Μετά το Χ του Έλον Μασκ και την Meta (Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp) του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η Google ενημέρωσε τις αρχές της ΕΕ πως δεν πρόκειται να προσθέσει ελέγχους περιεχομένου (fact-checking) στα αποτελέσματα αναζήτησής της αλλά και στα βίντεο του Youtube (ανήκει στον όμιλο της μητρικής Alphabet).
Επίσης δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοιους ελέγχους για την κατάταξη ή και την κατάργηση περιεχομένου, παρά τις απαιτήσεις της ΕΕ βάσει της νέας νομοθεσίας για το διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το AXIOS, σε επιστολή προς την Ρενάτε Νικολάι, την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στον τομέα περιεχομένου και τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής παγκοσμίων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, αναφέρει ότι η ενσωμάτωση ελέγχου στοιχείων που απαιτείται από τον νέο Κώδικα Παραπληροφόρησης της Επιτροπής «απλώς δεν είναι κατάλληλη ή αποτελεσματική για τις υπηρεσίες μας».
Όπως τονίζεται, η Google δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή του και «θα αποσυρθεί από όλες τις δεσμεύσεις ελέγχου δεδομένων βάσει του εν λόγω Κώδικα».
Το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με το AXIOS, απαιτεί από την Google να ενσωματώνει αποτελέσματα ελέγχου περιεχομένου μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και τα βίντεο του YouTube. Αναγκάζει επίσης την Google να ενσωματώσει τον έλεγχο περιεχομένου στα συστήματα και τους αλγόριθμους κατάταξης.
«Τα εργαλεία που έχουμε είναι αποτελεσματικά»
Ο Κεντ Γουόκερ τόνισε ότι η τρέχουσα προσέγγιση της Google για την εποπτεία περιεχομένου λειτουργεί και επεσήμανε την επιτυχή εποπτεία περιεχομένου κατά τη διάρκεια του περασμένου «άνευ προηγουμένου κύκλου παγκόσμιων εκλογών», όπως είπε, ως απόδειξη.
Σημείωσε επίσης ότι μια νέα δυνατότητα που προστέθηκε στο YouTube πέρυσι, επιτρέπει σε χρήστες να προσθέτουν επισημάνσεις για τα βίντεο. Πρόκειται για ένα παρόμοιο πρόγραμμα με το Community Notes του X, καθώς και με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τη Meta την περασμένη εβδομάδα.
Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης Τραμπ
Υπενθυμίζεται πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως η Meta τερματίζει τις προσπάθειες για τον έλεγχο του περιεχομένου και μειώνει την «αστυνόμευση» στις αναρτήσεις στο Facebook, το Instagram και το Threads. Το ίδιο εξάλλου έχει κάνει και ο Έλον Μασκ στο X από τότε που ανέλαβε την πλατφόρμα το 2022.
Ο Έλον Μασκ έχει πλέον και θέση στο αμερικανικό κράτος, καθώς ως στενός συνεργάτης και χρηματοδότης του Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει ρόλο «υπερυπουργού» στη νέα κυβέρνηση. Στην «αυλή» του Τραμπ εισήλθε μετεκλογικά και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας φαίνεται πως ενώνουν πλέον τις δυνάμεις τους υπό τον Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει με πάθος το αίτημα για τερματισμό των μέτρων αστυνόμευσης και ελέγχου της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Πηγή: iEidiseis.gr