Προστατέψτε την υγεία των ματιών σας

woman g5960f2ac1 1280

linardopoulos apostolis Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του   στρώματος του όζοντος, έχει καταστροφικές συνέπειες στα μάτια.

 Παθήσεις όπως ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών, σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα μικρότερα των 50   ετών.

 Ακόμα περισσότερο σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, όπως η χώρα μας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πλήρης προστασία από την ηλιακή   ακτινοβολία είναι επιβεβλημένη.

 Εγκαύματα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και καρκίνος των βλεφάρων, απειλούν όσους και όσες   δεν προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα προστασίας.

 Ο ήλιος δεν είναι απλά πηγή θερμότητας και φωτός, είναι πηγή ζωής!! Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν είναι πολύ επικίνδυνη, τόσο   για  το δέρμα  όσο και για τα μάτια μας.

Είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά ηλίου παρά να φοράει γυαλιά χωρίς κατάλληλα φίλτρα. Και αυτό γιατί οι μη απορροφητικοί φακοί κάνοντας σκιά στα μάτια ξεγελούν τις κόρες, οι οποίες διαστέλλονται. Το αποτέλεσμα είναι τα μάτια μας να δέχονται την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία με όλες τις καταστροφικές συνέπειες.

Όσο καλή και αν είναι η ποιότητα των φακών, μέχρι και το 60% των UV ακτινών μπορεί να περάσει από τα πλάγια η από την πάνω μεριά των φακών.

Επομένως, οι μεγάλοι φακοί και ο άνετος σκελετός μπορούν να συμβάλουν στη βέλτιστη προστασία. Επιπλέον, η χρήση καπέλου ή σκούφου μπορεί να σας βοηθήσει.

Πέρα από τις σοβαρές συνέπειες λόγω των φακών χαμηλής ποιότητας, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία και από το υλικό κατασκευής των γυαλιών «μαϊμού». Οι συνηθέστερες επιπτώσεις των σκελετών χαμηλής ποιότητας είναι: σοβαρές δερματικές αλλεργίες, καθώς και τραυματισμοί σε περίπτωση σπασίματος του σκελετού στο πρόσωπο του χρήστη.

Στα περισσότερα γυαλιά ηλίου αναγράφεται η γνωστή πιστοποίηση της ευρωπαϊκής ένωσης CE. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη σήμανση δεν συμβαδίζει πάντα με την ποιότητα και την προστασία.

Πέραν αυτού, στην αγορά δυστυχώς υπάρχουν πολλά γυαλιά ηλίου με πλαστή πιστοποίηση, αμφιβόλου ποιότητας. 

linardopoulos 1130x300

Συνοψίζοντας, παραθέτουμε τι πρέπει να έχει κατά νου ο υποψήφιος αγοραστής γυαλιών ηλίου:

  • Η απορροφητικότητα, δεν είναι αποτέλεσμα της σκουρότητας, αλλά μόνο του υλικού κατασκευής του φακού ηλίου.
  • Προτιμάμε πάντα ελαφρώς μεγαλύτερους σκελετούς και φακούς για την πλήρη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και την αποφυγή ρυτίδων γύρω από τα μάτια.
  • H αγορά γυαλιών ηλίου να γίνεται μόνο από οπτικά καταστήματα με πιστοποιημένος οπτικούς – οπτομέτρες.
  • Να επιλέγουμε γυαλιά τα οποία θα βελτιώσουν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή μας προς όφελος της ψυχικής, αλλά και της συνολικής μας υγείας.

Απόστολος Λιναρδόπουλος

Οπτικός - Οπτομέτρης 

Φωτογραφία από χρήστη Pexels στο Pixabay

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo