Επιστήμονες, που εξερευνούσαν τον βυθό της θάλασσας, ήταν εκείνοι, στην πραγματικότητα, το αντικείμενο έρευνας...
H Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την ανατριχιαστική φωτογραφία, που δείχνει το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα Deep Discoverer να... παρακολουθείται στενά από ένα γιγάντιο -και περίεργο- καλαμάρι!
Το καλαμάρι, όπως μπορείτε να δείτε, κρύβεται και... καραδοκεί πίσω από το ρόβερ, ενώ αυτό εξερευνά τον βυθό.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής Okeanos Explorer, η οποία χαρτογραφεί άγνωστες περιοχές βαθέων υδάτων νοτιοανατολικά των ΗΠΑ.
Το γιγάντιο καλαμάρι μήκους τριών μέτρων «ξεβράστηκε» ζωντανό σε ακτή της Ιαπωνίας
Ένα γιγάντιο καλαμάριμήκους 3,35 μέτρων ξεβράστηκε ζωντανό σε ακτή της δυτικής Ιαπωνίας με το βάρος του να ανέρχεται στα 80 κιλά.
Το γιγάντιο καλαμάρι εντοπίστηκε στην παραλία Ugu στον Ομπάμα, στην επαρχία Φουκούι, στην ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Το γιγάντιο καλαμάρι εντόπισε ένας κάτοικος της περιοχής και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες.
VIDEO: Giant squid washes ashore alive in Japan.
A giant squid 3.35 metres in length has been found alive on a shore in western Japan. Giant squid live in the deep sea, and is unusual for one to be washed ashore alive. The squid has now been transported to an aquarium pic.twitter.com/FGdc23MBjI
Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένα άλλο καλαμάρι bigfin το οποίο είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό
Ένα νεαρό καλαμάρι Bigfin (του γένους Magnapinnidae) εντοπίστηκε από ερευνητές να βρίσκεται πάνω από τον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων και συγκεκριμένα 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια. Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένα άλλο καλαμάρι bigfin το οποίο είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στα ραντάρ των ερευνητών καταγράφηκαν τέσσερα χταπόδια Cirrate περίπου στο ίδιο βάθος.
Σύμφωνα με τον Michael Veccione ο οποίος συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που παρατηρούνται χταπόδια dumbo σε τόσο μεγάλο βάθος. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαίαες οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφο της Ιάβας.
«Αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθιών ωκεάνιων τάφρων», σχολίασε ο Vecchione ο οποίος εργάζεται ως ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσιγκτον.
«Πώς καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;» διερωτάται ακόμη.
Το Bigfin εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2021 ενώ αναζητούνταν το ναυάγιο του USS Johnston (πρόκειται για αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte). Με τη βοήθεια του επανδρωμένου υποβρύχιου DSV Limiting Factor (ο ίδιος τύπος υποβρυχίου χρησιμοποιήθηκε από τον εξερευνητή Victor Vescovo για να κατέβει στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών τον Ιούνιο του 2020), οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε το γιγάντιο καλαμάρι πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού. Παρά το γεγονός ότι το υποβρύχιο βρισκόταν πολύ ψηλά και ήταν δύσκολο να καταγραφεί λεπτομερώς το καλαμάρι εν τέλει οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν ορισμένα χαρακτηριστικά του όπως τα εξαιρετικά μεγάλα πίσω πτερύγιά του αλλά και τον ξεχωριστό τρόπο κολύμβησης. Έτσι επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Μάλιστα υπέθεσαν ότι επρόκειτο για νεαρό καλαμάρι καθώς τα πλοκάμια του ήταν σχετικά κοντά. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Marine Biology.
Μυστηριώδεις μάζες με περίβλημα ζελατίνας εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ακτών – Ενδέχεται να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών – Η αργά επιδεινούμενη μάζα από βλέννα βοηθά στην προστασία των αβγών
Αντιμέτωποι με ένα μυστήριο θέαμα βρέθηκαν ερευνητές, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, όπου εντοπίστηκαν περίεργες μάζες πλάτους ενός μέτρου, που περιέχουν μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών, εντός μιας φούσκας από βλέννα, σύμφωνα με μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε μάζα ενδέχεται να περιέχονται έως και εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά, με το καθένα απ’ αυτά να μπορεί να εξελιχθεί σε εμβρυϊκό καλαμάρι.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχουν καταγραφεί 90 τέτοιες μάζες στη Νορβηγία και στη Μεσόγειο. Ωστόσο μόλις πρόσφατα ελήφθη δείγμα τους. Σύμφωνα με την ομάδα, τα αβγά προέρχονται από το κοινό καλαμάρι Illex coindetii, που συναντάται τόσο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο και στη Μεσόγειο.
Πού αποδίδουν το φαινόμενο οι ερευνητές
Όταν το θηλυκό καλαμάρι αναπαράγεται, τότε δημιουργούνται τεράστιοι σάκοι αβγών από τη βλέννα του, που τα διατηρούν ασφαλή και προστατευμένα κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Οι μάζες, που αποσυντίθενται σε αργό ρυθμό, με την πάροδο του χρόνου, επιπλέον μεταξύ βυθού και επιφάνειας.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν για το I. coindetii εδώ και δύο αιώνες. Ωστόσο, η παρατήρηση των σάκων με αβγά είναι σπάνια. Το 2019 μια ομάδα αυτοδυτών μπόρεσαν να συλλέξουν δείγματα ιστών από τέσσερις σάκους, στους οποίους έγιναν ανάλυση DNA για να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους.
Τι δείχνουν τα δείγματα
Οι δύτεςσυνέλεξαν τα δείγματα και τα διατήρησαν στα ψυγεία τους μέχρι να μπορέσουν να τα δείξουν σε ερευνητές. Ο συγγραφέας και θαλάσσιος ζωολόγος Halldis Ringvold δήλωσε στο Live Science ότι πρέπει να δούμε τι υπάρχει μέσα την μάζα, που δείχνει έμβρυα καλαμαριών σε τέσσερα διαφορετικά στάδια.
Πάντως η μάζα μεταλλάσσεται με την ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι μάζες που έχουν καταγραφεί έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος, υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκαν από το ίδιο είδος καλαμαριού.
Οι σκοτεινές ραβδώσεις πάνω στις μάζες
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δειγματοληψία των δυτών δεν φαίνεται να κατέστρεψε τους σάκους αβγών. Οι σκοτεινές ραβδώσεις που παρατηρήθηκαν σε πολλές μάζες ενδέχεται να οφείλεται στο μελάνι που απελευθερώνει το θηλυκό καλαμάρι, όταν γονιμοποιεί τα αυγά.
Σύμφωνα με την ομάδα, οι μάζες ανεξαρτήτως του αν έχουν σκοτεινές ραβδώσεις, ξεκινά να διαλύεται μόλις τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Εναλλακτικά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν οι ραβδώσεις ενδέχεται να χρησιμεύουν ως αμυντικός μηχανισμός, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους θηρευτές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».