Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 22:18

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ: Η CrowdStrike δίνει εξηγήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση υπολογιστών σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, προκλήθηκε από ένα σφάλμα στον μηχανισμό ποιοτικού ελέγχου της αμερικανικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας, όπως ανέφερε σήμερα η εταιρία.

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ: Η CrowdStrike βρήκε το πρόβλημα

Η βλάβη στα συστήματα πληροφορικής την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε επειδή ο αισθητήρας Falcon της CrowdStrike, μια προηγμένη πλατφόρμα που προστατεύει τα συστήματα από κακόβουλο λογισμικό και χάκερς, περιείχε ένα λάθος που οδήγησε στην κατάρρευση των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και την εμφάνιση της "Μπλε Οθόνης Θανάτου".

«Λόγω ενός σφάλματος στον Ελεγκτή Περιεχομένου, ένα από τα δύο Template Instances πέρασε την επαλήθευση παρά το ότι περιείχε προβληματικά δεδομένα περιεχομένου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η CrowdStrike, αναφερόμενη στη βλάβη ενός συστήματος εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου που επέτρεψε σε προβληματικά δεδομένα να εισδύσουν στους ελέγχους ασφαλείας της ίδιας της εταιρίας.

Η CrowdStrike δεν ανέφερε ποια ήταν αυτά τα δεδομένα περιεχομένου (content data), ούτε γιατί ήταν προβληματικά. Το "Template Instance" είναι μια δέσμη οδηγιών που καθοδηγεί το λογισμικό ποιες απειλές να ψάξει και πώς να απαντήσει. Η CrowdStrike ανέφερε πως πρόσθεσε έναν «νέο έλεγχο» στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της στην προσπάθεια να αποτρέψει μια επανάληψη του συμβάντος.

Η έκταση της βλάβης που προκλήθηκε από την ελαττωματική αναβάθμιση εξακολουθεί να είναι υπό αξιολόγηση. Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, η Microsoft ανέφερε πως περίπου 8,5 εκατομμύρια μηχανήματα που χρησιμοποιούν Windows επηρεάστηκαν, και η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτζ, ζητώντας του να καταθέσει στην επιτροπή.

Η CrowdStrike δημοσιοποίησε πληροφορίες για την επιδιόρθωση των επηρεαζόμενων συστημάτων την περασμένη εβδομάδα, όμως ειδικοί είπαν πως η επαναφορά τους θα χρειαστεί χρόνο καθώς απαιτεί χειροκίνητη απομάκρυνση του ελαττωματικού κώδικα.

Η σημερινή ανακοίνωση συνάδει με μια ευρύτερη αξιολόγηση ειδικών στην κυβερνοασφάλεια σύμφωνα με τους οποίους κάτι στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της CrowdStrike δεν πήγε καθόλου καλά.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 19:50

Σχετικά Άρθρα

  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έξι τρόποι για να φύγει ο πονοκέφαλος μετά από ώρες στις οθόνες
    Έξι τρόποι για να φύγει ο πονοκέφαλος μετά από ώρες στις οθόνες

    Ποια είναι τα συμπτώματα από τις πολλές ώρες στις οθόνες και τί μπορείτε να κάνετε

    Ένας γιατρός εξήγησε τα έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε αν έχετε πονοκεφάλους από τον πολύ χρόνο που περνάτε στην οθόνη.

    Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών -γνωστή και ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή- είναι ένας σχετικά νέος τύπος πάθησης και πιθανώς μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι ο ένοχος.

    Σωστά, το να περνάτε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας έχει πλέον το δικό του ιατρικό όνομα.

    Χάρη στις μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία, η σύγχρονη εργάσιμη ημέρα για τους περισσότερους από εμάς είναι να περνάμε οκτώ ώρες την ημέρα καθισμένοι μπροστά στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή.

    Προσθέστε το αυτό στον χρόνο που ο μέσος άνθρωπος περνάει στο τηλέφωνό του ή βλέποντας τηλεόραση…

    Συμπτώματα από τις πολλές ώρες στις οθόνες

    Πώς σχετίζονται οι οθόνες με τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα όρασης;

    Καταστάσεις όπως η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, η κακή στάση του κεφαλιού και του αυχένα, η μυωπία (μυωπία) και οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική παραμονή μπροστά σε μια οθόνη.

    Τα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν: παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, ναυτία, ζάλη, ευαισθησία στο φως, σφίξιμο στον αυχένα και τους ώμους, ξηροφθαλμία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ημικρανίες.

    Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε τους πονοκεφάλους

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του MedicalNewsToday, υπάρχουν έξι απλά πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή και τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων από την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.

    Αυτά είναι τα εξής:

    1. Να κάνετε τακτικά διαλείμματα για την οθόνη μακριά από τον φορητό σας υπολογιστή.
    2. Χρήση κατάλληλου φωτισμού φόντου. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας σε έμμεσο ή θωρακισμένο φωτισμό και να αποφεύγετε να έχετε κοντά σας έντονα ή εκτυφλωτικά φώτα.
    3. Να φοράτε γυαλιά με φίλτρο μπλε φωτός
    4. Αποφυγή της περιττή έκθεση στην οθόνη
    5. Διατηρώντας την κατάλληλη απόσταση από την οθόνη. Μια απόσταση 50-100 εκατοστών μεταξύ των ματιών και της οθόνης είναι ιδανική, με το πάνω μέρος της οθόνης σας στο επίπεδο -ή λίγο κάτω από- το επίπεδο των ματιών.
    6. Ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων στην οθόνη.

    Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τις οθόνες και η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο και οφθαλμικές σταγόνες, ωστόσο μπορεί να αξίζει να συμβουλευτείτε τον οπτικό σας ή τον παθολόγο σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

    Πηγή: In.gr
  • Μετά το ψηφιακό μπλακ άουτ: Φόβοι ότι χάκερς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος και προειδοποιήσεις
    Μετά το ψηφιακό μπλακ άουτ: Φόβοι ότι χάκερς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος και προειδοποιήσεις

    Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν τον κόσμο για ένα κύμα προσπαθειών hacking που συνδέονται με το μαζικό ψηφιακό μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος σε όλο τον πλανήτη την Παρασκευή.

    Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διακοπή της CrowdStrike προκλήθηκε από κακόβουλη δραστηριότητα, κάποιοι επιτήδειοι, ή χάκερς προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    Οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία προειδοποιούν τον κόσμο να είναι προσεκτικός σε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κλήσεις και ιστότοπους που προσποιούνται ότι είναι επίσημοι. Και ο επικεφαλής της CrowdStrike George Kurtz ενθάρρυνε τους χρήστες να βεβαιωθούν ότι μιλούν με επίσημους εκπροσώπους της εταιρείας πριν κατεβάσουν διορθώσεις.

    «Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι και οι κακόβουλοι φορείς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν γεγονότα όπως αυτό», δήλωσε σε μια ανάρτηση στο blog. «Το blog μας και η τεχνική υποστήριξη θα συνεχίσουν να είναι τα επίσημα κανάλια για τις τελευταίες ενημερώσεις».

    Τα λόγια του επαναλήφθηκαν από τον εμπειρογνώμονα κυβερνοασφάλειας Troy Hunt, ο οποίος διαχειρίζεται τον γνωστό ιστότοπο ασφαλείας Have I Been Pwned. «Ένα περιστατικό όπως αυτό που έχει κάνει τόσα πολλά πρωτοσέλιδα και ανησυχεί τον κόσμο είναι ένα δώρο για τους απατεώνες», δήλωσε.

    Ο κ. Hunt απαντούσε σε μια προειδοποίηση της Αυστραλιανής Διεύθυνσης Σημάτων (γνωστή ως ASD, το αντίστοιχο της βρετανικής GCHQ ή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ), η οποία εξέδωσε προειδοποίηση για χάκερ που στέλνουν ψεύτικες διορθώσεις λογισμικού ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από την CrowdStrike.

    Έκκληση στον κόσμο να είναι σε εγρήγορση

    Η προειδοποίηση της ASD ακολουθεί τις εκκλήσεις του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC) του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή προς τους πολίτες να είναι σε υπερ-εγρήγορση για ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κλήσεις που προσποιούνται ότι είναι βοήθεια της CrowdStrike ή της Microsoft. «Έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση του phishing που αναφέρεται σε αυτή τη διακοπή, καθώς καιροσκοπικοί κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση», δήλωσε ο οργανισμός.

    Φόβος και αβεβαιότητα

    Κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική είδηση, ειδικά όταν αυτή σχετίζεται με την τεχνολογία, οι χάκερς ανταποκρίνονται προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες μεθόδους τους ώστε να λάβουν υπόψη τους το φόβο και την αβεβαιότητα. Το ίδιο είδαμε και με την πανδημία του Covid-19, όταν οι χάκερς προσάρμοσαν τις επιθέσεις τους με ηλεκτρονικά μηνύματα phishing ώστε να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και να προσποιούνται ότι έχουν αντίδοτο, προκειμένου να παραβιάσουν προσωπικούς υπολογιστές αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα κυβερνήσεων και οργανισμών, αναφέρει το BBC.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Σάρωσε» και το Ελευθέριος Βενιζέλος το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» στα πληροφοριακά συστήματα
    «Σάρωσε» και το Ελευθέριος Βενιζέλος το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» στα πληροφοριακά συστήματα

    «Θύμα» του παγκόσμιου μπλακ άουτ στα πληροφοριακά συστήματα που «χτύπησε» αεροδρόμια, τράπεζες και χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως έπεσε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

    Έτσι, «οπλισμένοι» με αρκετά υπομονή θα πρέπει να είναι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεδομένου ότι τα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα πολλών αεροπορικών εταιρειών που υπάρχουν από το πρωί έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις.

    Το σημαντικότερο ζήτημα εντοπίζεται στα συστήματα check-in δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες -τόσο μικρές όσο και πιο μεγάλες- χρησιμοποιούν το λογισμικό κυβερνοπροστασίας της Crowdstrike, η τελευταία αναβάθμιση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να «καταρρεύσουν» οι τερματικές συσκευές όπου εγκαταστάθηκε. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία επιβίβασης να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χειροκίνητα, γεγονός που οδηγεί σε πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ακυρώσεις πτήσεων.

    ύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ζητήματα είναι αρκετές. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων με εκείνα άλλων αεροπορικών ή αεροδρομίων που έχουν επηρεασθεί καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος βασίζεται σε αυτού του τύπου τις διασυνδέσεις για την παροχή υπηρεσιών.

    Από εκεί και πέρα, το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα λειτουργίας από την πλευρά των αεροπορικών αλλά και των αεροδρομίων σε τέτοιου είδους περιπτώσεις προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών και να μην υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις που δημιουργούν επιπλέον ζητήματα.

    Ο λόγος του μπλακ άουτ

    Σημειώνεται ότι μια αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοπροστασίας Crowdstrike είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

    Η αμερικανική Crowdstrike είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως και η βασική λύση που προσφέρει, αφορά την κυβερνοπροστασία συσκευών όπως είναι υπολογιστές, servers αλλά και τα τερματικά που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες.

    Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους και από ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι αεροπορικές εταιρείες και γι’ αυτό τα μεγαλύτερα ζητήματα έχουν σημειωθεί στα αεροδρόμια.

    Τα λάθη που οδήγησαν στη μπλε οθόνη

    Αυτό που συνέβη ήταν ότι πριν από μερικές ώρες η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

    Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows.

    Σε όσες συσκευές (endpoint devices) έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

    Για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει check-in των επιβατών μίας πτήσης ή να ολοκληρωθούν κρατήσεις, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ταλαιπωρία χωρίς τέλος μετά το γιγαντιαίο αεροπορικό μπλακ άουτ στη Βρετανία: Ποιες χώρες επηρεάζονται - «Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα»
    Ταλαιπωρία χωρίς τέλος μετά το γιγαντιαίο αεροπορικό μπλακ άουτ στη Βρετανία: Ποιες χώρες επηρεάζονται - «Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα»

    Η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό που ταξίδευε ή ταξιδεύει αεροπορικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο συνεχίζεται και σήμερα σχεδόν 30 ώρες μετά το γιγαντιαίο μπλακ άουτ που συνέβη για ώρες στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το μπλακ άουτ προκάλεσε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων και εκνευρισμό σε δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είτε σε αεροδρόμια, είτε σε καθηλωμένα αεροπλάνα, εν μέσω κορύφωσης των επιστροφών εκδρομέων του καλοκαιριού.

    Ποιες χώρες επηρεάζει το μπλακ άουτ

    Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και χώρες εκτός Ευρώπης, εκατοντάδες ταξιδιώτες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μικρά παιδιά, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το μπλακ άουτ επηρέασε και πτήσεις που διέρχονταν μέσω του βρετανικού εναέριου χώρου.

    Πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Δευτέρα -πάνω από το ένα τέταρτο των πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο-, και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης που ακόμη δεν είναι γνωστή.

    Θα χρειαστούν μέρες για αποκατάσταση της αεροπορικής κίνησης

    Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από τη χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων, με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων. «Θα χρειαστούν μερικές μέρες για να επιστρέψουν οι άνθρωποι εκεί που πρέπει να είναι».

    Ο Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. «Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις ως έναν βαθμό σήμερα και υποψιάζομαι και για μερικές ακόμη ημέρες καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα», δήλωσε σήμερα ο Χάρπερ στο BBC.

    Σύμφωνα με διαρροές από τη Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου η αιτία της βλάβης θα μπορούσε να είναι ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία.

    Οι εικασίες πληθαίνουν ότι ένα λάθος στη μετατροπή ενός σχεδίου πτήσης - τα οποία κατατίθενται σε διεθνή μορφή - θα μπορούσε να έχει βγάλει εκτός λειτουργίας το σύστημα στην έδρα της Nats, του βρετανικού ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, στο Χάμσαϊρ.

    Τα σχέδια πτήσης καταγράφονται για κάθε αεροπλάνο. Μεταφορτώνονται σε μια τυποποιημένη μορφή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια μετατρέπονται από κάθε πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας - στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Nats. Η υπόθεση είναι ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

    Εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εκατοντάδες» πτήσεις επηρεάστηκαν από αυτό το πρόβλημα, και παραδέχτηκε ότι θα χρειαστούν «αρκετές ημέρες» για να επανέλθει η κανονική λειτουργία στις αερομεταφορές.

    Η διοίκηση του πιο πολυσύχναστου αεροδρόμιου της Βρετανίας, του Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο.

    Από την πλευρά τους οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες προχωρούν σε αλλαγές στα προγράμματά τους σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε. «Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να επαναφέρουμε τους επιβάτες που επλήγησαν στην προγραμματισμένη πτήση τους», τόνισε με ανάρτηση στην πλατφόρμα X η διοίκηση της British Airways.

    Περίπου 40.000 επιβάτες της Ryanair είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται χθες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι και σήμερα το πρωί ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν. «Ενώ όσα συνέβησαν είναι εκτός του ελέγχου μας, ζητάμε συγγνώμη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πελάτες μας και συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους το συντομότερο δυνατόν αυτή την πολύ πολυάσχολη εποχή του χρόνου», είπε ένας εκπρόσωπος.

    Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την κατανόησή του απέναντι στην ταλαιπωρία και την αγανάκτηση χιλιάδων επιβατών. «Ο υπουργός Μεταφορών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους του κλάδου. Θα συνομιλήσει με αεροπορικές εταιρείες συγκεκριμένα αργότερα σήμερα και θα διασφαλιστεί ότι υποστηρίζουν τους επιβάτες για να φτάσουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Σούνακ.

    «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τα αιτία του προβλήματος. Θα διεξαχθεί μια αρμόζουσα έρευνα για να φτάσουμε στο βάθος ενός προβλήματος αυτού του μεγέθους», τόνισε ο Χάρπερ, διευκρινίζοντας ότι παρόμοιο συμβάν δεν έχει συμβεί «για σχεδόν μια δεκαετία».

    «Αναγκαστήκαμε να παραμείνουμε στο αεροδρόμιο για περίπου επτά ή οκτώ ώρες χθες, χωρίς κανείς να μας προσφέρει βοήθεια», τόνισε η Μαρία Μπολ, μια παραθερίστρια από το Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Η ίδια ανέφερε ότι κατέληξε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού από ένα άλλο αεροδρόμιο της πόλης, βρίσκοντας τελικά μια πτήση για το Εδιμβούργο και στη συνέχεια έκανε ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να επιστρέψει στο σπίτι της.

    Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους στο X εξιστορούσαν την ταλαιπωρία τους έπειτα από ακυρώσεις των πτήσεών τους ή για την πολύωρη αναμονή εντός καθηλωμένων αεροσκαφών, ή έπειτα από μιάμιση μέρα αναμονής σε χώρους αεροδρόμιων.

    Άλλοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους προσέφεραν νέες πτήσεις με αναχώρηση τις επόμενες μέρες, ενώ εταιρείες τους πρότειναν να αγοράσουν εισιτήριο για να επιστρέψουν γρηγορότερα αλλά σε υπερβολικές τιμές.

    Ο Χάρπερ επεσήμανε στις αεροπορικές εταιρείες ότι έχουν «ευθύνη να φροντίζουν τους πελάτες τους», ειδικά επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των μετακινήσεων έχει επιστρέψει «κοντά σε επίπεδα προ πανδημίας, οπότε νομίζω ότι ο αεροπορικός κλάδος έχει ανακάμψει».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τα πιο απίθανα tips για να πληκτρολογείτε γρήγορα στον υπολογιστή
    Τα πιο απίθανα tips για να πληκτρολογείτε γρήγορα στον υπολογιστή

    Εφόσον ο χρόνος είναι χρήμα, τότε και η πληκτρολόγηση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή πρέπει να γίνεται γρήγορα, επομένως ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips γι' αυτήν.

    Η γρήγορη πληκτρολόγηση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι πάντα μία «μάχη» μεταξύ του εγκεφάλου και των χεριών σας. Ακόμα και αν δεν είστε επαγγελματίας δακτυλογράφος που μπορεί να φτάσει από τις 60 έως τις 90 λέξεις ανά λεπτό (WPM), υπάρχει πάντα ένα πλεονέκτημα για την αλάνθαστη και γρήγορη δακτυλογράφηση.

    Έτσι, λοιπόν, ακολουθούν ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να πληκτρολογήσετε πιο γρήγορα είτε έχετε ηλεκτρονικό υπολογιστή με το λειτουργικό σύστημα των Windows είτε με του Mac, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τεχνολογίας «Make Use Of».

    Συντομεύσεις πληκτρολογίου

    Οι πιο βασικές συντομεύσεις, όπως «Ctrl + C (Αντιγραφή)», «Ctrl + V (Επικόλληση)» και «Ctrl + A (Επιλογή Όλων)» στα Windows, πιθανότατα σας έχουν εμπεδωθεί στο μυαλό ακόμα και από τα σχολικά χρόνια. Εκτός από αυτές, όμως, μπορείτε να απομνημονεύσετε και άλλες συντομεύσεις πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, το «Ctrl + Backspace» στα Windows διαγράφει ολόκληρη τη λέξη που μόλις πληκτρολογήσατε, ώστε να μην χρειάζεται να πατάτε το Backspace πολλές φορές. Αν χρησιμοποιείτε Mac, το πληκτρολόγιο μπορεί να σας μπερδέψει εξαιτίας μερικών λεπτών διαφορών. Για παράδειγμα, το πλήκτρο «Command» παίρνει τη θέση του πλήκτρου «Windows». Έτσι, μάθετε συγκεκριμένες συντομεύσεις πληκτρολογίου ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας ώστε να πληκτρολογείτε πιο γρήγορα.

    Αλλάξτε το στυλ που πληκτρολογείτε

    Το στυλ πληκτρολόγησης επηρεάζει την απόδοσή σας. Μάλιστα, ένα άρθρο από το «Proceedings Of The Human Factors And Ergonomics Society Annual Meeting», που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, αναφέρει ότι ο αριθμός των δακτύλων που χρησιμοποιείτε, η στάση του καρπού και του χεριού, το σώμα και η δύναμη που χρησιμοποιείτε για το πάτημα των πλήκτρων, επηρεάζουν την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Πρέπει, δηλαδή, οι καρποί σας να «αιωρούνται» και να χρησιμοποιείτε μέτρια ή μεγάλη πίεση, να αποφεύγετε να αλλάζετε τη γωνία της παλάμης σας και να χρησιμοποιείτε περισσότερα δάχτυλα εάν θέλετε να αυξήσετε την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Εν τω μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των δακτύλων που χρησιμοποιείτε κατά την πληκτρολόγηση, δεν έχει μεγάλη σημασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο δάχτυλα για να πληκτρολογήσετε. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι αν έχετε σταθερά τα χέρια σας, χρησιμοποιείτε τα ίδια δάχτυλα για τα ίδια πλήκτρα και δεν κοιτάζετε τόσο το πληκτρολόγιο, τότε βελτιώνεται η απόδοσή σας. Μάλιστα, ένας άλλος τρόπος για να πληκτρολογήσετε πιο γρήγορα είναι να χρησιμοποιήσετε την τεχνική της περιστροφικής πληκτρολόγησης. Αυτή η τεχνική απαιτεί να πατάτε το επόμενο πλήκτρο πριν αφήσετε το προηγούμενο.

    Εξάσκηση σε διαδικτυακές πλατφόρμες δακτυλογράφησης

    Μερικές απλές καθημερινές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να πληκτρολογήσετε πιο γρήγορα. Υπάρχουν ιστοσελίδες για να μάθετε ή για να εξασκηθείτε στην ταχύτερη πληκτρολόγηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκτός από τη διδασκαλία των βασικών δεξιοτήτων πληκτρολόγησης, ιστοσελίδες όπως το typing.com περιλαμβάνουν, επίσης, παιχνίδια πληκτρολόγησης που σας βοηθούν να μάθετε ενώ διασκεδάζετε. Πάντως, σε μία έρευνα από επιστήμονες του φινλανδικού Πανεπιστημίου Άαλτο και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018, υποστηρίζεται ότι δεν χρειάζεται να μάθετε το λεγόμενο «τυφλό σύστημα» δακτυλογράφησης για να πληκτρολογήσετε πιο γρήγορα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διαδικτυακά τεστ δακτυλογράφησης για να παρακολουθείτε την απόδοσή σας και να εντοπίζετε τα συνήθη λάθη που κάνετε.

    Μην κοιτάζετε στο πληκτρολόγιο

    Το να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο και τα χέρια σας ενώ πληκτρολογείτε μειώνει την ταχύτητά σας. Πρέπει να αναπτύξετε τη μνήμη σας για να πληκτρολογείτε πιο γρήγορα. Για να απομνημονεύσετε τη διάταξη του πληκτρολογίου σας, αποφύγετε να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο με διάταξη QWERTY, συνιστάται να αρχίσετε με τη δεύτερη σειρά γραμμάτων («A», «Σ», «Δ», «Φ», «Ξ», «K», «Λ» κλπ.). Τα πλήκτρα «Φ» και «Ξ» έχουν συνήθως μικρά εξογκώματα που βοηθούν στην τοποθέτηση των δακτύλων σας στα σωστά πλήκτρα.

    Χρησιμοποιείστε την επέκταση ή την πρόβλεψη κειμένου

    Η επέκταση κειμένου και η πρόβλεψη κειμένου είναι λειτουργίες που σας εξοικονομούν χρόνο όταν δεν ξέρετε τι να γράψετε. Πιο αναλυτικά, οι λειτουργίες αυτές προτείνουν λογικές λέξεις, φράσεις ή προτάσεις με βάση τις άλλες λέξεις και τα γράμματα που έχετε πληκτρολογήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε τη λέξη, να πληκτρολογήσετε ή να πατήσετε «Enter» ή «Tab», ανάλογα με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε.

    Ενεργοποιήστε την αυτόματη διόρθωση

    Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου διαθέτουν εργαλεία για την αυτόματη διόρθωση της ορθογραφίας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες αυτόματης διόρθωσης στα Έγγραφα της Google. Μεταβείτε στην επιλογή «Εργαλεία» στη γραμμή εργαλείων και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Προτιμήσεις». Στην ενότητα «Γενικά», θα πρέπει να είναι επιλεγμένη η επιλογή «Αυτόματη Διόρθωση Ορθογραφίας». Κάντε κλικ στην επιλογή «Αντικαταστάσεις», η οποία βρίσκεται επίσης στις «Προτιμήσεις». Εδώ, λοιπόν, μπορείτε να προσαρμόσετε τις αυτόματες αντικαταστάσεις κειμένου.

    Μάθετε το Markdown

    Το Markdown είναι μία γλώσσα σήμανσης που σας επιτρέπει να δημιουργείτε εύκολα μορφοποιημένο κείμενο για το διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, σας επιτρέπει να μετατρέψετε απλό κείμενο σε έντονα, πλάγια, εισαγωγικά, επικεφαλίδες ή συνδέσμους χωρίς να κάνετε κλικ με το ποντίκι σας. Δεν είναι όλα τα είδη γραφής τύπου Markdown τόσο γρήγορα. Για παράδειγμα, η πληκτρολόγηση **bold** στο Markdown μετατρέπει αυτόματα το κείμενο μέσα στους αστερίσκους σε έντονη γραφή. Αυτό δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το απλό πάτημα του πλήκτρου «Ctrl + B». Παρ' όλα αυτά, αν θέλετε να πατήσετε το σύμβολο > για να βάλετε εισαγωγικά ή να χρησιμοποιήσετε hashtags ## για να κάνετε μια επικεφαλίδα σε μορφή H2, τότε το Markdown είναι ένας εξαιρετικά γρήγορος τρόπος γι' αυτό.

    Ακούστε ambient ή ορχηστρική μουσική

    Σας αρέσει να ακούτε μουσική ενώ εργάζεστε; Ένα λανθασμένο είδος μουσικής, λοιπόν, μπορεί να είναι ενοχλητικό και να αποσπά την προσοχή σας, ειδικά κατά τη δακτυλογράφηση. Μάλιστα, μία ερευνητική εργασία από το 22ο Διεθνές Συνέδριο για την Ακουστική, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016, δείχνει ότι οι αρχάριοι δακτυλογράφοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μουσική χαμηλής έντασης χωρίς φωνητικά προκειμένουν να έχουν υψηλό επίπεδο απόδοσης. Ως εκ τούτου, προτιμήστε ambient μουσική ή ορχηστρική μουσική στη σωστή ένταση όταν πληκτρολογείτε.

    Χρησιμοποιήστε ένα άνετο πληκτρολόγιο

    Eπιλέξτε ένα πληκτρολόγιο που είναι άνετο για την πληκτρολόγηση. Όταν βρείτε το τέλειο πληκτρολόγιο, εξασκηθείτε με αυτό μέχρι να φτάσετε στην καλύτερη δυνατή ταχύτητα πληκτρολόγησης. Αν χρησιμοποιείτε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σχετικά με τη χρήση εξωτερικού πληκτρολογίου. Έτσι, αν και είναι πιο δύσκολο να το κουβαλάτε μαζί σας όταν ταξιδεύετε, ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο είναι πιο εργονομικό από το ενσωματωμένο σε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αναλυτικά, το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι συνήθως πιο συμπαγές, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα πληκτρολόγησής σας.

    Μετάβαση σε πληκτρολόγιο με διάταξη Colemak

    Ας παραδεχθούμε πια ότι τα πληκτρολόγια με διάταξη QWERTY ανήκουν σε ξεπερασμένες τεχνολογίες που, παρ' όλα αυτά, εξακολουθούμε να τις χρησιμοποιούμε. Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση της διάταξης QWERTY ήταν το 1878, όταν έγινε το βιομηχανικό πρότυπο για τις γραφομηχανές. Εντούτοις, η διάταξη Colemak διαφημίζεται ως η σύγχρονη εναλλακτική λύση στα πληκτρολόγια με QWERTY. Συγκεκριμένα, η Colemak ισχυρίζεται ότι η διάταξη του πληκτρολογίου της «θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε ταχύτερη και ανώδυνη πληκτρολόγηση για το υπόλοιπο της ζωής σας». Μπορείτε, επίσης, να πληκτρολογήσετε 35 φορές περισσότερες λέξεις χρησιμοποιώντας τη διάταξη τύπου Colemak. Εάν πληκτρολογείτε στα Αγγλικά, σκεφτείτε να αλλάξετε σε πληκτρολόγιο με διάταξη τύπου Colemak, ακολουθώντας το λεγόμενο «τυφλό σύστημα» δακτυλογράφησης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ο ιός Παρασκευή και 13 προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Βρετανία
    Ο ιός Παρασκευή και 13 προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Βρετανία

    Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1989 και μάλιστα Παρασκευή, όταν ο ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών «Friday the 13th» έπληξε προσωπικούς υπολογιστές στη Βρετανία, καταστρέφοντας αρχεία προγραμμάτων ιδιωτών, επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών!

    Κι αν νομίζετε ότι ιός ήταν μόνο ο Covid-19, και οι μεταλλάξεις του, και μόνο οι άνθρωποι έπεφταν σαν τις μύγες πριν από δυο χρόνια, κι ακόμα πέφτουν, γελιέστε…

    Ο ιός «Παρασκευή και 13» έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ως ιός «Παρασκευή και 13» κατονομάζεται επίσης ο «ιός της Ιερουσαλήμ», επειδή πιστεύεται ότι προήλθε από την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και τώρα θεωρείται ότι προήλθε από την Ιταλία. Ο ιός ενεργοποιείται κάθε Παρασκευή και 13 και επιβραδύνει τον υπολογιστή του χρήστη διαγράφοντας οποιοδήποτε πρόγραμμα εκτελείται εκείνη την ημέρα.

    Ο ιός «Friday the 13th» ήταν ένας κοινός ιός εκείνη την εποχή που γέννησε όμως μεγάλο αριθμό παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης μιας που επιτέθηκε σε υπολογιστές Κυριακή αντί την Παρασκευή! Σήμερα, 34 χρόνια μετά, ο ιός και οι παραλλαγές του θεωρούνται απαρχαιωμένες και φυσικά οι εξέλιξη των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει δημιουργήσει πολλούς νεότερους ιούς και πιο επικίνδυνους.

    Πάντως εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που… κρασάρουν κάθε Παρασκευή και 13, και οι άνθρωποι, οι προληπτικοί, τουλάχιστον στη Δύση θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη. Λέγεται πως η «ιστορία» άρχισε κάπου στις αρχές του 1300

    Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Τέταρτος, επονομαζόμενος και ως «Ωραίος», σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε έδρα την Ιερουσαλήμ. Στρατιώτες του Γάλλου βασιλιά χωρίς καμιά προειδοποίηση συνέλαβαν, βασάνισαν και εξολόθρευσαν εκατοντάδες ιππότες, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος, τον Ζακ ντε Μολέ. Αυτός, ένας από τους ισχυρότερους άντρες της εποχής του, πέθανε στην πυρά 7 χρόνια αργότερα.

    Το γεγονός αυτό πυροδότησε δεκάδες δοξασίες που με την πάροδο των χρόνων έγιναν θρύλοι που έχουν να κάνουν με την ημέρα. Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, κατά μία εκδοχή συνδέεται με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που κάθισε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου. Α, και ο Ιησούς άφησε την τελευταία πνοή του στον σταυρό, ημέρα Παρασκευή.
    Μ’ όλα αυτά - και με άλλα πολλά - η ζωή των δεισιδαιμόνων που βλέπουν μαύρη γάτα και αλλάζουν πεζοδρόμιο, κονταίνει και οι Παρασκευές και οι Τρίτες και 13 μένουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν μικρόμυαλοι προληπτικοί…

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο να «σπάσουν» την online κρυπτογράφηση  με χρήση κβαντικών υπολογιστών
    Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο να «σπάσουν» την online κρυπτογράφηση  με χρήση κβαντικών υπολογιστών

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών διεθνώς ο εντυπωσιακός ισχυρισμός Κινέζων ερευνητών ότι βρήκαν έναν τρόπο να «σπάσουν» τη συνήθως χρησιμοποιούμενη μορφή online κρυπτογράφησης, κάνοντας χρήση κβαντικών υπολογιστών. Έως τώρα η γενική εκτίμηση ήταν ότι θα έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού η κβαντική τεχνολογία αποτελέσει απειλή για την κρυπτογράφηση των συμβατικών υπολογιστών.

    Η κινεζική μέθοδος, που περιγράφεται από 24 Κινέζους ερευνητές σε επιστημονική προδημοσίευση τους στο arXiv, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σπάσει ο ευρέως διαδεδομένος αλγόριθμος RSA που στηρίζει τον κύριο όγκο της σημερινής online κρυπτογράφησης, μέσω χρήσης ενός κβαντικού υπολογιστή με 372 cubits (κβαντικά μπιτ, που είναι η βασική μονάδα στην κβαντική υπολογιστική). Η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα, το Osprey, με 433 qubits.

    Αν ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιωθεί, τότε θα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ασφάλειας των υπολογιστών, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυβερνήσεις - και όχι μόνο - θα μπορούν να «σπάσουν» τα μυστικά των άλλων. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν όμως ότι αν και η κινεζική μέθοδος φαίνεται βάσιμη στη θεωρία, στην πράξη το εγχείρημα πιθανότατα θα αποδειχθεί πέραν των δυνατοτήτων της τρέχουσας κβαντικής τεχνολογίας.

    «Από όσο μπορώ να πω, η κινεζική δημοσίευση δεν είναι λάθος», δήλωσε ο ειδικός Πίτερ Σορ του ΜΙΤ. Πρόσθεσε όμως ότι οι Κινέζοι δεν διευκρινίζουν πόσο γρήγορα μπορεί η κβαντική μέθοδός τους να σπάσει την κρυπτογράφηση. Όπως είπε, είναι «πιθανό να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια». Άρα, πρόσθεσε, «το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τελικά δεν αποτελεί και μεγάλη βελτίωση».

    Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που το πεδίο της ασφάλειας των υπολογιστών μπαίνει σε συναγερμό. Είχε προηγηθεί ο Γερμανός μαθηματικός Κλάους-Πέτερ Σνορ, ο οποίος παρουσίασε πέρυσι έναν αλγόριθμο που πρόβαλε ως απειλή για τον αλγόριθμο RSA της κρυπτογράφησης. Όμως η γερμανική μέθοδος είχε κενά που υποτίθεται ότι έρχεται να καλύψει η κινεζική, χάρη στη βοήθεια των κβαντικών υπολογιστών που δουλεύουν πολύ πιο γρήγορα από τους συμβατικούς. Τελικά όμως και στη δική τους περίπτωση εκκρεμεί η ετυμηγορία κατά πόσο όντως η τεχνική τους για το σπάσιμο του κώδικα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    «Δεν έχουμε καμία εμπειρική απόδειξη ότι ο νέος κβαντικός αλγόριθμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα κλίμακας του Σνορ. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα το επιλύσει, αλλά ούτε και λόγος να πιστέψουμε ότι θα το λύσει», δήλωσε ο ειδικός στην υπολογιστική ασφάλεια Μπρους Σνάιερ. Πρόσθεσε ότι «θα στοιχημάτιζα ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σπάσιμο της κρυπτογράφησης RSA δεν θα δουλέψει. Αλλά κάποια μέρα τελικά θα χάσω το στοίχημα…».

    Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση:

    https://arxiv.org/pdf/2212.12372.pdf

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο