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου. Δεν ανακοινώθηκε επίσημος αριθμός θανάτων. Το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι εκείνη τη χρονιά 554 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή θεωρήθηκαν αγνοοούμενοι «λόγω φυσικών καταστροφών».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK R. CRISTINO
  • Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές αιγοπροβάτων από την Ελλάδα λόγω πανώλης
    Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές αιγοπροβάτων από την Ελλάδα λόγω πανώλης

    Μετά τις απώλειες από την πανώλη, νέο χτύπημα για τους έλληνες κτηνοτρόφους η απαγόρευση εξαγωγών στην Κίνα.

    Ένα ακόμη χτύπημα δέχονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μετά την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές προβάτων, κατσικιών και συναφών προϊόντων από την Ελλάδα και τη Ρουμανία για να αποτρέψει κρούσματα πανώλης στη χώρα.

    Η πανώλη των αιγοπροβάτων, γνωστή και ως Peste des Petits Ruminants (PPR), εντοπίστηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο ιός δεν μολύνει τον άνθρωπο, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ των κατσικιών και των προβάτων και μπορεί να σκοτώσει έως και το 70% των μολυσμένων ζώων.

    Η απαγόρευση των ελληνικών εισαγωγών, που εκδόθηκε από την τελωνειακή αρχή και το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας, τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Ιουλίου, ενώ αυτή για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα - Στους 43,9 βαθμούς «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος
    Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα - Στους 43,9 βαθμούς «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος

    Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται στα ανατολικά και βορειοδυτικά της Κίνας με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στους 43,9 βαθμούς.

    Πρόκειται για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην ασιατική χώρα οι οποίες καταγράφονται στην ανατολική Κίνα, και αναμένεται να διαρκέσει για έως και 10 ημέρες στις μεγάλες παράκτιες πόλεις στις επαρχίες Τζιανγκσού και Τζετζιάνγκ.

    Αναλυτικότερα, στην ανατολική και βορειοδυτική Κίνα, οι θερμοκρασίες έχουν φθάσει και τους 43,9 βαθμούς Κελσίου στην Τζετζιάνγκ, την Τζιανγκσού, τη Σανγκάη, την Ανχούι και τη Σιντζιάνγκ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

    Στις παράκτιες περιοχές, η Χανγκτζόου, η πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 41,9 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Η πόλη των 12,5 εκατ. κατοίκων αναμένεται να βιώσει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου έως τις 11 Αυγούστου.

    Στην κοντινή Σανγκάη, το μέγιστο φορτίο, ή η ζήτηση, στο δίκτυο ενέργειας ξεπέρασε τα 40 εκατ. κιλοβάτ για πρώτη φορά την Παρασκευή καθώς οι θερμοκρασίες των 40 βαθμών Κελσίου ενίσχυσαν την κατανάλωση ηλεκτρικού στην πόλη των σχεδόν 25 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο BJX.com.

    Νωρίτερα φέτος, η Κίνα βίωσε τη θερμότερη άνοιξη από το 1961 όταν ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα στοιχεία στη σύγχρονη ιστορία της. Στη συνέχεια, η χώρα κατέγραψε τον θερμότερό της Μάιο.

    Λόγω της ακραίας ζέστης φέτος το καλοκαίρι, έχει επίσης αυξηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της υψηλής χρήσης κλιματιστικών. Η αύξηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει φόβους για κρίση στην τροφοδοσία της ενέργειας.

    Το Κρατικό Δίκτυο της Τζετζιάνγκ ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα να συνιστά η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων να γίνεται αργά τη νύχτα ενώ συμβούλευσε τους πολίτες να κλείνουν τα κλιματιστικά τους όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και του πολύ υψηλού ηλεκτρικού φορτίου.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEROME FAVRE
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο