Δεδομένα φωνής και άλλα που προέρχονται από τον τρόπο γραφής ή πληκτρολόγησης σε smartphones και tablets μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης
Γνωρίζοντας ότι η χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης κάποιων ασθενειών, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν στραφεί στην ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων. Στοχεύουν στην αξιοποίηση δεδομένων που μπορεί να συλλέγονται μέσω smartphones, tablets και wearables, καθώς τα χρησιμοποιούμε ή τα έχουμε πάνω μας.
Δεδομένα φωνής και άλλα που προέρχονται από τον τρόπο γραφής ή πληκτρολόγησης μπορούν να αξιοποιηθούν στην πρόγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθείται στην περίπτωση του προγράμματος i-Prognosis, στο οποίο συμμετέχουν 11 ευρωπαϊκοί φορείς με πρώτο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αναπτύσσονται και εφαρμογές που έχουν ως αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πασχόντων.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο διακρίθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 - PHC 2015 (Προσωποποίηση της Υγείας και Πρόνοιας). Ξεχώρισε ανάμεσα σε 165 άλλες προτάσεις, όντας τελικά μεταξύ των πέντε που θα χρηματοδοτηθούν, λαμβάνοντας το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα της επόμενης τετραετίας.
Ο συντονισμός του εγχειρήματος ανήκει στον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Στη εν λόγω προσπάθεια βασίστηκε και η πρόταση της ομάδας Prognosis, η οποία πρόσφατα απέσπασε δυο βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας Imagine Cup, της Microsoft.
Όπως μάλιστα τονίζουν οι ερευνητές, τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι τόσο αμυδρά που συχνά περνούν απαρατήρητα, καθώς η έλλειψη βιοδεικτών και η απουσία ευρημάτων σε εξετάσεις ρουτίνας (όπως η μαγνητική τομογραφία) αφήνουν αδιάγνωστη για χρόνια μια ασθένεια η οποία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Από την άλλη, μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά στη σταδιακή εξασθένιση του οργανισμού, όσο και τη συναισθηματική στροφή του ασθενούς προς την κατάθλιψη.
Η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που ταλαιπωρούν μακροχρόνια τον γηράσκοντα πληθυσμό της Ευρώπης είναι ένας από τους άξονες του προγράμματος χρηματοδότησης Horizon 2020, με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεπερνά τα 104 εκατομμύρια ευρώ.