Τα ανά τον κόσμο ερευνητικά εργαστήρια της ΙΒΜ παρακολουθούν τις τεχνολογίες αιχμής και διακινδυνεύουν να μαντέψουν το μέλλον
Τα ανά τον κόσμο ερευνητικά εργαστήρια της ΙΒΜ παρακολουθούν τις τεχνολογίες αιχμής και διακινδυνεύουν να μαντέψουν το μέλλον. Για φέτος, οι προβλέψεις τους με ορίζοντα πενταετίας, που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση "Think 2018" στο Λας Βέγκας, είναι συνοπτικά οι εξής:
1. Μικροσκοπικοί υπολογιστές κρυπτογράφησης, μικρότεροι και από κόκκο αλατιού, θα ενσωματωθούν στα καθημερινά αντικείμενα και στις κάθε είδους συσκευές. Θα χρησιμοποιηθούν μαζί με την τεχνολογία blockchain (αυτή που χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin) για να διασφαλίζουν την αυθεντικότητα ενός αντικειμένου καθ' όλη την διαδρομή του, από την αρχή της παραγωγής του εωσότου φθάσει στα χέρια των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων, αυτός ο συνδυασμός τεχνολογιών θα δώσει νέες λύσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων (ότι δεν είναι απομιμήσεις), την ταυτοποίηση των μεταλλαγμένων προϊόντων και των προϊόντων πολυτελείας.
2. Θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες κρυπτογράφησης ανώτερες ακόμη και από την κβαντική κρυπτογράφηση, όπως η λεγόμενη «κρυπτογράφηση πλέγματος» που αναπτύσσει η ίδια η ΙΒΜ και η οποία, κατά τα λεγόμενά της, δεν θα μπορεί να «σπάσει» από κανέναν υπολογιστή, ούτε καν από κβαντικό. Έτσι, η δουλειά των χάκερ θα γίνει πολύ δύσκολη.
3. Μικρά αυτόνομα ρομποτικά μικροσκόπια με τεχνητή νοημοσύνη θα περιπολούν στους ωκεανούς της Γης σε πέντε χρόνια και θα παρακολουθούν συνεχώς σε πραγματικό χρόνο τη ρύπανση. Η κατάσταση του πλαγκτού θα αποτελέσει βασικό βιοδείκτη για την υγεία των θαλασσών και τα νέα «έξυπνα» συστήματα θα παρακολουθούν αυτούς τους βιολογικούς «αισθητήρες» για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση των ωκεανών. Τα ίδια ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδων ή άλλων έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.
5. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια πενταετία για την επίλυση προβλημάτων που σήμερα θεωρούνται άλυτα. Θα είναι πανταχού παρόντες στις αίθουσες των πανεπιστημίων, ακόμη και μερικών λυκείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ