Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 15:28

Το πολύτιμο μυστικό του Ερμή που έφεραν στο φως οι επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

O Ερμής μπορεί να είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος αλλά μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο και πολύτιμο μυστικό.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κάτω από την επιφάνεια του μπορεί να υπάρχει στρώμα από διαμάντια με πάχος 18 χιλιομέτρων.

Αυτό γιατί κάτω από ακραία πίεση, ο άνθρακας που υπήρχε στον μανδύα μετατράπηκε σε διαμάντι.

Αυτό το διαμάντι στη συνέχεια επέπλευσε στην κορυφή του πυρήνα - δημιουργώντας ένα στρώμα μεταξύ αυτού και του μανδύα.

Για να ελέγξουν τη θεωρία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πρέσα μεγάλου όγκου για να αναπαράγουν τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του Ερμή.

Το υλικό συνθετικό πυριτικό μαγνήσιο τέθηκε κάτω από επτά γιγαπασκάλ (μονάδα πίεσης) και θερμάνθηκε στους 2.177C (3.950F) για να καταδειχθεί πώς τα ορυκτά θα είχαν αλλάξει την εποχή που σχηματίστηκε ο Ερμής, και προσομοίωσαν τον σχηματισμό διαμαντιών σε αυτές τις συνθήκες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από ένα τετράκις εκατομμύριο τόνοι διαμαντιών διάσπαρτοι κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Τα ορυκτά πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα σε βάθος άνω των 160 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης - πολύ βαθύτερα από ό,τι έχουν φτάσει ποτέ ανθρώπινα τρυπάνια.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 12:32

Σχετικά Άρθρα

  • «Reunion» πλανητών μετά από 18 χρόνια: Πώς θα το δείτε με γυμνό μάτι
    «Reunion» πλανητών μετά από 18 χρόνια: Πώς θα το δείτε με γυμνό μάτι

    Πώς θα δείτε με γυμνό μάτι την ευθυγράμμιση του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Οι πλανήτες θα φαίνονται στον ουρανό για όλον τον Ιούνιο.

    Το μεγαλύτερο «πλανητικό πάρτι» που έχει παρατηρηθεί εδώ και 18 χρόνια ξεκίνησε και θα διαρκέσει για όλο τον Ιούνιο! Το καλύτερο μέρος, είναι ότι θα είναι ορατό με... γυμνό μάτι! Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στον ουρανό, καθώς μιλάμε για την ευθυγράμμιση πέντε πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος), οι οποίοι θα πλησιάσουν στην ίδια «γειτονιά» του διαστήματος.

    Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, κοιτώντας τον ουρανό, θα μπορούμε να δούμε τους πέντε πιο κοντινούς γείτονες της Γης στη σειρά. Περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, θα είναι ευθυγραμμισμένοι στη φυσική τους σειρά από τον ήλιο, που εκτείνεται σε διαγώνιο, ξεκινώντας χαμηλά στα ανατολικά. Σημειώνεται, ότι στις 3 και 4 Ιουνίου, η απόσταση μεταξύ του Ερμή και του Κρόνου ήταν μόνο 91 μοίρες.

    «Οι πλανήτες συχνά πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, αλλά αυτό είναι απλώς σύμπτωση», είπε η Μισέλ Τάλερ, αστρονόμος της NASA. «Είναι μια πραγματικά διασκεδαστική περιήγηση στο ηλιακό σύστημα που μπορείτε να κάνετε δωρεάν», πρόσθεσε.

    Όταν τα ουράνια σώματα εμφανίζονται κοντά μεταξύ τους από τη Γη, οι αστρονόμοι αποκαλούν το θέαμα ως «σύνοδο». Όλοι οι πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται μόνο μία φορά κάθε δύο δεκαετίες. Η τελευταία φορά που οι πέντε πλανήτες μπήκαν σε ευθεία ήταν τον Δεκέμβριο του 2004 και η επόμενη ευθυγράμμιση δεν θα συμβεί πριν το 2040. Λόγω διαφορετικών τροχιών και κλίσεων, και οι οκτώ πλανήτες δεν θα είναι ποτέ τέλεια ευθυγραμμισμένοι.

    Πώς θα δείτε πλανητικό υπερθέαμα

    Ενώ το τηλεσκόπιο ή τα κιάλια μπορούν να βοηθήσουν στην παρατήρηση του ουρανού, οι πλανήτες θα λάμπουν πιο φωτεινά από τα γύρω αστέρια και έτσι θα είναι εύκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι.

    Η συγκεκριμένη σύνοδος θα είναι ορατή από κάθε γωνιά του πλανήτη: Στο βόρειο ημισφαίριο, θα δούμε τους πλανήτες από τον ανατολικό έως νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα θαυμάσουν το θέαμα βορειοανατολικά.

    Απλώς χρειάζεται να βγείτε περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και να ελπίζετε για έναν καθαρό ορίζοντα! Οι πιο σκοτεινοί ουρανοί είναι καλύτεροι, αλλά οι πλανήτες θα ξεχωρίζουν ακόμα και πάνω από τα φώτα της πόλης.

    Ο Ερμής είναι ο πιο δύσκολος από τους πλανήτες να δει κανείς λόγω της εγγύτητάς του στον ήλιο. Ο μικρός αμυδρός πλανήτης συνήθως χάνεται στη λάμψη της ανατολής ή της δύσης του ηλίου, αλλά θα ταξιδεύει προοδευτικά πιο μακριά από αυτόν καθώς περνά ο μήνας.

    Η καλύτερη ευκαιρία για να δείτε τους πέντε πλανήτες θα είναι στις 24 Ιουνίου. Ως «μπόνους», η φθίνουσα ημισέληνος θα βρίσκεται επίσης σε ευθυγράμμιση μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη την ίδια ημέρα.

    Οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν την εντυπωσιακή θέα των έξι ουράνιων σωμάτων με την εξής σειρά: Ερμής, Αφροδίτη, φεγγάρι της Γης, Άρης, Δίας και Κρόνος. Η απόσταση μεταξύ του Ερμή και του Κρόνου θα είναι 107 μοίρες, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

    Η Τάλερ επεσήμανε ότι η σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στη Γη, αλλά η βαρυτική έλξη από όλους τους πλανήτες στη μία πλευρά μπορεί να παρατηρηθεί τόσο ελαφρά μέσω της παλίρροιας στη Γη. Λόγω της απόστασής της, η Αφροδίτη ασκεί τη μεγαλύτερη παλιρροϊκή δύναμη στη Γη, αν και είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα σε σύγκριση με το φεγγάρι μας. Όπως δήλωσε, τα διαστημόπλοια μπορούν επίσης να αισθανθούν εξαιρετικά μικρές δυνάμεις - στην κλίμακα των κλασμάτων ενός ατόμου - καθώς η βαρύτητα από τους πλανήτες τα έλκει.

    Πηγή: Washington Post - iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Валера Шумский από το Pixabay

  • Το ευρωπαϊκό σκάφος BepiColombo φτάνει απόψε στον Ερμή, αλλά δεν θα τεθεί σε τροχιά πριν το 2025
    Το ευρωπαϊκό σκάφος BepiColombo φτάνει απόψε στον Ερμή, αλλά δεν θα τεθεί σε τροχιά πριν το 2025

    Η πρώτη κοινή ευρω-ιαπωνική διαστημική αποστολή με προορισμό τον Ερμή, η BepiColombo, φθάνει απόψε (στις 02:34 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη. Όμως, επειδή κινείται πολύ γρήγορα θα προσπεράσει τον Ερμή, ο οποίος θα επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα του σκάφους. Θα χρειαστούν και άλλες κοντινές διελεύσεις του BepiColombo πριν καταφέρει να τεθεί σε σταθερή και ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τον πλανήτη προς το τέλος του 2025.

    Κατά την αποψινή πρώτη προσέγγιση το σκάφος θα περάσει σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τον Ερμή, τον οποίο θα φωτογραφήσει, αν και όχι με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, κάτι που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ένα μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους.

    Το ευρωπαϊκό Mercury Planetary Orbiter (MPO) θα έχει ως προτεραιότητα να χαρτογραφήσει τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του πλανήτη (που θυμίζει τη Σελήνη) και να συλλέξει στοιχεία για τη δομή και σύνθεση της επιφάνειάς του, καθώς και του υπεδάφους του. Το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter (MM) θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Ερμή και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό «άνεμο», τη μάζα φορτισμένων σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα.

    Η επόμενη κοντινή βαρυτική διέλευση θα γίνει τον Ιούνιο του 2022, επιβραδύνοντας περαιτέρω το σκάφος. Θα ακολουθήσουν νέες διελεύσεις τον Ιούνιο του 2023, τον Σεπτέμβριο του 2024, τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Ιανουάριο του 2025. Το σκάφος αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων του το 2026.

    Η νέα αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Το σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/ESA-ATG medialab

  • Επιτραπέζια αντισφαίριση: Ο Ερμής Αμαλιάδας στο πρωτάθλημα βετεράνων Δυτ. Ελλάδας
    Επιτραπέζια αντισφαίριση: Ο Ερμής Αμαλιάδας στο πρωτάθλημα βετεράνων Δυτ. Ελλάδας

    Τη Κυριακή διεξήχθησαν τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα Βετεράνων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ( πινγκ πονγκ ).

    Η μία ομάδα βετεράνων του ΑΟ ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ με την ονομασία ΕΡΜΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ η οποία μετέχει τη 1η κατηγορία Δυτικής Ελλάδας, είχε αρκετά καλή απόδοση στο παιχνίδι που έδωσε με τη περυσινή πρωταθλήτρια ομάδα του Ιφίτου Πατρών ( με ανδρική ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία ), αλλά ηττήθηκε με σκορ 5-2, αγωνιζόμενη απέναντι σε μία ανώτερη ομάδα με αρκετά καλούς αθλητές.

    Τις 2 νίκες έκαναν οι Τάσος Κούρτης και Γιάννης Λεμπέκος, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και οι Γιάννης Δημητρακόπουλος & Κώστας Δημακόπουλος. Για τον Ίφιτο Πάτρας αγωνίσθηκαν οι Γιώτης, Τσουβάλης και Γαρτσώνης.

    Φέτος για πρώτη φορά στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λόγω πληθώρας συμμετοχών οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, με 8 ομάδες στη 1η κατηγορία και 2 ομίλους των 5 ομάδων στη 2η κατηγορία. Από τον ΑΟ ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ θα συμμετάσχουν άλλες δύο ομάδες βετεράνων στη 2η κατηγορία, οι RACKETALLICA και οι ΤΙΤΑΝΕΣ, με τα παιχνίδια να αρχίζουν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

  • Ορατή και από την Ελλάδα η «παρέλαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο
    Ορατή και από την Ελλάδα η «παρέλαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

    Τη Δευτέρα θα σημειωθεί το φαινόμενο - Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032

    Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορούν να παρακολουθήσουν και οι Έλληνες τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, καθώς ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός και ο πιο κοντινός στο καυτό άστρο μας, θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

    Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη, θα μπορέσει να δει ολικά ή μερικά το φαινόμενο, μετά το οποίο, μάλιστα, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα πανσέληνος (στις 12 Νοεμβρίου). Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016.
    Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 (θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας), ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα. Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.

    Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας. Η μέση απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχεδόν 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μόνο το 30% της απόστασης Γης-Ήλιου.
    Μόνο η μισή διάβαση της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα είναι ορατή από την Ελλάδα, συγκεκριμένα η είσοδος του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και το πρώτο ήμισυ της διάβασης. Ο Ήλιος στη χώρα μας θα δύσει περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

    Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδας. Συνολικά, η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλάδας), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν τρεις ώρες, έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

    Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου, αλλά ο πλανήτης θα φαίνεται σαν μία μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου. Σε κάθε περίπτωση, η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ήλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Το φαινόμενο θα μεταδίδεται ζωντανά και από την τηλεόραση της NASA.

    Ο Ερμής, που είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη, είναι ένας παράξενος πλανήτης, με την πιο εκκεντρική τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο δεν είναι ο πιο ζεστός (ο τίτλος ανήκει στην Αφροδίτη), εμφανίζοντας ακραίες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας-νύχτας πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Το έτος του (η διάρκεια πλήρους περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 88 γήινες ημέρες, ενώ, επειδή περιστρέφεται πολύ αργά γύρω από τον άξονα του, η μέρα του διαρκεί δύο χρόνια (με άλλα λόγια, ανάμεσα σε δύο ανατολές του Ήλιου μεσολαβούν περίπου 176 μέρες).

    Τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, έως ότου σκοπίμως συνετρίβη πάνω του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο