Χριστούγεννα στην Ευρώπη - 5 παραμυθένιες πόλεις για μαγικές γιορτές

paris intro pixabay

Πέντε προορισμοί, πέντε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να περάσετε τις γιορτές, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά. Πόλεις που το πνεύμα των Χριστουγέννων πλημμυρίζει τα πάντα.

Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο, Πράγα και Βουδαπέστη!! Προορισμοί που κάποιος μπορεί να περάσει τρεις έως εφτά ημέρες και να φύγει χαρούμενος και γεμάτος, έχοντας βιώσει το γιορτινό κλίμα.

Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να οργανώσετε μια απόδραση μέσα στις γιορτές…

Βιέννη - Αυστρία

Η Βιέννη είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς. Δεν είναι η πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, όμως είναι αριστοκρατική.

Tο ιστορικό κέντρο της πόλης, ή αλλιώς Ring, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2001 και περιτριγυρίζεται από μνημεία και μουσεία.

Περιμετρικά της πόλης τα ανάκτορα, με πρώτο και διασημότερο το Belvedere, όπου ο επισκέπτης εκεί θα πάρει μια μεγάλη δόση του ένδοξου αυτοκρατορικού παρελθόντος της χώρας.

vienna 2997033 1920Φωτογραφία από Julius Silver από το Pixabay

vienna 2989786 1920Image by Julius Silver from Pixabay

skouteris xmas22

Ο στολισμός της πόλης τις γιορτές είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός, ενώ οι Χριστουγεννιάτικες αγορές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Προσοχή γιατί συνήθως κλείνουν στις 24 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ανοίγουν άλλες για την Πρωτοχρονιά.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι εντυπωσιακό, αλλά και κοντά του, το Museumsquartier, είναι το “τετράγωνο των μουσείων”, που αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις των μουσείων.

town hall 1332069 1920Image by Phillip Kofler from Pixabay

Στο κέντρο θα εντυπωσιαστείτε από το Δημαρχείο της πόλης, την εμβληματική όπερα της Βιέννης (μοναδική εμπειρία το να παρακολουθήσετε ένα κονσέρτο), αλλά και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, στον πεζόδρομο του κέντρου.

Στις βόλτες σας στους κρύους δρόμους της πόλης, μπορεί να σας συνοδέψει και να σας ζεστάνει μια κούπα με Weihnachtspunsch, το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο punch.

Αλλά μεσημέρι ή βράδυ, μπορείτε να βρείτε ένα καλό εστιατόριο και να περάσετε όμορφα, απολαμβάνοντας ένα τεράστιο σνίτσελ (σχεδόν ποτέ δεν χωράει στο πιάτο), υπέροχη πατατοσαλάτα και μπύρα.

defacto xmas22

pexels marko klaric 6148044Φωτογραφία από Marko Klaric

Bonus… μια εκδρομή στο Σάλτσμπουργκ (κάπου 2,5 ώρες με το τρένο), για να θαυμάσετε την πόλη του Μότσαρτ!! Ψηλά δεσπόζει το εντυπωσιακό κάστρο Hohensalzburg, την πόλη διασχίζει ο ποταμός Salzach, τα γραφικά σοκάκια και κυρίως ο εμπορικός δρόμος της παλιάς πόλης ο Getreidegasse με τις μεταλλικές πινακίδες των καταστημάτων, μιας άλλης εποχής, είναι μερικά από εκείνα που θα θαυμάσετε.

Παρίσι - Γαλλία

Στο Παρίσι όποτε και να πας θα φύγεις μαγεμένος, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου ακόμα περισσότερο!!

Χριστουγεννιάτικες αγορές υπάρχουν σε πολλά σημεία, με διακοσμητικά και δώρα, γευστικά καλούδια, καρουζέλ, παγοδρόμια...

paris xmas 2Φωτογραφία: Γιάννης Σπυρούνης

vendras xmas22

Όμως η Disneyland κρύβει όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων και μια ολοήμερη επίσκεψη στα δύο πάρκα επιβάλλεται, αν δεν μπορείτε να μείνετε σε κάποια από τα ξενοδοχεία της.

paris xmas 7Φωτογραφία: Γιάννης Σπυρούνης

Από την άλλη, δεν γίνεται να παραλείψετε την επίσκεψη σε κλασσικά τοπόσημα του Παρισιού. Επιβάλλεται μια βόλτα στην λεωφόρο Champs-Élysées, για να επιβεβαιωθεί ο τίτλος “Πόλη του Φωτός”, στην κεντρική πλατεία Place Vendôme, με τις εντυπωσιακές επαύλεις του 18ου και του 19ου αιώνα (hôtels particuliers) και τα δεκάδες στολισμένα δέντρα, στην πλατεία της Βαστίλης, στο Μουσείο του Λούβρου, στον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, στο Quartier Latin, το Σηκουάνα, το Πάνθεον, τη Σορβόνη και φυσικά την αγορά της πόλης με πρώτο πρώτο το πολυκατάστημα Galeries Lafayette.

paris xmas 6Φωτογραφία: Γιάννης Σπυρούνης

Μια επίσκεψη στην Μονμάρτη μια από τις πιο γραφικές γειτονιές του Παρισού, θα σας δώσει μια άλλη εικόνα της πόλης του φωτός.

paris xmas 3Φωτογραφία: Γιάννης Σπυρούνης

spyrogiannis xmas22

Η λίστα δεν έχει τελειωμό με το τι μπορεί να δει κάποιος στο Παρίσι. Το μόνο σίγουρο είναι πως τις γιορτές, είτε Χριστούγεννα, είτε Πρωτοχρονιά γίνεται ακόμα πιο λαμπερό.

Bonus tip: Αλλαγή του χρόνου μπροστά στον πύργο του Αΐφελ, με άνετα παπούτσια για περπάτημα στους δρόμους της πόλης μαζί με χιλιάδες κόσμου, στις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς…

paris xmas 5Φωτογραφία: Γιάννης Σπυρούνης

Λονδίνο - Μεγάλη Βρετανία

Το Λονδίνο, αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου!! Η ομορφιά της πόλης, πολλαπλασιάζεται τα Χριστούγεννα και οι επιλογές για αγορές ή για σημεία που μπορείτε να δείτε ή δραστηριότητες που θα ακολουθήσετε είναι ανεξάντλητες. Όπως πολλές πόλεις στην Δυτική Ευρώπη, στολίζεται νωρίς - νωρίς το Νοέμβριο.

igor sporynin v9R59KODh2E unsplashPhoto by Igor Sporynin on Unsplash Photo by Igor Sporynin on Unsplash

christmas decorations 879783 1920Image by Jan van Winsen from Pixabay

deyap xmas22 new

Μια επίσκεψη στα γιορτινά Harrods, αλλά και τις στολισμένες εντυπωσιακά Οxford street, Regents street και Carnaby street κοντά στο Piccadily Circus, είναι μια εμπειρία.

Στο μεγάλο παγοδρόμιο που στήνεται στο South Kennsington, θα μπορέσεις να κάνεις πατινάζ. Δεν μπορείς όμως να αγνοήσεις εκεί και το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Αν ένιωσες ρομαντικά βλέποντας το “Μια βραδιά στο Notting Hill”, ευκαιρία είναι να το επισκεφθείς και να δεις πολλά περισσότερα από την ταινία, στη γραφική αυτή γειτονιά της πόλης, αλλά επίσης να κάνεις μια βόλτα στο Covent Garden.

pexels bill emrich 230794Φωτογραφία από bill emrich/pexels.com

 Το London Eye, η γιγάντια ρόδα της πόλης, αποτελεί σήμα κατατεθέν τα τελευταία 22 χρόνια και θα τη βρείτε στη θέση της όποια εποχή και αν πάτε στην βρετανική πρωτεύουσα.

london 4698941 1920Image by Jm TD from Pixabay

Όμως τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα και τις αγορές της πόλης, θα τα βρείτε μόνο τέτοιες μέρες. Οι επιλογές ουκ ολίγες… Σημειώστε παρακαλώ…

Southbank Winter Festival, δίπλα στον ποταμό Τάμεση, Leicester Square Market στο κέντρο, Winter Wonderland London στο Hyde Park, Winterville Clampham Common στο νότιο Λονδίνο…

ethan hu 6owxrYobzMQ unsplashPhoto by Ethan Hu on Unsplash

Πράγα - Τσεχία

Αστρονομικό ρολόι, Γέφυρα του Καρόλου, Μαύρο Θέατρο, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που θα βρει κανείς στην Πράγα…

Με διαφορετικές επιρροές από την δυτική Ευρώπη, η Πράγα δεν κρύβει το μεσαιωνικό χαρακτήρα της. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Vltava, θα περάσεις από την μια μεριά στην άλλη, από πολλά σημεία και γέφυρες.

Η γέφυρα του Καρόλου, είναι μια μοναδική εμπειρία, λίγο πριν έχεις επισκεφθεί την Χριστουγεννιάτικη αγορά της παλιάς πόλης και το αστρονομικό ρολόι, ενώ και οι βόλτες με το τραμ μέσα στους δρόμους της τσεχικής πρωτεύουσας είναι νοσταλγικές.

prague 1339185 1920Image by maatcheck from Pixabay

odigo kentr xmas22

Περπατώντας, από νωρίς έως αργά το βράδυ, μια κούπα Gluhwein επιβάλλεται λόγω κρύου, ενώ πολλοί θα θελήσετε να την γεμίσετε ξανά και ξανά…

Μια "καμινάδα" ή αλλιώς "Το γλυκό του Δούναβη",  θα την απολαύσετε ζεστή - ζεστή και αυτή από τους πλανόδιους, ενώ αν θέλετε να γλιστρήσετε παιχνιδιάρικα πάνω στον πάγο, το παγοδρόμιο μπροστά από το δημαρχείο στην παλιά πόλη, θα σας προσφέρει αυτή την εμπειρία.

Και το Κάστρο της Πράγας είναι ένα από τα σημεία αναφοράς, που θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ επίσης κατά την παραμονή σας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, το να παρακολουθήσετε μια παράσταση Μαύρου θεάτρου, είναι ξεχωριστή εμπειρία.

Bonus tip: Κάρλοβι Βάρι και Τσέσκι Κρουμλοβ, δύο πόλεις που θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε σε ένα ταξίδι στην Τσεχία.

christmas 4817729 1920Image by Jitka Krasova from Pixabay 

 Βουδαπέστη - Ουγγαρία

Το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, έχει τη δική του μαγεία. Από τη μια, οι δύο πλευρές της πόλης, η Βούδα (η παλιά πόλη) και η Πέστη, από την άλλη ο ποταμός Δούναβης να τις χωρίζει - ενώνει..

Παλάτια, κτίρια, λουτρά, αγορές, πάρκα, μουσεία. Μια πόλη ιδιαίτερη, όμορφη φωτεινή, αλλά και γευστική, αφού πέρα από το Gluwein και την "καμινάδα" που επιβάλλεται και εδώ να δοκιμάσετε, η Βουδαπέστη φημίζεται για το ουγγρικό σαλάμι και τα κρασιά της.

budapest 1078702 1920Image by Gábor Bejó from Pixabay

krisztian tabori rdje7ovPxns unsplashPhoto by Krisztian Tabori on Unsplash

athanasoulis xmas22

Στα αξιοθέατα, το βασιλικό κάστρο στη Βούδα είναι βγαλμένο από το παραμύθι, η εθνική πινακοθήκη, εντυπωσιάζει τους λάτρεις της τέχνης, το Fisherman’s Bastion στο λόφο του Κάστρου, σημείο που θαυμάζεις τη θέα στο Δούναβη.

Άλλα σημεία αναφοράς, ο λόφος Γκέλερτ, το κτίριο της Βουλής, ο καθεδρικός ναός του Αγ. Στεφάνου, η κεντρική όπερα, το μουσείο σιδηροδρόμων (δυστυχώς μη επισκέψιμο το χειμώνα), το νησί της Μαργαρίτας, μια κρουαζιέρα στο Δούναβη, με πλοίο, ή με πλωτό λεωφορείο…

 emma fabbri 2TmsyZXMNTE unsplashPhoto by Emma Fabbri on Unsplash

xhemal vata kovMeVkgSs4 unsplash1Photo by Xhemal Vata on Unsplash

Οι γέφυρες του ποταμού είναι άκρως εντυπωσιακές, αλλά καμία δεν μοιάζει με τη γέφυρα των αλυσίδων…

Επίσης ένας καφές στο ξενοδοχείο New York αλλά και η αναζήτηση “σπάνιων” καφέ και εστιατορίων κοντά στο Octagon, εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε…

lucas davies 3aubsNmGuLE unsplashPhoto by Lucas Davies on Unsplash

 Κεντρική φωτογραφία από Peggy und Marco Lachmann-Anke από το Pixabay

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo