Γιώργος Αδαμόπουλος: Το σύγχρονο σπίτι των Ηλείων

adamopoulos intro2

adamopΑποτελεί έναν από τους νέους ανθρώπους της Ηλείας που γοητεύει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Ο Γιώργος Αδαμόπουλος ιδιαίτερα γνωστός από την καλλιτεχνική του φλέβα ως ερμηνευτής στα "Χρώματα της Ήλιδας" είναι ένας εξαίρετος νέος επαγγελματίας. Ως Πολιτικός Μηχανικός κατακτά καθημερινά με την ποιότητα της δουλειάς του και τις ιδέες του το κοινό που συνεργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι προτάσεις του, οι δουλειές του, οι επιλογές του στον κλάδο όπως αποτυπώνονται μέσα από έργα του, δίνουν μια πνοή φρεσκάδας και δείχνει το αύριο στο χώρο των κατασκευών στην Ηλεία.

Επιλέξαμε να μιλήσουμε μαζί του για το σπίτι του σήμερα, την εξέλιξη των κατασκευών, τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κατοικίας...

adamopoulos 1130x300

Η πανδημία, αναδεικνύει το σπίτι μας, ως το προσωπικό μας καταφύγιο. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτά που πρέπει να έχει το σπίτι του 2020, για να είναι λειτουργικό και να μας κρατά εντός;



Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος ένας εκ των 7 σοφών της Αρχ .Ελλάδας είπε:
Αγαπώ ένα σπίτι όπου δεν βλέπω τίποτε το παραπανίσιο και όπου βρίσκω κάθε τι που είναι απαραίτητο.
Συνεπώς μια κατοικία θα πρέπει να είναι στατικά ασφαλής, μορφολογικά λιτή και απέρριτη, να χαρακτηρίζεται από επιτηδευμένη αρχιτεκτονική σύνθεση και να φέρει κατά το δυνατόν συστήματα σύγχρονης Τεχνολογίας υπό την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, του αυτοματισμού και την άνεσης.

adamopoulos2

Κάθε κτίριο πρέπει να έχει το χαρακτήρα του;

Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ζούμε σε ένα σπίτι το οποίο θα αντιπροσωπεύει στοιχεία  του χαρακτήρα μας διότι μόνο έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα με τη παραμονή μας σε αυτό.
Άλλωστε Ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είπε πως τα σπίτια μοιάζουν με τους ανθρώπους που τα κατοικούν.

adamopoulos3

Panagiotopoulos 1130Χ300 new


Οι Ηλείοι προσέχουν προσέχουν το θέμα σπίτι; Έχουν τα δικά τους θέλω ή εμπιστεύονται μόνο την άποψη ενός αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού;



Ακριβώς γιατί είναι η προέκταση της προσωπικότητας μας.

Δυστυχώς η Ηλεία δεν διακρίνεται για την αρχιτεκτονική των κατασκευών της. Η μεγάλη ταχυτητα ανοικοδόμησης της δεκαετιας του 1990 και του 2000 δεν άφησε περιθώρια ορθού σχεδιασμού.

Υπήρξαν βέβαια κάποιες ιδιαίτερες κατασκευές σχεδιασμένες από μελετητές με μεράκι αλλά με την έλλειψη συντήρησης και επισκευής από φθορές προϊόντος χρόνου,  ξεθώριασε το αποτύπωμα τους.



adamopoulos4

Προφανώς όλοι έχουμε τα δικά μας θέλω και αυτό είναι φυσικό εφόσον είμαστε διαφορετικοί. Δυστυχώς μόνο μια μικρή μερίδα  ακούει την γνώμη του αρχιτέκτονα ή του Πολιτικού Μηχανικού σε βάθος και έτσι έχουν φτάσει στο σημερινό αισθητικό αποτέλεσμα οι πόλεις μας, χωρίς βέβαια να αποποιούμεθα της ευθύνης που μας αναλογεί ως μηχανικοί.


Ο σχεδιασμός μιας κατασκευής είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μελετητή, όπου αφενός ο πρώτος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και αφετέρου ο δεύτερος οφείλει αφού τις επεξεργαστεί και τις αναλύσει, να αποδώσει στηριζόμενος στη βαθιά γνώση και την επιστημονική τεκμηρίωση κάτι απόλυτα λειτουργικό και με προστιθέμενη αξία στο κοινωνικό περιβάλλον.

karvouniaris 1130Χ500

adamopoulos5




Τι θα συμβούλευες κάποιον που ετοιμάζεται να κατασκευάσει το νέο του σπίτι;



Να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό με ουσιαστική γνώση και καινοτόμα άποψη που τον εμπιστεύεται, να μην φοβηθεί να πειραματιστεί σε νέες ιδέες και να εφαρμόσει τεχνολογία και υλικά τα οποία θα καθιστούν το σπίτι του σύγχρονο και καινοτόμο ακόμα και μετά από 10 χρόνια.


Ας μην ξεχνάμε και τον οικονομικό παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό το κεφάλαιο που επενδύεις να έχει διατηρήσιμη  αξία και να μην το απαξιώνει η ίδια η κατασκευή.




adamopoulos6

Η εξέλιξη και οι απαιτήσεις της τεχνολογίας κατά πόσο επηρεάζει τη δημιουργία ενός σπιτιού;



Είναι βασικός παράγοντας διότι επηρεάζει τους βασικούς πυλώνες σχεδιασμού μια κατασκευής.
Την ασφάλεια, την αισθητική, την ποιότητα, την άνεση, τη λειτουργικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.


Εκτιμώ όμως πως θα πρέπει να γίνεται σωστή εκτίμηση  της ανταποδοτικότητας της χρήσης αυτής της σύγχρονης τεχνολογιας πάντα σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για να την εφαρμόσεις.
 Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η καινοτομία  οδηγεί στην ανάπτυξη.

adamopoulos7

Το παραμείνεις στην Ηλεία και να ασχοληθείς με τον κλάδο σου, είναι μια πρόκληση για σένα; Ή επέλεξες μια βάση και από εκεί η δουλειά δεν έχει όρια;



Οπωσδήποτε διανύουμε μια περίοδο έντονης κρίσης στο κατασκευαστικό κλάδο και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Αυτό γίνεται πιο έντονο σε μια πόλη όπως ο Πυργος με χαμηλό πληθυσμιακό στοιχείο.


Πάντα όμως ήμουν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και οραματιστής θα έλεγα. Πιστεύω πως τις ευκαιρίες τις δημιουργείς και δεν τις περιμένεις να έρθουν. Από την άλλη έχουμε τόσα συγκριτικά πλεονέκτημα σαν περιοχή που εάν έχεις μεράκι να δημιουργήσεις μπορείς να στήσεις ένα επενδυτικό προϊόν και να το προωθήσεις.

Έχουμε άλλωστε χίλιους λόγους για να πείσουμε κάποιον να επενδύσει στην Ηλεία.
 Υπάρχουν συνεχώς επενδυτικά προγράμματα και ποικίλες μορφές χρηματοδότησης οι οποίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός μηχανικού για να αναπτύξει πεδίο δραστηριότητας. 



adamopoulos8

Από την άλλη το δικό μας επάγγελμα δεν έχει γεωγραφικά όρια , μπορείς να απευθυνθείς σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η στοχοθέτηση του γραφείου μου επικεντρώνεται κυρίως σε έργα  με λογική αναπτυξιακή και επενδυτική. Γι' αυτό προσφέρουμε ολοκληρωμένη υπηρεσία.  Από τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση, μέχρι τη κατασκευή. Υπό αυτή τη λογική μπορούμε να προσεγγίσουμε πελάτες οπουδήποτε.


adamopoulos9Πρόταση βιομηχανικής εγκατάστασης του Γιώργου Αδαμόπουλου στην Ηλεία

Κατά καιρούς μας έχεις παρουσιάσει δουλειές σου, που είναι πραγματικά εντυπωσιακές; Σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικοί αλλά και δημόσιοι χώροι… Ποιο είναι το πεδίο δράσης που σε γοητεύει περισσότερο;



Νομίζω αυτό που προανέφερα. Μια λέξη το εκφράζει, η λέξη Ανάπτυξη. Οποιαδήποτε σύνθεση μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα στη κοινωνία με χαρακτήρα ανταποδοτικό  και προστιθέμενη αξία, βάσεις δηλαδή που οδηγούν σε πρόοδο και ανάπτυξη, με εντυπωσιάζει, μου γεννά ιδέες, μου δίνει ενέργεια και με κάνει να θέτω στόχους.

Σε ευχαριστούμε πολύ Γιώργο...

adamopoulos10Πρόταση βιομηχανικής εγκατάστασης του Γιώργου Αδαμόπουλου στην Ηλεία

adamopoulos11Πρόταση του Γιώργου Αδαμόπουλου για το ανοιχτό θέατρο Κατακόλου

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο