Επιλογή ελαστικών: Μια “πονεμένη” ιστορία…

car tyres 63928 1920

Το θέμα ελαστικό στο αυτοκίνητο μας, για πολλούς είναι μια πονεμένη ιστορία. Για εκείνους που πιστά ακολουθούν με ευλάβεια τις επιλογές του κατασκευαστή, τα πράγματα είναι ίσως πιο εύκολα καθώς ακολουθώντας “την πετατημένη” βαδίζουν εκ του ασφαλούς… σε ότι αφορά τις διαστάσεις ή την μάρκα των ελαστικών.

Όμως οι περισσότεροι οδηγοί αρέσκονται να αναζητούν εκείνο που κατά τη γνώμη τους θα βελτιώσει το αυτοκίνητο τους. Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται και η άποψη ενός ειδικού είναι σημαντική για να αποφύγετε επιλογές που είτε θα σας κοστίσουν στην τσέπη, είτε πολύ περισσότερο στην ασφαλή οδήγηση…

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός στο θέμα ελαστικά και δεν είναι πάντα το θέμα σωστή διάσταση, οικονομία, γνωστή μάρκα που κάποιος θα προσέξει και θα λύσει τα προβλήματα του.

racepark 1130x300

Το ζήτημα οδηγική συμπεριφορά είναι σημαντικό, αν κάποιος δηλαδή ζορίζει το αυτοκίνητο και κατά συνέπεια και τα ελαστικά, τότε αναζητά λύσεις υψηλών απαιτήσεων και επιδόσεων, για παράδειγμα.

Η αλλαγή διαστάσεων - που πολλές φορές συνοδεύεται και από αλλαγή ζαντών θα πρέπει να γίνει με προσοχή καθώς η γεωμετρία της ανάρτησης επηρεάζεται πολλές φορές σημαντικά.

Στον τομέα της οικονομίας δεν αρκεί να επιλέξουμε ένα ελαστικό που η ενεργειακή του ετικέτα είναι στο καλύτερο επίπεδο. Η αντίσταση κύλισης, το κράτημα - κυρίως στο βρεγμένο δρόμο - αλλά και ο θόρυβος στην κύλιση είναι σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν την τελική επιλογή. Όπως επίσης και ο δείκτης ταχύτητας συνδυαστικά για τα παραπάνω…

Τώρα αν είστε και λίγο απρόσεκτοι και βάζεται σημάδι λακούβες και πεζοδρόμια αναζητήστε κάτι ενισχυμένο…

Επίσης το “φρέσκο” ελαστικό είναι υπόθεση. Για αυτό και ελέγχουμε τα ελαστικά που αγοράζουμε για την ημερομηνία παραγωγής… Δηλαδή ποια εβδομάδα ποιου έτους παράχθηκε… Το λέμε αυτό γιατί ένα “ξερό” ελαστικό ακόμα και πολύ καλής μάρκας χάνει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει έναντι άλλων υποδεέστερων.

Τέλος η αλλαγή των ελαστικών δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά με το πόσα χιλιόμετρα έχετε καλύψει με αυτά, αλλά οπωσδήποτε με τους δείκτες φθοράς τους. Ένα χτύπημα μπορεί να προκαλέσει εξόγκωμα στο ελαστικό (να πετάξει “βυζί” όπως λένε λαϊκά οι γνώστες) και να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνο.

dimopanagos 1130x300 2020

Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε σε αναγνωρισμένα καταστήματα πώλησης ελαστικών για να συμβουλευτείτε τους πωλητές. Δεν είναι πάντα το ακριβότερο και το καλύτερο, ούτε φθηνό σημαίνει και σκάρτο… Υπάρχουν ελαστικά ανάλογα με τις ανάγκες σας, σε κάποιες περιπτώσεις οικονομικά και “τίμια” προϊόντα

Να θυμάστε πως οι δρόμοι δεν είναι πίστες Formula 1 για να πειραματίζεστε με τις οδηγηικές σας ικανότητες και πως κανένα ελαστικό όσο τέλειο και αν είναι δεν θα σας σώσει από πιθανά λάθη…

Φωτογραφία από E Bouman από το Pixabay

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο