Σχέσεις ανούσιες, ψυχρές, άνθρωποι απομονωμένοι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή... Αυτή είναι η μία πλευρά των social media. Γιατί η άλλη δείχνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Με το Facebook, το Twitter και άλλα παρόμοια «εργαλεία» να έχουν κατακτήσει πλήρως τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οι ερευνητές ψάχνουν τώρα το πώς αλλάζει εμάς αλλά και τις σχέσεις μας το γεγονός ότι είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι. Και οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρουν νόημα και συμπόνοια στη ζωή κάποιου.
Ενας τυπικός χρήστης του Facebook έχει περισσότερους κοντινούς φίλους, εμπιστεύεται περισσότερο τους ανθρώπους, νιώθει πιο πολύ ότι τον υποστηρίζουν και εμπλέκεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την πολιτική, σε σύγκριση με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή το κάνει σπάνια, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του κέντρου Pew. Αλλη, το 2013, είχε δείξει ότι οι έφηβοι συχνά αισθάνονται ότι τα social media τους βοηθούν να έχουν πιο βαθιές σχέσεις με τους άλλους.
Δεν είναι το μόνο καλό. Τα social media μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, όπως κατέληξε το Pew σε έρευνα τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώνοντας ότι όχι μόνο δεν συνδέονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την επιδείνωση του στρες, αλλά επιπλέον ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Twitter, το email ή μοιράζονται φωτογραφίες μέσω του κινητού τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.
Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, αλλά ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι κακό. Το Pew αναφέρει ότι η έκθεση σε δύσκολα γεγονότα στις ζωές των άλλων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του στρες, ειδικά στις γυναίκες. Πιο απλά, τα social media κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει πράγματα για τους άλλους. «Αυτό δεν είναι απαραίτητα χειρότερο από το να μην έχεις καθόλου συναισθήματα για άλλα άτομα», εξηγεί η Λι Ρέινι, επικεφαλής ερευνών για το διαδίκτυο, την επιστήμη και την τεχνολογία στο Pew, μιλώντας στην Washington Post
Επίσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις στήριξης, κάτι που δίνει στη ζωή νόημα και σκοπό. Ακόμη και ένα απλό μήνυμα, η αναδημοσίευση ιστορίας κάποιου που έχει πρόβλημα ή η χρήση ενός hashtag δείχνει σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το συναίσθημα που δημιουργείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας την περίπτωση του #jesuischarlie ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μπορεί πρακτικά να μην βοηθά κάποιος κάνοντας ένα retweet, αλλά ανοίγει την «πόρτα» για μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους άλλους.