Λάτρεις του αλόγου και της ιππικής ιστορίας της περιοχής
Του Γιάννη Σπυρούνη
Λίγες ημέρες πριν από την διοργάνωση της 3ης Σπαρτακιάδας, δραττόμεθα της ευκαιρίας να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το Όμιλο Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος». Φίλοι του αλόγου της ιστορικής αλογούπολης της Ηλείας, προχώρησαν στη δημιουργία ενός συλλόγου που έχει να επιδείξει ουσιαστική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την διοργάνωση ιππικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και συμμετοχής σε ανάλογες ανά την Ελλάδα, στόχος του Ομίλου είναι να διατηρήσουν τη φυλή της Ανδραβίδας ζωντανή, αναπαράγοντάς την και διαδίδοντάς την, ως μια ελληνική φυλή αλόγων.
Περάσαμε λίγες ώρες στο ιππικό κέντρων των «Σπαρτακιστών» στις παρυφές της Ανδραβίδας. Σε ένα όμορφο περιβάλλον όπου κυριαρχεί φυσικά το πράσινο και το ιππικό στοιχείο. Είδαμε τους ιππείς του «Σπάρτακου» άτομα κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, να ιππεύουν με δεξιοτεχνία τα άλογά τους, να καλπάζουν δυνατά. Παρακολουθήσαμε στους στάβλους πως φροντίζουν ένα κομμάτι ξεχωριστό του εαυτού τους, διαπιστώσαμε το δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα στον αναβάτη και το άλογο. Και γύρω μας αντικρίσαμε ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, με πολύ μεράκι.
Οι νεαρές Αναστασία Κοτσαύτη και Ελένη Κάρδαρη, ο πρόεδρος του Ομίλου Κώστας Κοτσαύτης, ο Δημήτρης Δρακόπουλος, ο Διονύσης Αλικανιώτης, ο Νίκος Αβραμίδης και ο Σπύρος Κάρδαρης, μας παρουσίασαν στιγμές από τη ζωή με τα άλογα, την εκπαίδευση, τη φροντίδα, την αγάπη που έχουν για αυτά.
Πως ιδρύθηκε ο «Σπάρτακος»
Ο Γραμματέας του Ομίλου Γιώργος Χονδρός, μιλώντας μας για τον Σπάρτακο αλλά και για τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας, ξετύλιξε σελίδες της τοπικής ιστορίας, που για πολλούς είναι άγνωστες. Μιας ιστορίας που ενέπνευσε άλλες χώρες στην Ευρώπη να κάνουν το άλογο σύμβολο και κομμάτι της δικής τους ιστορίας.
«Στους ερεβώδεις καιρούς που ζούμε, στην εποχή που σφραγίζεται από την κατάρρευση αρχών και αξιών μια ομάδα ρομαντικών ανθρώπων της Ανδραβίδας, της μητρόπολης της ιππικής τέχνης στην Ελλάδα, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Όμιλο Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» είπε ο κ. Χονδρός.
«Η ομάδα αυτή αυξήθηκε και πολλαπλασιάστηκε. Σήμερα ο Σπάρτακος αριθμεί 95 μέλη τα οποία έχουν στη ιδιοκτησία τους 172 άλογα. Άλογα από όλες τις φυλές, από όλες τις ράτσες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την χιλιόχρονη και πλέον ιστορία της Ανδραβίδας. Να αναφέρω κάτι που ίσως για πολλούς είναι άγνωστο. Οι πρώτοι ιππικοί αγώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας στα 1000 π.χ. Είναι οι ιππικοί αγώνες αυτοί που ανάδειξαν την Ανδραβίδα, ως πασίγνωστη μητρόπολη. Είναι η Ανδραβίδα, αυτή που οδήγησε τον Τσώρτσιλ το 1945 σε ένα παγκοσμίου φήμης περιοδικό με τον τίτλο The Century «ο Θεός να ευλογεί την Ανδραβίδα». Αυτό γιατί η Βασίλισσα Άννα της Αγγλίας στο 15ο αιώνα όταν πληροφορήθηκε τα ιππικά δρόμενα της περιοχής, αντέγραψε τους ιππικούς αγώνες της περιοχής και δημιούργησε τον περίφημο ιππόδρομο του Άσκοτ» περιέγραψε ο γραμματέας του Ομίλου.
«Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια. Οι Ανδραβιδαίοι πορεύτηκαν με το άλογο. Ήταν προέκταση του κορμιού τους, της ψυχής τους και του μυαλού τους. Βέβαια η βιομηχανική επανάσταση έθεσαν το άλογο στο περιθώριο και οι μηχανές το αντικατέστησαν. Παρόλα αυτά έμεινε στις καρδιές τους. Διατηρήθηκε στην Ανδραβίδα και το χρησιμοποίησαν για το χόμπι τους και για πολιτισμικούς λόγους. Είναι άλογο αθλητικό, άλογο ιππασίας, το οποίο προήλθε από προσμίξεις αρκετών φυλών. Οι Φράγκοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι τις προσμίξεις με αραβικά άλογα και στη συνέχεια με επιβήτορες της φυλής Νόνιους για να καταλήξουμε στην περίφημη και θρυλική φυλή της Ανδραβίδας, από την οποία προμηθεύτηκε πάρα πολλά άλογα και ο Ελληνικός Στρατός. Ήταν τα πρώτα άλογα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα για την υπερπήδηση εμποδίων, καθώς είναι τα καταλληλότερα για το σκοπό αυτό, τα καταλληλότερα για την ιππασία. Σήμερα ο Σπάρτακος προχωρά πέρα από τις όποιες εκδηλώσεις και συμμετοχές σε ιππικά δρόμενα στην αναπαραγωγή της φυλής Ανδραβίδας με το πρόγραμμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 1» μας εξήγησε.
Ο Αντώνης Αγραπίδης είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου. Μπροστά στην αγάπη για το άλογο οι τίτλοι μάλλον περισσεύουν στους «Σπαρτακιστές». «Ο Όμιλος δημιουργήθηκε από την Ιππική Εταιρία πριν από 17 χρόνια και εμείς σήμερα φιλοξενούμαστε στις εγκαταστάσεις του ομίλου που είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε, προσπαθούμε, προσπαθούμε. Αυτό είναι το τρίπτυχο μας» μας ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση. Λίγο πριν τον είχαμε δει να συμμετέχει στην εκπαίδευση παιδιών στην ιππασία και λίγο μετά να φροντίζει για την τροφή των αλόγων μεταφέροντας σανό. Αγνή άδολη αγάπη για την ιππασία, το άλογο, τη φυλή Ανδραβίδας, από τα μέλη του Σπάρτακου…