Ρολό χοιρινό με γέμιση από μπέικον, σπανάκι και γραβιέρα

xoirino rolo unsplash

Το χοιρινό αποτελεί διαχρονικά  αγαπημένη επιλογή για τα γιορτινά μας γεύματα!!

Νόστιμη γεύση που αγαπούν όλοι, εύκολα διαχειρίσιμο στο μαγείρεμα και σχετικά οικονομικό…

Μπορεί να συνδυαστεί άψογα με λεμονάτες πατάτες φούρνου, πουρέ γλυκοπατάτας, μόνο με σαλάτα για όποιον θέλει κάτι πιο ελαφρύ και γενικά με ότι τραβάει η όρεξή σας…

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει και φέτος από το γιορτινό μας τραπέζι και εμείς βρήκαμε την πιο εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!!

Θα χρειαστούμε:

  • 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι για ρολό
  • 10-12 φέτες μπέικον
  • 200 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι
  • 300 γρ. γραβιέρα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού μπύρα
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι – Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Με τα παραπάνω υλικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρολό, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα δύο μικρότερα. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας «ανοίξει» το κρέας έτσι ώστε να είναι έτοιμο για γέμισμα και πάμε να ετοιμάσουμε τα ρολά μας…

antonopouos 1130x300xmas

Τοποθετούμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και απλώνουμε το μισό κρέας.

Τοποθετούμε τις 5-6 φέτες μπέικον κατά μήκος του κρέατος για να το καλύψουμε ολόκληρο.

Πάνω από το μπέικον τοποθετούμε τα μισά φύλλα σπανάκι με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

Ξεχωρίζουμε τα 150 γρ. γραβιέρα, από την οποία κόβουμε δύο μακρόστενα κομμάτια και τα τοποθετούμε οριζόντια στην άκρη του κρέατος, εκεί ακριβώς που θα ξεκινήσουμε να τυλίγουμε. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε κάτι σταθερό, που θα μας βοηθήσει να τυλίξουμε πιο εύκολα.

Την υπόλοιπη από τη γραβιέρα που ξεχωρίσαμε, την τρίβουμε και την μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια. Αλατοπιπερώνουμε καλά.

Ξεκινάμε να τυλίγουμε το κρέας, προσέχοντας να φτιάξουμε ένα σφιχτό ρολό και στερεώνουμε πρόχειρα την άκρη με οδοντογλυφίδες.

Με ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο δένουμε το ρολό σε διάφορα σημεία, κάθετα αλλά και κατά μήκος, για να συγκρατήσουμε τη γέμιση να μην «αδειάσει» κατά το ψήσιμο.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το ρολό και εξωτερικά.

Σ’ αυτό το σημείο έχουμε ετοιμάσει το ένα μας ρολό και κάνουμε τη διαδικασία από την αρχή για το δεύτερο. Αν έχουμε αρκετό χώρο στον πάγκο της κουζίνας μας μπορούμε να τα φτιάχνουμε και ταυτόχρονα.

Αφού έχουμε ετοιμάσει και τα δύο ρολά μας, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφού κάψει καλά, τοποθετούμε τα ρολά μας.

aigli xmas22new

Θέλουμε να πάρουν καλό χρώμα, ομοιόμορφα σε κάθε πλευρά τους. Αυτό θα βοηθήσει να θωρακιστεί εξωτερικά το κρέας, να μην χάσει τα υγρά του και να παραμείνει μαλακό εσωτερικά.

Μεταφέρουμε τα ρολά σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Αν μας αρέσει το άρωμα του δεντρολίβανου, σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να στερεώσουμε στον σπάγκο 1-2 κλαδάκια σε κάθε ρολό. Θα απελευθερώσουν όλα τους τα αρώματα κατά το ψήσιμο και θα δώσουν ένα μοναδικό άρωμα στο ψητό μας.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τη μπύρα και περιχύνουμε τα ρολά μας.

Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια των ρολών. Όχι από κάτω που ακουμπάει στο σκεύος.

Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στις αντιστάσεις. Ενδιάμεσα, γυρίζουμε τα ρολά και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αφού ψηθούν τα ρολά μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά για να στερεοποιηθεί η γέμιση, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.   

Καλή σας όρεξη!! 

Photo by Mike Tinnion on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo