Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023 10:47

Απίστευτο: Σερβιτόρα χρησιμοποιούσε το αίμα της σε κοκτέιλ - Την «έπιασε» η κάμερα ασφαλείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια σερβιτόρα απολύθηκε από ένα εστιατόριο στην Ιαπωνία, αφού φέρεται να δημιούργησε ένα κοκτέιλ με το ίδιο της το αίμα μετά από αίτημα ενός πελάτη που πλήρωνε.

Το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν ανέβασε τα ανησυχητικά νέα στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα. Η διοίκηση ζήτησε δημόσια συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις της σερβιτόρας «απολύτως απαράδεκτες».

Η υπάλληλος φέρεται να έγχυσε το αίμα της στο βασικό προϊόν του μενού, που ονομάζεται orikaku, το οποίο συνήθως φτιάχνεται με φρούτα ή σιρόπια.

Η διοίκηση του εστιατορίου, η οποία παρομοίασε τις ενέργειες της σερβιτόρας με «εργασιακή τρομοκρατία», έκλεισε την επιχείρηση για μία ημέρα για να αντικαταστήσει όλα τα μολυσμένα ποτήρια και να πετάξει τυχόν μολυσμένα μπουκάλια αλκοόλ, σύμφωνα με τη nypost.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου έγραψε στο Twitter τη δική του συγγνώμη στις 2 Απριλίου, γράφοντας εν μέρει: «Για άλλη μια φορά, λυπάμαι πολύ που σας προκάλεσα προβλήματα».

«Το να πίνεις το αίμα άλλων ανθρώπων είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη», δήλωσε ο δρ Ζέντο Κιτάο στον ιαπωνικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Flash, σύμφωνα με τους Straits Times.

«Οι περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνονται πίνοντας το αίμα ενός άλλου ατόμου είναι σπάνιες, αλλά σημαντικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αίματος, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα C, η ηπατίτιδα Β και η σύφιλη», πρόσθεσε. «Αν υπάρχουν πληγές στο στόμα, είναι εύκολο να μολυνθεί κανείς από τη μετάδοση αίματος».

Σε ένα κλινικό περιβάλλον, σημείωσε, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις και φορούν προστατευτικά για τα μάτια και το πρόσωπο όταν χειρίζονται σωματικά υγρά όπως το αίμα. Στη συνέχεια, ο Kitao προέτρεψε δημόσια τόσο τη σερβιτόρα όσο και τους πελάτες που κατανάλωσαν το αίμα της να εξεταστούν για όλα τα είδη των ασθενειών που μεταδίδονται με το αίμα.

Πηγή: ethnos.gr - Photo by Cody Chan on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023 10:54

Σχετικά Άρθρα

  • Αχτύπης: Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες
    Αχτύπης: Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες

    «Οι ανάγκες για αίμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι μεγάλες. Οι απαιτήσεις του νοσοκομείου Πύργου δυστυχώς δεν καλύπτονται & το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η δημοτική αστυνομία Πύργου, έχει, έχει διοργανώσει αρκετές φορές & συνδιοργανώνει για μία ακόμα, την εθελοντική αιμοδοσία της ερχόμενης Κυριακής (27/08 & ώρες 09:00-13:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Από την θέση του εθελοντή αιμοδότη, του ένστολου αστυνομικού & του αρμόδιο αντιδήμαρχο της δημοτικής αστυνομίας, σας καλώ να δώσετε την δική σας πολύτιμη προσφορά, για τις ανάγκες της κοινωνίας μας.»

    axtupis aimodosia nosok 2

    Μαρινης Γ. Αχτύπης
    Αντιδήμαρχος Πυργου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αντωνακόπουλος: S.O.S. για αίμα στο Νοσοκομείο Πύργου 
    Αντωνακόπουλος: S.O.S. για αίμα στο Νοσοκομείο Πύργου 

    Όπως μας ενημέρωσαν, συνάδελφοι γιατροί από το Νοσοκομείο Πύργου, υπάρχει τραγική έλλειψη αίματος στο Τμήμα Αιμοδοσίας.

    Πρόκειται περί ακραίας επικίνδυνης κατάστασης για την ασφαλή διαχείριση περιστατικών που θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος.

    Μια άμεση λύση υπάρχει: Η εθελοντική προσφορά αίματος μέσω αιμοδοσίας. Αιμοδοτικοί σύλλογοι και πολίτες ας αφιερώσουμε μια ώρα από τη ζωή μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους συνανθρώπους να ζήσουν.

    Ο Δήμος Πύργου και η Δημοτική Αστυνομία οργανώνουν σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου αιμοδοσία την ερχόμενη Κυριακή στο ισόγειο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η «άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Σε ποια τρόφιμα υπάρχει - Ο ρόλος της στο αίμα και τα κόκκαλα
    Η «άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Σε ποια τρόφιμα υπάρχει - Ο ρόλος της στο αίμα και τα κόκκαλα

    Τα οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό και σε ποια τρόφιμα τη συναντάμε.

    Η βιταμίνη Κ αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, την οποία τη βρίσκουμε σε αρκετά τρόφιμα και την οποία δεν γνωρίζουν αρκετοί. Η ονομασία της προήλθε από το K από την γερμανική λέξη Koagulation που σημαίνει πήξη.

    Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), η βιταμίνη Κ κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται, ενώ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

    Παράλληλα, η βιταμίνη Κ που λαμβάνουμε απορροφάται από το λεπτό έντερο, συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου και ανασυσκευάζεται σε λιποπρωτείνες πολύ χαμηλής πυκνότητας.

    Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα που περιέχουν την εν λόγω βιταμίνη; Η απάντηση δίνεται στα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο, καθώς και στα λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο.

    Όσον αφορά το πόση βιταμίνη Κ χρειάζεται να λαμβάνει κανείς, οι ποσότητες που συνιστώνται είναι σύμφωνα με το Healthstat.gr:

    -Άνδρες: 120 μικρογραμμάρια την ημέρα

    -Γυναίκες: 90 μικρογραμμάρια την ημέρα

    Οι βιταμίνες A, D, E

    - Βιταμίνη Α

    Τροφές που την έχουν: Γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι, εμπλουτισμένα δημητριακά

    Πόσο χρειάζεσαι:

    Άνδρες: 900 μικρογραμμάρια την ημέρα
    Γυναίκες: 700 μικρογραμμάρια την ημέρα
    Έγκυες γυναίκες: 770 μικρογραμμάρια την ημέρα
    Γυναίκες που θηλάζουν: 1.300 μικρογραμμάρια την ημέρα

    Απαιτείται για την όραση, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

    - Βιταμίνη D

    Τροφές που την έχουν: Έλαια από συκώτι ψαριών, λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα δημητριακά

    Πόσο χρειάζεσαι:

    Ενήλικες 19-70 ετών: 600 διεθνείς μονάδες (IU) την ημέρα
    Ενήλικες 71 ετών και άνω: 800 διεθνείς μονάδες την ημέρα

    Απαιτείται για τα οστά, τους μύες, το ανοσοποιητικό σύστημα και την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

    - Βιταμίνη Ε

    Τροφές που την έχουν: Εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο, φυτικά έλαια

    Πόσο χρειάζεσαι:

    Ενήλικες: 15 χιλιοστόγραμμα την ημέρα ή 22,5 διεθνείς μονάδες. Αυτό περιλαμβάνει τις έγκυες γυναίκες.
    Θηλάζουσες: 19 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, 28,5 IU

    Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

    Πηγή: Healthstat.gr - iEidiseis.gr

  • Ο μεγιστάνας που «μάχεται» με τον χρόνο, παίρνει αίμα από τον 17χρονο γιο του
    Ο μεγιστάνας που «μάχεται» με τον χρόνο, παίρνει αίμα από τον 17χρονο γιο του

    Η διαδικασία που ακολουθεί και οι διαφωνίες των επιστημόνων σχετικά με την «ανακύκλωση αίματος» μεταξύ παππού, γιου και εγγονού

    Το όνομα του Μπράιαν Τζόνσον έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τους τελευταίους μήνες μιας και η ιστορία του θυμίζει sci-fi ταινία.

    Ένας «τρελός» και πλούσιος επιστήμονας που ζει σε «χρυσό κλουβί» και σκοπός του είναι να πάει πίσω τον χρόνο και να γίνει... νεότερος.

    Συγκεκριμένα, ο ίδιος έλεγε ότι θέλει να «επαναφέρει τον οργανισμό του σε λειτουργία 18χρονου». Αν ήταν ταινία, το σενάριο θα έμοιαζε μάλλον πολυπαιγμένο. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του έχει τραβήξει τα βλέμματα κυρίως γιατί μετά από τη διαδικασία που ακολουθεί - και ισχυρίζεται πως αποδίδει - φαίνεται το πού μπορεί να φτάσει κανείς με αρκετά χρήματα και προηγμένη τεχνολογία.

    Ο 45χρονος Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος απέκτησε την περιουσία του γύρω στα 30 όταν πούλησε την εταιρεία του Braintree Payment Solutions στο EBay για 800 εκατομμύρια δολάρια, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη αποκτήσει την καρδιά ενός 37χρονου, το δέρμα ενός 28χρονου και τη φυσική κατάσταση ενός 18χρονου.

    Παίρνει αίμα από τον γιο του για να γίνει νεότερος

    Το νέο στοιχείο σχετικά με την διαδικασία που ακολουθεί ο μεγιστάνας προγραμματιστής είναι πως «επιστράτευσε» τον 17χρονο γιος του, Ταλμάτζ, για να παρέχει μεταγγίσεις αίματος, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα. Σε μια κλινική κοντά στο Ντάλας τον περασμένο μήνα, ο Μπράιαν Τζόνσον, ο 70χρονος πατέρας του και ο Τάλματζ εμφανίστηκαν για μια πολύωρη, τριγενή θεραπεία ανταλλαγής αίματος, ανέφερε το

    Ο πάμπλουτος προγραμματιστής συνήθως λαμβάνει πλάσμα από έναν ανώνυμο δωρητή, αλλά αυτή τη φορά ο γιος τους παρείχε ένα λίτρο από το αίμα του, το οποίο μετατράπηκε σε μια παρτίδα υγρού πλάσματος και μια άλλη από ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

    Στη συνέχεια, ο 45χρονος υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία με τον Ταλμάτζ αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά: Αφού αποστραγγιστεί το δικό του αίμα, το πλάσμα του Talmage διοχετεύεται στις φλέβες του Τζόνσον, σύμφωνα με το Bloomberg. Ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ο πατέρας του Τζόνσον πηγαίνει τελευταίος και δέχεται την ίδια θεραπεία με τον γιο του.

    Ο προγραμματιστής που απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας, δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει μια ομάδα 30 γιατρών και ειδικών σε θέματα αναγεννητικής υγείας που επιβλέπουν την αγωγή του, η οποία έχει φτάσει να περιλαμβάνει και ταξίδια στην κλινική της περιοχής του Ντάλας για ανταλλαγή πλάσματος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέταζε τους μέχρι τώρα ανώνυμους δωρητές ως «blood boys» («τα αγόρια για το αίμα») για να διασφαλίσει ότι λάμβανε αίμα από άτομο με ιδανικό δείκτη μάζας σώματος που ζούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ήταν απαλλαγμένο από ασθένειες.

    Η χρήση του πλάσματος ως τεχνική αντιγήρανσης τράβηξε την προσοχή των «τρελών» της ευεξίας όταν οι επιστήμονες ένωσαν κυριολεκτικά νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια, ώστε να μοιράζονται το ίδιο κυκλοφορικό σύστημα, ανέφερε το Bloomberg. Τα ηλικιωμένα τρωκτικά παρουσίασαν βελτιώσεις στη γνωστική τους λειτουργία, στο μεταβολισμό και στη δομή των οστών τους, ενώ τα νεότερα πειραματόζωα έδειξαν ότι η συχνή αιμοδοσία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

    Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα με βάση τον άνθρωπο, αφήνοντας πολλούς ερευνητές να θεωρούν τις τεχνικές ανταλλαγής πλάσματος για τη μακροζωία ως ασαφείς, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν έχουμε μάθει αρκετά για να υποδείξουμε ότι πρόκειται για μια βιώσιμη ανθρώπινη θεραπεία για οτιδήποτε», δήλωσε στο Bloomberg ο Τσαρλς Μπρένερ, βιοχημικός στο City of Hope National Medical Center στο Λος Άντζελες. «Για μένα, είναι αηδιαστικό, χωρίς στοιχεία και σχετικά επικίνδυνο».

    Τα πλάσματα αίματος χορηγούνται παραδοσιακά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν τραύμα, εγκαύματα, σοκ, σοβαρή ηπατική νόσο και ανεπάρκεια πήξης, μεταξύ άλλων καταστάσεων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

    Η μάχη εναντίον του χρόνου «γιγάντωσε» τον Τζόνσον

    Αυτό που θέλει να πετύχει σε βάθος χρόνου ο 45χρονος είναι όλα τα σημαντικά όργανα του - όπως ο εγκέφαλος, το ήπαρ, οι νεφροί, το δέρμα, το πέος και το ορθό - αλλά και τα μαλλιά και τα δόντια του, να «λειτουργήσουν» ξανά όπως λειτουργούσαν στη μετεφηβική του ηλικία.

    Το Project Blueprint, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα που δημιούργησε και προωθεί ο Τζόνσον, περιλαμβάνει μια αυστηρή vegan διατροφή που προβλέπει την κατανάλωση 1.977 θερμίδων την ημέρα, καθημερινή γυμναστική μίας ώρας - με αυξημένη ένταση 3 φορές την εβδομάδα - και πολύ συγκεκριμένες ώρες ύπνου.

    Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ξυπνάει κάθε πρωί στις 5, παίρνει γύρω στα 24 συμπληρώματα διατροφής, γυμνάζεται για μία ώρα, πίνει πράσινο χυμό με κρεατίνη και πεπτίδια κολλαγόνου και κατόπιν καθαρίζει τα δόντια του χρησιμοποιώντας λάδι τεϊόδεντρου και αντιοξειδωτικό τζελ.Προτού πέσει για ύπνο, ο Τζόνσον φοράει για περίπου δύο ώρες ειδικά γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από οθόνες και άλλες σύγχρονες συσκευές. Επίσης παρακολουθεί συνεχώς τα ζωτικά του σημεία και υποβάλλεται σε μηνιαίες ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων υπερήχων, κολονοσκοπήσεων και μαγνητικών τομογραφιών.

    Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Τζόνσον είναι συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα που μετρά τις νυχτερινές του στύσεις. Επίσης υποβάλλεται καθημερινά σε μετρήσεις του βάρους του, του σωματικού του λίπους, των επιπέδων γλυκόζης του και των διακυμάνσεων της καρδιακής του λειτουργίας.

    Πηγή: Alfavita.gr

  • ΠΟΥ: Βακτήρια λοιμώξεων στο αίμα έγιναν πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα το 2020
    ΠΟΥ: Βακτήρια λοιμώξεων στο αίμα έγιναν πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα το 2020

    Υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε βακτήρια

    Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση των υπαρχουσών θεραπειών, ειδικά στα αντιβιοτικά, έχει βοηθήσει τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά

    Υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία έκαναν την εμφάνισή τους την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας έκθεσης του 2020 που αφορά 87 χώρες και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Η ανησυχία για τα παθογόνα αυτά, γνωστά ως υπερβακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα, δεν είναι κάτι νέο.

    Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση και/ή λανθασμένη χρήση των υπαρχουσών θεραπειών, ειδικά στα αντιβιοτικά, έχει βοηθήσει τα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικά σε πολλές θεραπείες, ενώ οι πληροφορίες για τις θεραπείες υποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περιορισμένες.

    Η έκθεση του ΠΟΥ έδειξε επίπεδα υψηλότερα από 50% ανθεκτικότητας στα βακτήρια που συνήθως προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία, όπως το Klebsiella pneumoniae και το Acinetobacter spp.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SALVATORE DINOLFI

  • «Παλέτα» χρωμάτων ο οργανισμός των ζώων: Γιατί κάποια έχουν πράσινο και ροζ αίμα
    «Παλέτα» χρωμάτων ο οργανισμός των ζώων: Γιατί κάποια έχουν πράσινο και ροζ αίμα

    Είτε πρόκειται για ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι είτε για μια τεράστια φάλαινα, οι περισσότεροι οργανισμοί βασίζονται στο αίμα που ρέει στο σώμα τους για να παραμείνουν ζωντανοί.

    Αυτό το πολύτιμο υγρό καταπολεμά τις λοιμώξεις, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και αέρια στα όργανα και απομακρύνει τα «απόβλητα» του οργανισμού.

    Αλλά αυτό που πολλοί φαντάζονται ως αίμα κόκκινο και γεμάτο σίδηρο, διαφέρει ανάλογα με το είδος, σύμφωνα με το National Geographic.

    Για παράδειγμα, ορισμένα μαλακόστρακα, καλαμάρια και χταπόδια έχουν μπλε αίμα λόγω της πρωτεΐνης αιμοκυανίνης που μεταφέρει οξυγόνο και η οποία περιέχει χαλκό, λέει ο Stephen Palumbi, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στα θαλάσσια ζώα, η αιμοκυανίνη είναι άχρωμη, αλλά γίνεται μπλε όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο.

    Στους ανθρώπους, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο. «Η αιμοκυανίνη είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος για να μεταφερθεί το οξυγόνο», λέει ο Palumbi στο National Geopraphic. «Υπάρχουν πολλές φορές που η εξέλιξη εφευρίσκει διαφορετικά πράγματα για τον ίδιο σκοπό».

    Η αιμοκυανίνη, η οποία αναπτύχθηκε πριν από σχεδόν 2,5 δισ. χρόνια, χρησίμευε αρχικά στους αρχέγονους οργανισμούς στο αναερόβιο περιβάλλον της Γης ή εκεί όπου υπήρχε χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, εξηγεί ο Christopher Coates, συγκριτικός ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Swansea στην Ουαλία.

    Αργότερα, όταν η ατμόσφαιρα έγινε πιο πλούσια σε οξυγόνο, η πρωτεΐνη εξελίχθηκε ξανά για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα ενός οργανισμού.

    Η αιμοσφαιρίνη εξελίχθηκε πολύ αργότερα, πιθανώς περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο Coates λέει ότι πιθανότατα προέκυψε επειδή τα σπονδυλωτά έχουν πιο πολύπλοκα αναπνευστικά συστήματα από τους απλούς οργανισμούς.

    Και πράγματι, το αίμα των περισσότερων θηλαστικών, ψαριών, ερπετών, αμφιβίων και πτηνών είναι κόκκινο λόγω της αιμοσφαιρίνης, της οποίας η πρωτεΐνη αποτελείται από μόρια που περιέχουν σίδηρο και «συγχωνεύονται» με οξυγόνο. Η αιμερυθρίνη είναι μια άλλη χρωστική ουσία που περιέχει σίδηρο και η οποία προσκολλάται στα μόρια του οξυγόνου και δίνει μια μωβ-ροζ απόχρωση στο αίμα ορισμένων μαλάκιων.

    Έπειτα, υπάρχει το παγόψαρο της Ανταρκτικής, το οποίο δεν έχει καθόλου χρωστική στο αίμα του, χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη που αφαίρεσε την αιμοσφαιρίνη από το σώμα τους. Στον παγωμένο νότιο βιότοπο του ψαριού, το οξυγόνο είναι άφθονο και το αέριο εισέρχεται απευθείας από τα βράγχια και το δέρμα του.

    Από την άλλη, τα έντομα δεν έχουν αίμα. Αντίθετα διαθέτουν ένα υγρό που ονομάζεται αιμολέμφος, το οποίο μεταφέρει ορμόνες και αέρια μέσω του συστήματός τους, εκτός από το οξυγόνο, το οποίο και απορροφούν απευθείας μέσω των ανοιγμάτων στα πλευρά ή στην πλάτη τους.

    «Είναι σαν να έχουν μια γραμμή από ρουθούνια στο πλάι του σώματός τους», λέει η Julie Peterson εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν. Η αιμολέμφος μπορεί να έχει κιτρινωπές ή γαλαζοπράσινες χρωστικές που προέρχονται από τη φυτική διατροφή των εντόμων.

    Το αίμα ως όπλο

    Μερικά ζώα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους σε έναν αμυντικό μηχανισμό που ονομάζεται αντανακλαστική αιμορραγία ή αυτοαιμορραγία, κατά την οποία αρχίζουν να αιμορραγούν έντονα για να αποκρούσουν τους επίδοξους θηρευτές τους.

    Οι κερασφόρες σαύρες των νοτιοδυτικών ΗΠΑ και του Μεξικού εκτοξεύουν αίμα τοξωτά από τα μάτια τους όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα αρπακτικό, όπως ένα κογιότ.

    Μερικά έντομα, όπως το πολύχρωμο ασιατικό σκαθάρι, έχουν «πολύ επιβλαβές, άβολο, δυσάρεστο, δύσοσμο υγρό» που αναμιγνύεται με την αιμολέμφο τους, σύμφωνα με την Peterson και αναβλύζουν αυτό το κοκτέιλ από τα μάτια ή τις αρθρώσεις των ποδιών τους, όταν ενοχλούνται.

    Ένα συγγενικό είδος, εκτοξεύει από το στόμα του κόκκινη αιμολέμφη, που μοιάζει με αίμα, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

    Για να αποφευχθούν τα παράσιτα, οι πράσινες φλούδες δέντρων της Νέας Γουινέας μπορεί να έχουν κάτι που ισοδυναμεί με βρώμικο αίμα.

    Σε άλλα ζώα, η συνεχής συσσώρευση μιας χρωστικής «χολής» που ονομάζεται μπιλιβερδίνη, το απόβλητο προϊόν των κατεστραμμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάνει το αίμα, τα οστά, το στόμα, τη γλώσσα και άλλα μέρη του σώματος των ερπετών να είναι πράσινα.

    Η μπιλιβερδίνη, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα ωστόσο στην περίπτωση των σαυρών το σώμα τους εξέλιξε τρόπους για να αντιμετωπίσει την ουσία αυτή ως μια στρατηγική για την εξάλειψη των παρασίτων του αίματος - ειδικά εκείνων που προκαλούν ελονοσία.

    Πλάσματα χωρίς αίμα

    Ωστόσο υπάρχουν και εκείνα τα ζώα που δεν έχουν αίμα ή κυκλοφορικό σύστημα γιατί απλά δεν τα χρειάζονται.

    Τα σκουλίκια για παράδειγμα, δεν διαθέτουν κυκλοφορικό σύστημα. Η ανταλλαγή αερίων γίνεται απευθείας μέσω του δέρματός τους. Το οξυγόνο πηγαίνει κατευθείαν στους ιστούς τους, ενώ τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται με διάχυση από το έντερο.

    Οι μέδουσες και τα σφουγγάρια λαμβάνουν επίσης οξυγόνο μέσω της διάχυσης. Για τους αστερίες της θάλασσας και τα αγγούρια της θάλασσας, το νερό είναι ισοδύναμο με το αίμα: μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και τον αέρα μέσω ενός αγγειακού συστήματος που βασίζεται στο νερό.

    Τύποι αίματος

    Οι άνθρωποι έχουν οκτώ τύπους αίματος, αλλά δεν είμαστε τα μόνα ζώα που έχουν αυτό το κληρονομικό χαρακτηριστικό, λέει ο Jethro Forbes, ειδικός εντατικολόγος στο Cornell University College of Veterinary Medicine.

    Τα άγρια ζώα πιθανότατα έχουν επίσης τύπους αίματος, αν και τα οικόσιτα είδη είναι τα πιο καλά μελετημένα. Οι γάτες έχουν τρεις τύπους αίματος, τα κοτόπουλα έχουν έως και 28 και τα οικόσιτα κουνάβια «δεν φαίνεται να έχουν διαφορετικούς τύπους αίματος», λέει το Forbes.

    Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή τα οικόσιτα κουνάβια έχουν μικρή γενετική ποικιλομορφία, ενώ υπάρχουν δεκάδες ράτσες κοτόπουλου, και επομένως πιο ποικίλοι τύποι αίματος.

    Το χρήσιμο αίμα

    Σύμφωνα με τους ερευνητές σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα των ζώων έχει χρήσιμες εφαρμογές για την ανθρώπινη υγεία. Το γαλακτώδες-μπλε, πλούσιο σε αιμοκυανίνες αίμα των πεταλοειδών καβουριών του Ατλαντικού, για παράδειγμα, πήζει όταν έρχεται σε επαφή με βακτηριακές τοξίνες.

    Αυτό το καθιστά πολύτιμο εργαλείο για τη διασφάλιση ότι τα ιατρικά φάρμακα ή προϊόντα, ιδιαίτερα τα εμβόλια, είναι ασφαλή και απαλλαγμένα από μολυσματικές ουσίες.

    Ωστόσο, η διαδικασία συλλογής και αφαίμαξης των καβουριών - έως και μισό εκατομμύριο ετησίως - μπορεί να τα σκοτώσει και έχει ήδη προκαλέσει μείωση του αριθμού των ειδών στην περιοχή του Ατλαντικού των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες εργάζονται για να βρουν συνθετικές εναλλακτικές που θα μείωναν την ανάγκη για σύλληψη άγριων ζώων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νέο «έξυπνο» τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος
    Νέο «έξυπνο» τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%. Το τεστ με την ονομασία DELFI είχε το 2021 αρχικά χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση με επιτυχία του καρκίνου των πνευμόνων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου της Ιατρικής Σχολής και του Κέντρου Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Discovery», καθώς και τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Association for Cancer Research, δοκίμασαν το τεστ σε δείγματα από πλάσμα αίματος 724 ατόμων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ, με στόχο την ανίχνευση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, μιας συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος.

    Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ήπατος παγκοσμίως κάθε χρόνο και ο εν λόγω καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς. Εκτιμάται ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο λόγω κίρρωσης του ήπατος, οφειλόμενης σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις όπως η ιογενής ηπατίτιδα ή η μη-αλκοολική νόσος του λιπώδους ήπατος.

    «Η βελτιωμένη έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος θα μπορούσε να σώσει ζωές, όμως τα σημερινά διαθέσιμα τεστ ελέγχου υποχρησιμοποιούνται και επίσης χάνουν πολλούς καρκίνους», δήλωσε ο ρουμανικής καταγωγής δρ Βελκουλέσκου.

    Το τεστ μετράει το DNA των νεκρών καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορεί στο αίμα και η ανίχνευση γίνεται με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που αυξάνουν την ακρίβειά του. Οι ερευνητές βρήκαν ότι στους ανθρώπους με μέσο επίπεδο κινδύνου το τεστ ανιχνεύει τους καρκίνους του ήπατος στα πιο πρώιμα στάδια με ευαισθησία 88% (ποσοστό ακριβούς ανίχνευσης καρκίνου) και ειδικότητα 98% (δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Στα άτομα υψηλού κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνο, το τεστ έχει αντίστοιχα ευαισθησία 85% και ειδικότητα 80%.

    Σήμερα ποσοστό κάτω του 20% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου κάνει τεστ για καρκίνο του ήπατος. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το νέο τεστ αίματος μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των διαγνώσεων καρκίνων του ήπατος, σε σύγκριση με το διαθέσιμο τεστ αίματος και παράλληλα να αυξήσει την έγκαιρη διάγνωση.

    Θα ακολουθήσει αξιολόγηση του τεστ σε κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ο Βελκουλέσκου έχει ιδρύσει την εταιρεία Delfi Diagnostics, στην οποία μετέχει ως μέτοχος το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ενώ στην ανάπτυξη του νέου τεστ συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Δημήτριος Μαθιός.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://aacrjournals.org/cancerdiscovery/article/doi/10.1158/2159-8290.CD-22-0659/711014/Detecting-liver-cancer-using-cell-free-DNA

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Μικρορομπότ» που κολυμπούν στο αίμα εξολοθρεύουν θανατηφόρο βακτήριο
    «Μικρορομπότ» που κολυμπούν στο αίμα εξολοθρεύουν θανατηφόρο βακτήριο

    Ζωντανά μικρόβια εξοπλίζονται με νανοσωματίδια και ρίχνονται στη μάχη κατά της ψευδομονάδας.

    Ζωντανά κύτταρα φυτοπλαγκτού, καλυμμένα με νανοσωματίδια που περιέχουν αντιβιοτικό, έσωσαν πειραματόζωα που είχαν προσβληθεί από θανατηφόρα πνευμονία, μια νέα υποψήφια προσέγγιση για την αντιμετώπιση δύσκολων λοιμώξεων.

    Τα ζωντανά «μικρορομπότ» εξουδετέρωσαν πλήρως το διαβόητο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa, μια από τις συχνότερες αιτίες νοσοκομειακών λοιμώξεων, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Materials.

    Η πνευμονία λόγω ψευδομονάδας μπορεί θεωρητικά να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, συχνά όμως αυτό δεν αρκεί. «Ακόμα και με ενδοφλέβια χορήγηση, μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αντιβιοτικού θα φτάσει τελικά στους πνεύμονες» εξηγεί ο Βίκτορ Νίζετ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    «Βάσει των δεδομένων που συγκεντρώσαμε σε ποντίκια, τα μικρορομπότ θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιώσουν την απορρόφηση των αντιβιοτικών και να σώσουν έτσι περισσότερους ασθενείς» επισημαίνει.

    Τα μικρορομπότ αποτελούνται από μονοκύτταρα φύκη του πλαγκτού που φέρουν μαστίγιο για να κινούνται, κάτι που τους επιτρέπει να φτάνουν τα κύτταρα των πνευμόνων κολυμπώντας στο αίμα.

    Στην επιφάνεια των κυττάρων συνδέθηκαν νανοσωματίδια που περιέχουν αντιβιοτικό, αποτελούμενα από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές καλυμμένο με τις μεμβράνες ουδετερόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων.

    Αφενός, τα νανοσωματίδια απελευθερώνουν αντιβιοτικό στα κύτταρα των πνευμόνων. Αφετέρου, οι μεμβράνες ουδετερόφιλων δεσμεύουν και εξουδετερώνουν μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, κάτι που θεωρητικά θα επιτάχυνε την ανάρρωση των ασθενών.

    Τα μικρορομπότ χορηγήθηκαν στα άρρωστα πειραματόζωα μέσω ενός σωλήνα που εισήχθη στην τραχεία. Μια εβδομάδα αργότερα, η λοίμωξη είχε περάσει, αναφέρουν οι ερευνητές.

    Όλα τα ποντίκια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία έμεναν ζωντανά 30 ημέρες μετά την έναρξη του πειράματος, ενώ όλα τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου πέθαναν λόγω της λοίμωξης.

    Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν μάλιστα ότι τα μικρορομπότ είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι ενδοφλέβιες ενέσεις, οι οποίες περιέχουν 3.0000 φορές μεγαλύτερη ποσότητα αντιβιοτικού.

    Μια ενδοφλέβια ένεση έδωσε 1.644 χιλιοστογραμμάρια αντιβιοτικού ανά ζώο, ενώ τα μικρορομπότ καθάρισαν τη λοίμωξη με μόλις 500 νανογραμμάρια.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τις εργαστηριακές μελέτες πριν προχωρήσουν στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο