Ανασύρουμε απο το πλούσιο αρχείο μας ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα στον άγνωστο "θησαυρό" της Φολόης, τα κάστανα. Πέρα απο τις καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν και κτήματα με καστανιές μέσα στο δάσος. Ο συνδυασμός των δύο δέντρων της δρυός και της καστανιάς, είναι μοναδικός, στον μεγάλο δασικό παράδεισο της Ηλείας.
Είναι ένας από τους αγαπημένους και «παραμυθένιους» καρπούς που μπορεί να μας δώσει η φύση. Έχει συνδεθεί απόλυτα με το χειμώνα, το κρύο και τα Χριστούγεννα. Αποτελεί ένα «μπαλαντέρ» στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς που θέλει να εμπλουτίσει είτε τα γλυκά της, είτε πάλι τα φαγητά της. Και όμως αυτός ο καρπός παράγεται πολύ κοντά μας στην Ηλεία. Το κάστανο αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό που καλλιεργείται σε αφθονία στη Φολόη και έρχεται να «καταρρίψει» το μύθο της περιοχής που έγινε γνωστή για τα κεράσια της. Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενα η Φολόη παράγει πολύ καλής ποιότητας κάστανα τα οποία φτάνουν στο τραπέζι μας… Με την Πρωινή πραγματοποιήσαμε ένα οδοιπορικό στην περιοχή, μιλήσαμε με παραγωγούς, συμμετείχαμε στην συγκομιδή και απολαύσαμε τις ομορφιές που «κρύβει» το πανέμορφο δρυοδάσος…
Είναι ένας από τους αγαπημένους και «παραμυθένιους» καρπούς που μπορεί να μας δώσει η φύση. Έχει συνδεθεί απόλυτα με το χειμώνα, το κρύο και τα Χριστούγεννα. Αποτελεί ένα «μπαλαντέρ» στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς που θέλει να εμπλουτίσει είτε τα γλυκά της, είτε πάλι τα φαγητά της. Και όμως αυτός ο καρπός παράγεται πολύ κοντά μας στην Ηλεία. Το κάστανο αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό που καλλιεργείται σε αφθονία στη Φολόη και έρχεται να «καταρρίψει» το μύθο της περιοχής που έγινε γνωστή για τα κεράσια της. Τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενα η Φολόη παράγει πολύ καλής ποιότητας κάστανα τα οποία φτάνουν στο τραπέζι μας… Πραγματοποιήσαμε ένα οδοιπορικό στην περιοχή, μιλήσαμε με παραγωγούς, συμμετείχαμε στην συγκομιδή και απολαύσαμε τις ομορφιές που «κρύβει» το πανέμορφο δρυοδάσος…
Τα οικονομικά οφέλη
Για τους παραγωγούς τα κάστανα μπορούν να προσφέρουν ένα καλό εισόδημα ανάλογα με την ποιότητά τους. Αυτά που χαρακτηρίζονται ως έξτρα – καλής ποιότητας και μεγάλα πωλούνται από τον παραγωγό στα 3,3 ευρώ το κιλό. Τα μεσαίου μεγέθους έχουν μια τιμή στα τρία ευρώ το κιλό, ενώ τα μικρότερα γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό την τελευταία διετία. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή κυμαινόταν στα 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό. Η παγκόσμια παραγωγή κάστανου φτάνει τους 550.000 τόνους με πρώτες χώρες την Ν. Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη τα πρωτεία στην παραγωγή έχει η Ιταλία (70.000 τόνοι) και ακολουθούν η Τουρκία και η Γαλλία. Η παραγωγή στην Ελλάδα ξεπερνά τους 18.000 τόνους και φτάνει και τους 20.000 τόνους, ωστόσο για τις ανάγκες της κατανάλωσης γίνεται εισαγωγή έως και 7.000 τόνων. Ως προϊόν μπορεί να προσφέρει πολλά σε παράγωγα προϊόντα που δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα, όπως η φαρίνα, ο πουρές, η κρέμα, χρήση σε ηδύποτα ή και σε μπύρα. Η μεταποίηση μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές στους παραγωγούς.
Παραγωγός κάστανου ετών 80
Στο δρυοδάσος της Φολόης σε ένα ονειρεμένο μέρος, εντοπίσαμε σε μια καλλιέργεια κάστανου την κα Παναγιώτα Γιαννακοπούλου. Παρά τα 80 της χρόνια «στύβει την πέτρα»… Εμείς την χαρακτηρίσαμε ως την «γιαγιά του παραμυθιού», όταν την είδαμε γλυκύτατη και χαμογελαστή να περπατά ανάμεσα στις τεράστιες καστανιές της και να μαζεύει τα κάστανα από το έδαφος μέσα στην ποδιά της… «Τα κάστανα φέτος άρχισαν να πέφτουν νωρίς. Άλλες φορές τα έβλεπες 10-15 Οκτώβρη, όμως φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίς στα τέλη Σεπτέμβρη. Αλλά όχι άλλα, μισά – μισά και αυτό μας ταλαιπωρεί. Έχει πάρα πολύ κούραση να μαζευτούν τα κάστανα και δεν πληρώνουν οι έμποροι. Ξέρεις τι είναι να στα ζητάνε για ένα ευρώ και εγώ 80 χρονών να τρέχω εδώ μέσα για να τα μαζέψω. Το να μαζευτεί το κάστανο είναι πολύ κουραστικό. Πρέπει να πέσει από το δέντρο, έχει έξοδα για τη συγκομιδή, όμως πρέπει να τα δώσουμε γιατί δεν διατηρούνται πολύ» μας είπε. Συμπλήρωσε πως από το 1990 και μετά ξεκίνησε η μεγάλη παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια αν και πλέον οι χειμώνες δεν έχουν όπως παλιά πολλά χιόνια και κρύα. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τις δυσκολίες όπως η ασθένεια του έλκους της καστανιάς που προσβάλει τα δέντρα και τόνισε πως κάποιος με 8-10 στρέμματα μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή παραγωγή.