Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 22:59

Σελήνη: Κινεζικό σκάφος ετοιμάζεται να φέρει τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα δεδομένα της αποστολής Chang’e-6 αναμένεται να δώσουν νέες πληφορορίες για τον σχηματισμό της Σελήνης και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος.

Η ρομποτική κινεζική σεληνάκατος Chang’e-6 ετοιμάζεται την Δευτέρα να πάρει το δρόμο της επιστροφής αφότου συνέλεξε τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, μια ιστορική επιτυχία που εδραιώνει τη θέση της Κίνας ως διαστημικής δύναμης.

Το Chang’e-6, βαφτισμένο προς τιμήν της κινεζικής θεότητας της Σελήνης, προσσεληνώθηκε την Κυριακή στη Λεκάνη Άιτκεν κοντά στο νότιο πόλο του φεγγααριού, έναν αρχαίο κρατήρα πρόσκρουσης με διάμετρο 2.500 χιλιιομέτρων.

Είναι η δεύτερη αποστολή της Κίνας στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, στην οποία δεν έχει πατήσει μέχρι σήμερα καμία άλλη χώρα.

Τα δεδομένα που θα συλλέξει αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία για τη γέννηση της Σελήνης και τα αρχικά στάδια εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.

Η προηγούμενη αποστολή της σειράς Chang’e συνέλεξε το 2020 δείγματα από τη πλευρά της Σελήνης που κοιτάζει προς τη Γη –τα πρώτα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.

Το διάστημα 1969-1972, έξι αμερικανικές αποστολές Apollo συνέλεξαν και έφεραν στη Γη 382 κιλά δειγμάτων από την ορατή πλευρά. Ακόμα 170 γραμμάρια συνέλεξε η σοβιετκή αποστολή Luna 24 το 1976.

Λεκάνη Άιτκιν

Σε συνδυασμό με τα δείγματα των αποστολών Apollo, το υλικό που θα συλλέξει η Κίνα από την αθέατη πλευρά ίσως δώσει νέα στοιχεία για μια περίοδο της ιστορίας του Ηλιακού Συστήματος που σημαδεύτηκε από βομβαρδισμούς αστεροειδών.

«Ήταν ένα καίριο συμβάν στην ιστορία ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος, υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το εάν όντως συνέβη ή όχι» σχολίασε στο Reuters ο Τζέιμς Κάρπεντερ του γραφείου σεληνιακής επιστήμης στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Τα δεδομένα του Chang’e-6, είπε, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις υποψίες ότι η Λεκάνη Άτκεν σχηματίστηκε εκείνη την περίοδο.

Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού (γνωστή εσφαλμένα και ως «σκοτεινή πλευρά», παρόλο που εκτίθεται στο φως του Ήλιου) είναι πιο ομοιόμορφη και πιο αρχαία, συγκριτικά με την ορατή πλευρά όπου κυριαρχούν οι πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας.

Ο λόγος που η Γη βλέπει πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης είναι ότι το φεγγάρι χρειάζεται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να συμπληρώσει μια περιφορά γύρω από τη Γη και για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Τα 2 κιλά δειγμάτων που σχεδιάζεται να συλλέξει το Chang’e-6 θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες και για τους ορυκτούς πόρους της Σελήνης, εν μέσω μιας διεθνούς κούρσας για την εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι.

Μικρό παράθυρο

Το Chang’e-6 εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και προσσεληνώθηκε το πρωί της Κυριακής ώρα Πεκίνου.

Μετά την προσεδάφιση είχε περιθώριο μόλις 14 ωρών να χρησιμοποιήσει το μικρό του γεωτρύπανο και να συλλέξει τα πολύτιμα δείγματα.

«Όταν νυχτώσει, όταν ο Ήλιος πέσει κάτω από τον ορίζοντα, η αποστολή πρέπει να τελειώσει […[ Είναι μια συναρπαστική αποστολή επειδή όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα» είπε ο Κάρπεντερ.

Τα δείγματα θα σφραγιστούν σε ένα κάνιστρο που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την Δευτέρα από τη Λεκάνη Άιτκιν και να προσδεθεί στη συνέχεια σε σκάφος που περιμένει σε σεληνιακή τροχιά.

Τα δείγματα αναμένεται να πέσουν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας γύρω στις 25 Ιουνίου.

Το Chang’e-6 μεταφέρει επίσης επιστημονικά φορτία από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Πακιστάν και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει στη NASA να συνεργάζεται με την Κίνα.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:23

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη
    Νέα εφεύρεση υπόσχεται να κάνει τη ζωή των αστροναυτών στη Σελήνη εύκολη, ίσως και… μόνιμη

    Με την αποστολή Artemis να ετοιμάζεται για εκτόξευση, επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν την παραμονή των αστροναυτών στη Σελήνη ευχάριστη και λειτουργική.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη από τότε που η αποστολή Apollo της NASA ολοκληρώθηκε το 1972, αλλά το πρόγραμμα Artemis θα επιτρέψει σύντομα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή να προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2026.

    Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis θα επιδιώξουν να κάνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν έχουν ξανακάνει, όπως η κατασκευή μιας κατοικήσιμης βάσης που θα επιτρέπει μακροχρόνιες επισκέψεις και η εξερεύνηση του κρατήρα του νότιου πόλου της Σελήνης.

    Καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε λύσεις για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και να τους κρατήσουν ασφαλείς. Συγκεκριμένα ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αναπτύσσουν ένα σύνολο φορητών ρομποτικών άκρων για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να ανακάμπτουν από τις πτώσεις.

    «SuperLimbs»

    Πρόκειται για τα λεγόμενα «SuperLimbs» τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεκτείνονται από ένα σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών. Όταν ο χρήστης πέφτει, ένα επιπλέον ζευγάρι άκρων μπορεί να επεκταθεί για να του ώθηση ώστε να σταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια για άλλες εργασίες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Η μερική βαρύτητα της Σελήνης κάνει τη διατήρηση της ισορροπίας δύσκολη. Οι 12 αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη στις αποστολές Apollo έπεσαν 27 φορές και είχαν άλλες 21 παρ’ ολίγον πτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    «Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη»

    Όταν ο αστροναύτης Charlie Duke έπεσε στη Σελήνη το 1972, ενώ έκανε δοκιμές στο σεληνιακό έδαφος, χρειάστηκε να κάνει τρεις προσπάθειες για να σηκωθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πτώσεις ήταν πιο συχνές όταν οι αστροναύτες συνέλεγαν δείγματα ή χρησιμοποιούν εργαλεία — δραστηριότητες που πιθανόν να αναλάβουν οι αστροναύτες της αποστολής Artemis».

    «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά»

    Τα SuperLimbs αναπτύχθηκαν πριν από περίπου μια δεκαετία από τον Harry Asada, καθηγητή στο MIT, και έχουν ήδη δοκιμαστεί από εργαζομένους στην κατασκευή αεροσκαφών και πλοίων.

    Τώρα προσαρμόζονται για τους αστροναύτες. Ο Erik Ballesteros, διδακτορικός φοιτητής στο MIT, πέρασε το καλοκαίρι στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Lab) εργαζόμενος πάνω στην καινοτόμο κατασκευή ως μέρος μιας υποτροφίας της NASA.

    Το σύστημα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ο Ballesteros, αλλά ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για επίδειξη μέχρι τον Ιανουάριο.

    Πιστεύει ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι έτοιμο για επίδειξη με άνθρωπο, αλλά η ομάδα πρέπει πρώτα να λύσει πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, όπως ανέφερε στο CNN. «Δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ταινία και να το συναρμολογήσουμε πρόχειρα, πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ προσεκτικοί», είπε.

    Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες προκλήσεις. Ο Δρ. Jonathan Clark, επίκουρος κλινικός καθηγητής Νευρολογίας και Διαστημικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, δήλωσε στο CNN ότι το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος —από τις θερμοκρασίες, έως τα μολυσματικά σωματίδια όπως η σκόνη, και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία— μπορεί να καταστήσει ακριβή και χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης της τεχνολογίας για χρήση εκτός του πλανήτη Γη».

    Οι άνθρωποι δεν έχουν μέχρι στιγμής πολλές ευκαιρίες να εργαστούν στη Σελήνη. Οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 κατέχουν το ρεκόρ για την πιο μακροχρόνια περιπατητική αποστολή στη Σελήνη, διάρκειας επτά ωρών και 37 λεπτών.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στις αποστολές Artemis θα περάσουν έως και μια εβδομάδα στη Σελήνη, μαθαίνοντας να ζουν και να εργάζονται μακριά από τη Γη, ως προετοιμασία για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

    Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια για να φτάσει στη Σελήνη μέχρι το 2030, όπου θα κατασκευάσει έναν ερευνητικό σταθμό.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους…»

    Ο Ballesteros σκοπεύει να περάσει τα επόμενα χρόνια της διδακτορικής του διατριβής για να μετατρέψει τα SuperLimbs σε ένα σύστημα για αστροναύτες που μπορεί να «καλύψει διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, αλλά να έχει ένα ενιαίο σχεδιασμό».

    Στη συνέχεια, σκοπεύει να εργαστεί για να κάνουν τα άκρα να λειτουργούν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ποδιών.

    «Έτσι, θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε από το σημείο Α στο Β πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρησιμοποιείτε τόση ενέργεια», είπε. «Και αν αρχίσουν να χάνουν την ισορροπία τους λίγο, μπορεί να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

    Αφού ολοκληρώσει αυτό, θα στραφεί στην κατανόηση του πώς τα άκρα μπορούν να αξιοποιούν εργαλεία για να βοηθήσουν σε εργασίες όπως η εκσκαφή, η διαχείριση δειγμάτων και η κατασκευή.

    «Θέλω να γίνουν σχεδόν σαν μια φυσική επέκταση των σωμάτων τους… έτσι ώστε ο αστροναύτης να νιώθει σχεδόν άβολα χωρίς αυτά», πρόσθεσε ο Ballesteros.

    Στο μέλλον, ελπίζει ότι τα επιπλέον άκρα θα γίνουν το νέο φυσιολογικό. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αυτά τα άκρα να γίνουν σχεδόν σαν το νέο παράδειγμα για τους αστροναύτες», κατέληξε.

    Πηγή: In.gr

  • LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη
    LEGO: Τι είναι τα «διαστημικά τούβλα» – Πώς θα συμβάλλουν σε μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη

    Εμπνευσμένοι από τα τουβλάκια LEGO επιστήμονες κατασκεύασαν στα εργαστήρια μια διαστημική... έκπληξη.

    Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εμπνευσμένοι από το αγαπημένο παιχνίδι (LEGO) εκατομμυρίων παιδιών (και όχι μόνο) εξερευνούν πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια μελλοντική βάση στη Σελήνη από υλικά στην επιφάνεια της!

    Έτσι, η ομάδα Spaceship EAC δοκίμασε τις ικανότητές της στην κατασκευή LEGO και εκτύπωσε τρισδιάστατα τουβλάκια από σεληνιακό ρεγόλιθο και σκόνη μετεωριτών, γεννώντας μια προοπτική για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι μελλοντικές κατασκευές στη Σελήνη.

    Μια διαστημική… έκπληξη

    Τα τούβλα τρισδιάστατης εκτύπωσης που κατασκευάστηκαν από ομάδες επιστημόνων στη Γη κρύβουν μάλιστα μια διαστημική… έκπληξη: Είναι φτιαγμένα από ειδική σκόνη που προέρχεται από μετεωρίτη 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε το 2000 στη βορειοδυτική Αφρική!

    Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου

    Η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται με ένα στρώμα από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών που είναι γνωστά ως σεληνιακός ρεγόλιθος. Αυτό το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαστημικών τούβλων. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη διαθέσιμη στη Γη για πειραματισμό.

    Απτόητοι, οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μια λύση: Η σκόνη του μετεωρίτη λειτουργεί ως υποκατάστατο του σεληνιακού ρεγόλιθου και αποτελεί τη βάση ενός μείγματος που βοηθά την τρισδιάστατη εκτύπωση κάποιων διαστημικών τούβλων σε στυλ LEGO.

    «Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών»

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Aidan Cowley, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου, δήλωσε ότι η ομάδα του λατρεύει τις «δημιουργικές κατασκευές» και πως είχε την ιδέα να διερευνήσει αν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα μικρό μπλοκ παρόμοιο με τα τουβλάκια LEGO, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.

    «Οι ομάδες μας εργάζονται για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και εμπνέονται όχι μόνο από ό,τι βρίσκεται στη Γη, αλλά και από ό,τι μπορούμε να βρούμε εκτός αυτής», δήλωσε ο Cowley.

    «Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ μια κατασκευή στο φεγγάρι, οπότε πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο πώς θα την κατασκευάσουμε, αλλά και από τι θα την κατασκευάσουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε υλικά μαζί μας».

    Είναι καταπληκτικό

    Τα τουβλάκια λειτουργούν με την ίδια αρχή που εφαρμόζει η Lego. Με σωλήνες στην κάτω πλευρά που αλληλοσυνδέονται με καρφιά στην κορυφή.

    «Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, επιτρέποντάς μας να παίζουμε και να δοκιμάζουμε τα σχέδιά μας», δήλωσε ο Cowley. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο για την επιστημονική κατανόηση των ορίων αυτών των τεχνικών», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος LEGO έχει εκθέσει 15 από τα «διαστημικά τουβλάκια» της ESA στα καταστήματά του σε όλο τον κόσμο, καθώς η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει τα παιδιά.

    Πηγή: In.gr
  • Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες
    Κίνα: Σαρώνει ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι, δύο νεκροί και 92 τραυματίες

    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 92 στο τουριστικό νησί Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
    Ο Γιάγκι συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας 234 χιλιομέτρων/ώρα κοντά στο κέντρο του, που ξερίζωσαν αναρίθμητα δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και ανάγκασαν 460.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νησιωτική αυτή επαρχία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε περισσότερες από 800.000 κατοικίες. Στο Χαϊνάν κατοικούν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
    Ο σούπερ τυφώνας Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος που έχει εκδηλωθεί φέτος στη λεκάνη του Ειρηνικού και στις 04:00 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδας κατευθυνόταν προς τη βόρεια ακτή του Βιετνάμ και τον κόλπο του Τονκίν με κεραυνούς, βροχές και σφοδρούς ανέμους.
    Ο Γιάγκι σχηματίσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου πάνω από τη θάλασσα ανατολικά του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων. Ως τροπική καταιγίδα έπληξε το Λουζόν, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας 13.

    Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε δραματικά αργότερα μέσα στην εβδομάδα και έγινε ο ισχυρότερος στον κόσμο τροπικός τυφώνας του 2024, μετά τον κατηγορίας 5 κυκλώνα Μπέριλ στον Ατλαντικό.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA / GUO CHENG
  • Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία
    Κίνα: Ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αποστολές παιδιών στο εξωτερικό για υιοθεσία

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της

    Η Κίνα δεν θα στέλνει πλέον παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τερματίζοντας έναν κανόνα που ίσχυε πάνω από τρεις δεκαετίες, που είχε προκύψει από την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, την οποία επέβαλε για χρόνια το Πεκίνο.
    Περισσότερα από 160.000 Κινεζάκια έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε όλο τον κόσμο από το 1992, όταν η Κίνα επέτρεψε για πρώτη φορά τις υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα στο εξωτερικό.
    Περίπου 82.000 από αυτά τα παιδιά, κυρίως κορίτσια, έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οργάνωση China's Children International (CCI).
    Χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσάρμοσε την πολιτική της για διασυνοριακές υιοθεσίες ώστε να είναι «σύμφωνη» με τις διεθνείς τάσεις.

    «Εκτός από την υιοθεσία ενός παιδιού ή θετού τέκνου εξ αίματος συγγενών της ίδιας γενιάς εντός τριών γενεών αλλοδαπών που έρχονται στην Κίνα για να υιοθετήσουν, η Κίνα δεν θα στέλνει παιδιά στο εξωτερικό για υιοθεσία», είπε ο Μάο.

    «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις και οικογένειες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για την καλή τους πρόθεση και την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξαν», πρόσθεσε.

    Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τις οικογένειες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας παιδιών από την Κίνα.

    Γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα

    Η αλλαγή του κανόνα έρχεται καθώς Κινέζοι πολιτικοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά μετά τη μείωση του πληθυσμού επί δύο συναπτά χρόνια.

    Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως και προσπαθεί να δώσει κίνητρα στις νεαρές γυναίκες να κάνουν παιδιά.

    Πολλές, ωστόσο, αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών, τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας και τις μελλοντικές προοπτικές τους, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται.

    Η Κίνα εφάρμοσε της αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού από το 1979 μέχρι το 2015 για να μειώσει τον πληθυσμό της. Όταν οι οικογένειες περιορίζονταν στο να αποκτήσουν ένα παιδί, πολλές επέλεξαν να κρατήσουν αγόρια, τα οποία παραδοσιακά προορίζονται να γίνουν οι κύριοι φροντιστές των οικογενειών τους, και δώσουν τα κορίτσια για υιοθεσία.

    Η κίνηση της Κίνας να σταματήσει τις διεθνείς υιοθεσίες έρχεται αφότου η Ολλανδία τον Μάιο απαγόρευσε στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες. Στη Δανία, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από το εξωτερικό, αφού η μοναδική υπηρεσία υιοθεσίας ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WU HAO
  • Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι
    Κίνα: Πάνω από 400.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Χαϊνάν καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι

    Η χώρα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία

    Οι αρχές της νήσου Χαϊνάν, στο νότιο τμήμα της Κίνας, έχουν ήδη απομακρύνει προληπτικά πάνω από 419.000 κατοίκους καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Γιάγκι, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
    Η Κίνα προετοιμάζεται για την ενδεχομένως πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα που έχει πλήξει τις νότιες ακτές της εδώ και μια δεκαετία.

    Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην στεριά σήμερα το απόγευμα, στα παράλια της Χαϊνάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της επαρχίας.
    Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων αναβάθμισε χθες, Πέμπτη, στην τρίτη πιο υψηλή βαθμίδα τον μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην επαρχία της Χαϊνάν και στη γειτονική της Γκουανγκντόνγκ.

    «Ο Γιάγκι θα είναι μάλλον ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη νότια ακτή της Κίνας από το 2014, πράγμα το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο της πρόληψης πλημμυρών», μετέδωσε το Xinhua έπειτα από συνεδρίαση αξιωματούχων για την αντιμετώπιση πλημμυρών.
    Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, ο Γιάγκι αντιστοιχεί σε «τυφώνα 4ης κατηγορίας», σύμφωνα με δεδομένα της NASA για την ξηρά.

    Ο Γιάγκι πέρασε στη διάρκεια της νύχτας σε απόσταση τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων από το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη λειτουργία του σήμερα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και περιορίστηκε η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες. Σήμερα συνεχίζονταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην πόλη.

    Το νότιο τμήμα της Κίνας πλήττεται συχνά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τυφώνες που σχηματίζονται στη θάλασσα ανατολικά των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.
    Οι τυφώνες της περιοχής σχηματίζονται ολοένα και πιο κοντά στις ακτές απ’ό,τι στο παρελθόν, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τη στεριά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

    Μετά τη νότια Κίνα, ο Γιάγκι προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ, όπου αύριο, Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στις περιφέρειες του βορείου τμήματος της χώρας, γύρω από τον πολύ γνωστό κόλπο του Χαλόνγκ, που έχει καταχωρισθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν σήμερα από τις εστίες τους ώστε να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Τάι Μπινχ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
    «Θα πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα (που έχει πλήξει το βόρειο Βιετνάμ) τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε χθες ο Φαμ Ντουκ Λουάν, επικεφαλής της αρχής διαχείρισης φραγμάτων.

    Πάνω από 457.000 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών και διάσωσης του υπουργείου Άμυνας.

    Οι αρχές ζήτησαν επίσης από περίπου 50.000 αλιευτικά σκάφη να πάνε σε ασφαλές μέρος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές
    Κίνα: Σχολικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος - 11 νεκροί, ανάμεσά τους μαθητές

    Σχολικό λεωφορείο από ακόμη άγνωστη αιτία έπεσε πάνω σε πεζούς σε πόλη της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε μαθητές, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η δημόσια τηλεόραση CCTV.

    Η τραγωδία εκτυλίχθηκε πλάι στην πύλη σχολείου στην πόλη Ταϊάν, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πεκίνου, στην επαρχία Σαντόνγκ (ανατολικά).

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μεταδίδει από πλευράς του πως το δυστύχημα έγινε περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), όταν το όχημα έπεσε πάνω σε μαθητές και άλλους πεζούς σε πεζοδρόμιο πλάι στην πύλη σχολείου μέσης εκπαίδευσης

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος
    Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος

    Η Κίνα παράγει πόσιμο νερό στη Σελήνη. Μπορεί το σεληνιακό έδαφος να αποκτήσει τους βιώσιμους πόρους που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η ζωή;

    Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος. Ο καθηγητής Wang Junqiang από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μηχανικής Υλικών Ningbo (NIMTE) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) είναι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυξε τον τρόπο για τη δημιουργία νερού από το σεληνιακό έδαφος.

    Για να πετύχει το σκοπό της, η κινεζική αποστολή «Chang’e-5», έφερε δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άρχισαν να δουλεύουν με αυτό στα εργαστήρια. Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία ανακάλυψαν ότι τα στοιχεία σε αυτό το μείγμα χώματος, σκόνης, σπασμένων πετρωμάτων και άλλων σχετικών υλικών, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς.

    Τα ορυκτά στο χώμα της Σελήνης περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου

    «Χρησιμοποιήσαμε δείγματα σεληνιακού ρηγολίθου που έφερε πίσω η αποστολή Chang’E-5 προσπαθώντας να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε νερό στη Σελήνη», δήλωσε ο καθηγητής Wang υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης αυθεντικού σεληνιακού εδάφους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πειράματος.

    Τα πειράματα με τον ρηγόλιθο

    Στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι ο σεληνιακός ρηγόλιθος όταν θερμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράξει νερό.Ένα γραμμάριο του πολύτιμου ορυκτού μπορεί να παράγει περίπου 51 έως 76 mg νερού.

    Ένας τόνος σεληνιακού ρηγολίθου μπορεί να παράγει περισσότερα από 50 κιλά νερού, το οποίο ισοδυναμεί με εκατό μπουκάλια πόσιμου νερού των 500 ml.

    Αυτή η ποσότητα μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό σε 50 ανθρώπους για μια ολόκληρη ημέρα, γεγονός που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή.

    Θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού

    Η Κίνα ελπίζει ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές σεληνιακές αποστολές θα θέσουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται από κοινού με τη Ρωσία.

    Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έχει ορίσει το 2035 ως ημερομηνία που θα κατασκευαστεί ένας «βασικός σταθμός» στο νότιο πόλο της σελήνης, ενώ μέχρι το 2045 θα προστεθεί ένας διαστημικός σταθμός που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

    Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται την ώρα που Κινέζοι επιστήμονες διεξάγουν ήδη πειράματα σε σεληνιακά δείγματα που έφερε πίσω τον Ιούνιο η αποστολή Chang’e-6.

    Πηγή: In.gr
  • Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης
    Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από θερμοπληξία - Η χώρα καταγράφει ρεκόρ ζέστης

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε πόλη της Κίνας και πολλοί άλλοι ασθένησαν καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου για όγδοη ημέρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
    Τις επόμενες τρεις ημέρες, οι περισσότερες περιοχές νοτίως του ποταμού Γιαντζί, που εκβάλλει στη θάλασσα στη Σανγκάη, αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες 37-39 βαθμών Κελσίου, με τον υδράργυρο σε τμήματα της Ανχούι, της Τζιανγκσού και της Τζετζιάνγκ να ξεπερνά τους 40C, σύμφωνα με μετεωρολόγους.
    Αφού βίωσε τον θερμότερο Ιούλιο στη σύγχρονη ιστορία της, η Κίνα επλήγη από ακραία ζέστη, ιδιαίτερα στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Στις 3 Αυγούστου, η Χανγκτζόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, κατέγραψε ρεκόρ ζέστης 41,9 βαθμών Κελσίου.
    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Σεντζέν, μια πόλη 18 εκατ. κατοίκων στην Γκουανγκντόνγκ, δήλωσαν ότι ανταποκρίθηκαν σε 88 κλήσεις που αφορούσαν περιπτώσεις θερμοπληξίας από τη 1 έως τις 6 Αυγούστου.
    Δυο άνδρες, ο ένας περίπου 50 ετών και ο άλλος γύρω στα 60, κατέληξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες.

    Η Κίνα δεν δημοσιεύει απολογισμό θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιστασιακά ανακοινώνουν τέτοια στοιχεία επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

    Το 2022, η Κίνα επλήγη από τα χειρότερα κύματα καύσωνα από το 1961, με πολλά τμήματα της χώρας να βιώνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για 79 ημέρες από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου. Δεν ανακοινώθηκε επίσημος αριθμός θανάτων. Το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι εκείνη τη χρονιά 554 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή θεωρήθηκαν αγνοοούμενοι «λόγω φυσικών καταστροφών».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARK R. CRISTINO
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο