Τα φετινά Χριστούγεννα ως μαξιλάρι συναισθηματικής ασφάλειας

arun kuchibhotla cRfWUqkr0 s unsplash

panagouliaΦέτος χρειαζόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ τη μαγεία που μας χαρίζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Τα μπαλκόνια πολλών στολίστηκαν νωρίτερα από άλλες χρονιές και τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα βγήκαν από το πατάρι ακόμα και ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οχτώ στους δέκα έχουν ήδη στολίσει γιατί είναι τελικά πραγματικά ανάγκη των ανθρώπων. Τα Χριστούγεννα μας φέρνουν κοντά. Και για τον άνθρωπο η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όταν είναι μόνος του. Άρα λοιπόν, επειδή οι γιορτές έχουν να κάνουν με το κοντά, με το μαζί, είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι μια διέξοδος από μια κατάσταση πιο ψυχοπιεστική και αυτό γιατί προσφέρουν μια αισιοδοξία, μια ελπίδα. Κάτι που αυτή την περίοδο το έχουμε χάσει έντονα.

la bebe 1130x300xmas

Ο στολισμός λοιπόν μας εντάσσει πάλι σε πράγματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν. Μειώνει την αβεβαιότητα που μπορεί να έχουμε έντονα, λόγω της κατάστασης. Και ενδεχομένως να μειώνει και λίγο τη μοναξιά. Οι γιορτές μας ενώνουν ακόμα και αν είμαστε μακριά με άτομα δικά μας.

Φέτος τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουν σαν «μαξιλάρι» συναισθηματικής ασφάλειας, εξαιτίας του ότι θα δώσει ενίσχυση σε μία ήδη θετική εμπειρία, θα μπορεί να αποφορτίσει από το στρες και να δημιουργήσει εκ νέου θετικές εμπειρίες για το άτομο.

Φέτος τα Χριστούγεννα θα κάνουμε την ευχή να έρθει η επόμενη ημέρα, εκείνη που θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε όλους τους αγαπημένους μας.

Ελένη Αναστ. Παναγούλια
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος
Λετρίνων & Κολοκοτρώνη 2, Πύργος
26213 01393 - 6936461111

panagoulia el 1130x300 Xmas

Photo by Arun Kuchibhotla on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο