Tiramisu… Κάντο όπως οι Ιταλοί

tiramisu freepik

Tiramisu… ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκά στον κόσμο και η 5η πιο αναγνωρίσιμη ιταλική λέξη, για όσους δεν μιλούν ιταλικά, μετά την pizza, τα spaghetti, τον espresso και τη mozzarella.

Στα ελληνικά σημαίνει «σήκωσέ με ψηλά» και κατανοούμε απόλυτα το λόγο που ονομάστηκε έτσι, αφού η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι τέτοια, που μπορεί να γεμίσει ενέργεια τον οργανισμό μας και να τον κρατήσει σε εγρήγορση.

 Η προέλευση του γλυκού είναι αμφιλεγόμενη και παραμένει ένα άλυτο μυστήριο…

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το Τρεβίζο της Ιταλίας, μια πόλη κοντά στη Βενετία, όπου και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70. Μάλιστα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Βένετο, στην οποία ανήκει το Τρεβίζο, έχει διοργανώσει ολόκληρη εκστρατεία διεκδικώντας την πιστοποίηση του tiramisu ως ΠΟΠ.

vrionis pasxa 1130X300

Άλλες φήμες λένε ότι το διάσημο γλυκό προέρχεται από το Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, μια αυτόνομη περιφέρεια της βορειοανατολικής Ιταλίας, στα σύνορα με τη Σλοβενία και την Αυστρία, όπου πρωτοεμφανίστηκε 70 χρόνια πριν.

Υπάρχει και μια 3η εκδοχή, πιο πικάντικη, όπου σύμφωνα με την Telegraph, το tiramisu καταναλωνόταν από τις ιερόδουλες ιταλικών οίκων ανοχής, κατά τη δεκαετία του ’50 για να πάρουν ενέργεια…

Απ’ όπου κι αν προέρχεται το tiramisu, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως!!

Ο ισορροπημένος συνδυασμός της κρέμας zabaglione (γνωστή και ως κρέμα mascarpone), του espresso, του κακάο και του αλκοόλ δίνει ένα ελαφρύ, εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, από άποψη γεύσης και υφής, με διακριτικές εντάσεις που το κάνουν λαχταριστό…

Ας μην καθυστερούμε όμως άλλο… Ώρα για δράση!!

sotiropoulos 1130x300 easter 2021

Για tiramisu σε ταψί 20Χ25 εκ. θα χρειαστείτε:

170 γρ. κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. ζάχαρη

4 κ.σ. κρασί Marsala

500 γρ. mascarpone

5 ασπράδια αυγών

300 γρ. σαβαγιάρ

10 φλιτζανάκια δυνατό espresso lungo κρύο

Kακάο για το πασπάλισμα

xanthoulis 1130x300 easter 2022

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν καλά.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρασί Marsala και το mascarpone. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα μας.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και μετά τα προσθέτουμε με απαλές κινήσεις στο πρώτο μίγμα, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις ώσπου να ομογενοποιηθεί ξανά η κρέμα μας.

Αδειάζουμε τον espresso σε ένα μεγάλο μπολ και βρέχουμε ελαφρώς τα σαβαγιάρ και από τις δύο πλευρές. Όχι όμως υπερβολικά γιατί θα σπάσουν.

Στρώνουμε μια στρώση σαβαγιάρ στο ταψί μας, χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους. Αν χρειάζεται να σπάσουμε κάποια το κάνουμε.

Καλύπτουμε τα σαβαγιάρ με μια στρώση κρέμας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Αφήνουμε το tiramisu στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σταθεροποιηθεί.

Πασπαλίζουμε με κακάο, ιδανικά, κατά το σερβίρισμα το κάθε κομματιού.

Καλή σας όρεξη!!  

Κεντρική φωτογραφία από azerbaijan_stockers στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo