Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η ραγδαία εξάπλωση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, με αποτέλεσμα να εντείνει τους ελέγχους των εταιριών και των προγραμμάτων τους. Έτσι, οι γίγαντες της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του διαδικτύου αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους.
Τι οδήγησε όμως την Ε.Ε να εντείνει τους ελέγχους;
Apple
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με την διαδικτυακή υπηρεσία μουσικής της εταιρίας για να διαπιστωθεί αν προχωρούσε σε κρυφές συμφωνίες με τις δισκογραφικές εταιρίες προκειμένου να εκτοπίσει στο περιθώριο τις ανταγωνιστικές εταιρίες.
Από τη πλευρά της η Apple δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα. Την ίδια στιγμή η εταιρία έχει κατηγορηθεί για παράνομη μείωση των φόρων της, σύμφωνα με την Ιρλανδία, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές θα διεξάγουν έρευνες σχετικά με την πολιτική απορρήτου του Facebook, καθώς εκφράζεται ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο συλλέγει τα δεδομένα από τους χρήστες στην Ευρώπη και προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις. Μάλιστα, το Facebook έχει κατηγορηθεί από περίπου 25.000 Ευρωπαίους πολίτες ότι καταπατά τα προσωπικά τους δεδομένα. Η απάντηση της εταιρίας ήταν ότι ακολουθεί πιστά τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ιδιωτικότητας.
Η Google ελέγχει περίπου το 90% των αναζητήσεων του Διαδικτύου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία για το αν ο τεχνολογικός γίγαντας καταχράται αυτή την εξουσία που έχει συλλέξει. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Google χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα και το περιεχόμενό της.
Μάλιστα η Ε.Ε έχει αιτηθεί την διάλυση της εταιρίας, προκειμένου να αποδυναμώσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως τονίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια νέα κίνηση κατά της εταιρείας. Ενώ, αναφέρεται ότι η Google έχει ήδη χάσει τη μάχη του για το «δικαίωμα στη λήθη», τον ευρωπαϊκό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία να αφαιρέσει ορισμένες ανεπιθύμητες, ακατάλληλες συνδέσεις από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Amazon
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανταγωνισμού Margrethe VESTAGER ξεκίνησε μια έρευνα για την Amazon και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η ΕΕ επιθυμεί να διερευνήσει κατά πόσον ο διαδικτυακός πωλητής παραβιάζει τους κανόνες για τις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η διαφοροποίηση των τιμών από χώρα σε χώρα, πολλές φορές για το ίδιο προϊόν.