Γούρια: Μια επιλογή με νόημα για τα δώρα των γιορτών

gouria to leiri tou kokora

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου που, έστω για λίγο, αφήνουμε στην άκρη προβλήματα και σκοτούρες και πλημμυρίζουμε με θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία! Αισιοδοξία ότι ένας χρονος πέρασε και αυτός ο καινούργιος που έρχεται θα είναι γεμάτος με τύχη, ελπίδα, νέες ευκαιρίες! Ένας νέος χρόνος, με 365 νέες ευκαιρίες να προσελκύσουμε και να αποκτήσουμε όσα μέχρι τώρα επιθυμούμε!

Και τι καλύτερο για να πετύχουμε αυτό το στόχο, από το να έχουμε μαζί μας ένα γούρι! Ένα τυχερό μαγικό πραγματάκι που έχει μέσα του την μαγεία αυτής της εποχής και μας βοηθά να έλξουμε την θεά τύχη, να την φέρουμε με το μέρος μας.

Το γούρι είναι ένας καλός οιωνός και εκμπέμπει θετική ενέργεια, καλοτυχία και επιτυχία! Όλα όσα ελπίζουμε να έχουμε δηλαδή, εμείς και οι αγαπημένοι μας, για το ξεκίνημα του νέου χρόνο και της πρώτης μέρας του νέου έτους!

Το ρόδι, το πέταλο, το τετράφυλλο τριφύλλι, το κλειδί,το καράβι, το φύλλο ελιάς είναι μερικά μόνο απο αυτά τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γούρια. Όσο για τα υλικά απο τα οποία ειναι κατασκευασμένα, αυτά είναι συνήθως μέταλλα και ορυκτά, ξύλο και γυαλί, ενώ τα χρώματα τους είναι συνήθως κόκκινο, πράσινο και λευκό.

Όλα έχουν την σημασία τους όμως στα γούρια! Δεν είναι τυχαία ούτε τα σύμβολα ούτε τα υλικά μα ούτε και τα χρώματα τους! Πάμε να δούμε λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά, έτσι ώστε όταν φτάσει η στιγμή που θα αγοράσουμε ένα γούρι, για εμάς ή τους αγαπημένους μας, η επιλογή μας να είναι συνειδητή!

gouria to leiri tou kokora 2

Το ρόδι συμβολίζει την γονιμότητα, την αφθονία, την καλή τύχη και την αιωνιότητα. Είναι και το σύμβολο του γάμου και θεωρείται ότι ήταν σύμβολο της θεάς Ήρας, προστάτιδας του γάμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ένα από τα έθιμα του γάμου είναι το σπάσιμο του ροδιού.

Το πέταλο συμβολίζει τη δύναμη, την ευτυχία και θεωρείται ότι προστατεύει απο το κακό μάτι. Συνηθίζουν να το κρεμάνε πίσω από την πόρτα ανάποδα, με το άνοιγμα δηλαδη προς τα επάνω, ώστε να γεμίσει τύχη και ευτυχία το σπίτι και αργότερα με το άνοιγμα προς τα κάτω, για να μοιράσει την τύχη στους ανθρώπους του σπιτιού.

Το τετράφυλλο τριφύλλι με τη σειρά του είναι σύβολο πλούτου, δόξας ,αγάπης και υγείας. Θεωρείται εξαιρετικά τυχερό, γιατί είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος ένας τετράφυλλο τριφύλλι.

Το κλειδί έχει τη δύναμη να κλειδώνουμε και να ξεκλειδώνουμε την τύχη. Την πρωτοχρονιά συμβολίζει το ξεκλείδωμα της πόρτας του νέου χρόνου.

Το καράβι, είναι σύμβολο του ταξιδιού, μια νέας αρχής και μιας νέας ζωής. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα και την νησιωτική παράδοση, που την παραμονή της πρωτοχρονιάς συνήθιζαν να στολίζουν ένα καραβάκι για να είναι καλοτάξιδο το νέο έτος.

Η ελιά, είναι το σύμβολο της ειρήνης και θεωρείται ότι φέρνει αφθονία και πλούτο.

vrionis 1130x300 Xmas 2020

Αλλά και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα έχουν την σημασία τους. Τα μέταλλα και τα ορυκτά δηλώνουν την σταθερότητα, το ξύλο την ζεστασία, το γυαλί αντανακλά και απορροφά την καλή τύχη.

Όσο για τα χρώματά τους, το κόκκινο είναι το χρώμα των Χριστουγέννων. Συμβολίζει την αγάπη, τη δύναμη και τον πόθο. Το πράσινο συμβολίζει την γονιμότητα και την ελπίδα. Τέλος, το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας, της ειλικρίνειας και της αλήθειας.

Όλα αυτά μαζί παντρεύονται με κορδέλες, φούντες, μικρά μεταλλικά στοιχεία και δημιουργούν ένα ιδανικό δώρο, για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς!

Φέτος προτιμήστε να αγοράσετε ένα χειροποίητο γούρι! Γιατί εκτός από την αγάπη που θα βάλετε εσείς όταν το διαλέξετε για τον αγαπημένο σας, έχει μέσα του και την αγάπη που έχει βάλει ο δημιουργός του κατά την κατασκευή του! Δεν ξέρω εάν διπλασιάζεται η αγάπη και η τύχη με αυτόν τον τρόπο, αλλά...γιατί να μην το ρισκάρεις;;

Καλές γιορτές, με τις καλύτερες ευχές για ένα αξέχαστο και δημιουργικό νέο έτος!! Χριστούγεννα μαγικά!!

Καλογεροπούλου Πηνελόπη

Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Το Λειρί του Κόκορα"

liri kokora xmas22

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo