Τεχνολογία

"Η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος της Ευρώπης για αιολική ενέργεια" λέει Δανός επιστήμονας

"Η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος της Ευρώπης για αιολική ενέργεια" λέει Δανός επιστήμονας

Ο πρωτοπόρος Δανός επιστήμονας Henrik Stiesdal επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς φυσικούς πόρους για την παραγωγή πράσινης ενέργειας - «Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας»

«Αν ένα μέρος της Ευρώπης διαθέτει τους καλύτερους φυσικούς πόρους για τη δημιουργία αιολικής, αλλά και γενικότερα, πράσινης ενέργειας, αυτό είναι η Ελλάδα. Διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και τον κατάλληλο αέρα», δηλώνει στο protothema.gr ο Δανός επιστήμονας Henrik Stiesdal, προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα δεν θα πρέπει να πλήξει την τουριστική βιομηχανία.

Πρωτοπόρος σε θέματα αιολικής ενέργειας, ο Stiesdal θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με πάνω από 94 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο σχεδιασμό ανεμογεννητριών, θεωρείται ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για το «δανικό πρότυπο» που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στον τομέα παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Το protothema.gr συνάντησε τον Δανό επιστήμονα στο Παρίσι, που ήταν υποψήφιος για το «Βραβείο Ζωής» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνιών (EPO) και συζήτησε μαζί του για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας, αλλά και τις δυνατότητα της Ελλάδας να επενδύσει σε αυτή.

«Προσοχή στη διατήρηση του τουριστικού τοπίου»

Αν και θεωρεί ότι η Ελλάδα προσφέρεται για ανεμογεννήτριες, ο Stiesdal επισημαίνει ότι η ανάπτυξή των αιολικών πάρκων δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του τουρισμού. «Χρειάζεται προσοχή πού θα δημιουργηθούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλήξουν την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας», υπογραμμίζει.

Έχοντας επισκεφθεί τη χώρα στο παρελθόν και γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές της, ο εφευρέτης υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένα μοντέλο που ο ίδιος ξεκίνησε και έχει καθιερωθεί στη Δανία. «Μια τέτοια λύση είναι αποδοτική και δεν καταστρέφει το φυσικό τοπίο. Αν τα πάρκα δημιουργηθούν στα σωστά σημεία, δεν θα είναι καν ορατά από τους τουρίστες», σημειώνει.

«Μπορεί να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ανάπτυξης»

Ο Δανός επιστήμονας αναφέρεται και στα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας.
«Διάβαζα ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση. Όμως ακόμη έχετε ανάγκες και προκλήσεις να αντιμετωπίσετε και θα ήταν καλό να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Δεν αποδίδει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά δημιουργεί θέσεις εργασίας και έχει οικονομικά οφέλη.», αναφέρει.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στο κλίμα και την κλιματική αλλαγή»

Ο Δανός επιστήμονας θεωρεί ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επενδύσει στο κλίμα, την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συνέργεια ανάμεσα στην έρευνα και την καινοτομία. Ο ίδιος εξηγεί τη διαφορά: «Όταν δημιουργείς πατέντες, τότε κάνεις εφευρέσεις. Όταν όμως παίρνει τις εφευρέσεις και τις αξιοποιείς επιχειρηματικά, τότε αυτό είναι καινοτομία».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει τον Στιβ Τζομπς «Δημιούργησε το iPhone και άλλαξε τον κόσμο. Ουσιαστικά έβαλε τα smartphones στη ζωή μας. Πήρε μεν κάποιες άδειες, αλλά ξέρετε πόσες πατέντες έχει κατοχυρώσσει το iPhone; Καμία», σημειώνει.

«Λέμε ότι η έρευνα αλλάζει τον κόσμο. Δεν ισχύει. Η καινοτομία είναι αυτή που τον αλλάζει. Είναι μεν απογοητευτικό να το λέει αυτό ένας εφευρέτης, αλλά είναι η πραγματικότητα. Είμαι χαρούμενος να δημιουργώ πατέντες. Όμως, δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν μετατραπούν σε προϊόντα με χρησιμότητα για τους ανθρώπους», καταλήγει.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup