Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 16:44

Η μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ - Όταν το BBC είχε χιούμορ και φαντασία…

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Απριλίου του 1957, όταν ένα τρίλεπτο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού προγράμματος Panorama του BBC προκάλεσε εντύπωση στους Βρετανούς.

Το ρεπορτάζ έδειχνε μια οικογένεια αγροτών στη νότια Ελβετία- στα σύνορα με την Ιταλία- να μαζεύει μακαρόνια από το οικογενειακό «δέντρο σπαγγέτι». Ήταν τόση η έκπληξη των Βρετανών, που αμέσως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον τηλεοπτικό σταθμό για να μάθουν λεπτομέρειες: πού θα βρουν σπόρους του δένδρου, αν είναι δύσκολη η καλλιέργεια του, πόσο διαρκεί η καρποφορία…

Το ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει πλάνα και από ένα παραδοσιακό Φεστιβάλ Συγκομιδής στην περιοχή, που συνοδευόταν από μια συζήτηση για την αναπαραγωγή και τα λιπάσματα που ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του τέλειου μήκους μακαρονιών!

Τότε, 7 εκατομμύρια από τα 15,8 εκατ. σπίτια (περίπου το 44%) στη Βρετανία είχαν τηλεοπτικούς δέκτες. Και να σημειωθεί επίσης ότι τα ζυμαρικά τότε, στη δεκαετία του ’50, ήταν σπάνιο φαγητό στο Νησί και ήταν γνωστά κυρίως από κονσέρβες μακαρονιών με σάλτσα ντομάτας και, μάλιστα, θεωρούνταν από πολλούς ως μια εξωτική λιχουδιά.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν εκείνο το πρόγραμμα, την 1η Απριλίου του 1957, και εκατοντάδες τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα, άλλοι- οι λίγοι- για να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της ιστορίας κι άλλοι- οι πολλοί- για να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια μακαρονιών και πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα δικά τους «δέντρα σπαγγέτι». Το BBC τους συμβούλευσε να «βάλουν ένα κλωνάρι μακαρόνια σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να προσδοκούν το καλύτερο»…

Δεκαετίες αργότερα, το CNN χαρακτήρισε εκείνο το… ρεπορτάζ ως «τη μεγαλύτερη φάρσα που έκανε ποτέ οποιοδήποτε έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο». Εμπνευστής το Πρωταπριλιάτικου ρεπορτάζ ήταν ο εικονολήπτης Τσαρλς ντε Τζέγκερ που εμπνεύστηκε την όλη ιστορία ενθυμούμενος πώς οι δάσκαλοί στο σχολείο του στην Αυστρία πείραζαν τους αφελείς συμμαθητές του, λέγοντάς τους ότι τα μακαρόνια φύτρωναν στα δέντρα και εκείνοι το πίστευαν.

Το ρεπορτάζ, μάλιστα, είχε γίνει περισσότερο πιστευτό αφού αφηγητής του ήταν ο διάσημος στη Βρετανία Ρίτσαρντ Ντίμπλι, ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του BBC και κορυφαίος σχολιαστής ειδήσεων.
Σκηνές του ευφάνταστου είναι η αλήθεια θέματος είχαν γυριστεί στο (τώρα πια κλειστό) εργοστάσιο Pasta Foods στο Λονδίνο, στο St Albans , στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας. «Και του χρόνου», είπαν στη Βρετανία και χαμογέλασαν όταν κατάλαβαν τη φάρσα, άλλοι πάλι πέθαναν περιμένοντας να καρποφορήσουν τα μακαρονόδενδρα που είχαν σπεύσει να προμηθευτούν…

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 13:23

Σχετικά Άρθρα

  • Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
    Μέση Ανατολή - BBC: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά; - Διαρροή εκ των έσω ή κυβερνοεπίθεση; - Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική πηγή που διέρρευσε τα έγγραφα στο Telegram τα οποία φέρονται να βασίζονται σε δορυφορικές.
    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή, χωρίς όμως να έχει ακόμη καθοριστεί εάν πρόκειται για χάκινγκ ή για εσωτερική διαρροή.
    Τα έγγραφα φέρονται να περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η διαρροή αυτών των εγγράφων αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
    Το BBC σε ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

    Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;

    Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).

    Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).

    Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.

    Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.

    Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

    Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;

    Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.

    Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;

    Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.

    Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση

    Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • ΠΑΣΟΚ για ντοκιμαντέρ BBC: Είδαμε πάλι εικόνες ντροπής - Απαιτείται έρευνα σε βάθος και απόδοση ευθυνών
    ΠΑΣΟΚ για ντοκιμαντέρ BBC: Είδαμε πάλι εικόνες ντροπής - Απαιτείται έρευνα σε βάθος και απόδοση ευθυνών

    Για «εικόνες ντροπής» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του BBC περί παράνομων ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής που προκάλεσαν τον θάνατο μεταναστών.

    «Τον Μάιο του 2023, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο CNN και στην Christiane Amanpour. Η δημοσιογράφος τού έδειξε video των New York Times με το ίδιο οπτικό υλικό με αυτό του ντοκιμαντέρ του BBC, που προβλήθηκε χτες» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει:

    «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ''απολύτως απαράδεκτη πρακτική". Τόνισε πως το περιστατικό του video "ήδη διερευνάται".

    Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν γνωρίζει τα συμπεράσματα αυτής της διερεύνησης.

    Οι καταγγελίες για επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή πρακτικές, είναι πολλές. Οι απαντήσεις, συνήθως, γενικές, αόριστες και αποπροσανατολιστικές.

    Υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και για τον εγκληματικό ρόλο των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος, όμως, δεν μπορεί να τίθενται σε διαπραγμάτευση.

    Από το 2014 μέχρι το τέλος του 2023, καταγράφηκαν 3.321 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών παιδιά και βρέφη. Η σκέψη πως κάποιοι θάνατοι οφείλονται σε παραλείψεις ή, ακόμη χειρότερα, σε πράξεις των αρμόδιων κρατικών αρχών γεννά αποτροπιασμό και θλίψη.

    Χτες, είδαμε πάλι εικόνες ντροπής. Μεταξύ άλλων, ένα νήπιο να μεταφέρεται από άγνωστο κουκουλοφόρο από την ασφάλεια της στεριάς σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής με άγνωστο προορισμό. Παρακολουθήσαμε επίσης αλλοδαπό να καταγγέλλει "απαράδεκτη πρακτική", που οδήγησε στον πνιγμό δύο ανθρώπων. Ακούσαμε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να μιλά για διεθνές έγκλημα.

    Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, είναι ηθική και νομική υποχρέωση. Οι παράνομες πράξεις και εντολές πρέπει να τιμωρούνται, οι επιχειρησιακές αστοχίες να βελτιώνονται.

    Χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις απαιτείται έρευνα σε βάθος και απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, όπου και αν υπάρχουν».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Σύμη: Βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός παρουσιαστής του BBC
    Σύμη: Βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός παρουσιαστής του BBC

    Νεκρός εντοπίστηκε ο Βρετανός παρουσιαστής του BBC, Μίκαελ Μόσλι, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Σύμη.

    Δήμαρχος Σύμης: Έπεσε και σκοτώθηκε

    Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος συμμετείχε και στις έρευνες αναζήτησής του, μιλώντας στο OPEN την δυσάρεστη είδηση, λέγοντας:

    «Ήμουν στη βάρκα που πήγαμε όλοι μαζί για να βρούμε το σπήλαιο που λέγανε πως πήγε. Τράβαγαν οι κάμερες και η κάμερα της ΕΡΤ έπιασε ένα αντικείμενο, δίπλα στο φράκτη, 10 μέτρα από την παραλία. Σκοτωμένος ο άνθρωπος. Αν είναι δυνατόν. Είχε φτάσει στον προορισμό του και 10 μέτρα από την παραλία που έχει 200 άτομα, δεν τον είδε κανείς. Έπεσε και σκοτώθηκε».

    Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις και αναμένεται και επίσημα η ταυτοποίησή του.

    «Διένυσε την διαδρομή που είχε προγραμματίσει»

    Η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου με τη σειρά της δήλωσε πως: «Κατάφερε και διένυσε αυτή τη δύσβατη περιοχή και έφτασε στο τέλος και θα δούμε τώρα τι έγινε και βρέθηκε εκεί. Είναι πολύ κοντά στο σπίτι του. Κατάφερε να διανύσει την διαδρομή που είχε προγραμματίσει» και στο τέλος αυτής φαίνεται πως κάτι συνέβη.

    Bίντεο-ντοκουμέντο με τις τελευταίες κινήσεις του παρουσιαστή

    Στη δημοσιότητα είχε έρθει και βίντεο – ντοκουμέντο με τις τελευταίες κινήσεις του παρουσιαστή του BBC πριν χαθούν τα ίχνη του, το μεσημέρι της Τετάρτης (5/6).

    Στο βίντεο που παρουσιάζει η Daily Mail φέρεται να διασχίζει το χωριό Πέδι, φορώντας μπλε μπλούζα και μαγιό, όπως αυτά που φορούσε την ημέρα που εθεάθη για τελευταία φορά, αλλά και το χαρακτηριστικό του καπέλο. Στα πλάνα, εμφανίζεται να κρατά και ομπρέλα, κάτι που μαρτυρά ότι είχε προνοήσει για τον καυτό ήλιο του νησιού.

    Ποιος ήταν ο Μάικλ Μόσλεϊ

    Ο 67χρονος Μάικλ Μόσλεϊ ήταν γνωστός στη Βρετανία για τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «This Morning» και το «The One Show». Είναι επίσης οικοδεσπότης του podcast «Just One Thing» για την υγεία για το BBC.

    Στο παρελθόν παρουσίαζε και τη σειρά «Trust Me, I'm A Doctor» στο BBC

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σύμη: «Είναι σαν να άνοιξε και να τον κατάπιε η Γη» - Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον παρουσιαστή του BBC
    Σύμη: «Είναι σαν να άνοιξε και να τον κατάπιε η Γη» - Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον παρουσιαστή του BBC

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ, που αγνοείται από την Τετάρτη. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε απόκρημνα μονοπάτια της Σύμης, τη θάλασσα και τις ακτές των παραλιών.

    Χθες μεταξύ άλλων ομάδα εθελοντών κατέβηκε σε σπήλαιο που υπάρχει στο νησί, αλλά ούτε εκεί βρέθηκε κάποιο ίχνος του παρουσιαστή. «Δεν είναι προσβάσιμο για να μπει κάποιος χρειάζεται εξοπλισμό», επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN o Γ. Βόλας από την εθελοντική ομάδα κρίσεων Σύμης.

    κακοτράχαλο. «Οι πέτρες είναι τόσο απότομες, που όταν περάσεις από τη μία θα πρέπει να βλέπεις πως είναι και η άλλη. Είναι δίπλα δίπλα η μία με την άλλη και δεν έχεις ορατότητα. Εμείς ήμασταν σε απόσταση 10 μέτρων και ήταν δύσκολο να δούμε τον άλλο που βρίσκεται παρά δίπλα», εξήγησε.

    «Δεν έχουμε βρει ούτε ένα ίχνος του», δήλωσε από την πλευρά του αντιδήμαρχος Σύμης Νικήτας Γύργης. Σχολιάζοντας τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν χθες στα οποία εμφανίζεται ο 67χρονος παρουσιαστής να περπατά στο Πέδι, επεσήμανε «στα πλάνα κινείται παραλιακά στο δρόμο από το Πέδι. Δείχνουν ότι έχει φύγει σώος και ασφαλής από το μονοπάτι του Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση στη δεξιά πλευρά προς το Πέδι. Ο άνθρωπος δεν πήρε τον δρόμο, που οδηγεί στο χωριό και από εκεί στον γιαλό, που ήταν και το κατάλυμα. Επέλεξε και ακολουθήσει τη δεξιά πλευρά του παραλιακού δρόμου, φτάνοντας στην απέναντι πλευρά, που είναι ακριβώς απέναντι από το αρχικό σημείο της εξαφάνισης του»

    «Ακολουθεί τον παραλιακό δρόμο και μπαίνει σε ένα μονοπάτι, που οδηγεί στο βουνό, που είναι πολύ επικίνδυνο σημείο. Ήμουν αισιόδοξος, αλλά δεν έχει βρεθεί ούτε ένα στοιχείο είναι σαν να άνοιξε και να τον κατάπιε η γη», συμπλήρωσε.

    Η συμπληρωματική κατάθεση της συζύγου του

    Χθες η σύζυγος του Μόσλεϊ έδωσε συμπληρωματική κατάθεση. Στην ερώτηση των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση γιατί ο παρουσιαστής δεν πήρε το κινητό τηλέφωνο η ίδια απάντησε πως είχε μαζί του είχε το πορτοφόλι του, νερό και ένα ρολόι το οποίο όμως δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας έτσι ώστε να μπορεί να δίνει στοιχεία όπως για παράδειγμα το στίγμα αυτού που το φέρει.

    Η ίδια σε δήλωση τους εξεφρασε την ευγνωμοσύνης στους κατοίκους του νησιού για τη μεγάλη κινητοποιήση που είναι σε εξέλιξη. «Έχουν περάσει τρεις ημέρες από τότε που ο Μάικλ έφυγε από την παραλία για έναν περίπατο. Είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και πλέον ανυπόφορες ημέρες της ζωής μου και των παιδιών μου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και η οικογένειά μας είναι απίστευτα ευγνωμονούσα προς τους κατοίκους της Σύμης, τις ελληνικές Αρχές και την βρετανική Πρεσβεία που εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν να βρεθεί ο Μάικλ. Δεν θα χάσουμε τις ελπίδες μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη Σύμη έχουν μεταβεί και τα τέσσερα παιδιά του, τα οποία μαζί με τις Αρχές, συμμετέχουν στην κινητοποίηση για την ανεύρεσή του.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έπεσε στη θάλασσα ή απήχθη; Ποια σενάρια εξετάζουν οι Αρχές για την εξαφάνιση του Μάικλ Μόσλεϊ
    Έπεσε στη θάλασσα ή απήχθη; Ποια σενάρια εξετάζουν οι Αρχές για την εξαφάνιση του Μάικλ Μόσλεϊ

    Συνεχίζεται το μυστήριο με την εξαφάνιση του παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Τετάρτη (5/6) στη Σύμη. Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό «χτενίζουν» το νησί, ενώ ειδικό drone σαρώνει τα δύσβατα σημεία, με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Αγίου Νικολάου.

    Ο 68χρονος εθεάθη για τελευταία φορά όταν ξεκίνησε για πεζοπορία κατά μήκος της παραλίας. Πλέον οι ομάδες που εμπλέκονται στην αναζήτηση του 67χρονου επικεντρώνονται Βόρεια από το Πέδι και συγκεκριμένα στον λόφο της Νουλιάς.

    Τα επικρατέστερα σενάρια

    Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι δεν αποκλείεται ακόμα και το σενάριο της απαγωγής. Μάλιστα, ανέφερε τρία ως τα επικρατέστερα σενάρια: της οικειοθελούς εξαφάνισης, της εγκληματικής ενέργειας αλλά και την περίπτωση του να έχει πέσει στη θάλασσα ο Βρετανός παρουσιαστής.

    Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

    Οι αστυνομικές Αρχές που συμμετέχουν στις έρευνες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τόσο της αυτοκτονίας όσο και της εγκληματικής ενέργειας. Ωστόσο θα συνεχίσουν να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή το νησί για ένα στοιχείο που θα μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση. «Γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση. Άνθρωποι περιμένουν το Ferry για να φύγουν από εδώ από την Ρόδο, να πάνε να ψάξουν τον διάσημο Βρετανό, μια πολυαγαπημένη τηλεοπτική προσωπικότητα» ανέφερε από τη Σύμη ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, Joe Inwood.

    Φωτογραφία ντοκουμέντο τον δείχνει σε αστικό περιβάλλον

    Το μεσημέρι τα δεδομένα ανατράπηκαν αναφορικά με τον βρετανό παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ.

    Φωτογραφίες ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας, δείχνουν τον παρουσιαστή του BBC σε αστικό περιβάλλον, κρατώντας ομπρέλα, αρκετά μακριά από το σημείο που διεξάγονται οι έρευνες για την εξαφάνισή του. Αυτό σημαίνει πως ο Μόσλεϊ κατάφερε να διασχίσει το μονοπάτι με ασφάλεια.

    Όπως μεταδίδει το MEGA, αυτό δείχνει πως ο Μόσλεϊ ήταν ζωντανός αρκετές ώρες από τη στιγμή που οι αρχές εκτιμούν πως εξαφανίστηκε. Είχε προηγηθεί μαρτυρία γυναίκας, η οποία ανέφερε πως είδε τον παρουσιαστή περίπου μία ώρα αφότου έφυγε από την παραλία του Αγίου Νικολάου, στη Σύμη.

    Δείτε τη φωτογραφία ντοκουμέντο

    Φωτογραφία ντοκουμέντο του Μάικλ Μόσλεϊ/MEGA TV

    Πηγή: ethnos.gr
  • Σύμη: Παροδική αμνησία είχε πάθει προ 5ετίας ο παρουσιαστής του BBC – Πού κινούνται οι έρευνες
    Σύμη: Παροδική αμνησία είχε πάθει προ 5ετίας ο παρουσιαστής του BBC – Πού κινούνται οι έρευνες

    «Ξαφνικά όλα χάθηκαν», περιέγραφε ο ίδιος αυτό που του συνέβη στην Κορνουάλη, ενώ στο νησί οι διασώστες ψάχνουν σε νέο, δύσβατο σημείο στα βόρεια του Πεδιού

    Παροδική σφαιρική αμνησία (TGA) είχε περάσει προ 5ετίας ο παρουσιαστής του BBC, ο οποίος αγνοείται από την Τετάρτη το απόγευμα στη Σύμη, περιστατικό το οποίο έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα ως προς το τι μπορεί να συνέβη στον Μάικλ Μόσλεϊ.

    Σε άρθρο του στην Daily Mail, ο ίδιος ο Μόσλεϊ είχε αποκαλύψει ότι το 2019 από μια βόλτα στη θάλασσα της Κορνουάλης κατέληξε στα επείγοντα, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί τι είχε συμβεί.

    Ευτυχώς η σύζυγός του ήταν μαζί του και αυτό που την έκανε να ανησυχήσει πολύ ήταν το γεγονός ότι εκείνος ρωτούσε ξανά και ξανά ποια χρονιά είναι και αν είχε λιποθυμήσει, ενώ επαναλάμβανε διαρκώς τα ονόματα των παιδιών τους. «Φοβόμουν ότι θα τα ξεχάσω» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ένιωθε πολύ «μπερδεμένος».

    Λίγο πριν το ζευγάρι είχε πέσει στο νερό αλλά, όπως εξηγούσε o παρουσιαστής του BBC, «ήταν πολύ κρύο ακόμα και για εμάς που είχαμε συνηθίσει και αρχίσαμε να κολυμπάμε πίσω στην ακτή. Θυμάμαι να σκέφτομαι: ‘Σίγουρα θα καταφέρω να προλάβω την Κλερ μέχρι την ξηρά’. Και τότε όλα χάθηκαν».

    «Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι στα επείγοντα στο νοσοκομείο του Truro, με την Κλερ να κάθεται δίπλα μου και να δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη» λέει ο ίδιος. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις κι ενώ τα πρώτα συμπτώματα έδειχναν εγκεφαλικό, οι γιατροί κατέληξαν ότι ήταν παροδική σφαιρική αμνησία (transient global amnesia), δηλαδή αιφνίδια καλοήθης διαταραχή μνήμης που επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα στο 24ωρο.

    Η έναρξη των επεισοδίων της TGA είναι ξαφνική με τον ασθενή να διακατέχεται από άγχος σχετικά με τη κατάστασή του επαναλαμβάνοντας ερωτήσεις όπως «πώς ήρθαμε εδώ;» και «τι μου συμβαίνει;», ακριβώς δηλαδή ό,τι περιγράφει ο δρ Μόσλεϊ.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό του παρουσιαστή έχουν επικεντρωθεί σε ένα νέο σημείο, στα βόρεια του Πεδιού

    Οι έρευνες στη Σύμη

    «Αιωρείται ένα γιατί…», λέει ο αντιδήμαρχος Σύμης, Νικήτας Γρύλλης, μιλώντας στο MEGA για την εξαφάνιση του βρετανού παρουσιαστή.

    «Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ένα νέο σημείο, στα βόρεια του Πεδιού, και απέναντι από το μονοπάτι του Αγ. Νικολάου. Είναι μία περιοχή δύσβατη με κρυφά σημεία. Στην παραλία της Αγ. Μαρίνας ουδέποτε πήγε, δεν υπάρχει υλικό που να το επιβεβαιώνει οπότε όλες οι έρευνες επικεντρώνονται στο δύσβατο και επικίνδυνο βουνό για την ανεύρεσή του» σημειώνει ο ίδιος.

    Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος τονίζει το πόσο δύσκολο είναι να «χαθεί» κάποιος στη Σύμη: «Δεν είχαμε εξαφάνιση ποτέ στο νησί ούτε δυστύχημα. Στο Πέδι υπάρχουν τουρίστες, καταστήματα, γι’ αυτό υπάρχει και το οπτικό υλικό. Αιωρείται ένα γιατί, γιατί 2 η ώρα το μεσημέρι, γιατί με 42 βαθμούς Κελσίου να ανέβει την δύσβατη πλαγιά. Ξέραμε ότι είχε γνώση για την πεζοπορία και άρα θα είχε γνώση για την περιοχή».

    Σηκώθηκε drone

    Ο κ. Γρύλλης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών «σηκώθηκε drone και σήμερα επιχειρούν πυροσβέστες και σκύλοι. Όλο το υλικό που έχουμε τον έχει πιάσει να φεύγει παραλιακά αλλά δεν υπάρχει επιστροφή».

    Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος silver alert Δωδεκανήσων, Μιχάλης Τσιμπούκας, ανέφερε για την έρευνα ότι «έχει φύγει από το αρχικό σημείο όπου ψάχναμε. Χθες στις 2 η ώρα η έρευνα μας έδωσε κατεύθυνση σε ένα πολύ δύσβατο βουνό, βουνό που η μορφολογία του δεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε εύκολα και άνετα. Υπάρχουν σημεία σε αυτό το βουνό που μπορεί να δυσκολέψουν έναν άνθρωπο».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι μια ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους σε αυτό το σημείο των ερευνών» και έχουν παρακολουθήσει τη διαδρομή του στα ταξίδια του, καθώς είναι περιπατητής βουνών και μπορεί με αυτόν τον τρόπο που επιλέγει να θέλει να εξελίξει την επιστήμη του: «Επιλέγει συχνά τέτοιες διαδρομές στα ταξίδια του, όπως εχουμε διαπιστώσει. Ακόμα και γιατρός να είσαι είναι άκρως επικίνδυνα κάποια σημεία και ειδικά χωρίς νερό».

    Πηγή: in.gr

  • Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε σήμερα ψέματα;
    σε Plus +
    Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε σήμερα ψέματα;

    Πρωταπριλιά έχουμε σήμερα και το έθιμο με τα καλοπροαίρετα ψέματα που λέμε σήμερα, καλά κρατεί. Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο αυτό;

    Δύο οι επικρατέστερες εκδοχές

    Το έθιμο με τα ψέματα την 1η Απριλίου έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, όμως εκείνο το διάστημα, τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα.

    Έτσι και αυτοί, όπως κάνουν άλλωστε οι ψαράδες όλων των εποχών και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

    Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

    Στην αρχή δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

    Οι ρίζες του εθίμου στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.

    Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

    Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά!

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ξύρισε το μουστάκι o Στάθης Καννής
    Ξύρισε το μουστάκι o Στάθης Καννής

    Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους υπαλλήλους και στενούς συνεργάτες του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή σήμερα, νωρίς το πρωί, όταν εμφανίστηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, χωρίς μουστάκι!

    Κάτι που δεν το ήξεραν παρά ελάχιστοι, είναι ότι ο κ. Καννής είχε εκμυστηρευτεί σε πολύ στενό οικογενειακό και μόνο κύκλο, ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα ξύριζε το μουστάκι του.

    Για διάφορους λόγους όμως, άργησε να το κάνει πράξη. Ίσως και να είχε να κάνει και με την επέτειο της 25ης Μαρτίου καθώς ήθελε να εμφανιστεί στην παρέλαση ως μυστακοφόρος.

    Οπότε τώρα, ήταν έτοιμος να κάνει την προεκλογική του δέσμευση, πράξη!

    Με τις υγείες του!

    ... και Καλή Πρωταπριλιά

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο