H DeepSeek βρίσκεται στο στόχαστρο των εθνικών αρχών δεδομένων στην ΕΕ, προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, εν μέσω ανησυχίας για την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που έγινε διάσημη σε μια νύχτα.
Οι αρχές προστασίας δεδομένων των χωρών-μελών συζήτησαν το θέμα την Τρίτη στη μηνιαία τους συνάντηση, μετά την απόφαση της Ιταλίας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο chatbot της εταιρείας και τις έρευνες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και άλλες χώρες.
«Αρκετές DPA [αρχές προστασίας δεδομένων] έχουν ήδη προχωρήσει σε ενέργειες vis-à-vis με την DeepSeek και περαιτέρω μέτρα μπορεί να αναληφθούν στο μέλλον» δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ελληνική Αρχή Δεδομένων ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως «κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα».
Εν μέσω ανησυχίας για τη συλλογή δεδομένων από τους χρήστες της εφαρμογής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων διεύρυνε τις αρμοδιότητες ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2023 για την ενίσχυση τη συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η ομάδα, αναφέρει το Reuters, είχε αρχικά εστιαστεί στο ChatGPT, το chatbot της OpenAI που χρηματοδοτείται από τη Microsoft.
«Επιπλέον, τα μέλη του Συμβουλίου ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών του Συμβουλίου σχετικά με επείγοντα ευαίσθητα ζητήματα, και για τον σκοπό αυτό θα συστήσει μια ομάδα άμεσης αντίδρασης».
Η κινεζική εταιρεία προκάλεσε τον περασμένο μήνα σεισμό στις αγορές παρουσιάζοντας δύο μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν επιδόσεις συγκρίσιμες με τον ανταγωνισμό αλλά με δεκάδες φορές μικρότερο κόστος.
Το μοντέλο V3 χρησιμοποιείται στην εφαρμογή της εταιρείας για κινητά τηλέφωνα, ενώ το «συλλογιστικό» μοντέλο R3, σχεδιασμένο να λύνει δύσκολα προβλήματα σε επιμέρους βήματα, είναι διαθέσιμο σε ερευνητές και επιχειρήσεις.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, η οποία εφαρμόζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ότι ζήτησε πληροφορίες από την DeepSeek για να διαπιστώσει αν η εταιρεία προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών.