Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 15:31

Αυτός ο δημοφιλής τρόπος φόρτισης μπορεί να χακάρει και να καταστρέψει το κινητό σας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να καρατήσετε το κινητό σας ασφαλές

Η ασύρματη φόρτιση ήταν κάτι καινοτόμο όταν πρωτοεμφανίστηκε, καθώς μας απελευθέρωνε από τα ενοχλητικά καλώδια.

Ακριβώς όπως τα ασύρματα ακουστικά, όσο λιγότερα καλώδια, τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κρυμμένος κίνδυνος με την ασύρματη φόρτιση που ίσως δεν γνωρίζετε.

Ενώ είναι εξαιρετικά βολικό, μπορεί να αφήσει το τηλέφωνό σας πιο ευάλωτο σε χάκερς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διερευνούν κατά πόσον οι ασύρματοι φορτιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση τηλεφώνων και τα ευρήματά τους είναι αρκετά ανησυχητικά.

Νέα αδύναμα σημεία

Αυτό που βρήκαν ήταν ένα «παραθυράκι» στον τρόπο που λειτουργούν οι ασύρματοι φορτιστές λόγω της έλλειψης κρυπτογράφησης που είναι ενσωματωμένη σε αυτή τη διαδικασία.

Οι ερευνητές εξήγησαν: "Η έρευνά μας εντόπισε νέα αδύναμα σημεία στα συστήματα ασύρματης φόρτισης, καθιστώντας τα ευάλωτα σε σκόπιμες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές".

Με απλούστερους όρους, η ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο που ονομάζεται VoltSchemer, η οποία θα μπορούσε να μεταβάλει τα σήματα ισχύος που ρέουν μεταξύ του φορτιστή και του τηλεφώνου.

Αυτό τους επέτρεψε να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές κατάφεραν να «αφήσουν τον φορτιστή να επιτεθεί» στο τηλέφωνο - μέχρι να προκληθεί υλική ζημιά.

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι το τηλέφωνό σας τείνει να ζεσταίνεται αρκετά όταν φορτίζει επίσης.

Οι ερευνητές απέδειξαν στην πραγματικότητα ότι ο ασύρματος φορτιστής μπορεί να υπερθερμανθεί και να κάψει συσκευές.

Το πιο ανησυχητικό από όλα, σύμφωνα με την ομάδα, ήταν ότι πολλοί δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν πολύ εύκολα έναν καλό ασύρματο φορτιστή από έναν προβληματικό.

Το πρόβλημα δεν αφορά την ίδια τη βάση φόρτισης, αλλά την υποδοχή USB στην οποία είναι συνδεδεμένη. Έτσι, επιφανειακά, όλα φαίνονται νόμιμα, αλλά το μυστικό βρίσκεται στην πρίζα.

Ευτυχώς, αυτού του είδους η επίθεση δεν μπορεί να συμβεί στον δικό σας φορτιστή καθώς δεν μπορεί να «κατέβει» σε ήδη υπάρχον λογισμικό.

Έτσι, εφόσον κρατάτε τα πράγματά σας και χρησιμοποιείτε μόνο φορτιστές που είναι δικοί σας και τους εμπιστεύεστε, είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, μπορεί να σκεφτείτε δύο φορές τη χρήση δημόσιων ασύρματων φορτιστών. Ειδικά αν δεν μπορείτε να δείτε από πού τροφοδοτούνται, καθώς αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι «πειραγμένοι».

Με πληροφορίες από UniladTech

Πηγή: NewsBomb.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 12:08

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρκία: Κατακόρυφη αύξηση λαθραίων κινητών τηλεφώνων – Οι κατασχεμένες συσκευές ανέρχονται σε 127.000
    Τουρκία: Κατακόρυφη αύξηση λαθραίων κινητών τηλεφώνων – Οι κατασχεμένες συσκευές ανέρχονται σε 127.000

    Η δραματική αύξηση στις τιμές των τεχνολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια και τα δυσβάσταχτα τέλη εγγραφής IMEI έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των λαθραίων κινητών τηλεφώνων στην Τουρκία. Καθώς οι εισαγωγές κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 9,7% τους τελευταίους 8 μήνες, ο αριθμός των λαθραίων συσκευών ξεπέρασε το σύνολο των τελευταίων τριών ετών.

    Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2024, οι εισαγωγές smartphone μειώθηκαν σε 2,95 εκατομμύρια, ενώ οι λαθραίες εισαγωγές εκτοξεύθηκαν, με τις κατασχεμένες συσκευές να ανέρχονται σε 127 χιλιάδες, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των λαθραίων προϊόντων που εισέρχονται στην Τουρκία και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται ο αριθμός των κατασχεμένων κινητών να φτάσει τις 200 χιλιάδες.

    Η μείωση των νόμιμων πωλήσεων από 12 σε 10 εκατομμύρια συσκευές το χρόνο οφείλεται στη χαμηλή αγοραστική δύναμη και τον περιορισμό των δόσεων. Η θέσπιση ορίου δόσεων για την πώληση κινητών άνω των 12 χιλιάδων TL (300€) με μόλις 3 δόσεις είναι άλλος ένας λόγος εκτεταμένης παρανομίας στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γιατί πρέπει να κλείνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το κινητό σας;
    Γιατί πρέπει να κλείνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το κινητό σας;

    Από απάτες phishing έως την μόλυνση από κακόβουλο ή κατασκοπευτικό λογισμικό, το κινητό μας τηλέφωνο και όλα τα προσωπικά μας δεδομένα μέσα σε αυτό κινδυνεύουν συχνά από κακόβουλες ενέργειες. Τι μπορούμε; όμως; να κάνουμε για αυτό;

    Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) προσφέρει συμβουλές για να αποτρέψετε τους χάκερ και τους εισβολείς να επιτεθούν στο κινητό σας τηλέφωνο. H πιο αποδοτική μέθοδος είναι απλά το κλείσιμο του κινητού. Αυτή η απλή ενέργεια της επανεκκίνησης του κινητού μία φορά την εβδομάδα μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν πληροφορίες από το τηλέφωνό σας, αν και όχι εντελώς αδύνατο. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την ασφάλεια του κινητού σας.

    Η NSA προτείνει:

    • Ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Φροντίστε να ενημερώσετε τις εφαρμογές και το λειτουργικό σας σύστημα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας
    • Χρησιμοποιήστε επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το App Store της Apple ή το Google Play Store
    • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχείων σε email και μηνύματα κειμένου, καθώς αυτοί είναι συνηθισμένοι τρόποι ενεργοποίησης κακόβουλου λογισμικού
    • Προσέξτε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε να συνδέεστε σε αυτά όταν είναι δυνατόν
    • Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη σύνδεση μιας μη εξουσιοδοτημένης συσκευής στο τηλέφωνό σας
    • Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον έξι ψηφία για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας
    • Αξιοποιήστε τα βιομετρικά στοιχεία. Ενεργοποιήστε την ενσωματωμένη σάρωση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία
    • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα αξεσουάρ, μόνο γνήσια καλώδια φόρτισης ή αξεσουάρ φόρτισης από αξιόπιστο κατασκευαστή. Αποφύγετε δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB
    • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν χρειάζονται
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»
    Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»

    Tα social media και η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική υγεία των ατόμων που κάνουν βαριά χρήση, συμπεραίνει μια νεότερη δημοσκόπηση

    Η εξάρτηση από την οθόνη, είτε πρόκειται για την κατάχρηση των social media είτε για ατελείωτες αναζητήσεις στο διαδίκτυο θα έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο ψηφιακό περιεχόμενο, τόσο χειροτερεύει η ψυχική μας υγεία. Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα από την Talker Research, που διεξήχθη εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, πρόκειται για πολλές ημέρες τον χρόνο.

    Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης νιώθει ότι χάνει τρεις ημέρες τον μήνα καταναλώνοντας διαδικτυακό περιεχόμενο, ήτοι 36 ολόκληρες μέρες μέσα σε ένα χρόνο κυλούν με ανεξάντλητο scrolling, streaming και υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στους νεότερους. Οι Αμερικανοί της γενιάς Ζ (14 έως 29 ετών) εκτιμούν ότι χάνουν περίπου πέντε ημέρες τον μήνα.

    Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης για της τάσεις στην κατανάλωση ψηφιακών μέσων ήταν τα αισθήματα ενοχής που κατατρύχουν τα άτομα με αλόγιστη χρήση, με τον μέσο συμμετέχοντα να αναφέρει τουλάχιστον τρία κύματα ενοχής τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανάφεραν έξι περίπου ώρες κατανάλωσης περιεχομένου την ημέρα και επτά η πλειοψηφία εκείνων από τη γενιά Ζ.

    Αισθήματα ενοχής

    Για όσους ανέφεραν «πολύ κακή» ψυχική υγεία, ο χρόνος τους μπροστά στις οθόνες έφτανε τις περίπου έξι ημέρες τον μήνα, με έναν στους πέντε (19%) να φτάνει τις 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα. Συγκριτικά, όσοι ανέφεραν άριστη ή καλή ψυχική υγεία σπαταλούν τις λιγότερες ημέρες, μόλις 2,7.

    Σε σχέση με τις ενοχές από την υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου, είναι συχνότερες στους συμμετέχοντες της «πολύ κακής» ψυχικής υγείας, τους οποίους θα επισκεφθούν περίπου επτά φορές τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί από το δείγμα της έρευνας (42%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται πως χάνουν το μέτρο και το παρακάνουν, ενώ το 36% ανέφερε ότι η διάθεσή τους χαλά «συχνά» από κάτι που είδαν ή διάβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι συμμετέχοντες της γενιάς Z ήταν πιθανότερο να δηλώσουν υπερ-καταναλωτές ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαπιστώθηκε από το 66% που αισθάνονται έτσι. Τα άτομα με «πολύ κακή» ψυχική υγεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν τακτικά το TikTok (38%) και να χαζεύουν στο τηλέφωνό τους ενώ παρακολουθούν κάτι στην τηλεόραση (46%).

    Συμβουλές για λιγότερη χρήση social media

    Ο Δρ Sham Singh, ψυχίατρος με εκπαίδευση στο Harbor UCLA, προσφέρει τρεις χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου που δαπανάται στην οθόνη και την άμβλυνση των αισθημάτων ενοχής.

    1. Δημιουργήστε «ζώνες χωρίς τεχνολογία». «Η δημιουργία καθορισμένων περιοχών στο σπίτι όπου η τεχνολογία είναι απαγορευμένη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, κάνοντας το υπνοδωμάτιό σας ζώνη χωρίς τεχνολογία, προωθείτε την καλύτερη υγιεινή ύπνου και τη χαλάρωση, χωρίς περισπασμούς από ειδοποιήσεις και οθόνες. Ομοίως, η δημιουργία μιας τραπεζαρίας χωρίς τεχνολογία ενισχύει τις ουσιαστικές συνομιλίες και την οικογενειακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτοί οι σκόπιμοι χώροι μειώνουν τον χρόνο στις οθόνες, ενθαρρύνουν πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις ή βοηθούν στο να απολαύσετε ήσυχες στιγμές».
    2. Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό: «Πριν πιάσετε το κινητό σας, σας συμβουλεύω να κάνετε μια παύση και να θέσετε έναν σαφή στόχο για τη χρήση του. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να πετύχετε, είτε πρόκειται για έλεγχο μηνυμάτων, διερεύνηση ενός θέματος ή απάντηση σε ένα email. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει μια πιο συνειδητή προσέγγιση της τεχνολογίας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την παγίδα της άσκοπης περιήγησης. Έχοντας έναν σαφή στόχο, παραμένετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και μειώνετε την πιθανότητα να αποσπαστείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες περισπάσεις».
    3. Σκεφτείτε τι περιεχόμενο καταναλώνετε: «Η τήρηση ενός ημερολογίου των εμπειριών σας με διάφορους τύπους περιεχομένου μπορεί να είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Αφού καταναλώσετε κάποιο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικά άρθρα ή βίντεο, αφιερώστε μια στιγμή για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Νιώσατε έμπνευση, ενημέρωση ή εξάντληση; Αυτή η ανασκόπηση σας βοηθά να διακρίνετε ποιο περιεχόμενο εμπλουτίζει τη ζωή σας και ποιο μπορεί να μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξετε μια πιο σαφή εικόνα των προτύπων κατανάλωσης περιεχομένου, επιτρέποντάς σας να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές για το τι θα παρακολουθήσετε στο μέλλον».
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σχολεία: Περισσότερες από 6.000 αποβολές για χρήση κινητού από τον Σεπτέμβρη
    Σχολεία: Περισσότερες από 6.000 αποβολές για χρήση κινητού από τον Σεπτέμβρη

    «Θεαματικά καλό» χαρακτήρισε το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέροντας επίσης ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έχουν καταγραφεί 6.043 αποβολές.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενδοσχολικής βίας που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα stop-bullying, σημειώνοντας ότι συνολικά από τότε που άρχισε η λειτουργία της έχουν καταγραφεί 501 αναφορές, εκ των οποίων οι 213 φέτος.

    Έρχονται διαγραφές για τους αιώνιους φοιτητές

    Σχετικά με το ζήτημα των «αιωνίων φοιτητών», ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2022 και προβλέπει ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας «βελτιωμένη» την εικόνα στο κομμάτι αυτό.

    Τέλος, αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και εκτίμησε πως θα υπάρχουν «αρκετές αιτήσεις» από την πρώτη χρονιά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό
    Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας όταν περνάτε πολλές ώρες στο κινητό

    Τα ευρήματα των ερευνών θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε

    Oι γονείς θέλουν να παρέχουν στα παιδιά τους όλα τα εργαλεία που μπορούν για να τα προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και τον «πραγματικό κόσμο» - αλλά εκτός από το να τους δίνουν πολύτιμα μαθήματα ζωής, πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους και ένα smartphone.

    Πλέον οι έφηβοι από νεαρή μάλιστα ηλικία αποκτούν ένα smartphone και αποκτούν μεγάλη εξοικείωση, ξοδεύοντας αμέτρητες ώρες μπροστά από μια οθόνη.

    Όμως, αφού διαπιστώσετε τι επίδραση έχουν αυτές οι συσκευές στον εγκέφαλο και ακόμη περισσότερο στους νέους, ίσως να το σκεφτείτε διπλά προτού σπεύσετε να τους αγοράσετε ένα smartphone.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι έφηβοι είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να εθίζονται στα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ακόμη σε αυτή την ηλικία και η υπερβολική χρήση μπορεί να τον επαναπρογραμματίσει πλήρως.

    Σε αυτό το σημείο της ζωής τους, ο προμετωπιαίος φλοιός τους - ο οποίος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ουσιαστικά το «σύστημα ελέγχου» του εγκεφάλου - εξακολουθεί να εξελίσσεται και εξαρτάται υπερβολικά από την άμεση ικανοποίηση που λαμβάνουν οι νέοι από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής Tonight του ITV, οι ειδικοί ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες που έδειξαν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός εφήβου σε ευχάριστες εμπειρίες όπως για παράδειγμα απλά να «σερφάρει» στο TikTok ή στο Instagram.

    Η καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχικής υγείας, Ciara McCabe, εξήγησε ότι οι ενήλικες με πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο γνωρίζουν πότε έχουν ξοδέψει πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις μέρες μας οι νέοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο.

    Και ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς σε εθιστικές συμπεριφορές, καθώς συνηθίζουν να λαμβάνουν αυτή την τακτική διέγερση από τον έλεγχο της διαδικτυακής τους κοινότητας.

    Αντί να βιώνουν τις χαρές στην πραγματική ζωή, αναζητούν μια γρήγορη λύση για την έξαρση της ντοπαμίνης.

    «Όταν χρησιμοποιείς smartphone, αν είσαι σε εφαρμογές που είναι ευχάριστες ή σε ανταμείβουν, πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επιβράβευση», δήλωσε ο McCabe, σύμφωνα με τη Mirror.

    Όταν είστε ενήλικας και κοιτάτε ένα smartphone, προφανώς έχετε ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας, αλλά έχετε επίσης πλήρως ανεπτυγμένο τον προμετωπιαίο φλοιό σας και αυτό είναι κάτι σαν σύστημα ελέγχου.

    Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων ανταποκρίνονται διαφορετικά από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως στους νεότερους ανθρώπους και στην εφηβεία».

    Εξήγησε ότι αυτό θέτει τους εφήβους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εξαρτημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο εγκέφαλός τους συνηθίζει στο συνεχές χτύπημα ντοπαμίνης που δέχονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.

    Αυτό μπερδεύει το σύστημα ανταμοιβής τους, ενώ για τους μεγαλύτερους που είχαν μια παιδική ηλικία χωρίς συσκευές και τώρα διαθέτουν έναν πλήρως ανεπτυγμένο προμετωπιαίο φλοιό, έχουν ένα σύστημα που δεν εξαρτάται από την έξαψη που παίρνουν από ένα scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Άλλες μελέτες έχουν επίσης δώσει παρόμοια αποτελέσματα, με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2022 να υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος ενός εφήβου που είναι συνεχώς ενεργός στο smartphone του αναπτύσσεται διαφορετικά.

    Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εξήγησαν προηγουμένως ότι οι νέοι που τσέκαραν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες έως και 20 φορές την ημέρα έγιναν «υπερευαίσθητοι» στην κοινωνική ανατροφοδότηση από τους συνομηλίκους τους.

    Αυτή η συνήθεια συνδέθηκε με επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στον κόσμο γύρω τους.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, Mitch Prinstein, εξήγησε: «Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

    «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να εξετάσουν οι γονείς όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας από τους εφήβους».

    *Mε πληροφορίες από LadBible

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε
    Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε

    Εγχειρίδιο από την ΕΥΠ για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Ένα οδηγό για την παραβίαση κινητών τηλεφώνων, αλλά και υπολογιστών, εξέδωσε η ΕΥΠ. Στα εν λόγω εγχειρίδια παρουσιάζονται τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης για να καταλάβει πως η συσκευή του έχει παραβιαστεί. Παράλληλα επισημαίνονται και κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει για να προφυλαχθεί

    Σημειώνεται πως οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε εργαζομένους του Δημοσίου που διαχειρίζονται ευαίσθητα ή διαβαθμισμένα δεδομένα, με σκοπό την προστασία των πληροφοριών και την ασφάλεια των επικοινωνιών τους. Ωστόσο σε αυτά υπάρχουν και γενικές οδηγίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους χρήστες.

    «Το κινητό μας βαθμιαία γίνεται όλο και πιο απαραίτητο για τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας (για επικοινωνία, ενημέρωση, συναλλαγές, διασκέδαση κ.λπ.) και όταν ο χρόνος που ο καθένας μας το χρησιμοποιεί γίνεται όλο και περισσότερος (τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά κατά μέσον όρο παγκοσμίως, με αυξητική τάση)», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και προσθέτει:

    «Είναι προφανές ότι καθένας μας έχει επάνω του ένα θησαυροφυλάκιο στοιχείων, που πολλοί τρίτοι μπορεί να εποφθαλμιούν για κακόβουλους σκοπούς. Όταν μάλιστα τα κινητά χρησιμοποιούνται από στελέχη του δημοσίου φορέα που χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες, τυχόν διαρροές στοιχείων από αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και εμπιστευτικότητα πληροφοριών σημαντικών για τη λειτουργία δημόσιων φορέων και την εθνική μας ασφάλεια».

    Τα σημάδια πως το κινητό σας έχει παραβιαστεί

    • Αναδυόμενα παράθυρα (pop - ups) με διαφημίσεις
    • Ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς
    • Μεγάλη χρήση δεδομένων
    • Ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση του κινητού
    • Μείωση απόδοσης
    • Αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου – κυρίως σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου
    • Ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό
    Μέτρα προστασίας για τα smartphones
    • Προβείτε σε απενεργοποίηση και επανεκκίνηση του κινητού σας τηλεφώνου μια φορά την ημέρα
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Περιορίστε τον αριθμό εφαρμογών από το Google Play Store/App Store που κατεβάζετε στο κινητό
    • Κλειδώνετε την οθόνη σας είτε με βιομετρικό κλείδωμα είτε με PIN/ κωδικό
    • Απενεργοποίηση Κάμερας και Μικροφώνου
    • Περιορίστε τα δικαιώματα πρόσβασης των εφαρμογών σας σε λειτουργίες όπως Κάμερα, Μικρόφωνο, Τοποθεσία, Επαφές σας, Φωτογραφίες
    • Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας και την παρακολούθηση των διαφημίσεων
    • Μην συνδέεστε σε άγνωστα ή/και ανοιχτά (μη κλειδωμένα) δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε τους δημόσιους χώρους φόρτισης με χρήση USB. Όπως επισημαίνεται οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τις θύρες ώστε να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές που συνδέονται . Πρόκειται για την τακτική juice jacking.
    Μέτρα προστασία για τη χρήση υπολογιστή
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Προβείτε στην εγκατάσταση γνήσιας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος WINDOWS στον υπολογιστή σας
    • Χρησιμοποιείτε λογισμικό κατά των ιών (anti-virus)
    • Ενεργοποιήστε ή εγκαταστήστε το τείχος προστασίας (firewall)
    • Τηρείτε βασικούς κανόνες ασφαλείας κατά τη δημιουργία και χρήση λογαριασμού χρήστη στον υπολογιστή σας, όπως χρήση τοπικού λογαριασμού Microsoft χρήση λογαριασμού Διαχειριστή μόνο από εξουσιοδοτημένο χρήστη κλείδωμα οθόνης προστασία κωδικών πρόσβασης
    • Δημιουργείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backups)
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στον υπολογιστή σας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση εφαρμογών σε Κάμερα/Μικρόφωνο, την απενεργοποίηση εντοπισμού της Τοποθεσίας και της παρακολούθησης των διαφημίσεων
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας στους browsers που χρησιμοποιείτε για την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο
    Οι πιο διαδεδομένοι κίνδυνοι για smartphones

    Κακόβουλο λογισμικό (malware)

    Αποτελεί την πιο παραδοσιακή απειλή για όλους τους τύπους συσκευών που έχει ως στόχο να μολύνει τη συσκευή ενός προσώπου, να υποκλέψει τα δεδομένα του ή να αλλοιώσει τον κώδικα του συστήματος. Τα συνηθέστερα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων περιλαμβάνουν ιούς, trojans («δούρειους ίππους»), ransomware, spyware, adware, κ.λπ.

    Απειλές «social engineering»

    Ο όρος αυτός αναφέρεται στις επιθέσεις που βασίζονται στην προσωπική επικοινωνία με τον χρήστη, με σκοπό να του αποσπάσουν πληροφορίες, οι οποίες κατόπιν θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων ή υποκλοπή ταυτότητας.

    Απειλές «phishing»

    Ο όρος phishing («ηλεκτρονικό ψάρεμα») αναφέρεται στις επιθέσεις κατά τις οποίες ο επιτιθέμενος, υποδυόμενος έναν αξιόπιστο οργανισμό, παραπλανά τον χρήστη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας του να ακολουθήσει κάποιο σύνδεσμο (link) και να εισάγει προσωπικούς κωδικούς ή και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Συχνά δε, η επικοινωνία με στόχο το phishing γίνεται μέσω των social media.

    Κλοπή δεδομένων

    Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε έκθεση προσωπικών πληροφοριών, αν μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον χρήστη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τα κλεμμένα διαπιστευτήρια για να υποκλέψουν την ταυτότητα του χρήστη ή για να αποκτήσουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του χρήστη.

    Ευπάθειες λογισμικού

    Οι κυβερνοεγκληματίες επιδιώκουν να εντοπίσουν τα «κενά ασφαλείας» των λειτουργικών συστημάτων και να τα εκμεταλλευτούν. Κάθε αδυναμία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων κυβερνοαπειλών. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι χρήστες να προβαίνουν σε συχνές και επαρκείς ενημερώσεις ασφαλείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ο άγνωστος κίνδυνος που διατρέχουμε με το κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι
    Ο άγνωστος κίνδυνος που διατρέχουμε με το κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι

    Οι κρυφοί κίνδυνοι από την χρήση κινητού στο κρεβάτι.

    Το σκρολάρισμα στα social media πριν τον ύπνο είναι μια κακή συνήθεια που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να αποβάλλουμε. Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κρεβάτι μπορεί να βλάψει περισσότερο από την διαταραχή του ύπνου.

    Eιδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το MattressNextDay, αναφέρει ότι το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που συνήθως βρίσκονται σε περιττώματα κατσαρίδων.

    Με τον μέσο άνθρωπο να αγγίζει το τηλέφωνό του περίπου 2.617 φορές την ημέρα, δεν είναι περίεργο που οι συσκευές μπορούν γρήγορα να γίνουν εξαιρετικά ανθυγιεινές.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κουμπιά του smartphone μπορούν να συγκρατήσουν έως και 10 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι ένα κάθισμα τουαλέτας.

    Για να δουν ακριβώς τι είδους βακτήρια μπορεί να κρύβουν οι συσκευές, οι ερευνητές πήραν επιχρίσματα από 10 smartphones και 10 smartwatches.

    Τα βακτήρια από τα επιχρίσματα αφέθηκαν στη συνέχεια να αναπτυχθούν στο εργαστήριο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να δουν τι είδους μικρόβια υπήρχαν.

    Έτσι αποκαλύφθηκε ότι το smartphone ήταν το πιο βρώμικο κομμάτι τεχνολογίας, με ακόμη περισσότερα βακτήρια από όσα είχαν βρεθεί προηγουμένως σε άλλα μέρη εστίασης μικροβίων, όπως είναι το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

    Το πιο συνηθισμένο βακτήριο που ζούσε στα τηλέφωνα, τα ρολόγια και τα Fitbits ήταν η Pseudomonas aeruginosa - ένα βακτήριο που συναντάται συνήθως στα περιττώματα των κατσαρίδων.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μία στις οκτώ κατσαρίδες που συλλαμβάνονται σε νοσοκομεία φέρει αυτό το δυνητικά επιβλαβές βακτήριο.

    Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εκατομμύρια των Βρετανών που φέρνουν τα τηλέφωνά τους στο κρεβάτι μαζί τους.

    Μια έρευνα που διεξήχθη από τη MattressNextDay σε 575 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 74% των ερωτηθέντων κοιμούνται με το τηλέφωνό τους δίπλα στο κεφάλι τους ή κάτω από το μαξιλάρι τους.

    Το βακτήριο που απειλεί την υγεία μας στον ύπνο

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό ενδεχομένως σας εκθέτει στα επιβλαβή βακτήρια που ζουν στο τηλέφωνό σας.

    Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Pseudomonas aeruginosa ευδοκιμεί στα υγρά, ζεστά κλίματα που βρίσκονται στο κρεβάτι σας.

    Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο μέσος άνθρωπος ιδρώνει έως και 700ml τη νύχτα και ότι το κρεβάτι συνήθως φτάνει σε θερμοκρασίες 20°C.

    Αυτό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και τη δυνητική μόλυνσή σας.

    Ο Martin Seeley, ειδικός σε θέματα ύπνου και διευθύνων σύμβουλος της MattressNextDay, λέει: «Να θυμάστε, το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για ξεκούραση και όχι μέρος για δυνητικά επιβλαβή βακτήρια».

    Ενώ η Pseudomonas aeruginosa είναι αβλαβής στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

    Η έκθεση στα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών, δερματικά εξανθήματα, σπυράκια γεμάτα πύον, διάρροια και πονοκεφάλους και άλλες καταστάσεις.

    Για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές.

    Η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων σε ευάλωτα άτομα, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ακόμη και σηψαιμία.

    Στα νοσοκομεία, αυτό το βακτήριο που προέρχεται από κατσαρίδες είναι γνωστό ότι αποτελεί κύρια αιτία λοιμώξεων μεταξύ ασθενών με κακή υγεία.

    Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτό το βακτήριο είναι διαβόητο για την αντοχή του στα αντιβακτηριακά, γεγονός που καθιστά τις λοιμώξεις ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

    Τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

    Ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

    Ο τακτικός καθαρισμός του τηλεφώνου σας με αλκοολούχα μαντηλάκια ή απολυμαντικό UV θα εξαλείψει τυχόν βακτήρια που μπορεί να ζουν στην τεχνολογία σας.

    Φροντίστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας, όπως η οθόνη του τηλεφώνου ή η ζώνη του smartwatch.

    Ο απλός καθαρισμός του τηλεφώνου σας είναι τόσο αποτελεσματικός στη μείωση των λοιμώξεων που το Διεθνές Αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας πειραματίστηκε με την εισαγωγή «χαρτιού τουαλέτας για smartphones».

    Αυτά τα ρολά με τα μαντηλάκια υγιεινής τοποθετήθηκαν παράλληλα με το κανονικό ρολό τουαλέτας και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σκουπίσετε τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχει πάρει το τηλέφωνό σας από το μπάνιο.

    Ωστόσο, παρά το πόσο εύκολο είναι να απολυμάνετε τις συσκευές σας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 51% των ανθρώπων δεν έχουν καθαρίσει ποτέ τα smartphones τους.

    Επιπλέον, ένας άλλος απλός τρόπος για να μειώσετε την έκθεσή σας σε επιβλαβή βακτήρια είναι να περιορίσετε τη συχνότητα με την οποία το τηλέφωνό σας αγγίζει το πρόσωπό σας.

    Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά από το κρεβάτι ή να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη χρήση της τεχνολογίας κατά την ώρα του ύπνου.

    Ο κ. Seeley προσθέτει: «Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές πρακτικές υγιεινής, μπορούμε όλοι να κοιμηθούμε λίγο πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι δεν μοιραζόμαστε τα κρεβάτια μας με βακτήρια που σχετίζονται με κατσαρίδες».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές: Θα παρέχεται με την αγορά; Πότε θα γίνει υποχρεωτικό το USB-C;
    Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές: Θα παρέχεται με την αγορά; Πότε θα γίνει υποχρεωτικό το USB-C;

    Από τις 28 Δεκεμβρίου 2024, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καλώδια φόρτισης USB-C. Αυτό λέει η οδηγία της ΕΕ η οποία θα τεθεί σε ισχύ.

    Η οδηγία θα ισχύει για διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις φωτογραφικές μηχανές και τα ακουστικά. Οι συσκευές πρέπει να διαθέτουν σύνδεση USB-C και κατά την αγορά πρέπει να παρέχεται ένας φορτιστής γενικής χρήσης.

    Ωστόσο, το συνοδευτικό καλώδιο φόρτισης δεν χρειάζεται να αποτελεί μέρος της συσκευασίας. Η συσκευασία όμως θα πρέπει να αναφέρει σαφώς αν περιλαμβάνεται καλώδιο ή όχι.

    Η οδηγία

    Ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ως η αρμόδια Αρχή για θέματα ραδιοεξοπλισμού (Άρθρο 3.3 της Οδηγίας RED), ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2380 στις 23 Νοεμβρίου 2022. H Οδηγία αυτή αλλάζει την προηγούμενη Οδηγία (ΕΕ) 2014/53 και έχει σκοπό να κάνει τις ηλεκτρονικές συσκευές πιο εύχρηστες για τους καταναλωτές και να μειώσει τα περιβαλλοντικά απόβλητα.

    Σύμφωνα με την νέα Οδηγία, από τις 28 Δεκεμβρίου 2024, οι συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα χειρός, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κεφαλής, ακουστικά κεφαλής με μικρόφωνο, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, φορητά ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, φορητά συστήματα πλοήγησης και ακουστικά) που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουν κοινή θύρα φόρτισης τύπου USB TYPE-C. Η υποχρέωση αυτή θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές από την 28η Απριλίου 2026. Παράλληλα, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να φορτίζονται και με άλλους τρόπους, όπως με βάση αφής.

    Σημειώνεται ότι θα επιτρέπεται η παράλληλη πώληση συσκευών που έχουν θύρες φόρτισης άλλου τύπου εφόσον βρίσκονται ήδη σε απόθεμα στους εκάστοτε μεταπωλητές πριν τις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

    Η Οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν νέες συσκευές χωρίς φορτιστή, αν το επιθυμούν. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναγράφουν με σαφήνεια πληροφορίες σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων, τη μέγιστη ισχύ, τις προδιαγραφές φόρτισης της συσκευής και τις συμβατές συσκευές φόρτισης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο