Τεχνολογία

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την τεχνητή νοημοσύνη; – Περισσότεροι κίνδυνοι ή μεγαλύτερες ευκαιρίες;

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την τεχνητή νοημοσύνη; – Περισσότεροι κίνδυνοι ή μεγαλύτερες ευκαιρίες;
Οι πολίτες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ό,τι αισιόδοξοι για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της στο μέλλον της κοινωνίας

«Mοιρασμένοι» μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας εμφανίζονται οι πολίτες για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα του Eteron, η οποία εξετάζει πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την AI και ποια είναι η στάση τους απέναντι στις ευκαιρίες και τους κινδύνους που φέρνει.

Oι ερωτηθέντες εμφανίζονται ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι (37,1%) απ’ ό,τι αισιόδοξοι (34,9%), ενώ το 23,7% παραμένει ουδέτερο, θεωρώντας «ότι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι ισορροπημένος ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα».

Πρόκειται, για μια αναμενόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζονται για τον πεσιμισμό τους αναφορικά με τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως καταγράφεται έπειτα από την επεξεργασία στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου.

Αντίστοιχα δεδομένα καταγράφονται και σε αρκετές έρευνες, που αφορούν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά σύγκριση για την απόκλιση Δύσης και Παγκόσμιου Νότου, με τις χώρες της δεύτερης κατηγορίας να εμφανίζουν συνήθως μεγαλύτερα ποσοστά αισιοδοξίας σε αντίθεση με τις πρώτες. Ενδεικτικά, στην Κίνα, το 78% του πληθυσμού θεωρεί ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν του όποιου κινδύνου.

Πώς θα αξιοποιούσαν οι Έλληνες την τεχνητή νοημοσύνη;

Κατ’ αρχήν, παρατηρείται ένα υψηλό επίπεδο διάδοσης ή/και επίγνωσης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (όπως για παράδειγμα οι εφαρμογές ChatGPT, Siri, Alexa και Google Assistant) με το 94,1% να έχει τουλάχιστον ακούσει για αυτές και μόλις το 5,9% να μη γνωρίζει τίποτα.

Όσον αφορά τη χρήση Generative AI (παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη), όμως, το ποσοστό περιορίζεται στο 38,3%. Ωστόσο, το εύρημα αυτό βρίσκεται αρκετά κοντά στο αντίστοιχο των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς σύμφωνα με το Digital Consumer Trends της Deloitte (2024) το 36% του πληθυσμού κάνει χρήση Generative AI.

Το εύρημα αυτό καθίσταται αρκετά σημαντικό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Global AI Vibrancy Tool του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Maslej et al., 2024), η Μεγάλη Βρετανία κατατάσσεται τρίτη  -πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα – στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνεπώς, είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι η χρήση  Generative AI στην Ελλάδα αγγίζει και οριακά ξεπερνάει τα επίπεδα της Μεγάλης Βρετανίας.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν ή θα αξιοποιούσαν στο μέλλον οι Έλληνες την τεχνητή νοημοσύνη, κυριαρχεί η αναζήτηση πληροφοριών (60,3%), ενώ ακολουθούν κατά σειρά: η μετάφραση κειμένων (35,9%), η ψυχαγωγία ή συζητήσεις (25,1%), η δημιουργία περιεχομένου (24,2%) και η βοήθεια στη λήψη αποφάσεων (17,6%). Από την άλλη πλευρά, το 15,4% δεν χρησιμοποιεί, ούτε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για κανένα σκοπό.

Διαβάστε περισσότερα στο In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup