Παραδοσιακό Σαλέπι… το θερμαντικό ρόφημα με φαρμακευτικές ιδιότητες

salepi intro

Το σαλέπι είναι οι σπόροι που προέρχονται από το ομώνυμο φυτό ορχιδέας, οι οποίοι στην συνέχεια αλέθονται και γίνονται  σκόνη.

Το ίδιο φυτό είναι επίσης γνωστό και ως σερνικοβότανο. Κατά την λαϊκή παράδοση, όταν ο μέλλων πατέρας έτρωγε τους σπόρους του, το παιδί που θα ερχόταν στον κόσμο θα ήταν αγόρι!!

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Προσπερνώντας τους θρύλους και τις εικασίες, το σαλέπι είναι όντως ένα ευεργετικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό και οι πατέρες της Ιατρικής, Ασκληπιός και Ιπποκράτης, το ανέφεραν συχνά στα κείμενά τους.

Η διατροφική αξία του σαλεπιού είναι σημαντική, καθώς εκτός από το βασικό συστατικό του που είναι το άμυλο, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, υδρογονάνθρακες και μέταλλα και έχει εξαιρετική φαρμακευτική δράση: βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, δρα ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα, έχει επουλωτική δράση στα έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχει ιδιαίτερα αφροδισιακή δράση...

Πρόκειται για ένα ρόφημα υπερτροφή που, όχι μόνο θα μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά θα θωρακίσει τον οργανισμό μας και θα μας τονώσει.

Αν, λοιπόν,  συναντήσετε στο δρόμο τον παραδοσιακό  σαλεπιτζή, μην παραλείψετε να δοκιμάστε ένα ποτήρι καυτό, παχύρευστο  σαλέπι.

Αν πάλι όχι, σας έχω υπέροχη συνταγή για να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι… 

kaxris xmas22

Για 2 μερίδες σαλέπι θα χρειαστείτε:

1 ½ κούπα γάλα

½ κούπα νερό

2 κ.γ. σαλέπι σε σκόνη (φουσκωτές)

¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

Γαρύφαλλο στη μύτη του κ.γ.

1 ξυλάκι κανέλα

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Ζάχαρη ή στέβια (ανάλογα με την γλυκύτητα που επιθυμούμε)

kea pyrgou xmas23

Κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα

Σε μια κούπα τοποθετούμε το σαλέπι με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.

Σε ένα μπρίκι βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και μόλις ζεσταθεί το μίγμα προσθέτουμε και τον χυλό με το σαλέπι.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φουσκώσει όπως ο ελληνικός καφές.

Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, σερβίρουμε σε 2 κούπες και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα από πάνω.

Πιείτε όσο είναι ακόμη ζεστό!!

Κεντρική φωτογραφία: azerbaijan_stockers on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo