Τεχνολογία

Η Αυστραλία θέλει να απαγορεύσει την πρόσβαση ανηλίκων στα social media

Η Αυστραλία θέλει να απαγορεύσει την πρόσβαση ανηλίκων στα social media
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ελπίζει να περάσει αυτό που αποκαλεί «παγκοσμίως κορυφαία» νομοθεσία για την απαγόρευση πρόσβασης σε παιδιά κάτω των 16 ετών, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Snapchat, TikTok, Facebook, Instagram, Reddit και X.

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, τότε οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα διαγραφούν από τις κινητά και τις άλλες συσκευές των παιδιών κάτω των 16 ετών. Επίσης η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (31 εκατομμύρια ευρώ) σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν λάβει εύλογα μέτρα για να εμποδίσουν τα παιδιά με περιορισμό ηλικίας να χρησιμοποιούν την υπηρεσία τους.

Η κυβέρνηση δεν λέει στις εταιρείες τεχνολογίας πώς να το κάνουν, αλλά τουλάχιστον, λέει ότι αναμένει από αυτές να υιοθετήσουν τεχνολογίες επαλήθευσης ηλικίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ζητήματα απορρήτου που η αυστραλιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αντιμετωπιστούν στη νομοθεσία.

Αλλά οι κριτικοί δεν είναι πεπεισμένοι. Λένε ότι πρόκειται για ένα βιαστικό νομοσχέδιο που καθοδηγείται από πολιτικούς ελιγμούς ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τα παιδιά που παραβιάζουν τους κανόνες, σε μη ελεγχόμενες περιοχές του Διαδικτύου.

Οι υποστηρικτές λένε ότι αν σώσει μια ζωή, αξίζει τον κόπο.

Κύμα αυτοκτονιών λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού

Τους τελευταίους μήνες, δύο ακόμη νεαρά κορίτσια εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παιδιών που αυτοκτόνησαν μετά από καταγγελίες για διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η Charlotte O'Brien πέθανε τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από την Ella Catley-Crawford – και οι δύο ήταν 12 ετών και οι οικογένειές τους λένε ότι έγιναν στόχος νταήδων που τους χλεύαζαν μέσω του Snapchat.

Στην περίπτωση της Ella, τα κορίτσια φέρεται να την ξεγέλασαν προσποιούμενοι ότι ήταν κάποια άλλη στην εφαρμογή και διέδωσαν ιδιωτικά βίντεο που έστελνε.

Η Δρ Ντανιέλ Αϊνστάιν, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας, λέει ότι τα σχολεία είναι εγκλωβισμένα σε ένα ναρκοπέδιο αλληλεπιδράσεων που διαδραματίζονται στο διαδίκτυο, εκτός σχολικών ωρών, σε πλατφόρμες που είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες τους. «Οι δάσκαλοι βρίσκονται υπό τόση πίεση για να λύσουν το γεγονός ότι η κουλτούρα έχει υπονομευθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από αυτό το είδος κακής συμπεριφοράς που ανεπαίσθητα επιτρέπεται να υπάρχει, μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει», είπε.

Η Αϊνστάιν υποστηρίζει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή πιστεύει ότι τα τηλέφωνα και οι ομαδικές συνομιλίες αντικαθιστούν τις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις που διδάσκουν στα παιδιά πώς να συνδέονται με τους ανθρώπους και να επιλύουν τις συγκρούσεις.

«Ξαφνικά, τυχόν λάθη που κάνουν μεταδίδονται και πηγαίνουν κατευθείαν σε μια ολόκληρη ομάδα», είπε. «Δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτά τα μικρά λάθη και τα λάθη να μην έχουν σημασία».

Τα κόμματα πιέζουν για απαγόρευση

Η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων είναι σπάνια στην Αυστραλία, αλλά σε αυτό το θέμα, παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης πρότεινε ένα όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο, το οποίο υποστήριξε ο πρωθυπουργός και τότε όλοι οι ηγέτες των κρατών και των επικρατειών.

Για πολλούς ειδικούς, η συζήτηση δεν αφορά τόσο τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – αλλά το εάν η πλήρης απαγόρευση είναι η σωστή απάντηση.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 140 ειδικοί έστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η απαγόρευση είναι μια «οξεία» απάντηση στο πρόβλημα και αφαιρεί το κίνητρο στις εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν σε περισσότερους τρόπους για να κρατούν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο.

Αυτή την εβδομάδα, μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Αυστραλία φάνηκε να συμφωνεί. Η τελική έκθεσή της, μετά από μήνες δημόσιων ακροάσεων, δεν απαιτούσε απαγόρευση .

Αντίθετα, συνέστησε να αλλάξουν οι νόμοι για να «θέσουν αποτελεσματικά τις ψηφιακές πλατφόρμες υπό την αυστραλιανή δικαιοδοσία» και ότι τυχόν αλλαγές που επηρεάζουν τους νέους θα πρέπει να «σχεδιάζονται από κοινού με τους νέους».

Οι αντιδράσεις των εταιρειών

Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε απαγόρευση. Ακόμα κι αν γίνει νόμος, η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει στις εταιρείες τεχνολογίας 12 μήνες για να συμμορφωθούν, με την ημερομηνία απενεργοποίησης που θα ορίσει ο υπουργός Επικοινωνιών.

Η DIGI, ο φορέας του κλάδου που εκπροσωπεί εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Snap, TikTok και X, αντιμετώπισε εχθρικά το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής της Γερουσίας για το νομοσχέδιο.

Η επιτροπή πρόκειται να υποβάλει έκθεση την Τρίτη προτού η Γερουσία αποφασίσει να περάσει το νομοσχέδιο την Τετάρτη.

Σε μια ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, πρότεινε ότι το νομοσχέδιο ήταν υπερβολική κυβερνητική παρέμβαση. Ο Μασκ, δημοσίευσε ότι η απαγόρευση «έμοιαζε σαν μια κερκόπορτα για τον έλεγχο της πρόσβασης στο Διαδίκτυο από όλους τους Αυστραλούς».

Άλλοι πάροχοι έχουν κάνει μια προσπάθεια να ασχοληθούν με το θέμα.

Η Snap Inc., της οποίας η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να εκφοβίσει τη Charlotte O'Brien και την Ella Catley-Crawford, είπε ότι «ο εκφοβισμός δεν έχει θέση» στην εφαρμογή και ενθάρρυνε τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπλοκάρουν και να αναφέρουν τους παραβάτες.

Το Instagram, που ανήκει στη Meta, ξεκίνησε συνεργασία πρόσφατα με τη Γραμμή βοήθειας για παιδιά σε μια καμπάνια κατά του εκφοβισμού που ρωτά τους δημιουργούς περιεχομένου πώς αντιμετωπίζουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Με πληροφορίες απόSchool bullies have moved online. But is banning all under-16s from social media really the answer? By Hilary Whiteman, CNNi.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup