Χάρισε ένα βιβλίο… άνοιξε ένα παράθυρο στη φαντασία

vivlia Xmas22 unsplash

Η λογοτεχνία είναι μια απόδραση από τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας. Ένα ταξίδι στη φαντασία που μπορεί να δώσει αξία στα μικρά, ασήμαντα πράγματα, να τα χρωματίσει και να τους δώσει νόημα.

Στην εποχή που η τεχνολογία «σαρώνει» τη ζωή μας, η ανάγνωση ενός καλογραμμένου βιβλίου γεννάει αληθινά συναισθήματα… γέλιο, κλάμα, αγωνία, περίεργεια!! Εξευγενίζει το χαρακτήρα και τα πάθη του και λειτουργεί ως μέσο ψυχικής κάθαρσης και αυτογνωσίας.

Γι’ αυτό ένα βιβλίο θα είναι πάντα μια από τις καλύτερες επιλογές για τα δώρα των Χριστουγέννων!!

Ζητήσαμε από τον Σωτήρη Κορκολή, ιδιοκτήτη του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στον Πύργο, να μας προτείνει ενδιαφέροντα βιβλία για να επιλέξετε τα κατάλληλα για τα δικά σας δώρα!!

Για εκείνη

opos ithela na ziso

Όπως ήθελα να ζήσω - Ελένη Πριοβόλου

Ελλάδα, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, πολιτευτές, τραμπούκοι, «χρυσοκάνθαροι» και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και, αντί για χρηματιστηριακά παιχνίδια, να επενδύσει στην «ωραιότητα». Με την εκτός γάμου θυγατέρα του Ροζίτα και τον παραγιό του Σωτήρη Κονταξή φυτεύουν ροδώνα, στον οποίο ευελπιστούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες ρόδων, αλλά και να δημιουργήσουν νέα είδη, φτάνοντας ως την επίτευξη του «γαλάζιου ρόδου». Ο Pοδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία», γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Εκεί θα εμβαπτισθούν οι ανήσυχοι νέοι, θα καταφύγουν οι παλαιότεροι αντιμοναρχικοί, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή, σε μια Αθήνα αγνώριστη, που εκπλήσσει διαρκώς τον αναγνώστη, είτε με τις διαφορές της είτε με τα κρυμμένα σε αυτήν «σημεία των καιρών μας».

Ένα μυθιστόρημα εποχής για όλους εκείνους που έζησαν «όπως ήθελαν να ζήσουν», κληροδοτώντας στους επόμενους τους σπόρους της ουτοπίας.

THEMELIO 1130Χ300 Xmas 2021

ennea xronia siopis

Εννέα χρόνια σιωπής – Χρυσηίδα Δημουλίδου

Νέα Υόρκη, 1995 Ο Μπράιαν Τζόναθαν Μαλόι και ο Ντάνιελ Φάλλον είναι παιδικοί φίλοι, μετανάστες από την Ιρλανδία και παντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο Μπράιαν είναι ένας μοναχικός συγγραφέας που αγαπά την ησυχία, ενώ ο Ντάνιελ, πρώην αθλητής του μπέιζμπολ και νυν προπονητής μιας μικρής ομάδας, με τρεις αποτυχημένους γάμους, είναι γυναικάς και του αρέσει το ποτό. Μέσα όμως από αυτή τη διαφορετικότητά τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και φυσικά τους συνδέει δυνατά η κοινή καταγωγή και τα παιδικά βιώματά τους. Όταν πριν από εννέα χρόνια ο Μπράιαν εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, έκανε τεράστια εκδοτική επιτυχία και έγινε διάσημος. Ξεκινώντας, όμως, να γράφει το δεύτερο, έχασε την Κλερ, τη γυναίκα του, και κλείστηκε στον εαυτό του, μη δυνάμενος να ξαναγράψει άλλο βιβλίο. Η οικονομική αδράνεια τόσων ετών τού έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, γι’ αυτό πιέζει τον εαυτό του να ολοκληρώσει εκείνο το βιβλίο που άφησε στη μέση. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που το διαμέρισμα δίπλα στο δικό του νοικιάζεται από τη Μανόν Ριβερστόουν, μια νεαρή στριπτιζέζ που κάνει πολλή φασαρία. Ο Μπράιαν είναι πλέον πεπεισμένος ότι δε θα μπορέσει να ολοκληρώσει το βιβλίο του και σκέφτεται να τα παρατήσει όλα, όταν ξημέρωμα Πρωτοχρονιάς συμβαίνει το ανεπάντεχο…

kopanitsanos xmas22

to tetradio ton syntagon

Το τετράδιο των συνταγών – Ζακύ Ντυράν

Ο Ανρί, ιδιοκτήτης ενός µικρού παραδοσιακού µπιστρό σε µια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, είναι ένας ασυναγώνιστος µάγειρας, που προσφέρει γαστριµαργικές απολαύσεις µε τα πιο απλά υλικά. Δε θέλει όµως ο γιος του ο Ζυλιέν να ακολουθήσει το επάγγελµά του, ούτε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αν και ποτέ δεν του έχει εξηγήσει γιατί. Όπως ακριβώς δεν του είπε ποτέ ούτε γιατί τους εγκατέλειψε η µητέρα του Ελέν πριν από τριάντα χρόνια. Όταν ο Ανρί πέφτει σε κώµα, ο Ζυλιέν, που περνά ώρες κοντά του, κρατώντας του το χέρι, θυµάται το χαµένο τετράδιο των συνταγών του πατέρα του, όπου τον έβλεπε, από τα παιδικά του χρόνια, να σηµειώνει τις συνταγές και τα µυστικά της κουζίνας του. Ο Ζυλιέν είναι αποφασισµένος να βρει αυτό τον τελευταίο σύνδεσµο µε τον πατέρα του. Θα µπορέσουν άραγε τα µυστικά της µαγειρικής να τον βοηθήσουν επιτέλους να καταλάβει και τα µυστικά που έχει κρατήσει ο Ανρί όλα αυτά τα χρόνια;
Το Τετράδιο των Συνταγών σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου για τον οποίο η µαγειρική είναι κάτι περισσότερο από επάγγελµα – είναι η καθηµερινή ευχαρίστηση του να µοιράζεσαι και µια τέχνη για να ξεπερνάς τις δυσκολίες.

papaxristop zaf xmas22

kata ionni petroulakis

Κατά Ιωάννη – Σπύρος Πετρουλάκης

Χανιά, σήμερα

Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;

Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.

Χανιά, 1900-1922

Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;

Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώ­να μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…

psichogios xmas22

anemodarmena ypsi

Ανεμοδαρμένα Ύψη – Emily Bronte

«Από ό,τι κι αν είναι φτιαγμένες οι ψυχές μας, η δική του και η δική μου είναι ίδιες».

Η Κάθριν Έρνσο αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον θετό της αδελφό, τον νεαρό ορφανό Χίθκλιφ. Ένα δέσιμο που μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του.
Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Έρνσο αναλαμβάνει τη διαχείριση της περιουσίας, που περιλαμβάνει την έπαυλη Ανεμοδαρμένα Ύψη, και οι ισορροπίες κλονίζονται. Ο Χίθκλιφ ταπεινώνεται επανειλημμένα και του στερούν κάθε ελευθερία.
Η Κάθριν σκέφτεται ότι πρέπει να παντρευτεί κάποιον αντάξιό της, με παιδεία και κοινωνική θέση, δηλαδή όλα όσα δεν έχει ο Χίθκλιφ. Στο άκουσμα της είδησης, ο Χίθκλιφ εξαφανίζεται από τις ζωές τους.
Τρία χρόνια μετά, στα Ανεμοδαρμένα Ύψη εμφανίζεται ένας πλούσιος άνδρας με εκλεπτυσμένους τρόπους. Πίσω, όμως, από το ευγενικό προσωπείο κρύβεται το μίσος του για την οικογένεια που τον ταπείνωσε και μια ακόρεστη δίψα για εκδίκηση.
Μια εκδίκηση που απειλεί να καταστρέψει ακόμα και τη δική του ζωή. Μια εκδίκηση που τροφοδοτείται από μια «δαιμονισμένη» αγάπη.

Απόσπασμα από τη μοναδική γραφή της Emily Bronte:
Να είσαι μαζί μου πάντα –με οποιαδήποτε μορφή–, ακόμα κι αν με τρελάνεις! Μόνο μη με αφήνεις σε αυτή την άβυσσο, όπου δεν μπορώ να σε βρω!
Ω Θεέ μου, είναι αβάσταχτο! Δεν μπορώ να ζω χωρίς τη ζωή μου! Δεν μπορώ να ζω χωρίς την ψυχή μου!
Emily Bronte

sakellariou xmas22

Για εκείνον

ekei pou pethainei o anemos

Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος - Albert Bertran Bas

Το μυθιστόρημα “Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος” βασίζεται στις πραγματικές αναμνήσεις του παππού του συγγραφέα. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι ενηλικίωσης στο οποίο παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο Ρόμπερτ Κάππα, ο Χέμινγουεϊ, ο Χίτλερ, ο Ματσάδο ή η Μπέλα Ντορίτα· παρουσιάζοντάς μας μέρη μυθικά, όπως το κλαμπ Μολίνο και στιγμές ιστορικές όπως η βύθιση του πολεμικού πλοίου Ουρουγουάη, η είσοδος των φρανκικών στη Βαρκελώνη και η συνάντηση του Φράνκο με τον Χίτλερ στην Χεντάγια.

apotypoma psixis

Αποτύπωμα ψυχής – Νίκος Σπυρόπουλος

Μόλις κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΡΗ το νέο βιβλίο του Νικου Σπυροπουλου , «Αποτύπωμα ψυχής».

Πρόκειται για την  3η κατά σειρά έμμετρη ποιητική συλλογή του λαϊκού ποιητή, που αυτή τη φορά είναι ένας ύμνος στην αγαπημένη του ομάδα, την ΑΕΚ.

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Νίκος γράφει τα ποιήματά του την ώρα που οδηγεί το φορτηγό του, καθώς είναι πάντα ακούραστος, αστείρευτος και  δημιουργικός

to theio tragi

Το θείο τραγί – Γιάννης Σκαρίμπας

Γραμμένο το 1931 και δημοσιευμένο στις αρχές του 1933 το "Θείο Τραγί" αποτελεί το σημείο εκκίνησης της νεωτερικής γραφής του Γιάννη Σκαρίμπα, αφού εμπεριέχει, προδρομικά, τα περισσότερα από τα στοιχεία εκείνα που θα εξελιχθούν και θα αποτελέσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του συγγραφέα. 

Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, το "Θείο Τραγί" εξακολουθεί να αποτελεί ένα νεωτερικό μυθιστόρημα, λόγω της αφηγηματικής του τεχνικής και της αναρχικής του γραφής, αλλά κυρίως λόγω του ιδιότυπου πρωταγωνιστή ο οποίος είναι κατά πολύ συγγενικός με τον τύπο του ήρωα που ξεπήδησε στην Αμερική, τριάντα χρόνια αργότερα, από το κίνημα των Beats.

xronos dolofonos

Χρόνος δολοφόνος - Μισέλ Μπισί

27 χρόνια πριν έθαψε το παρελθόν της. Τώρα κάποιος προσπαθεί να θάψει την αλήθεια…

Το καλοκαίρι του 1989 η δεκαπεντάχρονη Κλοτίλντ κάνει διακοπές με την οικογένειά της στην Κορσική. Σε έναν δρόμο όλο απότομες στροφές το αυτοκίνητό τους βγαίνει από την πορεία του και πέφτει σε γκρεμό. Επιζεί μόνο η Κλοτίλντ.

Είκοσι εφτά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2016, η Κλοτίλντ επισκέπτεται πάλι την Κορσική μαζί με τον άντρα της και την έφηβη κόρη της. Πιστεύει πως το ταξίδι αυτό θα είναι ένας τρόπος να λυτρωθεί από το παρελθόν και να χτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κόρη της.

Να όμως που στο ίδιο ακριβώς μέρος όπου είχε περάσει εκείνο το καλοκαίρι η Κλοτίλντ λαμβάνει ένα γράμμα. Από τη μητέρα της. Που αποκλείεται να είναι ζωντανή. Καθώς ξυπνούν μέσα της εικόνες από το παρελθόν, η Κλοτίλντ αρχίζει να αμφισβητεί τη μνήμη της. Τόσα χρόνια ήταν βέβαιη ότι είχε δει τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της νεκρούς.

Τότε ποιος της έστειλε το γράμμα; Και γιατί;

maoutxaouzen

Μαουτχάουζεν – Ιάκωβος Καμπανέλης

Στις 5 του Μάη, λίγο πριν απ' το μεσημέρι, ένα θεόρατο αμερικάνικο τάνκ, καπνισμένο και σημαδεμένο απ' τον πόλεμο, γκρέμισε την πύλη του Μάουτχάουζεν και μπήκε στον περίβολο. Κι αυτό το θεόσταλτο άρμα της ελευθερίας ήταν, λέει, ένα από τα αμέτρητα κι ακατανίκητα της ενδεκάτης ταξιαρχίας αρμάτων της τρίτης αμερικανικής Στρατιάς που διοικούσε κάποιος σπουδαίος στρατηγός ονόματι Τζώρτζ Πάττον!...Τι ωραία λόγια, τι ουράνιες ειδήσεις... Οι πολεμιστές μας κοίταζαν σαστισμένοι, περήφανοι, περίλυποι....Καλά που κάνανε και μείνανε εκεί ψηλά, στη ράχη του τάνκ. Γλιτώσανε από τόσες μάχες. Απ' τη χαρά μας δε θα γλιτώνανε. Ουρλιάζαμε, ξεσκίζαμε τα ρούχα μας, ταρακουνιόμαστε σα διαμονισμένοι. Στριμωχνόμαστε, ποδοπατιόμαστε, για να φτάσουμε κοντά στο τανκ. Πολλοί πέφτανε πάνω και φιλούσανε τα καπνισμένα σιδερικά κι άλλοι χτυπούσανε τα κεφάλια τους και κλαίγανε.

Για τους μικρούς μας φίλους

froutopia

Φρουτοπία (Τόμος 8): Το δόντι της κόμπρας – Ευγένιος Τριβιζάς

Μετά από άγριες καταδιώξεις και αφάνταστες δοκιμασίες στην πιο συγκλονιστική, την πιο ανατριχιαστική στιγμή του έπους της Φρουτοπίας, οι δύο άσπονδοι εχθροί, ο Θάνος και ο Μανόλης, βρίσκονται επιτέλους αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο, μόνο που αυτήν τη φορά ο Μανόλης είναι κολοκυθάκι και ο Θάνος μανάβης. Με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν; Τι συναρπαστικές σκηνές θα εκτυλιχτούν το μοιραίο εκείνο μεσημέρι στο ηλιόλουστο τμήμα - Κολοκυθιών, Κουνουπιδιών και Καρότων - της νεόδμητης Σούπερ Φρουτίκ;

tsougkrout

Τσουγκρούτ & άλλα 2 λαϊκά παραμύθια για παιδιά που θέλουν να μεγαλώσουν - Λαμπρέλλη Λίλη

Τρία πανέμορφα λαϊκά παραμύθια - τα αγαπημένα της εγγονής μου. Η Κατιτή,  ψηλή ως πέντε μήλα το ένα πάνω στ’ άλλο, κι όμως ατρόμητη μπροστά στο θεόρατο Λιοντάρι, ο Λαγός, άτολμος και ντροπαλός απέναντι στη ζαβολιάρα Αλεπού, κι ο Τσουγκρούτ, ο ποντικός που έπεσε στη χύτρα με το καυτό κουρκούτι, μας κάνουν ν’ αναρωτιόμαστε:

Μήπως η γενναιότητα δεν έχει να κάνει με το μέγεθος ή τη δύναμή μας; Μήπως και τα καψίματα της ζωής μπορούν να μας μεγαλώνουν;

Για μικρά παιδιά και όσους δεν έχουν ξεμαγευτεί από τη φασαρία του κόσμου.

Τρία λαϊκά παραμύθια για παιδιά που θέλουν να μεγαλώσουν – δηλαδή για όλα τα παιδιά. Τα δυο πρώτα έρχονται από την Αφρική. Το τρίτο και καλύτερο, από την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η ιστορία ενός ατρόμητου κοριτσιού που καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό από τα δόντια του λιονταριού. Για γενναιότητα μιλάει το παραμύθι, όμως υπάρχει κι ένα κρυμμένο μήνυμα για τα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν αλλά λαχταράνε ν’ ακούνε παραμύθια. Άραγε ποιο;

Το δεύτερο είναι η ιστορία ενός λαγού που προσπαθεί να πάρει πίσω τη φωλιά του από μια πεισματάρα, αρπακτική και ανάγωγη αλεπού. Ζητάει βοήθεια από τα πιο δυνατά ζώα του δάσους. Ποιο να είναι εκείνο που θα μπορέσει να τον βοηθήσει και με ποιον τρόπο;

Το τρίτο είναι ένα κλιμακωτό παραμύθι πολύ γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή βασίζεται σε μια καταγραφή από τους Ρομά της Αττικής που οφείλει η συγγραφέας στην αφηγήτρια και φίλη, Αγνή Στρουμπούλη. Για το τέλος της ιστορίας ακολούθησε την πεπατημένη στις περισσότερες καταγραφές – πάντα με λόγια δικά της, σαν όλους τους παραμυθάδες.

odysseia

Οδύσσεια (Συλλεκτική έκδοση) – Μια ιστορία βασισμένη στο ηρωικό έπος του Ομήρου

Θα μπορέσει, άραγε, ο ναυαγός Οδυσσέας να ξεπεράσει τους κινδύνους που οι θεοί επιφυλάσσουν γι’ αυτόν; Θα μπορέσει να επιστρέψει στην πιστή του σύζυγο Πηνελόπη και στον γιο του Τηλέμαχο; Θα μπορέσει, άραγε, να ξαναδεί την αγαπημένη του Ιθάκη; Εκμεταλλευόμενοι τη μακρά απουσία του, οι μνηστήρες κυβερνούν τώρα το δικό του βασίλειο. Δεν ξέρουν ότι πολύ σύντομα ο Οδυσσέας θα επιστρέψει για να πάρει την εκδίκησή του. Ζήστε το συναρπαστικό ταξίδι της Οδύσσειας, του πιο ωραίου παραμυθιού που έχει γραφτεί ποτέ, μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αυτού του βιβλίου.

mia skoupa ma ti skoupa

Μια σκούπα, μα τι σκούπα – Τζούλια Ντόναλντσον & Άξελ Σέφλερ

Ζούσε κάποτε μια μάγισσα σπουδαία και τρανή,
μια γάτα είχε για παρέα που τη λέγανε Φανή.
Ψηλό καπέλο φορούσε στο κεφάλι
κι είχε πλεξούδα κόκκινη ως κάτω απ’ τη μασχάλη.
Η μάγισσα κι η γάτα παντού μαζί πετούσαν,
όλο τον κόσμο γύριζαν, γελούσαν, τραγουδούσαν.

Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη χιούμορ και αγωνία, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά με την πλοκή της, τη ρυθμική γραφή και τις απίθανες εικόνες της.

euxes gia oneira glyka

Ευχές για όνειρα γλυκά – Εκδόσεις Σαββάλας

«Το βραδάκι, πριν γλυκά να κοιμηθείς,

κάτι ωραίο μυστικά να ευχηθείς,

τ’ όνειρό σου καραβάκι θα γενεί

κι η ευχή σου ίσως βγει αληθινή!»

Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά συσφίγγουν τις σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αναπτύσσουν το αίσθημα της ασφάλειας και αναγνωρίζουν την ανιδιοτελή αγάπη.

Κεντρική φωτογραφίαAndreea Radu στο Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo