Τεχνολογία

Το Internet όπως δεν το . . . θυμόμαστε 8 πράγματα που συνέβαιναν μόνο πριν το 2000

Το Internet όπως δεν το . . . θυμόμαστε 8 πράγματα που συνέβαιναν μόνο πριν το 2000

Σήμερα το διαδίκτυο αποτελεί παγκόσμιο κοινό αγαθό. Ολοι γνωρίζουν πως να το χρησιμοποιήσουν, ενώ ελάχιστοι μπορούν να το αποχωριστούν έστω και για λίγες μέρες.

Οσο περνούν τα χρόνια, τείνουμε να γινόμαστε ολοένα και πιο απαιτητικοί. Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν από απροσεξία των τεχνικών της Δ.Ε.Η καταστράφηκαν τα καλώδια του Ο.Τ.Ε στο Παγκράτι, με αποτέλεσμα μια μικρή του περιοχή να μείνει χωρίς τηλέφωνο και Internet, προκλήθηκε ένας μικρός πανικός στα χιλιάδες σπίτια που έμειναν εκτός σύνδεσης.

Οταν οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι οι γραμμές τους θα αποκατασταθούν μετά από περίπου 10 ημέρες, ήταν σαν να... έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους. Οχι, φυσικά, λόγω του σταθερού τηλεφώνου, αλλά λόγω της προσωρινής αφαίρεσης του... ορού του διαδικτύου. Εν τέλει, σε μια πρωτοφανή εξαίρεση, το πρόβλημα λύθηκε πριν από την ενδεικτική ημερομηνία που είχε δωθεί, πιθανότατα (και) λόγω αυτού του «πανικού».

Οι παροχές που μας προσφέρει το διαδίκτυο φαίνεται πως είναι τόσο βολικές, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια, όχι μόνο το κάναμε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά έχουμε διαγράψει ολοκληρωτικά το παρελθόν μας, στην προ διαδικτύου εποχή. Μια εποχή που πιθανότατα οι επόμενες γενιές θα αναλογίζονται, θαυμάζοντας την ικανότητα των ανθρώπων να επιβιώνουν δίχως τα... βασικά.

Η δεκαετία του '90 (και κυρίως οι αρχές της χιλιετίας) ωστόσο δεν βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά μας. Οι περισσότεροι ζήσαμε σε αυτή την εποχή, είτε ως νέοι είτε ως ενήλικες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει γιγαντιαίες βελτιώσεις σε οτιδήποτε αφορά την χρήση του Internet και, για να λέμε και του... στραβού το δίκιο, αυτός είναι ένας καλός λόγος να τσαντιζόμαστε όταν κάτι μας μεταφέρει πίσω την «σκοτεινή» διαδικτυακή εποχή του '90.

Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

1. Το σταθερό τηλέφωνο που έκανε... αυτόματο disconnect

Η εποχή του Dial-up κάποτε θα χαρακτηριστεί ως...η παλαιολιθική περίοδος του διαδικτύου. Για να έχει κάποιος ευρυζωνική πρόσβαση θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την σύνδεση του σταθερού του τηλεφώνου. Ετσι, αν χτυπούσε το τηλέφωνο του σπιτιού η σύνδεση κοβόταν. Αφού τελείωνε η κλήση, θα έπρεπε να γίνει η επανασύνδεση στο διαδίκτυο, που τότε... δεν γινόταν μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα

2. Ο εκνευριστικός ήχος της Dial-up σύνδεσης

Οπως είπαμε, η σύνδεση δεν γινόταν μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα. Πριν μπούμε στο Internet θα έπρεπε να ακούσουμε το... άσμα του. Τριάντα δευτερόλεπτα γεμάτα περίεργους ηχητικούς θορύβους, που σε αρκετούς προκαλούν νοσταλγικά συναισθήματα.

3. Οταν ο Internet Explorer ήταν το... θαύμα της τεχνολογίας

Πλέον κανένας δεν τον χρησιμοποιεί. Τότε όμως, ο πιο γνωστός και ιστορικός browser, αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού. Πριν ακόμα εμφανιστούν ο Mozilla, ο Chrome και οι υπόλοιποι, ο Internet Explorer ήταν ο βασιλιάς του διαδικτύου. Παραπάνω, η πρώτη έκδοση του, τον Αύγουστο του 1995 , όπου εμφανίζεται να ψάχνει για την Βικιπαίδεια.

4. Η εποχή που το MSN ήταν στις δόξες του

Το 1999 δημιουργείται το Messenger από την Microsoft. Η άμεση επικοινωνία μέσω του διαδικτύου προκαλεί ενθουσιασμό. Μια λίστα επαφών και ελάχιστα «εργαλεία», ήταν όλες κι όλες οι δυνατότητες που παρείχε. Πριν από Facebook, Twitter και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το MSN χάραξε τον δρόμο για την σημερινή εποχή. Από το 2013, το Messenger αποτελεί παρελθόν.

5. Τα download σε ρυθμούς... χελώνας

Οσοι είχαν την εμπειρία να κατεβάσουν κάποιο αρχείο την... προηγούμενη χιλιετία, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει υπομονή. Σήμερα μια ταινία σε υψηλή ανάλυση κατεβαίνει σε μισή ώρα. Τότε, μισή ώρα χρειαζόταν για περίπου 10 MB.

6. Η υπομονή για να δούμε μια φωτογραφία

Σήμερα, όταν ένα βίντεο στο YouTube κολλάει, δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε δευτερόλεπτο. Πριν λίγα χρόνια όμως, θα έπρεπε να κάνουμε υπομονή μέχρι να φορτώσει ακόμα και μια μικρή εικόνα, σε κάποια ιστοσελίδα.

7. Οι δισκέτες που δεν χωρούσαν ούτε... PDF

Αν σήμερα εξακολουθούσαμε να αποθηκεύουμε σε δισκέτες, θα έπρεπε να έχουμε έναν αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, αποκλειστικά για αυτές. Οι τετράγωνοι, μαύροι δίσκοι που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον, πριν τους αντικαταστήσουν τα CD, χωρούσαν μόλις 1,44 MB δεδομένων.

8. Οταν το MAME ήταν η απόλυτη πλατφόρμα για βιντεοπαιχνίδια

Βιντεοπαιχνίδια στις δύο διαστάσεις, χωρίς τα εντυπωσιακά σημερινά γραφικά, αλλά με ένα περιβάλλον που ως και σήμερα μαγεύει αρκετούς gamers. Παιχνίδια όπως το Space Invaders και το Street Fighter ξεχώριζαν ανάμεσα στην τεράστια λίστα του MAME.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup