Σπουδές στο εξωτερικό: Πολλά περισσότερα από διάβασμα και εργασίες

Σπουδές στο εξωτερικό: Πολλά περισσότερα από διάβασμα και εργασίες

Η απόφαση να αφήσει κανείς τον τόπο διαμονής του και την καθημερινότητά του, την οικογένειά του και τα δεδομένα του, δεν είναι ποτέ εύκολη. Ορισμένες φορές, όμως, αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το βήμα.

Ο κύριος λόγος που πολλοί συμπατριώτες μας «ξενιτεύονται» είναι για τις σπουδές τους. Αυτή τη στιγμή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό, είτε σε διδακτορικό επίπεδο. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, με τη Γερμανία, την Ιταλία, και τις ΗΠΑ να αποτελούν σταθερές αξίες, αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία να ανεβαίνουν διαρκώς.

Τι κερδίζει ωστόσο κανείς από αυτή την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη μίας πολύ απαιτητικής επένδυσης σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια;

Πώς ωφελείται ο φοιτητής του εξωτερικού, πέρα, φυσικά, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα λάβει - οι οποίες πολύ συχνά είναι μάλιστα και υψηλότερου επιπέδου από το επίπεδο σπουδών που προσφέρεται σήμερα στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς και βάσει ερευνών, παρουσιάζει μόνο ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις όσον αφορά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα σπουδών;

Ας δούμε λοιπόν την ευρύτερη έννοια του «σπουδάζω στο εξωτερικό»:

  • Καταρχάς θα γνωρίσετε μία νέα χώρα, τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής της, τα πλεονεκτήματά της, και θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε σημαντικές εμπειρίες από τη γνώση και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον τομέα που σας αφορά.
  • Επίσης, θα έρθετε σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, καθώς στα διεθνή προγράμματα σπουδών, είναι πολύ συνηθισμένο να συνυπάρχουν σε μία τάξη φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά και ηπείρους. Ο σύγχρονος άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να επικοινωνήσει, αλλά και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, επομένως όσο πιο γνωστές σας είναι οι δυσκολίες και οι τρόποι να τις αντιμετωπίσετε αναφορικά με αυτό, τόσο πιο εύκολα γίνεται δυνατό. Ο κόσμος και η οικονομία είναι ενιαία και πολυεθνικού επιπέδου, και έτσι πρέπει να είναι και ο καθένας που θέλει να ζήσει, να εργαστεί, και να κινηθεί παρομοίως.
  • Σπουδές δεν σημαίνει μόνο οι πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων και της αίθουσας διδασκαλίας. Μεγάλη σημασία έχει και το δίκτυο γνωριμιών που αποκτά κανείς. Στο εξωτερικό έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνετε το δίκτυό σας και όσον αφορά στους επαγγελματικούς κλάδους, και στις χώρες, και στις εταιρίες.
  • Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό, αυτομάτως θεωρείται υποψήφιος και για να εργαστεί στο εξωτερικό, όπου η εργασιακή κινητικότητα είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένη από ότι στην Ελλάδα. Άρα οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη είναι περισσότερες και καλύτερες.
  • Αυτό που φαντάζει ανησυχητικό και προβληματικό στην αρχή, δηλαδή το να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες της καθημερινής ζωής του, στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικό εφόδιο, καθώς ο φοιτητής του εξωτερικού μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μόνος του, «παίρνει τη ζωή στα χέρια του», ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να ξεπερνά τα προβλήματα πιο εύκολα από κάποιον που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια και τις ευκολίες της οικογενειακής οικίας.
  • Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα ακόμα ισχύει, έστω και ενδόμυχα, η άποψη ότι οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά και στην κοινωνική αναγνώριση, και στην επαγγελματική καταξίωση και τις ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.
  • Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι θα τελειοποιήσετε και τη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα διαμένετε, καθώς η καθημερινή χρήση, αλλά και η εξοικείωση με την διεθνή ορολογία του κλάδου σας, σας οδηγούν σε πιο πρακτικό και υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας.
  • Τέλος, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία συνολική εμπειρία, την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει και να βιώσει, μόνο όταν τη ζήσει. Έχοντας αυτή την εμπειρία, απομακρύνετε την ταμπέλα του «άγνωστου» από τη ζωή στο εξωτερικό και σε μια άλλη χώρα, άρα διευρύνετε τους ορίζοντές σας όσον αφορά και σε μελλοντικές αποφάσεις.

Αναλογιζόμενοι επομένως όλα αυτά τα σημεία (αλλά και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως οφέλη), μπορούμε να πούμε ότι γενικά τις σπουδές και ειδικότερα τις σπουδές στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ως μία περιορισμένη ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να τις δούμε. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτή η περίοδος αποτελεί μία εμπειρία ζωής.

Η Ελλάδα, πρώτη σε φοιτητική μετανάστευση με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών ΟΟΣΑ

Περίπου 51.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών, και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Νότιο Κορέα. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει 51.138 φοιτητές στο εξωτερικό και βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά τη Νότιο Κορέα (98.103 φοιτητές), τη Γερμανία (61.845), την Ιαπωνία (61.437), τη Γαλλία (57.231) και την Τουρκία (54.381). Ομως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε ένα εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού. Ακολουθεί η Νότιος Κορέα (2.008 φοιτητές), η Γαλλία (940 φοιτητές), η Τουρκία (772 φοιτητές), η Γερμανία (750 φοιτητές) και η Ιαπωνία (482 φοιτητές). Ορισμένες βασικές πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν τις σπουδές στο εξωτερικό, για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που επιλέγονται περισσότερο από τους Ελληνες είναι οι ακόλουθες:

Σπουδές στις ΗΠΑ

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.300 Ελληνες σπουδάζουν σε ιδρύματα των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση. Ενδεικτικά, το 2007 αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2006. Κάθε χρόνο πάνω από 560.000 φοιτητές από διάφορες χώρες σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Η αίτηση εισαγωγής γίνεται απευθείας στο πανεπιστήμιο. Περιορισμός στις αιτήσεις δεν υπάρχει. Στη χώρα περισσότερα από 3.800 κολέγια και πανεπιστήμια προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα, ενώ τουλάχιστον 2.000 πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακούς τίτλους. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 22.000 έως 30.000 δολάρια ανάλογα με το εάν ο ενδιαφερόμενος σπουδάσει σε κάποιο πολιτειακό κολέγιο ή πανεπιστήμιο (πιο οικονομικό) ή σε κάποιο ιδιωτικό κολέγιο ή πανεπιστήμιο (πιο ακριβή επιλογή). Σε μια μέση περιοχή το ενοίκιο ενός σπιτιού τριών δωματίων είναι περίπου 800 με 1.000 δολάρια το μήνα. Στις μεγάλες πόλεις, βέβαια, η ζωή είναι κατά περίπου 30% ακριβότερη. Το φαγητό στα εστιατόρια των περισσότερων πανεπιστημίων στοιχίζει περίπου 1.500 με 2.000 δολάρια το εξάμηνο.

Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία

Σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι Ελληνας. Με βάση τα στοιχεία του οδηγού των Times του 2007 (Good University Guide), περίπου 7.500, το 18,5% του συνόλου των προπτυχιακών φοιτητών από χώρες της Ε.Ε. σε βρετανικά ιδρύματα είναι Ελληνες. Σε απόλυτους αριθμούς μόνο η Κίνα καταφέρνει να ξεπερνά την Ελλάδα με 17.500 φοιτητές. Ο αριθμός των Ελλήνων, μάλιστα, αυξάνεται με δεδομένο ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά ιδρύματα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διακόπτουν τη φοίτησή τους αλλά παραμένουν στη Γηραιά Αλβιώνα είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλο λόγο. Με βάση το δεδομένο αυτό ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Μεγάλη Βρετανία προσεγγίζει τις 23.000 (περίπου 10.000 για προπτυχιακά και 13.000 για μεταπτυχιακά).

Στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργούν 116 πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν όλο το φάσμα τίτλων σπουδών και 53 κολέγια - ινστιτούτα ανώτατης εκπαίδευσης που ποικίλλουν σε αριθμό προγραμμάτων σπουδών. Από το 2006 το ετήσιο κόστος φοίτησης για πτυχία bachelor έχει αυξηθεί από 1.200 στερλίνες λίρες στις 3.000 λίρες. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια ελευθερία τιμολόγησης από τα πανεπιστήμια με όριο τις 3.000 λίρες. Για τα μεταπτυχιακά το κόστος κυμαίνεται από 2.500 λίρες έως και 10.000 λίρες. Βέβαια, τα περιζήτητα μεταπτυχιακά από σχολές Business (κυρίως στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - το γνωστό MBA) είναι ακριβότερα, με το κόστος να κυμαίνεται από 7.000 έως και 15.000 λίρες. Το κόστος διαβίωσης ποικίλλει, με το Λονδίνο να είναι το ακριβότερο. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τις 7.000 με 8.000 λίρες για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Λονδίνο και 5.500 με 6.000 λίρες για περιοχές εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σπουδές στη Γερμανία

Υπολογίζεται ότι στα γερμανικά ΑΕΙ σπουδάζουν περίπου 7.000 Ελληνες (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και όσοι είναι ομογενείς στη Γερμανία). Υπάρχουν συνολικά 343 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διακρίνονται στα 116 πανεπιστήμια (Universitaten) που συμπεριλαμβάνουν και τεχνολογικά πανεπιστήμια, (Technische Universitaten), στα 170 πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Fachhochschulen - Universities of Applied Sciences) που εστιάζουν στην εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση και τις 57 Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής (Kunst - und Musikhochschulen) και Κινηματογράφου («Filmhochschulen»).
Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος. Μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθιέρωσαν, ωστόσο, την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων (500 ευρώ ανά εξάμηνο). Στα πανεπιστήμια της Γερμανίας, όλοι οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ανά εξάμηνο ένα Τέλος Συνέχισης Σπουδών, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 100 έως 150 ευρώ το εξάμηνο. Το Τέλος Σπουδών είναι πιο υψηλό στην περίπτωση που σε αυτό περιλαμβάνονται τα έξοδα για την έκδοση φοιτητικού εισιτηρίου για χρήση δημόσιων μεταφορικών μέσων (το πολύ στα 250 ευρώ). Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Fedora αυτά ανέρχονται στα 650 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.
Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας διαθέτουν φοιτητικές εστίες που παρέχουν στους φοιτητές δυνατότητα διαμονής μέσω του Οργανισμού Φοιτητικής Μέριμνας. Το κόστος διαμονής σε δωμάτιο που ανήκει σε φοιτητική εστία κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ το μήνα.

Σπουδές στη Γαλλία

Στη Γαλλία φοιτούν περίπου 2.000 Ελληνες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά οι φοιτητές πληρώνουν για την εγγραφή τους 200 ευρώ για τα προπτυχιακά και 400 ευρώ για τα μεταπτυχιακά ετησίως. Το κόστος ενοικίου σε πόλεις πλην του Παρισιού κυμαίνεται περί τα 800 ευρώ και στο Παρίσι αρχίζει από 1.200 ευρώ.

Σπουδές στην Ιταλία

Η ανώτατη εκπαίδευση διαιρείται σε τρεις κύκλους μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο φοιτητής λαμβάνει το πανεπιστημιακό δίπλωμα Laurea, το οποίο είναι απαραίτητο για την απόκτηση του επόμενου διπλώματος Laurea Specialistica, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο κύκλο σπουδών. Για την πρόσβαση οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου. Η εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη, εκτός από τους κύκλους σπουδών περιορισμένης πρόσβασης, οι οποίοι καθορίζονται από τη νομοθεσία και για τους οποίους απαιτείται η επιτυχία σε εξετάσεις. Οι φοιτητές συμβάλλουν στις σπουδές τους μέσω της πληρωμής των πανεπιστημιακών εισφορών, ενώ υπάρχει και τέλος εγγραφής. Το μηνιαίο κόστος ζωής (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου) κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την πόλη.

Πηγή: look4studies.com

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις