Gnoms: Οι Σκανδιναβοί νάνοι που κατέκτησαν την Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

gnoms xmas23 intro

Οι τάσεις της μόδας και τα νέα trends είναι πλέον καταιγιστικά, πόσο μάλλον σε μια αγορά σαν την χριστουγεννιάτικη, που παραδοσιακά αποτελεί “βούτυρο στο ψωμί” όλων αυτών που αποσκοπούν στο κέρδος αυτές τις άγιες μέρες…

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον εορταστικό διάκοσμο των Χριστουγέννων, αυτοί οι μικροί και χαριτωμένοι νάνοι, γνωστοί ως Gnoms, που στα γερμανικά σημαίνει νάνοι ή καλικάντζαροι.

Γράφει η Δήμητρα Βέλμαχου

 Η αλήθεια είναι πως, με το που εμφανίστηκαν αυτά τα χριστουγεννιάτικα νανάκια, κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις, με την χαρακτηριστική φιγούρα τους, την μακριά γενειάδα, τον μεγάλο σκούφο που κρύβει τα μάτια τους και αποκαλύπτει μόνο την στρογγυλή υπερμεγέθη μύτη τους, κάνοντας τις παλιές μας συνήθειες στην διακόσμηση με τους ταράνδους, τα ξωτικά, τον Άγιο Βασίλη, τους καλικάντζαρους και τα αστεράκια, να φαντάζουν παλιομοδίτικες. 

zekios xmas23

Τα gnoms μας έχουν κατακλύσει και όπως φαίνεται ήρθαν για να μείνουν αφού, σύμφωνα με τα google trends, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας σημαντικός όγκος αναζήτησης για τους χριστουγεννιάτικους αυτούς νάνους.

Η αλήθεια είναι πως η παραμυθένια φιγούρα τους, που έχει συνεπάρει μικρούς και μεγάλους, έρχεται από την Σκανδιναβία, όπως άλλωστε και τόσες τάσεις που αφορούν την διακόσμηση και ειδικότερα τη χειμερινή.

Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μπορεί κάποιος  να συναντήσει αυτούς τους περίεργους νάνους με το όνομα Nisse, ενώ η ιστορία τους μετρά από τα τέλη του 18ου και 19ου αιώνα, όπου ο μύθος θέλει να είναι τα καλά πνεύματα του σπιτιού, τα οποία μάλιστα είναι συνδεδεμένα με την φροντίδα, την τύχη και την ευημερία κάθε οικογένειας.

Λένε μάλιστα, ότι κατείχαν και ενεργό ρόλο στο σπίτι “ευθύνης” τους, καθώς ήταν αρμόδια για διάφορες δουλειές, στις οποίες αν οι άνθρωποι αντιδρούσαν μπορούσαν και να τους εναντιωθούν.

Η ακριβής καταγωγή τους μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλες οι αφηγήσεις των παραδόσεων συνδέουν τα χαριτωμένα gnoms με τα Χριστούγεννα, όπου υπηρετούν τον Άγιο Βασίλη ως οι μικροί του βοηθοί.

xanthoulis 1130x300xmas

Ο θρύλος μάλιστα που τα συνοδεύει, θέλει τα gnoms να αφήνουν για λίγο τα σπίτια τους, στα δάση που κατοικούν, προκειμένου την ημέρα των Χριστουγέννων να παραδώσουν τα δώρα.

Και αν η απορία των παιδιών, που πιστεύουν ότι τα δώρα τα φέρνει ο ίδιος ο Αγ. Βασίλης, είναι πως χωράει να περάσει απόν την καμινάδα ο γλυκύτατος  και ευτραφής άγιος, σίγουρα τα παιδάκια που περιμένουν τα δώρα τους από τους βοηθούς, δηλαδή τα χαριτωμένα gnoms, αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να βλέπουν αφού το μεγάλο τους σκουφί, καλύπτει τα μάτια τους…

Εδώ και  χρόνια όμως, τόσο ο Αγ. Βασίλης όσο και τα gnoms τον βρίσκουν τον δρόμο τους.  Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία… των Χριστουγέννων!!

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo