Nάνσυ Μαλλέρου: Καλύτερα γίνεται!! Ένα βήμα τη φορά…

Mallerou Nancy intro

Συνέντευξη στην Ελένη Χρήστου για το ilialive.gr

Xristou Eleni Κάθε φορά που κάνω συνέντευξη στην Δρ Νάνσυ Μαλλέρου,  στην «Γκουρού της Ευτυχίας» όπως τη αποκαλούν τα ΜΜΕ, νιώθω ότι με   κινητοποιεί σαν να έχει ένα  «μαγικό ραβδί». Και δε με λες και εύκολο άνθρωπο να αφεθώ και να εμπιστευτώ κάποιον… Δεύτερη συνέντευξη   μαζί της και κάθε λέξη της, την κρατάω σαν «φυλακτό». Ιδίως εκείνες τι λίγες λέξεις του off the record.

 Ξέρει τα συστατικά της ευτυχίας, ξέρει να τα μοιράζεται και να εμπνέει για επανεκκίνηση! Μου θύμισε ξανά, μέσω της συνέντευξης μας, ότι   ευτυχία είναι να ξανασηκώνομαι και να  αναθεωρώ,  ακόμη και εάν για λίγο η ζωή μου δημιουργεί συνθήκες ανατροπών, που απαιτούν   θάρρος!!

 Όλα θέμα εξάσκησης, όπως λέει και εκείνη, με μια φωνή άκρως χαμογελαστή! Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχικά του ονόματός της, σχηματίζουν   το ουσιαστικό «νάμα», που σημαίνει «νερό που αναβλύζει από πηγή». Ενώ μεταφορικά, σημαίνει οτιδήποτε εμπνέει ή αναζωογονεί!!

 Περιγράψτε μας  τον εαυτό σας  και την πορεία  σας.

 Όταν είσαι 50χρονών είναι πολύ ωραίο να περιγράφεις τον εαυτό σου. Θα  έλεγα  όμως το εξής: δοκίμασα διαφορετικά πράγματα στην ζωή   μου, άφοβα. Ευτυχώς μου το επέτρεψαν και με παρότρυναν οι γονείς μου να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα. Έχω κάνει παραπάνω από     τρεις καριέρες. Ξεκίνησα από Γαλλική Φιλολογία, έχω υπάρξει και δασκάλα Γαλλικών, ακολούθησα το marketing,  διδάσκοντας και στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως υψηλόβαθμο στέλεχος.

Από πολύ παλιά ήμουν και επιχειρηματίας παράλληλα. Οι γονείς μου πάντα μου έλεγαν «Άνοιγε πολλά μονοπάτια στην ζωή σου για να μην βρεθείς ποτέ χωρίς εναλλακτικές. Εάν κάποιο  μονοπάτι σε πετάξει έξω, να μη βρεθείς ποτέ χωρίς αντικείμενο».

Γι’ αυτό και έκανα  με μανία καινούργια πράγματα. Είμαι και άνθρωπος που βαριέμαι και θέλω το καινούργιο. Χρειάζομαι την πρόκληση και την κινητοποίηση ως χαρακτήρας. Το έκανα επάγγελμα να αλλάζω επαγγέλματα.

Αλλά  το κάθε επάγγελμα το κράταγα, δεν έκανα πυροτεχνήματα. Άρχιζα, το μάθαινα, το τερμάτιζα και μετά έκλεινα τον κύκλο και πήγαινα στο επόμενο. Δεν έχω αφήσει ατελείωτα πράγματα στη ζωή μου και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Έτσι αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου, δεν έχω εκκρεμότητες. Αυτά που ήθελα να έχω κάνει, τα έκανα. Δεν έχω να λέω «Και αν είχα κάνει αυτό, εάν είχα κάνει το άλλο». Κάποια μου βγήκαν, κάποια δεν μου βγήκαν. Πάντως εγώ τα  έκανα. Αυτά  όσον  αφορά τις καριέρες.

Έχω  υπάρξει πολύ κοινωνικός άνθρωπος. Είμαι κοινωνικός άνθρωπος. Έχω υπάρξει και πολύ εξωστρεφής και εσωστρεφής, γιατί μου αρέσει να παίρνω τον χρόνο μου και να κλείνομαι.

Είμαι ένας άνθρωπος πάρα πολύ της οικογένειας και των φίλων, πιο πολύ από όσο νομίζει ο έξω κόσμος. Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι μου αρέσει να είμαι συνεχώς με κόσμο. Η αλήθεια  είναι όταν κάνω το επάγγελμα μου, το τωρινό επάγγελμα μου, για την ακρίβεια της τελευταίας 20ετιας, μου αρέσει  να είμαι με κόσμο. Αλλά έξω από αυτό, μου αρέσει να είμαι με λίγους και καλούς.

Για να επανέλθω στα επαγγελματικά, με το coaching ασχολούμαι από το 2006. Αυτό που ευχαριστιέμαι πάντα, από κάθε επάγγελμα, είναι να εκμεταλλεύομαι διάφορα ταλέντα μου. Να ανοίγομαι, να βρίσκω καινούργιους δρόμους, να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα για εμένα, να μεγαλώνω. Με το coaching έχω πολύ τέτοιο περιθώριο, γιατί δεν είναι απλά μια μέθοδος να βοηθήσει τους ανθρώπους. Από εκεί, εγώ έχω μια φιλοσοφία ζωής, έχει προκύψει «η φιλοσοφία του εσωκεντρισμού». Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου μου που θα εκδοθεί  το προσεχές διάστημα!!

 Θεωρώ ότι ο πιο καλός τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους είναι με πράγματα που έχεις δοκιμάσει ο ίδιος στον εαυτό σου και παράλληλα και εσύ τα έχει δοκιμάσει με τη σειρά σου σε άλλους. Δεν μου αρέσει η φιλοσοφία που είναι εκ του ασφαλούς! Μου αρέσει η φιλοσοφία που είναι εκεί  έξω, στην πράξη, στη ζωή. Ότι δοκιμάζεται και επαληθεύεται στη ζωή. Δεν μου αρέσει να λέω ή να μου λένε καθήμενοι σε μια καρέκλα «Εάν έκανα αυτό…».

Αυτά λοιπόν με  τα επαγγέλματα μου. Τώρα είμαι σε αυτό το επάγγελμα. Θεωρώ θα  είμαι σε αυτό μέχρι να πεθάνω. Παρεμπιπτόντως, έχω αποφασίσει να πεθάνω στα 99 μου!! Επομένως είμαι στο ημίχρονο, δεν προλαβαίνω άλλα δυο μέχρι τα 99; (καθάριο γέλιο μιας αμοιβαία απολαυστικής συνέντευξης)

Mallerou Nancy 1

To   Life coaching   είναι μόδα ή αξία για να βρούμε τον δρόμο μας;

Είναι   μια μέθοδος, δεν είναι μόδα. Αν και είναι σίγουρα της μόδας, φαντάζομαι… Είναι μια μέθοδος, που ξεκίνησε το ’70, επομένως είναι πια πολλά χρόνια! Είναι μια μέθοδος που όσο περνούν τα χρόνια  εμπεριστατώνεται  επιστημονικά  και  αρχίζει και γίνεται πιο καθημερινή.

Relationship coaching: Βοηθά  στη δημιουργία επιτυχημένων βάσεων;

Η κάθε  εξειδίκευση του coaching  για μένα έχει κοινό παρανομαστή  το coaching.  Όπως είπα το coaching είναι  μια μέθοδος που μπορεί να γεφυρώσει το που είσαι με το που  θες να πας. Οπότε είτε μιλάμε για δουλειά, είτε μιλάμε για προσωπικές σχέσεις, συντροφικές ή εργασιακές, η διαδικασία του coaching είναι ίδια.

Πρέπει να δεις που είσαι, πρέπει να δεις ξεκάθαρα που θες να πας και να έχεις ένα καλό «γιατί θες να πας εκεί». Να το ξέρεις, να μην είναι το «γιατί» κάποιου άλλου. Μετά είναι σημαντικό να δεις αυτό το κενό που θες να γεφυρώσεις και να βρεις τους τρόπους να το κάνεις πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο ανώδυνα. Αυτή είναι η δουλειά του coaching, να βοηθήσει σ’ αυτό το γεφύρωμα!! 

Mallerou Nancy 2

Τι προσδοκίες να έχω εάν εμπιστευτώ έναν life coach;

Καταρχάς, πρέπει να έχεις μια προσδοκία για τον εαυτό σου και πρέπει να εξετάσεις ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντι σου, τι πτυχία έχει και τι διαπιστεύσεις έχει. Αυτό είναι ευθύνη δική σου. Το λέω γιατί πολλές φορές παραπονιούνται για τσαρλατάνους. Μα σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί.

Η δική μας δουλειά είναι, όταν είναι να βάλουμε το σώμα μας, την ψυχή μας, το μυαλό μας, στα χέρια κάποιου, να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτός είναι αυτό που λέει ότι είναι.

Τώρα οι προσδοκίες πρέπει να είναι ότι θα ξεκαθαρίσει πράγματα, ότι θα δοκιμάσει συμπεριφορές, ότι θα διευρύνει ορίζοντα, ότι θα έχει κάποιον που θα του φέρει αντίσταση.

Για μένα, ο σωστός  coach  είναι που θα σου πει και την άλλη πλευρά, γιατί έτσι πιστεύω διευρύνεται ο ορίζοντας μας. Εάν κάποιος απλά σου κρατάει το χέρι και σου λέει «Ναι καημένε, φουκαρά, έτσι είναι, για όλα έχεις δίκιο», δεν είναι coach. Εκείνος πρέπει να είναι ο «δικηγόρος  του διαβόλου», η φωνή που φοβάσαι να ακούσεις εκεί  έξω, την οποία όταν την ακούσεις σε ένα περιβάλλον ασφάλειας είναι πολύ χρήσιμη.

Να περιμένεις οπωσδήποτε απόλυτη εχεμύθεια, απόλυτο σεβασμό. Για παράδειγμα, ο σεβασμός είναι να λες «Μπορώ να σε ρωτήσω αυτό το πολύ προσωπικό σου θέμα;» Είναι θέμα σεβασμού. Πρέπει να  περιμένει μια ισότιμη σχέση. Θα κάνουμε πολύ δουλειά και οι δυο μας και εσύ οφείλεις να κάνεις την περισσότερη. Γιατί όταν εκπαιδεύεις ένα σκύλο, ο σκύλος πρέπει να μάθει να κάνει τη δουλειά, ο εκπαιδευτής ξέρει. Είναι να θέλω να μάθω τένις και να περιμένω να μου τα πει ο δάσκαλος. Μα πρέπει εγώ να ιδρώσω.

Πρέπει να περιμένεις ότι θα κάνεις πράγματα που δεν συνήθιζες να κάνεις και δεν είναι του χαρακτήρα σου, δεν είναι αυτά που είσαι άνετος να κάνεις. Να περιμένεις  το σπρώξιμο και την στήριξη για να κάνεις αυτά που δεν συνήθιζες να κάνεις. Αυτά  τα ανήσυχα, άβολα πράγματα, γιατί αυτό σημαίνει πρόοδος.

Ανάλογα πως ταιριάζει ο coach με τον πελάτη, μπορεί να πρέπει να στα σπάσω στο κεφάλι για να τα καταλάβεις. Άλλες φορές να τα σπάσεις εσύ. Ακόμη και αν γίνει σιγά σιγά η διαδικασία, να περιμένεις άμεση πρόοδο. Θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα  του «που  είμαι»  και «που θέλω να πάω».

Εάν δεν πηγαίνεις προς τα εκεί που θέλεις να πας, δεν σου ταιριάζει ή ο άνθρωπος ή η μέθοδος. Επίσης, υπάρχει και η πιθανότητα να μην είσαι έτοιμος και να θέλεις να το πάρεις στο ρελαντί. Επομένως, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και δοκίμασε αργότερα.

Γι’ αυτό όταν έκανα ατομικές συνεδρίες -τώρα πια δεν κάνω- αρνιόμουν να έχω έναν πελάτη παραπάνω από 6μήνες. Σε αυτό το διάστημα ή έχεις καταλάβει τις μεθόδους και μπορείς και μόνος σου να τις αναπαράγεις ή όχι. Εάν στους 6μήνες δεν έχεις δει πρόοδο, ή εγώ δεν σου κάνω ή εσύ δεν μου κάνεις ή δεν σου κάνει η μέθοδος. Πάντως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Δεν δέχομαι τη σχέση του τύπου «Μιλάω κάθε εβδομάδα με τον coach μου ή τον ψυχολόγο μου και έχουν περάσει 7χρόνια». Όχι. Φύγε, απογαλακτίσου. Δημιουργείται ένας μηχανισμός εξάρτησης γιατί συνήθως ο πελάτης  έχει ανασφάλεια.  Δεν γίνεται με δόλο από τον εκάστοτε επαγγελματία. Του λες «Βρε άνθρωπε φτάνει, το έχεις» και εκείνος λέει όχι.

Πολλές φορές γίνεται υποσυνείδητα, δένεσαι. Εγώ τους πελάτες μου τους αγαπώ, τους νοιάζομαι. Όταν τελειώνει ένας κύκλος σου κοστίζει. Εάν για 6μήνες κάθε εβδομάδα βλέπεις κάποιον… και  ραντεβού να ήταν, θα τον είχες παντρευτεί!! 

Mallerou Nancy 3

Nama Tribe: Μιλήστε μας λίγο για το πιο πρόσφατο επαγγελματικό σας βήμα.

Το Νama Tribe είναι το τελευταίο μου «παιδί». Είναι μέρος του coaching και η μεγάλη μου αγάπη, γιατί το ονειρεύτηκα πολλά χρόνια πριν. Είναι αυτή η «φυλή» που έχουμε χτίσει μαζί με την συνέταιρο μου  την   Μαλού Λαρσινού, που είναι συνδρομητική πλατφόρμα  ενδυνάμωσης.

Αυτό που λέμε είναι ότι: «Ένα  κλικ  τη φορά αναβαθμίζει τη ζωή σου». Ένα βήμα τη φορά!! Δεν χρειάζεται να κάνεις το μεγάλο άλμα. Ένα κλικ την φορά!! Ένα κλικ την ημέρα, ένα κλικ την εβδομάδα να κάνεις, υπάρχει  τεράστιος αντίκτυπος στη ζωή μας και αυτό ήταν κάτι που ονειρευόμασταν  πολύ καιρό και είμαι πολύ χαρούμενη που είναι στον αέρα.

Είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που έχουν γραφτεί. Υπάρχει μια κοινότητα που είναι θεϊκή. Οι άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις, μιλάνε για τα coaching  που κάνουμε, κάνουμε live που μιλάμε μεταξύ μας, βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Είναι πραγματικά συγκινητικό τι συμβαίνει εκεί πέρα και είμαι χαρούμενη γι’ αυτό. Mας βρίσκει κάποιος στο namatribe.gr και παράλληλα αυτή η κοινότητα ενεργοποιείται και από το Facebook, ενθαρρύνοντας να βρουν φίλους με κοινές ανησυχίες. Όταν φύγει επιτέλους από τη ζωή μας ο covid, θα κάνουμε και αυτά που θέλουμε επίσημα για την  κοινότητα μας.

Τι σημαίνει επιτυχημένος άνθρωπος  και καλή ζωή  για εσάς;

Για εμένα επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που κοιτιέται στον καθρέφτη και λέει «μπράβο, τα έχεις καταφέρει». Επίσης, επιτυχημένος  είναι κάποιος που απολαμβάνει τον αγώνα του, όχι κάποιος που δεν αγωνίζεται. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία να απολαμβάνεις τον αγώνα σου και να φέρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Εάν κάποιος θέλει να κερδίζει 1000€ τον μήνα ή 1.000.000€ τον μήνα και τα κερδίζει, ναι είναι επιτυχημένος.

Παρόλα αυτά, αποφεύγω να συνδέσω την έννοια της επιτυχίας με την αξία μου. Επειδή εάν  βάλεις νούμερο και οικονομικό αντίκρισμα στην επιτυχία, ο κόσμος μπερδεύει και την προσωπική του αξία. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η προσωπική μου αξία σαν Νάνσυ, δεν έχει να κάνει με το τραπεζικό μου λογαριασμό. Είτε είναι στο μηδέν είτε στα 500δις, η  προσωπική αξία μου είναι ακριβώς η ίδια, ο λογαριασμός μου αλλάζει.

Τώρα σχετικά με την καλή ζωή, είναι να μπορείς να κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις, χωρίς να τα στερείσαι επειδή δεν έχεις τους πόρους. Σήμερα π.χ. εγώ έκανα κοπάνα από το γραφείο και πήγα για γκολφ. Αυτό ήταν μεγάλη πολυτέλεια και απόλαυση για εμένα. Μεγάλη απόλαυση είναι να φροντίζω τους ανθρώπους που αγαπάω, να ταξιδέψω, να  ξυπνάω χαρούμενη, να έχω νεύρα και να ξέρω ότι ο άνδρας μου, το καταλαβαίνει και θα κρυφθεί μέχρι να περάσει η μπόρα. Τον κοιτάς και λες «Τι απόλαυση είναι  να έχω μια σχέση που ο άλλος καταλαβαίνει και αντίστοιχα και εγώ για εκείνον, δίνοντας του χώρο;».

Να κάνεις αυτά που θέλεις να κάνεις για τους ανθρώπους που θες, χωρίς να κοιτάς το πορτοφόλι και το ρολόι σου. Στην ζωή ακόμη και τις αναποδιές να τις παίρνουμε, όχι σαν μαθήματα αλλά ως εξάσκηση. Γιατί το μάθημα είναι λίγο  αγχωτικό, ενώ η εξάσκηση όχι. 

Mallerou Nancy 4

Ποιο είναι το μότο ζωής της Nάνσυ Μαλλέρου;

Kαλύτερα γίνεται!! Eίναι μότο σε βαθμό που έχω γράψει βιβλίο γι’ αυτό. τα ημερολόγια μου κάθε χρόνο έχουν αυτό τον τίτλο, κάνω ένα σεμινάριο το χρόνο που λέγεται έτσι, ανοιχτό για μερικές χιλιάδες κόσμου. Το «καλύτερα γίνεται» είναι το μοτο μου βεβαιότατα!!

Όταν τα πράγματα πάνε χάλια, αλλά και όταν πάνε πολύ καλά, λέω: «Νάνσυ αγάντα»  και το λέω και σαν υπενθύμιση ταπεινοφροσύνης, να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά όταν τα πράγματα πάνε πολύ καλά. «Το ευχαριστήθηκες, το γιόρτασες, πάρε τις δάφνες και προχώρα, μην κάτσεις επάνω τους’’.

Ένα  άλλο μότο μου είναι το «Η ζωή μου φέρεται καλά». Έχω αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια, ότι η ζωή μου φέρεται καλά, οπότε της φέρομαι κι εγώ. Για εμένα, είναι σημαντικό τι έχεις αποφασίσει ότι είναι το σύμπαν απέναντι σου. Εάν αποφασίσεις ότι είναι αρνητικό, θα είναι αρνητικό. Εάν αποφασίσεις ότι θα είναι θετικό απέναντι σου, θα είναι θετικό.

Εγώ έχω αποφασίσει ότι είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Μόνη μου το έχω αποφασίσει, δεν έχω κερδίσει το λόττο, δεν έχω κερδίσει τίποτα τέτοιο. Παρόλα αυτά έχω αποφασίσει ότι είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Η ζωή μου φέρεται καλά και αντικειμενικά κοιτώντας πίσω στα χρόνια, δεν μου έχει φερθεί άσχημα, δεν είχα καμία τρομακτική απώλεια.

Είχα απώλεια του εαυτού μου κάποια στιγμή, έχουμε τα προβλήματα μας όλοι. Γενικά η ζωή μου φέρεται καλά. Εάν έχει να διαλέξει ανάμεσα σε 20 ανθρώπους σε ποιον θα φερθεί καλά, θα διαλέξει εμένα. Με κοιτάει και λέει «Bρε σ’ αυτή θα φερθώ καλά, είναι γλυκούλα»’. Προφανώς είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, αλλά ξεκινάει από ένα διαφορετικό σημείο. Έχουμε άλλη σχέση εμείς μεταξύ μας… Ακόμη και στην πιθανή ατυχία μου, θα μου φερθεί καλά. Γιατί εγώ θα το κάνω να λειτουργήσει αλλιώς, θα με κάνει μαχήτρια!!

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo